Sebelum mencedok atau memetik 'ilmu' dari laman ini, anda tidak perlu meminta kebenaran tetapi diingatkan membuat semakan sendiri terlebih dahulu dengan doktor anda atau guru anda sebelum mem'forward'nya kepada orang lain dan memikul tanggungjawab akibatnya.

Pohon doa kesejahteraan dan limpahan rahmat Allah ke atas ibubapa saya dan ibubapa mertua saya. Juga ke atas guru-guru saya dan juga pesakit-pesakit saya yang banyak mengajar saya bidang ini. Segala pujian bagi Allah (peringatan ini untuk diri sendiri) . Mudah-mudahan, taubat saya diterimaNya dan segala dosa saya diampunkanNya serta saya terus dilimpahi rahmatNya. Sekiranya ada kesalahan, pohon dibetulkan, saya terbuka kepada teguran.

Sebarang percubaan berbentuk komen atau soalan bertujuan mengiklankan apa sahaja perniagaan atau blog sendiri tidak akan disiarkan. Blog ini bukanlah untuk iklan menjual barang. Peace.....

Sunday, 11 November 2018

Uterine niche

Bismillahirrahmanirrahim.

Seperti biasa, post asal ini saya tulis dalam Facebook saya berserta gambar-gambar. Bolehlah buka ‘adilah ahmat’ untuk rujukan gambar

Sharing is caring.
Post ini tiada kaitan dengan infertiliti.

UTERINE NICHE

Bagi wanita yang pernah menjalani pembedahan Caesarean, pernahkah anda mengalami masalah haid berpanjangan/lambat habis, ‘spotting’ berwarna coklat/kotoran, sakit bahagian suprapubik?

Bagaimanakah keadaan uterus anda?
- Bagaimanakah ketebalan endometrium berdasarkan cycle-day?
- Adakah terdapat ketulan di dalam rahim?
- Adakah terdapat ‘uterine niche’?

Artikel di bawah ada menerangkan mengenai ‘uterine niche’ dan jenis-jenisnya. Cuma, bab ‘niche’ ini agak baru diketengahkan, malah ada yang tidak mengambil kira langsung untuk menilainya. Ini kerana, belum ada panduan mengenai bagaimanakah penilaian ‘uterine niche’ dilakukan dalam membuat kaitan dengan risikonya.

.

Beberapa tahun yang lepas, ada seorang pesakit saya yang mengalami ‘tumpah darah’ sewaktu fasa rangsangan ovari, belum waktu ovulasi pun. Gambar ‘uterine niche’ beliau ada di bawah. Kelihatan ia telah membonjol ke permukaan luar uterus. Saya rujuk beliau kepada Pakar Gynae yang lebih mahir untuk pembedahan menjahit semula uterus beliau secara semi-emergency. Pembedahan itulah kali pertama yang dilakukan oleh Pakar tersebut, pembedahan dilakukan secara laparotomi (buka besar). Seperti yang saya beritahu, isu ‘uterine niche’ masih baru dikenali, maka kaedah pembedahan itu jarang sangat kita dengar di negara kita. Di negara barat, kepakaran mereka membolehkan pembedahan membaiki ‘uterine niche’ dilakukan secara laparoskopi sahaja. Pesakit saya itu tidak lagi megalami pendarahan yang sama dan telahpun berjaya hamil selepas itu dan selamat melahirkan anak kedua.

.

Pesakit-pesakit saya yang lain pula tidak mengalami ‘tumpah darah’ sedemikian. Kebanyakan mereka mengadu : haid berpanjangan melebihi seminggu dengan corak pendarahan sedikit-sedikit dan berwarna coklat/ kotoran. Mereka terdedah kepada kemungkinan terpaksa menjalani prosedur teropong ke dalam ruang tengah uterus (Hysteroscopy) dan D&C. Ini kerana doktor hendak menyiasat apakah ada kemungkinan masalah pendarahan itu disebabkan oleh ‘hyperplasia’ atau kanser endometrium. Namun, teknik hysteroscopy perlu diubahsuai (tekanan kelajuan air) bagi mengelakkan risiko prosedur itu pula menyebabkan bahagian ‘uterine niche’ menjadi lebih lemah. Malah, prosedur curettage selepas itu pun perlulah dilakukan lebih berhati-hati bagi mengelakkan risiko ‘uterine niche’ menjadi ‘uterine perforation’.

.
.

Sebenarnya, saya pun baru mengetahui mengenai istilah ‘uterine niche’ ini. Sebelum ini, saya suka-suka sahaja ‘mengukur’ lekuk pada pesakit yang pernah menjalani pembedahan Caesarean. Tiada sistem yang saya gunakan melainkan saya ukur kedalaman lekuk dan juga ‘gap’ atau jaraknya. Seperti diketahui kebanyakan pesakit saya, saya dah lama tak buat kes bersalin tetapi saya cuba untuk tidak tertinggal mengenai ‘update’ ilmu perbidanan.

Dijadikan cerita;

Apabila membuat persediaan membaca sebelum menghadiri persidangan COGI akan datang, saya pun baca mengenai hasil kajian-kajian yang dibentangkan sewaktu COGI 2017 dan teka? Rupa-rupanya ada orang lain yang lebih minat mengkaji parut Caesarean dan ada nama pun : ‘uterine niche’. Ada pula disebut perkataan Delphi. Apa tu? Saya belum pernah dengar pun sebelum ini.

Kini, baru saya tahu lebih lanjut apa yang dinamakan Kaedah Modified Delphi : kaedah untuk menilai ‘keterukan’ uterine niche. Ia pun baru sahaja dibentangkan awal tahun ini. Antaranya adalah :

- ‘niche’ = apabila kedalamannya 2mm atau lebih
- gunakan 2-plane method : sagittal dan transverse
- 7 parameter : antaranya : length, depth, width, RMT (residual myometrial thickness), AMT dan dua lagi yang namanya panjang (carilah sendiri 😝).

Kita tunggu hasil kajian ini kerana saya percaya : tidak semua ‘uterine niche’ perlu dibedah/baiki semula. Tetapi, mereka yang mempunyai ‘uterine niche’ dan hamil lagi, perlulah diawasi dari awal usia kandungan bagi mengenalpasti risiko ‘scar dehiscence’ atau lebih kritikal lagi ‘impending uterine rupture’ sebelum ianya ‘uterine rupture’.

.

Di bawah ini ada 3 artikel berkaitan. Kumpulan dari Belanda (negara yang saya 😍 baca mengenai kisah silamnya saya kerana sejarah ketamakan disebabkan bunga tulip) yang paling kuat mengkaji isu ‘uterine niche’ ini. Nama Van der Voot dan de Vaate kerap saya jumpa dalam artikel mengenai ‘uterine niche’.

https://academic.oup.com/humrep/article/30/12/2695/2380265

https://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1111/1471-0528.12542

(Artikel ketiga ini pula sangat panjang, tetapi kerap dijadikan rujukan)

https://research.vu.nl/ws/portalfiles/portal/42156075/complete+dissertation.pdf

No comments:

Post a Comment