Sebelum mencedok atau memetik 'ilmu' dari laman ini, anda tidak perlu meminta kebenaran tetapi diingatkan membuat semakan sendiri terlebih dahulu dengan doktor anda atau guru anda sebelum mem'forward'nya kepada orang lain dan memikul tanggungjawab akibatnya.

Pohon doa kesejahteraan dan limpahan rahmat Allah ke atas ibubapa saya dan ibubapa mertua saya. Juga ke atas guru-guru saya dan juga pesakit-pesakit saya yang banyak mengajar saya bidang ini. Segala pujian bagi Allah (peringatan ini untuk diri sendiri) . Mudah-mudahan, taubat saya diterimaNya dan segala dosa saya diampunkanNya serta saya terus dilimpahi rahmatNya. Sekiranya ada kesalahan, pohon dibetulkan, saya terbuka kepada teguran.

Sebarang percubaan berbentuk komen atau soalan bertujuan mengiklankan apa sahaja perniagaan atau blog sendiri tidak akan disiarkan. Blog ini bukanlah untuk iklan menjual barang. Peace.....

Friday, 9 November 2018

ERA : Endometrial Receptivity Analysis

Bis-mil-laa-hir-rah-maa-nir-ra-hiiiiiim.
In the name of Allah, Most Compassionate, Most Merciful

Sharing is caring.
Siri Motivasi Kesuburan : ERA-guided FET.

Teknologi IVF masih banyak potensi berkembang, hampir sama dengan potensi teknologi alam cyber/komputer.

ERA adalah analisa ke atas profil ‘gene expression’ untuk endometrial receptivity. Kini, ada 248 gene dikaji ‘expression’ mereka. Ujian ini tidak diproses di Malaysia.

Tanpa panduan dari hasil ujian ERA, doktor-doktor IVF hanya mampu mencuba FET pada hari yang biasa ditetapkan, lagi dan lagi. Apabila tiada ‘implantation’ selepas FET, kita terasa rugi kehilangan embrio bagus sedangkan kekurangannya adalah pada endometrium.

ERA memberi panduan, hari apakah yang paling sesuai untuk dilakukan FET. Malah, bukan setakat hari, tetapi tempoh jam berapakah FET perlu dilakukan bagi mengekalkan fasa ‘implantation window’.

.
.

Ini pesakit ketiga saya yang menjalani ujian ERA. Tiga kes sahaja. Maklumlah :
1. Kos ujian ERA mahal
2. Kebanyakan pesakit yang lain yang masalah endometrium nipis dapat diatasi dengan modifikasi jenis ubat, cara pengambilan, dos dan tempoh. Tak perlu ERA pun.

Ketiga-tiga pesakit mendapat hasil keputusan ERA berlainan. Saya dah ceritakan mengenai 2 pesakit yang menjalani ERA-guided FET :

-  Pesakit pertama (33 tahun) dah pun selamat bersalin. ERA memberi keputusan : masukkan embrio 8 jam lebih lewat, maka saya pun lakukan. FET 8 jam lebih lewat.

- Pesakit kedua (42 tahun) kini dah sekitar 15 minggu hamil. Atas panduan ERA, saya kena lakukan FET 48 jam lewat.

.

Pesakit ketiga ini (37 tahun) pula baru sahaja disahkan hamil secara ujian BhCG. Saya buat FET Jumaat lepas, eSET : single blastocyst. Tadi selepas 7 hari, BhCG dah 80 IU/L. Dua minggu lagi kita dah boleh lihat janin dalam kandungannya, insyaAllah.

Beliau ada lagi 2 embrio beku.

Sebelum ini, beliau buat IVF di hospital berdekatan, masuk 2 fresh blastocyst tak hamil. Ada 5 lagi embrio beku. Kemudian, beliau minta pindahkan kesemua 5 embrio ke sini.

FET di sini Ogos lepas, saya masukkan 2 blastocyst. Tak hamil.

Tidak seperti dua pesakit ERA sebelum ini yang mempunyai masalah yang sama : ‘persistently thin endometrium’. Pesakit ini, endometrium beliau tebal. Saya buat ERA atas sebab : recurrent implantation failures. Bagi saya, 2 kali ET blastocyst tidak berjaya tu ‘recurrent’ walaupun sepatutnya bila dah 3 kali kegagalan. Saya tak nak cuba ET kali ketiga tanpa penyiasatan tambahan. Cukuplah sekali fresh (ET) di hospital berhampiran dan sekali pula (frozen) ET dengan saya di sini tak berjaya.

Dengan harga promosi yang menyamai harga ERA sahaja, untuk pesakit ketiga inj, saya lakukan bukan setakat ERA, tetapi juga EndomeTRIO :
- ERA
- EMMA
- ALICE

Ini adalah ujian EndomeTRIO yang pertama dihantar dari Malaysia.

Rupa-rupanya, analisa ERA menunjukkan endometrium : ‘early receptive’. Waktu FET saya sebelum itu rupa-rupanya belum ‘matang’. Saya kena buat FET 12 jam lebih lewat daripada kelaziman. ERA beri kelonggaran 3 jam sahaja.

Maka;
FET kedua minggu lepas. Kali ini, dengan panduan ERA, saya pun masukkan embrio blastocyst tersebut 12 jam lebih lewat dari sepatutnya. Kebetulan pada cycle day-31. Embriologis thaw 1 embrio blastocyst. Saya pun masukkan satu embrio tersebut. Lagi 2 embrio (dalam 1 straw) masih disimpan beku.

Saya ulang apa yang Cikgu IVF saya pernah bagitau pesakit dia (pesakit itu pun berjaya hamil kali pertama dengan Cikgu IVF tu atas panduan ERA, sebelum itu beberapa kali gagal):

“I am not a magician”.

Yang ingin mendapatkan info lanjut mengenai ERA dan EndomeTRIO, bolehlah hubungi 03-22960892 atau 03-22960888 sambungan ke unit IVF.

No comments:

Post a Comment