Sebelum mencedok atau memetik 'ilmu' dari laman ini, anda tidak perlu meminta kebenaran tetapi diingatkan membuat semakan sendiri terlebih dahulu dengan doktor anda atau guru anda sebelum mem'forward'nya kepada orang lain dan memikul tanggungjawab akibatnya.

Pohon doa kesejahteraan dan limpahan rahmat Allah ke atas ibubapa saya dan ibubapa mertua saya. Juga ke atas guru-guru saya dan juga pesakit-pesakit saya yang banyak mengajar saya bidang ini. Segala pujian bagi Allah (peringatan ini untuk diri sendiri) . Mudah-mudahan, taubat saya diterimaNya dan segala dosa saya diampunkanNya serta saya terus dilimpahi rahmatNya. Sekiranya ada kesalahan, pohon dibetulkan, saya terbuka kepada teguran.

Sebarang percubaan berbentuk komen atau soalan bertujuan mengiklankan apa sahaja perniagaan atau blog sendiri tidak akan disiarkan. Blog ini bukanlah untuk iklan menjual barang. Peace.....

Saturday, 14 October 2017

(Siri Motivasi Kesuburan : Freeze-all-Transfer-later lagi

Bis-mil-laa-hir-rah-maa-nir-ra-hiiiim.
In the name of Allah, Most Gracious, Most Merciful.


Salah satu daripada 2 embrio yang dimasukkan sewaktu FET. Kini pakej baru IVF di PHKL memasukkan kesemua telur dalam inkubator yang dilengkapi dengan sistem time-lapse bagi membolehkan imej dilihat pada bila-bila masa dan dirakam pada setiap beberapa minit tertentu, pada masa yang sama embrio tersebut tidak perlu dikeluarkan daripada inkubator semata-mata untuk dilihat perkembangannya menggunakana mikroskop. Inkubator dengan sistem time-lapse ini mempunyai mikroskop di dalamnya. Pakej hanya meliputi hanya usia day-3 sahaja, selebihnya dikenakan bayaran tambahan.

.
.
.

Usianya 34 tahun, berkahwin Februari 2013.
Pertama kali berjumpa saya di PHKL pada Mac 2015.

Pernah menjalani prosedur D&C sebulan sebelum itu atas masalah polip.
Beliau ada mengalami masalah haid : senggugut dan haid berpanjangan.
Pemeriksaan secara TVS menadapati polip masih ada lagi, masih besar (melebihi 10mm saiznya).

Saya cadangkan buang polip menggunakan kaedah "hysteroscopic guidance" iaitu polip dipotong secara 'direct visualization' menggunakan bantuan kamera hysteroscope yang disalurkan imejnya pada monitor. Selepas dipotong, polip tersebut ditarik keluar menggunakan alat yang sama (graspers) juga dengan 'direct visualization'. Selain itu, maklumat lebih lanjut dapat diperolehi melalui TVS mengenai kedudukan polip (eg pada dinding hadapan sudut kiri dsb) dengan mengenalpasti di manakah pedicle (tangkai) polip tersebut menggunakan bantuan kaedah doppler yang dapat menunjukkan aliran darah dalam salurdarah yang menghubungi polip dengan dinding rahim. Jadi, sebelum prosedur membuang polip, doktor telahpun ada sedikit gambaran mengenai saiz polip, kedudukan polip etc dan informasi ini tambah memudahkan prosedur.

Dengan menggunakan kaedah hysteroscopic guidance, ia dapat membantu doktor memotong polip tersebut serta mengeluarkannya. Prosedur ini memakan lebih sedikit masa berbanding D&C tetapi ia lebih memberi kebaikan kepada pesakit. Contohnya seperti pesakit di atas. 

Kita juga sedia maklum bahawa D&C adalah 'blind procedure' kerana ia tidak menggunakan bantuan penglihatan pun. Mata doktor tidak mungkin dapat masuk ke dalam ruang rahim untuk melihat di manakah pedicle (tangkai) polip tersebut sebelum memotongnya pada dasar pedicle tersebut. Alat 'curette' yang dimasukkan ke dalam ruang rahim itu ditarik keluar dalam perlakuan mengkikis lapisan permukaan dalaman rahim, kemudian diulangi (memasukkannya ke dalam semula dan menarik keluar semula berulang-ulang dalam putaran 360 darjah), dengan harapan polip akan terkikis keluar.


Beliau kemudiannya menjalani prosedur membuang polip pada April 2015 secara hysteroscopy (di hospital lain atas faktor kewangan).

Selepas setahun mencuba kaedah pil subur dan masih tidak hamil, barulah beliau bersetuju menjalani HSG pada Jun 2016. Rupa-rupanya ada masalah tiub falopian pula. HSG melaporkan ada masalah tiub falopian sebelah kanan (sempit) dan kiri (aliran cecair didapati ke arah bertentangan) serta masalah perlekatan pelvis.

.
.
.

Februari 2017, beliau pun bersetuju menjalani IVF.

Saya gunakan suntikan FSH dos sebanyak 150 IU setiap hari selama 9 hari = jumlah keseluruhan dos FSH adalah sebanyak 1350 IU. Dos ini diberi berpandukan profil pesakit dan dibantu ujian AMH.

OPU pada 15.02.2017 dapat 11 telur.
10 daripadanya telur matang (MII) dan 1 lagi juga telur MII tetapi berbentuk abnormal dengan mempunyai  'giant PB'

Telur MII dengan giant PB (polar body). Lihat saiz PB tersebut (pada kedudukan pukul 8 gambar) yang besar berbanding saiz PB telur-telur MII di bawah ini.


9 daripada 10 telur MII yang normal di atas ini berjaya disenyawakan secara ICSI.
(ICSI fertlization rate embriologis saya = 9/10 = 90%)

.
.
.

Pada day-3, 7 embrio dibekukan menggunakan kaedah vitrification dan disimpan dalam 3 straw berasingan:

- straw pertama : 2 embrio : 8C2, 8C2
- straw kedua : 2 embrio : compacting blastomeres, 6C1
- straw ketiga : 3 embrio : 6C2, 6C3, 5C3 (embriologis meilih untuk membekukan 3 embrio di dalam 1 straw kerana embrio ketiga hanya pada gred 5C3 


2 lagi embrio tidak menunjukkan perkembangan yang baik dan akhirnya dibuang pada day-6 (di PHKL, embrio yang tidak elok tidaklah terus dibuang tetapi masih disimpan sehingga day-7 untuk dipelajari oleh embriologis akan perkembangannya). Kedua-dua embrio tersebut hanya berada pada tahap 4C1 dan 5C3 pada day-3 dan kemudiannya hanya pada tahap 4C3 dan 7C3 pada day-6.

.
.
.

FET

Seperti biasa, saya menggunakan pendekatan 'endometrial priming'

Plan kami : gunakan 2 embrio dari straw pertama (gred 8C2 dan 8C2).
Tetapi, pada hari yang sepatutnya dijalankan FET (22.03.2017), kedua-dua embrio tersebut masih berada pada tahap morula sahaja walaupun sehingga keesokannya day-6 dan mula menunjukkan degeneration. (Morula = menyerupai tahap perkembangan usia day-4, bermakna lambat 2 hari perkembangan)
Dengan berat hatinya, pasangan tersebut akur dengan cadangan saya agar tidak memasukkannya.
FET pun dibatalkan.April 2017, beliau menjalani 'endometrial priming' sekali lagi.
LMP = 03.04.2-17
Kali ini, straw kedua yang mengandungi 2 embrio dikeluarkan (compacting blastomeres, 6C1)
Kedua-dua embrio berkembang menjadi blastocyst yang cantik pada day-5 : kedua-duanya gred 5AB
Saya masukkan kedua-dua embrio tersebut pada 20.04.2017.
Kedua-duanya berjaya implantasi, tetapi 1 hanya setakat 5 minggu sahaja (nampak yolk sac dalam IUGS) kemudiannya lenyap keguguran. Satu lagi berkembang bagus.

.
.
.

Terima kasih kepada mereka kerana sudi berkongsi kisah rawatan.
Suaminya sempat bergurau dengan saya (setelah dialih bahasa kerana mereka berbangsa Filipina) :

"Kami dapat royalti tak, Dr?"

Erk! Mujurlah mereka hanya bergurau.


Kini beliau dah 36 minggu pun. Dah lama berpindah tangan kepada Pakar Perbidanan pilihan beliau di PHKL. Nurse saya dah beberapa kali bagi 'peringatan mesra' : "Doktor belum buat lagi summary untuk ........, dia dah nak bersalin dah Dr".

Ada juga pesakit-pesakit lain (yang memberi kebenaran dikongsi rawatan mereka di blog ini untuk motivasi umum) yang saya tak sempat kongsikan dalam blog sehingga mereka dah selamat bersalin.


Setiap hari klinik saya melihat peringatan ini, tetapi.....
So little time left, yet so many things to do....... because I had wasted many of my 47 years....


Sekian.

Al-ham-du-lil-lah.
All praise is due to Allah.1 comment:

  1. Assalamualaikum Doc, sebelum melakukan IVF, ada apa2 supplement vitamin yg doc boleh cadangkan?

    ReplyDelete