Sebelum mencedok atau memetik 'ilmu' dari laman ini, anda tidak perlu meminta kebenaran tetapi diingatkan membuat semakan sendiri terlebih dahulu dengan doktor anda atau guru anda sebelum mem'forward'nya kepada orang lain dan memikul tanggungjawab akibatnya.

Pohon doa kesejahteraan dan limpahan rahmat Allah ke atas ibubapa saya dan ibubapa mertua saya. Juga ke atas guru-guru saya dan juga pesakit-pesakit saya yang banyak mengajar saya bidang ini. Segala pujian bagi Allah (peringatan ini untuk diri sendiri) . Mudah-mudahan, taubat saya diterimaNya dan segala dosa saya diampunkanNya serta saya terus dilimpahi rahmatNya. Sekiranya ada kesalahan, pohon dibetulkan, saya terbuka kepada teguran.

Sebarang percubaan berbentuk komen atau soalan bertujuan mengiklankan apa sahaja perniagaan atau blog sendiri tidak akan disiarkan. Blog ini bukanlah untuk iklan menjual barang. Peace.....

Sunday, 28 February 2016

Kehamilan IVF dengan Fibroid

Bismillahirrahmanirrahim
(In the name of Allah, Most Compassionate, Most Merciful)


Dua minggu yang lepas, kali pertama bunga lily di atas meja saya berwarna oren.
Mmmm.....o.r.e.n.
Warna kegemaran saya kerana sejarah Belanda.
Memandangkan Belanda juga ada kaitan dengan sejarah Melaka, saya terus menerima ajakan bercuti-cuti Melaka pada hujung minggunya.
Tak sabar nak berkongsi di sini, menunggu kesempatan untuk menulis lagi.

Ini satu lagi kisah ICSI:
- Freeze-all-transfer-later
- FET
- Blastocyst stage

Selain itu
- beliau juga ada fibroid


Terima kasih kepada beliau kerana sudi berkongsi kisah rawatan di dalam blog ini.

.
.
.

Usianya tahun ini memasuki 39 tahun.
Beliau sebenarnya dah lama jadi pesakit saya.
Sejak tahun 2012.

Beliau berkahwin pada tahun 2010.
Pernah mengidap penyakit hyperthyroidism dan menerima rawatan ubat.
Namun kemudiannya beliau mengalami hypothyroidism dan ubatnya dihentikan. Kini beliau mengambil suplemen pil thyroxine.
Kitaran haid beliau juga pendek, sekitar 23-25 hari sahaja.

Sejak beliau pertama kali diperiksa, telah dikesan fibroid bersaiz 6cm x 5cm pada bahagian hadapan dinding uterus dan berjenis subserosal.
Beliau juga kemudiannya dikesan mempunyai endometriosis (sewaktu pembedahan laparoskopi pada awal 2013) dan tiub falopian kiri beliau sedikit sempit. Apabila diuji, cecair lambat keluar dan sedikit pula berbanding tiub falopian kanan. Fibroid beliau dibiarkan tidak dibuang.

Dalam masa 2 tahun (Mei 2012-Mei 2014), beliau juga talah menjalani IUI sebanyak 6 kali di bawah perawatan saya.
(Ingat lagi apa yang saya tulis mengenai berapa kalikah anda hendak mencuba IUI?)
Saya ikutkan sahaja.
Kesemua 6 kali IUI tidak berhasil.
Beliau kemudiannya berehat dari rawatan kesuburan sehingalah Julai 2015 kerana telah bersedia untuk mencuba IVF pula.

.
.
.

Persediaan pun dibuat.
Fibroid beliau masih hampir sama saiznya.  Setelah berbincang, kami sepakat untuk beliau tidak menjalani pembedahan membuang fibroid sebelum IVF.

September 2015, beliau memulakan rawatan IVF.
Saya gunakan pendekatan Antagonist Protocol dan 'freeze-all-transfer-later'.
OPU pada 08.10.2016 : dapat 12 telur (10 MII, 1 GV dan 1 abnormal MII)
Embriologis pun buat ICSI ke atas 10 telur MII yang normal : dapat 7 embrio (ICSI fertilization rate embriologis saya = 70%).


Kesemua 7 embrio berkembang pada kadar berbeza sehinggalah pada hari ke-5 usia mereka dan kesemuanya dibekukan.

.
.
.

FET cycle
Beliau didatangi haid pada 14.12.2015
Beliau kemudiannya menerima rawatan untuk FET.
Berdasarkan profil beliau, saya beri suntikan hormon selain pil hormon untuk endometrial preparation.
FET hanya dilakukan pada 14.01.2015.
Pada day-32 cycle beliau.
Walaupun kitaran haid beliau pendek (23-25 hari), saya masih tetapkan untuk tangguhkan hari FET kerana berdasarkan penilaian saya, keadaan belia masih belum bersedia. Jadual ubat susulan juga diubah.
Luteal support menggunakan gel progesterone yang dimasukkan ke edalam vagina.


Embriologis thawed 3 embrio.
2 embrio dimasukkan (kedua-duanya jenis hatching blastocysts gred 4CB)
1 lagi embrio terhenti perkembangannya dan dibuang.
4 lagi embrio masih tersimpan-beku.

.
.
.

Pengesahan kehamilan
8 hari selepas FET : BhCG 94 IU/L (kehamilan yang disahkan secara ujian darah ini dinamakan 'biochemical pregnancy').
3 minggu selepas itu dah nampak janin dan kedengaran degupan jantungnya (kehamilan yang disahkan secara scan ini dinamakan 'clinical pregnancy').


Tadi beliau datang lagi. Dah nak masuk 9 minggu dah.
Fibroid masih pada saiz yang sama, sekitar 5 cm diameter.
Kita biarkan sahaja ia di situ.
Beliau masih dalam rawatan hypothyroidism. Dos ubat tiroid dinaikkan sedikit sejak kehamilan (keperluan ini adalah lazim untuk pesakit hypothyroidism in pregnancy).

Kita bersambung kemudian untuk satu lagi kisah fibroid dan kehamilan IVF... selepas post saya mengenai Melaka negeri kelahiranku.


Alhamdulillah
(All praise is due to Allah)




Saturday, 13 February 2016

Pengubat Kerinduan (lagi)

Bismillahirrahmanirrahim
(In the name of Allah, Most Compassionate, Most Merciful)



('insert' muzik)

Tuai padi antara masak (harvest the paddy while it is ripe),
Esok jangan layu-layuan (lest tomorrow, it may have wilted),
Intai kami antara nampak (catch sight of us while we are here),
Esok jangan rindu-rinduan (lest tomorrow, you might be missing us dearly).


Hmm.....memang dah mula rindu semula pun.

.
.
.

Episod Jejak Kasih lagi.


Kali terakhir saya bertemu ibu mereka adalah pada usia kehamilan 3 bulan.
Selepas itu, saya 'pindahkan' dia ke bawah jagaan doktor di Hospital Putrajaya.

Mereka dilahirkan pada Disember 2013.
Saya belum pernah bertemu mereka di alam nyata.
Selepas kelahiran mereka, saya dikirim gambar-gambar dan klip video berserta update perkembangan triplets ini.



Triplets dari 2 embrio yang dimasukkan pada peringkat blastocysts. Embrio (yang membentuk Marissa) dan embrio (yang membahagi 2 kepada Mardhia dan Maiza). Maka Mardhia dan Maiza adalah monozygotic/identical twins.

Marissa Mirza di sebelah kiri bersama adik-adik (Mardhia Mirza di tengah dan Maiza Mirza di sebelah kanan). Dari dalam kandungan, 1st triplet ni (Marissa) memang lain 'style', doktor yang memeriksa mereka pun perasan kelainannya. Selepas lahir, perhatikan gaya tidur Marissa - gaya kakak sulung!



Ini sewaktu mereka berusia hampir 7 bulan. Datuk mereka (yang memangku triplets ini) berketurunan Belanda.

Belanda..... negara yang sejarahnya paling mengujakan hati saya.
Teringat pula post Belanda (klik sini) yang saya tulis dahulu.

Hmm...patut pun triplets ni lawa-lawa belaka. 
Dah boleh terbayang kejelitaan mereka apabila remaja kelak seperti pelakon-pelakon kacukan Indonesia-Belanda dalam drama/sinetron Indonesia.



Gambar Disember lepas (saya ada letakkan gambar ini dalam post terdahulu), triplets dah berusia 2 tahun, semakin terserlah kecantikan mereka, macam anak patung. Adik bongsu (Mirza Syaamil) dilahirkan Jun 2015, kehamilan secara natural/DIY, kelahiran Syaamil juga seperti kakak-kakaknya iaitu secara Caesarean.

Selama ini, saya hanya menatap gambar dan klip video sahajalah.....

Rindunya....

Rabu yang lepas, hanya setelah mereka berusia 2 tahun lebih sedikit, barulah ibu bapa mereka kelapangan membawa mereka berjumpa saya. 
Seronoknya saya.
Saya maklum akan kesibukan mereka, siapa yang tidak boleh bayangkan kesibukan dan keriuhan suasana rumah dengan 4 anak kecil. Kali ini, yang bongsu (Mirza Syaamil) tak ikut.

Saya dapat bertemu mereka buat pertama kalinya!


video
Klip video di atas saya yang ambil. 

Dengar tak perbualan saya dengan ibu mereka?
Saya cuba memujuk diberi pinjam triplets ini untuk sehari.
Untuk kami menumpang memberi kasih.
Sekejap sangat jumpa di klinik.
Manalah tahu kan, kot-kot penat menjaga ramai anak ni, bolehlah saya ringankan beban untuk sehari (ahaha, boleh masuk jarum ke alasan ni?). Yang anak seorang, saya tak sampai hati nak pinjam, maklumlah, mereka juga telah menunggu lama untuk mendapatkan cahayamata.
Tapi malangnya, pujukan saya tak berjaya.
Hmm.... nak kena susun ayat lain pula lepas ni.


Saya memangku Marissa di sebelah kanan saya dan Maiza di sebelah kiri saya. Senang je nak 'umpan' anak2 yang datang ke klinik saya ni supaya mereka duduk di atas pangkuan saya. Sama ada saya bagi mereka pen untuk menulis/menconteng, ataupun saya hulurkan mainan. Marissa (sebagai anak sulung) yang bersifat penuh berhati-hati, secptical dan tak mudah tergoda akhirnya mahu duduk di atas pangkuan saya. Maiza yang bersifat sangat 'friendly' awal-awal lagi dah senyum dan menyerah diri. Mardhia didukung ayah mereka (saya ada 2 peha sahaja), saya kemudiannya minta Mardhia diletakkan di atas meja.

Tanpa ku sedari, rupa-rupanya inilah kali pertama mereka diberi menulis.
Ibu mereka sebelum ini tidak menggalakkan kerana sedia maklum akan kelincahan anak-anaknya.
Bayangkan kalau 3 orang punya hasil kerja tangan menconteng dinding. Tiap-tiap hari nak kena cat semula dinding.

Apa lagi, saya pun mulalah jadi 'batu api'.

Saya beritahu triplets ni;

"Balik rumah nanti, boleh sambung tulis. Nak conteng dinding rumah pun boleh."

Mereka berada bersama saya tidak sampai setengah jam.
Sekejap sangat.


video

Keesokannya, ibu mereka menghantar klip video ini.
Aha!!!
Pujukan saya dah mengena!!!!
Tripets dah dapat crayon!!!



video

Tetapi ....... selepas tidak sampai 10 minit..... ibunya menghantar klip video di atas.
Lihatlah betapa sekejap sahaja dah penuh contengan oren tu. Kalau macam ni, sehari habislah sebatang crayon. Kalau conteng dinding, dalam sejam sahaja dah penuh satu dinding.
Lihatlah juga baju Marissa (yang di tengah) dah bertukar warna crayon.

Ibunya sempat komen;

"Alamak, dah nak conteng sofa pulak"


Erk!
Ehehe.....Saya tarik balik cakap batu api saya semalam ya.
Nanti saya kena ganti sofa baru pula.
Lariiiiiiii !!!!!!!!


Terima kasih banyak-banyak kerana menemukan kami ya.
Terubat sedikit kerinduan.
Saya asyik buka video anak-anak ni sehinggakan diusik room-mate.
Malam nak tidur buka video ni.
Pagi pun buka lagi.

.
.
.


Bilalah agaknya nak ketemu semula.

Errr..... kalau berubah fikiran dan terbuka hati nak meminjamkan anak-anak bermain di rumah saya untuk semalam, beritahu ya.
Kalau tak bagi satu malam, setengah hari pun boleh.
Kalau tak bagi setengah hari, 4-6 jam pun boleh.
Kalau tak bagi 4-6 jam, 2-3 jam pun boleh.....
(dah bunyi macam minta sedekah dah ni)


video
Sementara tu, biarlah saya layan video ini berulang-kali....


Petang ni nak pergi kedai beli crayon.
Manalah tahu kalau-kalau ada yang nak bagi pinjam 'baby'.


Alhamdulillah
(All praise is due to Allah).

Saturday, 6 February 2016

IVF Info Talk









Mulai tahun lepas, sesi telah ditukar kepada 9.30am (sebelum itu pukul 9.00 am).

Info talk mengambil masa 1 jam sahaja (9.30-10.30 am), diikuti oleh sesi soal jawab dan sesi bersama embriologist.

Setakat ini, ceramah masih mengikut jadual, demi menghormati ketepatan waktu dan memudahkan urusan masing-masing selepas itu (maklumlah, hari cuti).

Buat masa ini, pendaftaran secara 'on-site' tidak dapat dipenuhi.


Sekian.