Saya masih memilih untuk menulis di alam siber secara percuma walaupun sesekali ada yang mencadangkan agar saya menulis buku mengenai infertiliti. Sebelum mencedok atau memetik 'ilmu' dari laman ini, anda tidak perlu meminta kebenaran tetapi diingatkan membuat semakan sendiri terlebih dahulu dengan doktor anda atau guru anda sebelum mem'forward'nya kepada orang lain dan memikul tanggungjawab akibatnya. Pohon doa kesejahteraan dan limpahan rahmat Allah ke atas guru-guru saya dan juga pesakit-pesakit saya yang banyak mengajar saya bidang ini. (peringatan untuk diri sendiri) Segala pujian bagi Allah. Mudah-mudahan, taubat saya diterimaNya dan segala dosa saya diampunkanNya serta saya terus dilimpahi rahmatNya. Sekiranya ada kesalahan, pohon dibetulkan, saya terbuka kepada teguran.

Sebarang percubaan berbentuk komen atau soalan bertujuan mengiklankan apa sahaja perniagaan atau blog sendiri tidak akan disiarkan. Blog ini bukanlah untuk iklan menjual barang. Peace.....

Friday, 6 May 2016

Saya Pergi Belajar Lagi

Bismillahirrahmanirrahim
In the name of Allah, Most Compassionate, Most Merciful.




Banyaknya bunga di atas jalan ni! Bunga rampai ke ni? Siapa pula yang kahwin?


(Pandang ke atas)....
Oh! Bunga berguguran dari pokok ini rupanya.
Spring is in!!!
Tak yah ke Negara Sakura pun nak tengok pesta bunga ni.


Cuma apabila melihat ia ada terselit di antara pokok-pokok kelapa, barulah tersedar dari angan-angan, saya masih di Malaysia (Melaka) rupanya.

Di Jepun ada sakura.
Di Melaka dan negeri-negeri lain di Malaysia pun ada sakura.

.
.
.

Di Jerman (Hamburg) pun ada sakura.



Musim bunga di Hamburg. Ada juga Sang Kumbang menambah seri.

Ada macam-macam bunga

Dan tumbuhan. Kita layan....



  


Di Taman Planten un Blomen (Plants and Flowers) ini pun ada Taman Botani Jepun (no 9 dalam peta).

Gadis jelita bertudung biru dari Sheffield ini sempat menemani kami selama 3 malam di Hamburg, sibuk mengambil gambar. Hujung minggu dia tak de kelas. Adiknya di Bath, tak dapat datang sebab nak exam.

.
.
.

We are just back from Hamburg, Germany.
The usual reason.
Update ilmu IVF dengan Cikgu IVF saya tu.

Kali ni, seorang embriologis PHKL pun ikut sekali.
Dia belajar buat 'polar body biopsy' untuk buat PGS, teknik PB biopsy ini belum pernah lagi dilakukan di Malaysia ni.
Dah alang-alang ada kat situ kan, dia buat revision teknik embryo biopsy (trophectoderm biopsy) pun untuk PGS.
Dan buat revision teknik sperm freezing juga.
Dan belajar apa-apa yang patut di dalam makmal IVF di sana.


Kos hotel dan makan saya ditanggung oleh 'My Another Teacher'. Dia tahu saya memang suka belajar, saya amat menghargai apa-apa 'special gift' berkaitan belajar.
Saya cuma perlu bayar tiket kapalterbang : sekitar RM3300 kelas ekonomi.
Kos belajar : kali ini Dr Fischer kata 'tak perlu bayar' (dialih-bahasa).

Embriologis saya mendapat sponsorship untuk penerbangan dan tempat tinggal.
Kos belajar : pun Dr Fischer tulis dalam emel;

"Dear Adilah, it is free of charge for you and your embryologist".


Pagi-pagi My Another Teacher akan pimpin tangan saya semasa mengheret menghantar saya ke 'sekolah'.

Sehinggalah kami sampai ke FCH dan saya diserahkan kepada My IVF Teacher untuk sesi 'belajar'. Bukan setakat free, kot putih kepunyaan Dr Fischer pun dia bagi saya pakai dan bawa pulang ke sini.


Setiap kali, ada sahaja perkara baru yang Cikgu IVF saya ini buat untuk meninggikan lagi prestasi IVF. Kali ini, dia ada ubahsuai lagi protokol baru apabila mendapati ia menurunkan risiko keguguran kepada hanya sekitar 7% sahaja. Wow! Dalam FET juga, beliau ada membuat penambahan baru.

Baru nak masuk setahun dia gunakan Luteal Phase support ini (doktor-doktor lain di situ masih menggunakan apa protokol yang saya sedang gunakan). Maknanya dah ada sekitar 600-800 kes agaknya (berdasarkan beliau ada slot 6 OPU setiap hari tetapi beliau tidaklah bekerja apabila ke luar negara). Bulan ni, baru Ketua Makmal IVF beliau akan menganalisa data. Besar kemungkinan, ini akan digunapakai oleh kesemua doktor-doktor di situ selepas ini. Yang dah nampak, pregnancy rate memang cantik. OPR = Ongoing Pregnancy Rate pun cantik setakat ini. Tak sabar saya nak tahu statistik lengkap hasil protokol ini.

Embriologis saya pun dah bersedia untuk 'back in action'.

.
.
.

Sementara itu, saya ingin mengucapkan.


SELAMAT HARI IBU

Kasihnya ibu sampai ke syurga.


A mother's love is beyond comparison amongst humankind: 
- beautiful, 
- gentle, 
- understanding, 
- forgiving, 
- unselfish,
- never ending, 
- (please add more...)


Apatah lagi apabila anak yang ditunggu bertahun-tahun baru lahir. Kerinduan hendak memegang bayinya lagilah tidak terperi.

Selamat Hari Ibu juga kepada yang dah ada niat nak jadi ibu dan yang sedang berusaha untuk menjadi ibu. Tidak semua hamil 9 bulan untuk menjadi ibu. Ada yang 'hamil' lebih 10 tahun baru bayinya lahir ke dunia. Kita berusaha dan sabar serta yakin pada rezeki. Jangan lupa selalu berdoa tau.

My-Clone terpaksa saya tinggalkan dan tidak lawati 'satu weekend'. Dia sibuk nak exam IGCSE dan mid-year (kesian....banyaknya budak-budak zaman sekarang ni kena ambil exam). Hmm.....asyik teringatkan dia, rindunya tidak terperi..... Petang semalam, habis satu muka dia kena cium dengan saya. Sempat saya riba kepala dia (saya selalu berpindah ke tempat duduk belakang apabila sampai di KYS untuk dia baring meletakan kepalanya di pangkuan saya), peluk banyak kali dan menatap wajah dia sambil mendengar dia bercerita panjang lebar mengenai kehidupannya di sana.


Kasihnya bapa begitu juga. Ayiesha is going 23 this year, already in her 3rd year doing Medicine at the University of Sheffield atas biasiswa PaMa. Anak bertuah ni memang cerdik, all As dari sekolah menengah and all A*s in Cambridge A-Levels, baik pekerti pula tu, an exemplary eldest 'son' in our big family.  She went back to Sheffield a day before we returned to Malaysia. So, we sent her to Hamburg Airport. 
Kami menetap di serviced apartment di hotel  ini, sama seperti tahun-tahun lepas, senang nak memasak dan paling dekat dengan 'sekolah' dan dekat dengan stesen keretapi Moenckebergstrasse untuk berjalan-jalan ke tempat lain.


This 'cool Dad' rupanya cair juga di dalam. Diturutinya (berpindah dari satu spot ke spot yang lain sambil tangan memegang pagar tu) ke mana anakanda sulung melangkah selepas kawasan perpisahan/kastam dalam usaha nak melihat anakandanya dari jarak paling dekat yag dibenarkan. Sehinggalah anakandanya hilang dari pandangan, barulah dia pusing untuk berjalan balik sambil membuat pengakuan kepada wanita misteri di sebelahnya (saya la tu, ahaha) ;


"Ingatkan I ni OK. Terbuku juga rasa kat dalam hati ni..."

(Lupa pula nak check bergenang tak airmatanya, tapi saya pasti kalau scan hati dan jantungnya memang tengah sebak tu)


Children
To us (parents), our babies they never grow.
Age is just a number.


Sekian
Selamat belajar, semua.
Belajar sepanjang hayat.
Semoga saya (dan kita semua) 'belajar' dan sentiasa berubah kepada yang lebih baik.

Alhamdulillah.
All praise is due to Allah.

14 comments:

  1. Alhamdulillah... selamat Hari Ibu doktor! Moga sentiasa dikurniakan 'afiat utk terus berbakti kpd ummah..
    Selamat hari ibu juga kpd sy (dah jadi ibu untuk anak2 syurga-2 kali gugur) dan doakan sy juga ya doktor..^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya lupa nak masukkan ibu-ibu yang hamil tak sampai 9 bulan kerana keguguran .....

      Delete
  2. Happy Mother's Day to you dear. May ALLAH bless us all lovely mums.

    ReplyDelete
  3. Selamat hari ibu Dr Adilah. Kem salam pd iman. She grows as a beautiful lady. And you Dr Adilah is an exemplary for me. Never stop learning. Saya kagum dgn doktor. Biar di mana pun stage, our satisfaction and advancement kita in any field, we still need to learn and sharpen our knowledge to a better stage. U re such an exemplary for me. Take care doktor. Oh kem salam pd prof sbb tolong jaga my beautiful Dr masa belajar di Hamburg :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmm.....saya dah sampaikan 'NA kirim salam'. Dia tanya "Siapa NA?". Saya kata "Entah?". Dia tanya lagi "Hmmm?". Saya jawab balik "Manalah I tahu" 😄

      Delete
    2. Hehe Dr. Mama ziyad dan saad. From perth. Lupa nak introduce la

      Delete
    3. 'A' tu nama ayah ya? Kalau letak nama 'N' sahaja pun saya tak dapat teka. Habiskan PhD tau :)

      Delete
  4. Sampai font pink tu banjir. ...

    May Allah bless you always. And your embryologist toooo

    Nurhasanah Mazalan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aamiiiiiin, I need that prayer, thank you 😘.

      Delete
  5. Assalamualaikum Dr..sy ada berjumpa dr baru2 ni..Dr ada bg surat minta sy buat hsg..sy dh buat appointment dgn Dr Fatimah pada hari isnin 17.5.16 jam 2.30 ptg..boleh x lepas buat hsg sy buat appointment dgn dr..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh call nursr Salina di klinik

      Delete
  6. happy belated mothers day doc.
    xtau bile nk bwk twinnies jpa doc.
    sy Azura, patient doc yg xsmpt nk buat ivf but normal pregnancy with twins.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I remember you very well. Spontaneous pregnancy, twins, no family history of twins. It's a miracle!

      Delete