Sebelum mencedok atau memetik 'ilmu' dari laman ini, anda tidak perlu meminta kebenaran tetapi diingatkan membuat semakan sendiri terlebih dahulu dengan doktor anda atau guru anda sebelum mem'forward'nya kepada orang lain dan memikul tanggungjawab akibatnya.

Pohon doa kesejahteraan dan limpahan rahmat Allah ke atas guru-guru saya dan juga pesakit-pesakit saya yang banyak mengajar saya bidang ini. Segala pujian bagi Allah (peringatan ini untuk diri sendiri) . Mudah-mudahan, taubat saya diterimaNya dan segala dosa saya diampunkanNya serta saya terus dilimpahi rahmatNya. Sekiranya ada kesalahan, pohon dibetulkan, saya terbuka kepada teguran.

Sebarang percubaan berbentuk komen atau soalan bertujuan mengiklankan apa sahaja perniagaan atau blog sendiri tidak akan disiarkan. Blog ini bukanlah untuk iklan menjual barang. Peace.....

Friday, 27 November 2015

Trial of VBAC

Bismillahirrahmanirrahim
In the name of Allah, Most Compassionate, Most Merciful


                                 Pandan Island far in midst
                                 Mount Daik has 3 peaks
                                 While the body decomposes in earth
                                 Good deeds remain to be remembered

(orang Melaka ini nak berpantun, tapi....err.....pinjam Gunung Daik Kepulauan Riau)

The co-owner of this restaurant (Dato' Fathol Razak Abdul Rawak) graciously hosted us for a lunch. 
And that was right after he fetched us from New Haven (where the students from KYS and a few other schools in Malaysia competed in the final round of WSC at Yale University) to NYC upon late notice by his driver who was not well that morning. Now, how many times in your life that you encountered such example of the boss of a (transportation) company himself taking over the task that was supposed to be delivered by his worker? 
Me? 
My first time!
You should see my face in disbelief.
Tak cukup tu, Dato' Razak bagi budak-budak ni duit poket lagi, berbelanja sakan lah bila dapat seorang USD50.
Terima kasih, Dato'. Hancur badan dikandung tanah, budi yang baik dikenang juga.
Anyway, back to the food : huge portion, beautifully presented, nicely tasted (well...the Head chef cum co-owner earned a Michelin star) and above all....free! (especially after knowing how expensive things in NYC are).
My-Clone loved the deep fried soft shell crab so much that we went there again after 2 days. 
A must-try :  (klik sini) Rasa Restaurant NYC

.
.
.

Bagi mereka yang belum tahu istilah VBAC.
VBAC = 'Vaginal Birth After Caesarean' (section)

.
.
.

Kali ini, saya ingin memberikan beberapa fakta berkenaan VBAC = Vaginal Birth.

.
.
.

Pendahuluan/selingan

Sebelum kami dibenarkan menduduki peperiksaan Part II Kursus Kepakaran ObGyn di HUKM, kami dikehendaki menyiapkan 'thesis' / 'dissertation' selewat-lewatnya 6 bulan sebelum peperiksaan itu. Ada 10 'long cases' bagi setiap bidang Obstetrik dan Ginekologi (20 keseluruhannya) yang perlu dibincang menggunakan rujukan dari kajian-kajian yang terdahulu dilakukan dan dilaporkan di  dalam jurnal-jurnal antarabangsa. Di samping itu, kami juga perlu membuat 2 kajian sendiri (seelok-eloknya secara prospective RCT (randomised controlled trial) dan kami bincangkan dalam 'Long Commentaries', pun 1 untuk Obstetrik dan 1 lagi untuk Ginekologi. 

Proses menyiapkan 'dissertation' ini memanglah mengambil masa yang lama, maka logiknya lebih baik disiapkan seawal mungkin. Tetapi pada masa yang sama, kami dinasihatkan senior agar hanya 'mengumpul' kes sahaja dahulu tetapi menunggu sehingga masuk Tahun ke-3 barulah mula menulis bab perbincangan kes. Maklumlah, Tahun 1 dan Tahun 2 masih dikira 'kurang matang' dalam memberikan perbincangan kes. Jika nak menunggu sehingga Tahun 4 (final year) pula takut tak sempat habis, kena 'extend' 1 semester. Itu zaman saya.


Menjadi ibu pada masa yang sama juga bukanlah mudah. Setiap kes yang ditulis perlu disemak oleh pensyarah pilihan. Saya bertuah kerana masuk 'Team Merah' 2 kali (setiap kali 6 bulan). Walaupun kami semua gerun nak masuk Team Merah (err....maklumlah Senior Consultantnya err...err... siapa lagi kalau bukan Prof Adeeb (nama panggilan bagi Puan Sri Prof Emeritus Dr Nafisah Adeeb) yang terkenal dengan kegarangannya dalam melentur kami 'registrars' malahan juga 'junior lecturers' (tetapi sangat berlembut dengan pesakit-pesakit).  Registrar adalah panggilan kepada calon kursus kepakaran ObGyn ie Masters ObGyn (kini telah ditukar kepada ijazah Doctorate) yang telah lulus peperiksaan Part I. Jika saya tidak masuk Team Merah dan 'dikerah' menghantar 'write-up' untuk beliau semak, saya pasti tidak sempat menyiapkannya dan kena extend 1 semester. Terima kasih, Prof. Beliau menyemak 'write-up' saya berkali-kali dengan meneliti setiap ayat malah perkataan, ada sahaja pembetulan yang perlu dibuat dan kemudiannya dihantar semula untuk semakan beliau.  Lagi....dan lagi.....dan lagi.....sehinggalah beliau puas hati. Penatnya masa tu......


Setelah 'dissertation' kami siap, ia kemudiannya dihantar ke 'external assessor' untuk semakan dan kelulusan/recommendation sekiranya kami layak menduduki peperiksaan Part II. Sekali lagi, saya bertuah kerana mendapat Prof Kula (singkatan nama beliau) yang dikira 'benign' di kalangan pensyarah-pensyarah ObGyn di UM. Berbaloi penat berkali-kali membuat pembetulan 'case write-up' apabila mendapat komen sebegini. 

Seperti dikomen beiau : saya tidak menulis satu pun tajuk berkenaan gynae-endokrinologi. Nampak sangatlah bidang subspecialty rawatan kesuburan bukanlah di dalam minat dan penguasaan minda saya dahulu. Inilah yang dikatakan takdir. 

Secara kebetulan, Prof Kula juga menjadi pemeriksa saya (bersama Prof James Drife dari University of Leeds) dalam sesi 'long case' sewaktu peperiksaan Part II. Rezeki saya. 

.
.
.

Salah satu daripada 'kes Obstetriks' yang saya dan ramai calon bincangkan adalah VBAC.

Dah bersedia nak tahu fakta-fakta VBAC?
Sebenarnya telah lebih 50 tahun dikaji kes-kes bersalin VBAC ini.
Mari kita baca semula sebahagian daripada apa yang saya tuliskan dalam 'case write-up' mengenai VBAC (after previous 1 Caesarean section)

1. Sebelum membuat keputusan/memilih kaedah bersalin, kenalpasti risiko anda. Contohnya :
- sama ada sebelum ini telah menjalani Caesarean 1 kali atau lebih daripada 1 kali? 
- sama ada anda mempunyai 'contra-indications' untuk bersalin normal?





2. Ada 2 perkara yang tidak diingini yang boleh berlaku sekiranya anda memilih trial of VBAC atau dalam bahasa kita, memilih untuk cuba bersalin normal :

- 'unpredictable rupture of the uterus'
- emergency Caesarean section due to either poor progress (berserta risiko komplikasi eg PPH atau tumpah darah) or fetal distress (berserta risiko komplikasi eg bayi mengalami hypoxia).

Yang digeruni oleh doktor-doktor adalah 'unpredictable uterine rupture'. Keadaan ini bukan setakat suatu emergency tetapi boleh digelar suatu 'catastrophe' kerana pendarahan berlaku dari koyakan dinding uterus/rahim menyebabkan ibu kehilangan banyak darah dalam masa yang singkat. dan boleh membahayakan nyawa.




3. Belum ada lagi satu kaedah untuk 'predict' uterine rupture. Malah pada ketika ia dikesan, kebiasaannya keadaan ibu telah menjadi sukar untuk distabilkan. 

Dalam kes 'uterine rupture', 20% bayi yang dilahirkan didapati mengalami masalah sistem saraf/otak akibat kehilangan/kekurangan oksigen sewaktu episod 'uterine rupture' itu. 20% adalah angka yang tinggi. Bayangkan sekiranya ketika berlakunya uterine rupture itu, anda bukannya berada di hospital. 18 minit masa kecemasan doktor perlu menstabilkan 'vital signs' anda terlebih dahulu, memberikan anda bius; melakukan prosedur 'scrubbing', 'gowning', 'cleaning', 'draping'; kemudiannya barulah melakukan 'incision' pada kulit anda sehingga ke lapisan dalam untuk mengeluarkan bayi anda dalam keadaan selamat. Bayangkan kami kelam-kabut mengejar masa...... 

Senario dalam drama ER tidaklah sama dengan 'kelajuan' di alam nyata. Pernah ada kajian di sebuah hospital melaporkan purata 'time interval' dari saat keputusan 'emergency Caesarean' dibuat oleh doktor sehinggalah ke saat belahan kulit adalah sekitar 30 minit. Itupun pesakit telah sedia ada di bilik bersalin. Bayangkan jika anda baru sahaja sampai ke Unit Kecemasan......


4. Sekiranya anda memilih untuk planned trial of VBAC di hospital, anda boleh memilih untuk bersiap sedia sekiranya terpaksa menjalani pembedahan. Setidak-tidaknya pakaian anda telah ditukar ke 'OT gown' dan anda telah diberikan bius epidural. Dah jimat 'masa kecederaan' daripada 18 minit tu. 


5. Di hospital juga, ada alat pemantauan terhadap keadaan ibu dan juga bayi/janin (melainkan jika anda ingin membeli sendiri alat CTG untuk pemantauan jantung bayi dan kadar kontraksi untuk kegunaan di rumah). 


6. Baca ayat terakhir tu : Nevertheless, subsequent pregnancies and deliveries should be managed with no less care and caution.

 7. Siapa kata doktor-doktor akan terus suruh 'operate' tanpa bersebab?
Baca perenggan di atas. Setiap satu ayat memberitahu jika sesuai, lebih elok mencuba bersalin normal. Maknanya, trial of VBAC. Tetapi biarlah di pusat bersalin yang lengkap (baca 'caption careful, bukan setakat close monitoring)
Apapun,
Pilihan mutlak terletak di tangan anda.
Rahim anda yang punya.
Bayi pun anda yang punya.
Kebiasaanya, ibu sanggup berkorban untuk bayinya.
Biarlah bayi anda dilahirkan selamat tanpa banyak risiko. 20% risiko HIE atau 'hypoxic ischaemic encephalopathy' bukanlah angka yang rendah.
Jangan lupa, ada lagi suami dan anak/anak-anak anda yang lain di rumah yang menunggu kepulangan anda dengan selamat.

8. Pada tahun 'dissertation' ini ditulis (penghujung 2001), saya merujuk kepada kajian-kajian yang dilakukan sebelumnya. Ada kajian yang menggunakan data yang dikumpul selama 10 tahun. Ada pula yang mengumpulkannya secara 'multi-centre'. Ada yang telah dilakukan pada tahun 1951! Ini cerita lama rupanya. Maka usahlah dicanangkan kejayaan VBAC dengan niat sebagai 'testimoni' untuk memujuk yang lain melaluinya juga, sebaliknya anda perlu bersyukur kerana anda dan bayi selamat. Setiap orang lain profilnya, maka lain juga risikonya. Cuba dapatkan penilaian dan pandangan pakar Obstetriks dahulu, sama ada anda sesuai menjalani trial of planned VBAC (harap-harapnya berjaya dan bukannya kena buat emergency Caesarean pula) ataupun anda terus dinasihatkan menjalani ERCS (Elective Repeat Caesarean Section) tanpa melalui trial of VBAC pun.

.
.
.

Adakah kemungkinan hasil kajian mengenai VBAC telah berubah (seperti sesetengah hasil/penemuan kajian perubatan?)

Hmmm....

Anda bolehlah merujuk laman sesawang ini : (klik sini) Royal College of Obstetricians and Gynaecologists UK
Laman sesawang RCOG ini banyak dirujuk oleh pakar-pakar Obstetriks di Malaysia.
Topik ini baru sahaja di-revised Oktober lepas, setelah 8 tahun.
Ada perubahan dari segi angka/peratusan tetapi intipatinya masih sama.

Bagi yang telahpun menjalani 2 pembedahan Caesarean sebelum ini:

- risiko 'uterine rupture' paling tinggi dalam mereka yang telah 2 atau lebih Caesarean 

- risiko 'uterine rupture' masih berlaku walaupun anda mengalami 'spontaneous labour' ie tanpa induction atau augmentation, tetapi mujur dalam peratusan yang lebih rendah. Apa pun, ingat kata kunci di atas : unpredictable. Doktor akan lebih berhati-hati sebelum membuat keputusan untuk induce atau augment proses trial of VBAC. Pemantauan juga menjadi lebih 'cautious'.

- secara keseluruhan, dalam trial of planned VBAC, peluang anda berjaya planned VBAC adalah 71.1%. Dalam 10 pesakit yang memilih trial of planned VBAC, kira-kira 7 berjaya manakala 3 lagi pula terpaksa menjalani pembedahan emergency. Ini bermakna tidak semua kes yang dinilai sesuai menjalani trial of VBAC akhirnya berjaya VBAC.

- risiko anda terpaksa dibuang rahim (hysterectomy) pula meningkat hampir 3 kali ganda (2.95 kali ganda) berbanding rakan anda yang sebelum ini hanya sekali sahaja Caesarean.

- risiko anda terpaksa diberi 'blood transfusion' dalam usaha menangani PPH pula meningkat 50% berbanding rakan lain yang sebelum ini hanya sekali Caesarean.

- Namun, apabila doktor anda memberitahu 'sesuai dan boleh cuba VBAC ni', maka planned VBAC ini adalah pilihan yang lebih baik untuk anda kerana dia telah menilai peluang serta keadaan anda terlebih dahulu dan yang lebih penting adalah kerana secara amnya, statistik menunjukkan risiko kematian didapati lebih rendah dalam planned VBAC berbanding ERCS. Tetapi ingat, kata kuncinya adalah planned VBAC.

.
.
.

Apa pun pilihan mutlak anda, doktor-doktor tidaklah boleh mendesak atau memaksa sebaliknya.

Sekiranya anda memilih untuk trial of VBAC, berdoalah agar anda selamat dan bayi anda juga selamat tanpa komplikasi. Cuma saya sarankan, biarlah anda memilih untuk menjalani trial of VBAC di hospital yang sememangnya ada doktor pakar dan bersiap sedia dengan kemungkinan menjalani pembedahan (sama ada pembedahan emergency caesarean ataupun pembedahan menangani uterine rupture) dan ada bekalan darah yang sesuai serta mencukupi. Ingat kata kunci penting : planned VBAC. Garispanduan RCOG ini disediakan membandingkan planned VBAC vs ERCS, bukannya unplanned/unprepared VBAC.

Sekiranya anda berjaya (successful VBAC), baguslah. Anda memanglah bertuah kerana VBAC inilah pengakhiran yang paling kurang komplikasi. Inilah 'the best outcome'.

Tetapi sekiranya anda tidak berjaya (unsuccessful VBAC) dan kemudiannya terpaksa menjalani pembedahan, maka inilah pengakhiran yang memberikan paling banyak komplikasi kepada anda dan juga bayi. Inilah the 'worst outcome'.


Trial of VBAC yang lebih selamat adalah yang di hospital yang lengkap kemudahannya, bukannya di rumah. Be fully prepared.


Sekian.


Allah is All Knowing



Friday, 20 November 2015

Selingan : masih dalam cuti

Bismillahirrahmanirrahim.




'Completely hatched blastocyst'
 Nampak blastocyst (sebelah kiri gambar) yang keluar daripada 'sarung' (sebelah kanan gambar)?

Ini satu lagi kes single blastocyst FET.

Usianya 34 tahun, berkahwin Mei 2009.
Beliau menetap di Pahang.
Sebelum ini beliau pernah menjalani IVF di tempat lain.
Rangsangan dan monitoring di hospital lain di Pulau Pinang.
OPU dan ET pula di hospital lain di KL.
OPU Jun 2014 dapat 4 telur.
ICSI dapat 3 embrio.
Fresh ET : masuk 2 embrio usia day-5 dapat blastocyst : tetapi tidak berjaya hamil.
FET : masuk 1 embrio day-3 : pun tidak hamil.

September 2015 lepas, beliau berhasrat membuat IVF di PHKL pula maka beliau pun berulang dari Kuantan ke PHKL menjalani IVF.

Setelah meneliti profil, saya gunakan 'protokol antagonist dan freeze-all-transfer-later,' tetapi ubat yang berlainan jenis.
OPU dapat 5 telur : 4 MII (matang) dan 1 GV (tak matang)
ICSI atas 4 MII : semua 4 jadi embrio.
Freeze-all.
Oktober pula 'transfer-later', saya mulakan rawatan FET.
Embriologis thawed 2 embrio.
Hanya satu yang berkembang (gambar atas) manakala 1 lagi menunjukkan 'arrested development'.
Maka pada 27hb Oktober, hanya masuk 1 embrio sahaja, 1 lagi dibuang, 2 lagi masih tersimpan-beku.


Pesakit ini hamil, BhCG 105 IU/L 8 hari selepas FET.
Kelmarin beliau mengirimkan gambar scan yang dilakukan di Pahang, dah hampir 6 minggu usia kandungan.

.
.
.

Masih mood bercuti.
Menunaikan janji menemani anak setiap kali cuti sekolah menjelma.
Prioriti saya masih sama tahun ini.
Anak/keluarga dahulu.

Plak ini dihadiahkan dalam satu majlis makan malam di Shah Alam pada 12hb November baru-baru ini. Saya tiada ketika itu, maka ada wakil dari PHKL yang menerimanya bagi pihak saya. Ia disampaikan oleh Tan Sri Rafidah Aziz. Ruginya saya tidak dapat berjumpa Tan Sri Rafidah....

NB : wajah saya dalam plak itu dan juga dalam majalah Nona nanti bukanlah wajah sebenar tetapi hasil di-mekap-kan dan diminta 'pose' begitu ketika 'photo-shoot' seminggu sebelumnya, maaf jika terpedaya dengan ilusi gambar yang berbeza dengan imej sebenar.
Mokcik jangan tokojut iyo! (Tiba-tiba hidungku mancung pula, ahaha).

.
.
.

Tertunggu-tunggu juga majalah Nona keluaran Disember ini (link)
Tertanya-tanya juga apa yang tertulis di dalamnya.

.
.
.

Terpinga-pinga mulanya apabila diberitahu akan sesi temuramah untuk '60 Wanita Inspirasi Nona', kerana saya sendiri bukanlah seorang yang sangat bermotivasi dan berwawasan. Rasanya ramai yang jauh lebih layak. Kebanyakan langkah akademik/kerjaya dalam hidup saya yang dilihat cepat pada pandangan luar sebenarnya lebih kepada 'being there at the right time' tanpa dirancang awal pun. 

Contohnya :

- Jika saya tidak dimasukkan ke Unit ObGyn di Hospital Taiping, tidaklah saya memilih untuk menjalani kursus kepakaran ObGyn kerana ramai tahu bidang ObGyn memang sukar dari segi keperluan akademik mahupun komitmen personal. Sebenarnya sebelum itu, saya hanya berniat nak masuk 'Medical Unit' dan cukup tempoh, resign jadi GP sahaja. Tiba-tiba saya dimasukkan ke Unit Paediatrik selama 3 bulan sebelum berpindah ke Unit ObGyn. Dari situlah minat terhadap ObGyn bermula.

- Jika saya 'join' housemanship lambat sehari, tidaklah saya dapat masuk kursus kepakaran pada tahun yang saya kehendaki. Betul-betul cukup hari genap 3 tahun bekerja pada 1 Jun 1998.

- Jika saya menerima temuduga tawaran ke Ireland menjalani kursus perubatan dan menyertai rakan-rakan saya yang lain ke sana, saya akan kelewatan setahun sebelum tamat kursus Perubatan. Banyak lagi langkah saya selepas itu sangat berkait dengan tempoh ini.

- Jika saya tidak dipilih masuk kursus kepakaran ObGyn (sewaktu itu di bawah Prof. Emeritus Dato' Dr Nik Mohd Nasri sebagai Ketua Jabatan) dan dilentur oleh pakar-pakar ObGyn di HUKM yang memang terkenal dengan, err...err...., 'kegarangannya', tidaklah saya berpeluang mendapat asas ilmu ObGyn  dan perlakuan sebegini. Saya masih ingat Prof. Nik (pangilan ketika itu) membaca "Bismillahirrahmanirrahim" dengan jelas sebelum melakukan 'the first cut' sewaktu saya menjadi 'assistant' beliau dalam pembedahan Caesarean dan itulah yang saya belajar amalkan sebelum dan juga pada setiap langkah semasa melakukan pembedahan sehingga ke jahitan terakhir. Terima kasih, Prof.

- Jika saya lewat masuk LPPKN sebulan sahaja, tidaklah saya dilantik menjalankan tugas Pengarah Bahagian kerana telah ada calon sebelum itu (dan beliau pula memohon untuk masuk sebulan lambat). Terima kasih kepada DG (Datuk Fatimah Saad) kerana memberi kepercayaan kepada saya yang masih sangat muda ketika itu (baru 32 tahun) untuk menjaga BRM di HQ dan 50 klinik LPPKN di seluruh Malaysia sedangkan Pengarah-Pengarah lain hampir mencecah 50 tahun.

- Jika saya tidak masuk LPPKN, tidaklah saya dapat banyak ilmu pentadbiran dan menulis/muncul di dalam media akhbar dan TV. Masa inilah saya berpeluang membentangkan program berkaitan sewaktu bermesyuarat bersama Datuk Menteri KPWKM serta belajar protokol mesyuarat dan majlis formal. Ramai staf BRM di LPPKN yang tidak jemu mengajar saya dan 'menjaga' saya. 

- Jika saya tidak masuk LPPKN dan kekal di hospital TAR Klang, perjalanan saya untuk mendalami ilmu kesuburan mungkin jauh lebih lambat lagi (ada waiting list rupanya kini). Memandangkan LPPKN melakukan IVF dengan banyak berbanding di pusat IVF lain (maklumlah, kosnya sangat rendah ketika itu, hanya sekitar RM5 ribu sahaja), maka saya dapat pengalaman merawat banyak kes IVF dalam masa yang singkat.

- Jika saya tidak masuk LPPKN yang ketika itu sibuk dengan ura-ura menubuhkan NIC (National Infertility Centre), tidaklah kami dapat pergi ke Jerman dan UK untuk meninjau sebelum memilih pusat IVF yang sesuai dan kemudiannya saya dihantar untuk menjalani latihan IVF di Jerman.

- Jika pihak LPPKN tidak ingin menampung pembiayaan latihan (yuran latihan sahaja sudah Eu2500 seminggu), tidaklah saya mampu untuk ke sana (terima kasih LPPKN). Nak bayar duit penginapan pun tak mampu ketika itu, inikan pula yuran 'clinical attachment'.

- Jika saya tidak menjalani latihan IVF di Hamburg, Jerman, tidaklah saya dapat mencapai ilmu IVF sebegini cepat (bayangkan pada tahun 2003 ketika itu, mereka melakukan 2500 cycle IVF setahun sedangkan di Malaysia hanya 150-400 kes setahun - umpama belajar sebulan menyamai hampir setahun di Malaysia). Terima kasih kepada Dr Robert Fischer yang kini masih mengajar saya dengan 'percuma' apabila saya ke sana menjalani 'clinical attachment' berselang 2 tahun. 

- Jika bukan Dr Kamaruddin Ahmad Pengarah Perubatan di Hospital Pusrawi yang menerima saya (atas faktor 'CV' walaupun bilangan tahun pengalaman kepakaran tidak sampai 5 tahun ketika itu) sewaktu saya mula memohon memasuki alam swasta, saya mungkin masih kekal di LPPKN.

- Jika  bukan Datuk Dr Norashikin Ahmad Mokhtar (lebih dikenai sebagai Datuk Dr Nora) yang mengenali saya di LPPKN  'membawa' saya masuk ke Hospital Pantai KL pada tahun 2008, saya mungkin berada di hospital lain dan tidak dapat membentuk 'IVF team' sekuat sekarang di PHKL. Maklumlah, bukan mudah nak 'masuk' PHKL ni, dah ada ramai pakar ObGyn yang jauh lebih senior dan berpengalaman daripada saya.

- Jika saya tidak mendapat pesakit seperti yang saya dapat selama ini, manalah mungkin saya dapat belajar ilmu rawatan kesuburan kerana banyak ilmu yang dipelajari melalui pengalaman merawat, pesakit-pesakit saya adalah juga guru-guru saya.

- Lebih awal lagi, ianya bermula dari orang yang melahirkan saya. Jika ibubapa saya tidak berputus asa membawa saya 'menumpang ke sekolah' dan masuk Darjah 1 dari usia 5 tahun sehinggalah saya bersekolah secara rasmi, tentunya asas 'ABC' dan '123' saya tidak kuat. Emak saya cerita, tahun pertama saya bersekolah, saya hanya suka koyakkan mukasurat buku sahaja. Ini memudahkan guru-guru saya di sekolah rendah dan menengah mengajar saya. Alam asrama penuh di MRSM Tun Ghafar Baba, Jasin juga banyak mendidik saya. Saya tak terbalas jasa mereka semua.

- Jika...... dan jika...... dan jika......

.
.
.

Sebenarnya tak elok, malah salah kalau nak cakap 'jika' pun.
Banyak kali, apa yang berlaku kepada kita bukanlah seperti apa yang kita jangka/rancang.
Apa pun yang kita rancang/inginkan, ada Perancang Yang Maha Mengetahui.

Allah Maha Merencana Sesuatu.
Allah juga yang menentukan semua 'jika' di atas.
Apa juga rintangan/masalah yang saya tempuh, semuanya untuk hasil yang lebih baik yang tidak terjangkau dalam sangkaan/perancangan saya.
Benarlah Allah Maha Mengetahui dan segala puji adalah milikNya.
.
.
.

Hmmm...
Pengalaman hiduplah membuatkan saya kurang memberi tekanan kepada My Clone. Contohnya dalam bidang pelajarannya, saya serahkan kepada dia, guru-gurunya dan rakan-rakannya untuk ilmu akademik. Tak nak ambil tahu dengan mendalam pun. Dia pun tak pernah nak tusyen dan saya pun tak nak paksa. Saya tidak mahu beliau merasa tertekan untuk menyamai atau menandingi pencapaian saya, ataupun pencapaian rakan-rakannya yang lain. 

Saya cuma menasihatinya ;

"You can score any grade, I don't mind. But you must remember this, don't embarrass your school".

Kali pertama My Clone gagal subjek peperiksaan penggal, saya ucapkan "Congratulation!" dan ajak dia keluar makan;

"Come (let us) celebrate your failure".

Saya beritahu ;

'Apa nak malu? People fail everyday, in many ways. Many fell off their bicycle the first time they rode it. Mama pun pernah failed in my exam (ingat tak dulu saya ada cerita pasal ni? Saya cerita semula kepada beliau). Yang penting you learn to fail. One day you'll look back and LOL about it "

Cara didikan anak menggunakan kaedah 'celebrating failure' ini saya pelajari dari seorang senior sewaktu kursus kepakaran dahulu. Beliau bercerita memberitahu anaknya yang menangis kerana gagal peperiksaan penggal dalam subjek Matematik Tambahan, beliau membawanya keluar dinner 'celebrating her failure' dan menekankan kepada anak-anaknya bahawa tidak semua orang boleh menghadapi kegagalan. Kini anak-anak beliau terus cemerlang dalam akademik. Saya ceritakan kisah ini kepada My Clone.

Jika My Clone dapat 'A' pula, saya ucapkan tahniah tetapi tak lah sampai ajak keluar dinner kecuali peperiksaan tahap kebangsaan. Sebagai insentif, saya cuma hadiahkan sedikit wang bagi setiap 'A' yang dimasukkan ke akaun berasingan untuk kegunaan dia sesuka hati. Itu sahaja. Tak ada 'celebration' lebih-lebih. 


"Have FAITH, Iman. Just like your name."

Itulah yang saya selalu beritahu dia berulang kali.

Saya berpegang kepada motto di bawah ini selepas belajar dari episod-episod hidup (dan saya letakkan di dalam majalah kampus Carpe Diem 1995);

'Have faith. Whatever happened had to happen'

No regrets.
No self pity.
Just have faith.
F.a.i.t.h.
Itulah asas nama sebenar My-Clone.

Itu jugalah asas rawatan perubatan eg rawatan kesuburan.
Bila tiba masanya anda hamil, anda akan hamil.
Just have faith.

.
.
.

Dengan usia 45 tahun, saya juga seperti anda, melalui banyak pengalaman hidup.
Pengalaman inilah yang membuat kita tunduk.
Semuanya telah tertulis di hadapan tanpa disedari.
Saya nampak berjaya tetapi saya juga pernah gagal (Tak tahu mana nak letak muka masa tu, dari best student MRSM Jasin dan top 20 seluruh negara SPM 1987, boleh failed all 3 subjects (hanya saya dan seorang lagi sahaja daripada lebih 150 mahasiswa) for that semester Tahun pra-klinikal, angau punya pasal, mujurlah saya lulus sewaktu re-sit papers dalam masa 2 minggu sahaja, kalau tak, nak kena ulang tahun pula dan terpaksa membayar balik pinjaman MARA).
Saya kini bahagia tetapi saya juga pernah berduka (Aduh! Sakitnya bila mengingatkan).
Saya memang selalu nak kumpul pahala tetapi saya juga telah berdosa. Net worth?.....hanya dengan rahmatNya, mudah-mudahan berjaya di akhirat.


Saya banyak belajar dari kesilapan.
Kesilapan saya sendiri (banyak....dan berharap saya tidak mengulanginya).
Juga kisah kesilapan orang lain (dan berharap agar saya tidak melakukannya).

Saya sangat bertuah kerana sentiasa dikelilingi orang-orang yang baik-baik, rakan lama dan baru, juga pesakit dll. Sungguh 'humbling' apabila melihat peribadi mereka, lebih-lebih lagi apabila mengetahui latar-belakang mereka yang berkedudukan/berpangkat/berketurunan lebih tinggi tetapi sungguh merendah diri dan mempunyai hati yang sangat mulia. Patut pun Allah sentiasa merahmati hidup mereka. Mereka juga tidak kedekut berkongsi pengalaman hidup pahit-manis sebelum berjaya, itulah yang saya jadikan panduan/pengajaran.

Saya juga bertuah kerana mempunyai My-Better-Half yang banyak bersabar mendidik saya, di samping anak-anak yang sangat berkelakuan baik. Tertunggu-tunggu panggilan telefon setiap hujung minggu dari yang sulung dan anak kedua yang berada jauh di benua lain. Tinggal 2 orang lagi sebelum mereka pula berusia 18-20 tahun dan 'terbang' meninggalkan kami berdua di sini demi mengejar cita-cita ....

Saya masih dalam fasa 'membayar hutang masa' dengan My Clone yang dahulunya banyak saya tinggalkan kepada keluarga ibu mertua (dan kerap juga kepada ibubapa saya) untuk menjaganya sewaktu saya belajar kursus kepakaran, on-call, berkursus, bermesyuarat di luar kawasan dll. Itulah sebabnya saya memilih untuk tidak lagi menyambut kelahiran (Obstetrik) yang 'demanding' kerana prioriti hidup buat masa ini.

Jika sebahagian kecil daripada hidup saya boleh memberi inspirasi kepada wanita lain, baguslah.
Ambillah apa-apa yang boleh dijadikan inspirasi tu, yang sebenarnya banyak saya ceduk (aka saya tiru mereka la tu, ehehe) inspirasi dari orang lain yang saya nyatakan di atas (pengakuan sebenar).

Tanpa mereka semua, tidaklah saya seperti ini.
Saya sentiasa bersyukur dengan apa yang dikurniakanNya, memang jauh lebih baik daripada apa yang saya rancang.

Saya sedar saya masih banyak kekurangan dalam mendidik anak saya untuk 'kejayaan alam selepas mati' saya kelak ....
Itulah kejayaan yang sebenar bagi seorang ibu dalam mendidik anaknya.
Doakan saya kuat dan menjadi ibu yang baik (selain perempuan, isteri dan lain-lain).

Lepas baca artikel Nona tu, janganlah gelakkan/cemuh lebih-lebih ya, berdosa tau, ahaha.


Saya. Seorang. Manusia.
Semoga Allah melimpahkan rahmat ke atas kita semua.
Hanya dengan rahmatNya, kita akan diterimaNya.
R.a.h.m.a.t.N.y.a.

Sebab itulah saya katakan : jangan pandang buruk/rendah pada orang lain, kerana siapa tahu dengan rahmatNya, kesudahan dia mungkin jauh lebih baik daripada kita. Doakan yang baik-baik sahaja.


"terima kasih, Nona"

Wednesday, 11 November 2015

Saya akan bercuti lagi

Bismillahirrahmanirrahim
In the name of Allah, Most Merciful, Most Compassionate.


Cuti sekolah sememangnya kami tertunggu-tunggu, rumah riuh semula. Yang bongsu ini memang suka buat kuih. Biarlah dapur tsunami pun, telur ayam cepat je habis, dan 'kos' membuat memang susah nak untung, saya biarkan saja. Tak lama lagi, semua dah lebih 18 tahun....... 

.
.
.

Tahun ini, 'cuti sekolah' saya bermula lebih awal dari sepatutnya.
Saya akan bercuti dari esok 10hb sehinggalah 29hb November.
Bulan Disember pun begitu juga (tarikh akan diberitahu kemudian).
Prioriti saya masih pada keluarga/anak buat masa ini. Tunggulah sehingga yang bongsu ini habis Tingkatan 5, mungkin bermula 2017 barulah 'cuti sekolah' saya berubah kepada 'cuti semester'. Saya harap anda dapat memahaminya, terima kasih.


Pesanan berikut bolehlah dijadikan panduan.

1. Mereka yang menjalani rawatan kesuburan dan masih belum hamil.
- Sambung semua pil suplemen yang saya beritahu sahaja. Jangan ditambah dengan suplemen lain.
- Rawatan akan bersambung pada bulan Disember (kes-kes tertentu sahaja) ataupun pada tahun 2016.
- Sekiranya anda tidak didatangi haid, ada kemungkinan anda hamil sendiri, maka segeralah jalani pemeriksaan untuk pengesahan.

2. Mereka yang sedang hamil
- Sambung semua suplemen yang saya beritahu
- Sambung semua ubat hormon yang saya beritahu. Sekiranya telah habis, (mereka yang hamil IVF) bolehlah whatsapp saya bertanyakan sehingga bilakah ubat tersebut perlu disambung.
- Sekiranya terdapat masalah eg pendarahan dsb, bolehlah datang ke PHKL untuk diperiksa oleh sala seorang daripada 2 Pakar O&G yang 'cover' saya iaitu : Dr Hatta dan Dr Paul. Jangan bimbang, mereka berdua jauh leboh senior daripada saya daripada segi pengalaman menjaga ibu hamil.

3. Mereka yang telah dijadualkan menjalani rawatan IVF pada bulan Disember
- Saya telah berikan anda nombor hp saya. Silalah ber-whatsapp untuk perkara-perkara yang telah diberitahu. Bersabar. Saya akan menjawab (untuk perkara yang penting sahaja) walaupun beberapa jam lambat kerana ada perbezaan waktu berjaga yang ketara.
- Ikut arahan satu per satu. Ini kerana cara rawatan saya sememangnya berbeza dengan kebanyakan doktor IVF di sini (anda bolehlah bertanyakan rakan-rakan anda yang sedang/telah menjalani rawatan IVF untuk membandingkannya tetapi ingat, protokol/jenis ubat/dos/waktu pengambilan mungkin berbeza, maka ikut arahan rawatan saya satu persatu dan jangan ubah).

4. Mereka yang sedang menjalani rawatan sakitpuan (bukan kesuburan).
- Yang diberitahu ada 'ovarian cyst', perhatikan tanda-tanda komplikasi cyst eg sakit pada sebelah pelvis di mana terdapatnya cyst tersebut. Jika bimbang, bolehlah berjumpa doktor Hatta atau Dr Paul untuk pemeriksaan.
- Yang diberitahu ada fibroid, usah bimbang kerana fibroid lazimnya lambat membesar. Tetapi jika anda mengalami haid yang banyak (menorrhagia), anda disarankan berjumpa doktor.
- Yang diberitahu ada masalah jangkitan vagina, sekiranya ia berulang, anda juga bolehlah datang untuk pemeriksaan dan pengambilan swab untuk ujian 'culture and sensitivity'.


5. Apa-apa pun
- Bolehlah telefon nurse saya untuk pertanyaan lanjut
- Ataupun telefon nurse Dr Hatta/Dr Paul
- Ataupun pergi ke klinik/hospital berhampiran rumah atau tempat kerja anda.


Tuesday, 3 November 2015

Panduan Membuat Persediaan Menyediakan Anggaran Kos IVF



Bismillahirrahmanirrahim.
In the name of Allah, Most Compassonate, Most Merciful.

KLCC tanpa jerebu :)
Gambar ini diambil dari dalam kereta berdekatan simpang 4 lampu isyarat trafik di Jalan Ampang.


Saya belum berpeluang untuk meninjau KL dari jambatan itu.


Seperti yang semua sedia maklum, di Malaysia, setiap langkah rawatan kesuburan tidak ditanggung oleh mana-mana pihak syarikat majikan ataupun syarikat insurans.

.
.
.

Hal ini memberi beberapa impak kepada rawatan IVF di sini:

1. Bilangan kes tidaklah ramai jika dibandingkan dengan negara-negara yang kerajaannya menanggung separa apatah lagi sepenuhnya rawatan IVF. Contohnya, Singapura baru sahaja memberikan tanggungan secara 'co-funding' rawatan IVF sehingga 75% (3 kali 'fresh cycles' dan 3 kali 'frozen cycles') kepada warga negara wanita di bawah 40 tahun menjalani IVF di hospital kerajaan. 

2. Perbezaan angka/bilangan kes memanglah sangat ketara. Contohnya, jumlah kes IVF dilakukan di sesebuah pusat IVF terkemuka di Eropah adalah jauh lebih tinggi (melebihi 1500 kes setahun) daripada bilangan kes IVF di sesuatu pusat IVF popular di Malaysia (hanya 300-600 kes setahun sahaja). 

3. Maka, sukar untuk doktor-doktor di Malaysia melakukan kajian saintifik secara pemantauan (observatory) mahupun kajian saintifik yang lebih signifikan hasilnya (iaitu kajian berbentuk 'randomised prospective controlled trial') menggunakan data yang lebih besar untuk digunapakai umum. Maka kita terpaksalah bergantung kepada hasil kajian negara-negara lain.

4. Bukan itu sahaja, ini menjadikan kita ketinggalan daripada peluang membuat penemuan teknik rawatan atau formula protokol IVF yang memberikan peratusan kehamilan yang lebih tinggi daripada sedia ada. Maka, doktor-doktor di sini hanya mampu 'meniru' formula mereka; jika bertuah mereka dapat menjalani 'clinical attachment' dengan mereka secara berkala/berterusan (bukannya one-off); ataupun jika tidak, bagi yang mempunyai kekangan masa/wang - hanyalah menghadiri persidangan klinikal (lebih murah) ataupun membaca journal serta bahan ilmiah berkaitan secara on-line mahupun hard-copy. Jika tidak rajin 'update' pengetahuan/teknik, kita akan lagi jauh ketinggalan.

5, Tambah meyukarkan, sebahagian pesakit-pesakit ini hanya datang pada usia lebih lewat kerana baru mampu mengumpulkan wang sebanyak itu. Maklumlah, untuk menyediakan wang bagi menampung kos IVF yang memakan berbelas ribu RM bukanlah sekejap kerana ada lagi keperluan hidup yang perlu ditanggung. Kelewatan ini memberi kesan kepada penurunan peratus kehamilan secara keseluruhan di Malaysia kerana semakin tinggi peratus wanita ini yang telah termasuk dalam usia melebihi 35 tahun. (Peratus kehamilan IVF mengikut umur masih setanding dengan negara luar). 

.
.
.

Bagi mereka yang dinasihati doktor mereka untuk menjalani IVF, ataupun mereka yang mempunyai perancangan untuk menjalani IVF (walaupun belum disarankan oleh doktor), eloklah membuat persiapan ini. Yang telah bersedia daripada segi kewangan, usahlah bertangguh. Semoga pada masa akan datang, rawatan IVF di hospital kerajaan akan ditanggung oleh pihak Kementerian Kesihatan secara sepenuhnya dan di hospital swasta ditanggung majikan pula.

Sementara itu,

Ingatlah 2 perkara :

1. Setiap tahun, kos IVF akan semakin meningkat.
2. Setiap tahun menunggu juga, usia wanita tersebut juga semakin meningkat dan ini akan memberi 2 kesan : keperluan dos ubat suntikan rangsangan bertambah (menjadikan kos semakin bertambah), namun peratus kehamilan pula menurun (disebabkan peningkatan umur). Dalam ertikata lain, ia menjadi kurang kos-efektif.



Jadual di bawah boleh dijadikan panduan untuk membandingkan pakej-pakej yang ada ditawarkan. Kadang-kala, sesuatu pusat IVF boleh menawarkan beberapa jenis pakej. Anda bolehlah memastikan dengan bertanyakan soalan-soalan berikut.

Saya suka berseloroh dengan pesakit apabila mereke bertanya;

"Doktor, nak tanya sikit, boleh?"

"Tanya memang boleh, jawab dengan tak jawab je yang belum pasti lagi"

.
.
.

PANDUAN MENYEDIAKAN BAJET MENJALANI KOS IVF (2015)








PROSES
Kos
(RM)
Perbandingan / Nota tambahan / Contoh
Untuk memudahkan urusan penyimpanan bajet, anggaran kos yang diberikan ini dilebihkan sedikit angkanya.
a

Caj doktor : meliputi caj kedua pasangan dan scan
Purata bilangan ‘appointment’ adalah sekitar 5 kali, mungkin kurang dan mungkin lebih sedikit.

Soalan yang boleh ditanya:
Berapa kalikah kami perlu datang dari mula ‘cycle programming’ sehingga dapat keputusan?
Adakah kesemua ini telah termasuk di dalam pakej?



Caj profesional doktor adalah dikawalselia oleh MMC (Malaysian Medical Council) dan tertakluk di bawah akta ‘Private Healthcare and Facilities Act 2006’. Kali terakhir jadual caj ini diubahsuai/dinaikkan adalah pada tahun 2013 (sebelum itu pada tahun 2002). Berkemungkinan caj masakini masih sama untuk beberapa tahun lagi.
b

Ujian darah :
-        Kedua pasangan : HIV, HepBs Ag, VDRL (seperti yang disarankan oleh KKM). Adakah ini termasuk dalam pakej?
-        Ujian darah yang lain  : bergantung kepada doktor, tiada ujian yang wajib untuk setiap pesakit di Malaysia.

Ujian air mani

Soalan yang boleh ditanya:
Adakah ujian-ujian ini termasuk di dalam pakej?
Jika tidak, berapakah anggaran dan juga kos maksima ujian darah?
Adakah embrio-embrio beku pesakit dikongsi di dalam tangki yang sama?



Di pusat IVF tertentu contohnya, sekiranya salah seorang pasangan didapati mempunyai jangkitan HIV atau HepB atau Sifilis, embrio-embrio beku (atau sperma atau telur) mereka tidak akan dimasukkan ke dalam tangki yang sama dengan embrio-embrio kepunyaan pasangan-pasangan lain).

Dalam hal ini, pasangan hendaklah memilih sama ada untuk :
-        ‘membeli’ tangki sendiri (dengan kos tambahan),
-        atau ‘berkongsi’ tangki dengan pasangan lain yang mempunyai salah satu jangkitan tersebut (kos rendah berbanding di atas),
-        atau tidak menyimpan embrio beku (pihak PHKL akan membuang lebihan embrio itu)







c
Ubat yang digunakan : dari bermula ‘cycle programming è stimulation è triggering’



i.                ‘Cycle programming’  : ini diberikan mengikut protokol IVF sama ada protokol agonist (‘long protocol’) atau protokol antagonist (‘short antagonist protocol’)
ii.              Ubat rangsangan telur (lazimnya menggunakan suntikan FSH):
a)     jenis suntikan FSH : recombinant-hFSH (rec-FSH) atau urinary-derived-hFSH (u-FSH)
b)     jumlah keseluruhan dos FSH diperlukan
iii.             Ubat agonist atau antagonist?
iv.             Ubat ‘triggering’ : r-hCG atau ru-hCG atau GnRH agonist?
v.               Ubat suplemen lain

Maka, soalan-soalan yang boleh ditanya:
-        Apakah protokol yang doktor akan gunakan?
-        Apakah jenis suntikan FSH yang digunakan?
-        Berapakah anggaran dos minima dan maksima suntikan FSH?

‘Antagonist protocol’ lebih mahal kosnya, namun kelebihannya ialah ia lebih ‘convenient’ dari segi bilangan hari suntikan yang sedikit (sekitar 10-12 hari), jumlah dos suntikan FSH dan bilangan follow-up dan bagi pusat IVF yang berprestasi tinggi, peratus kehamilannya lebih tinggi daripada peratus pusat IVF lain yang lebih mengamalkan ‘agonist protocol’ (suntikan selama sekurang-kurangnya 3 minggu):
i.                ‘Cycle programming’ : sama ada pil atau suntikan (di bawah RM250)
ii.              Inilah ubat yang paling mahal dalam rawatan IVF
a.      Terdapat 2 sumber utama ubat suntikan rangsangan (kedua-duanya suntikan FSH). Suntikan dari sumber recombinant-hFSH (rec-FSH) kebiasaannya sekitar 2 kali ganda lebih mahal daripada sumber urinary-hFSH (u-FSH).  Contohnya; kebanyakan pesakit saya menggunakan dos 150 IU setiap hari untuk sekitar 8-10 hari (keseluruhan 1200-1500IU). Pada dos sejumlah ini, rec-FSH lazimnya sekitar RM3500, berbeza dengan u-FSH hanya sekitar RM1600.
b.      Secara amnya, lebih berusia wanita itu, jumlah dos suntikan FSH adalah lebih banyak (maka lebih mahal). Contohnya, pesakit berusia 40 tahun lazimnya memerlukan dos 2 kali ganda ie 3000IU, maka kos suntikan FSH juga 2 kali ganda.
iii.             Ubat agonist digunakan dalam ‘agonist/long protocol’ manakala ubat antagonist digunakan dalam ‘antagonist short protocol’. Kos ubat antagonist adalah sekitar RM2000 manakala kos agonist pula hanyalah sekitar RM450.
iv.             Ubat ‘triggering’ tidak banyak beza dan kosnya sekitar RM160.
Contoh;
Sekiranya menggunakan ‘antagonist protocol’ dengan dos suntikan FSH sebanyak 1200IU:
-        i + ii + iii + iv = sekitar RM5000 (jika suntikan rec-FSH digunakan)
-        i + ii + iii + iv = sekitar RM3500 (jika suntikan u-FSH digunakan)
d
OPU (juga dikenali sebagai prosedur sedut telur).

i.                Wad (lazimnya daycare) dan bilik berkongsi (2-katil atau 4-katil)
ii.              Jenis bius : sedation atau bius penuh? Adakah khidmat pakar bius digunakan?
Soalan yang boleh ditanya:
-        Apakah jenis bius yang akan digunakan dalam pakej ini?
-        Adakah pakej ini termasuk kos untuk pakar bius ada di dalam bilik OPU untuk memantau saya?

i.                Boleh dikatakan kesemua pakej hanya menawarkan day-care bed. Pesakit boleh pulang pada petang hari yang sama.
ii.              Kebanyakan pusat IVF hanya memberikan bius pelali sahaja (sedation) dan diberikan oleh doktor IVF sementara ‘vital signs’ monitoring sedasi pesakit dilakukan oleh jururawat.. Sekiranya bius penuh dimasukkan dalam pakej IVF, ini menyumbang kepada peningkatan kos pakej sebanyak sekitar RM2000 (khidmat pakar bius, peralatan mesin bius dan monitoring, ubat bius)
e
Di dalam makmal IVF :
i.                Jenis prosedur : IVF atau ICSI? Adakah ICSI termasuk dalam pakej?
ii.              Berapa lamakah embrio dikultur dalam inkubator? Jika saya mahukan embrio dikultur lebih lama (‘extended culture’) sehingga hari ke-5 (tahap blastocyst), adakah ia termasuk di dalam pakej?


i.                ICSI lebih mahal berbanding IVF (Lazimnya ada tambahan sekitar RM1000 jika tidak menggunakan pakej) kerana ICSI memerlukan masa tambahan,prosedur tambahan dan kecekapan embriologis. Embriologis yang mahir dan makmal IVF yang bagus lazimnya memberikan peratus ICSI fertilization rate >70%. Ini bermakna, sekiranya 10 telur MII dilakukan ICSI, secara purata 7 akan menjadi embrio.
ii.              Berapa hari embrio dikultur adalah bergantung kepada bilakah dirancang prosedur ET: 2 hari atau 3 hari atau 5 hari atau 6 hari?

f
ET (Embryo Transfer)
- Bilakah embrio dimasukkan ke dalam rahim (ET)? Day 2 atau Day 3 atau Day5/6?
- Sekiranya saya memilih menjalani blastocyst-stage ET, adakah ia juga termasuk di dalam pakej?
- Berapa peratuskah pesakit IVF/ICSI di sini yang menjalani ET pada Day-5/6 (blastocyst stage)?



-Ada pusat IVF yang hanya melakukan ET pada Day 2 atau Day 3 sahaja
-Ada pula yang turut melakukan ET pada Day5 tetapi hanya memilih kes-kes tertentu sahaja dan dalam peratus yang rendah eg hanya 10% dari keseluruhan kes IVF/ICSI.
-Ada juga pusat IVF yang ‘push’ hampir kesemua kes untuk kultur embrio sehingga Day-5 sebelum melakukan ET.

Ketahanan embrio untuk ‘membesar’ di dalam makmal IVF sangat bergantung kepada kualiti makmal IVF tersebut. Maka hanya segelintir pusat IVF yang berani melakukan kultur embrio sehingga Day-5 dengan rutin/kerap.

g
‘Embryo freezing & storage for the 1st year’

Soalan yang boleh ditanya :
i.                Apakah jenis proses pembekuan embrio yang dilakukan di sini? Kaedah ‘slow freezing’ ataupun /vitrification’?
ii.              Berapakah caj pembekuan embrio? Adakah ia termasuk dalam pakej?
iii.             Berapakah caj penyimpanan embrio beku? Adakah ia termasuk di dalam pakej?
iv.             Jika tidak, adakah had maksima bagi caj ini?




i.                Kebanyakan pusat IVF berprestij menggunakan teknik pembekuan secara ‘vitrification’
ii.              Ada jenis pakej yang memasukkan caj pembekuan embrio dan penyimpanan embrio untuk setahun yang pertama (bermula bulan OPU) tanpa mengira bilangan embrio yang dibekukan. Pada tahun berikutnya, caj RM1000 dikenakan setiap tahun embrio disimpan.
iii.             Bagi pakej yang tidak memasukkan caj ini, ia akan dicaj secara berasingan. Contohnya, ada pusat IVF tertentu mengenakan caj di bawah :
-        RM1000 untuk 1-4 embrio pertama yang dibekukan
-        Tambahan RM1000 untuk embrio/embrio-embrio seterusnya
-        Ceiling/maksima caj adalah RM2000 tanpa mengira bilangan embrio (eg sama ada 5 ataupun atau 20 embrio).
-        Percuma untuk penyimpanan setahun yang pertama.
-        RM1000 caj penyimpanan untuk setiap tahun berikutnya.

h
Ubat ‘Luteal phase support’ (LPS)
i.                Adakah secara pil oral ataupun kaedah vaginal ?
ii.              Adakah ia termasuk dalam pakej?
iii.             Jika ada, untuk berapa lamakah ubat ini diberikan sebelum saya terpaksa membelinya dengan kos tambahan?



i.                Kajian membuktikan ubat hormon progestin secara vaginal lebih signifikan memberikan kesan LPS yang berkesan/baik.
ii.              Itu sebabnya ubat progestin vaginal adalah lebih mahal.
iii.             Ubat vaginal pula berjenis-jenis. Jenis yang perlu digunakan sekali sahaja adalah lebih memudahkan/convenient, maka tidak hairanlah ia paling mahal berbanding ubat yang perlu dimasukkan lebih kerap.

Secara perbandingan, kos ubat pil progestin oral adalah sekitar RM 130 berbanding kos vaginal progestin (sekitar RM450) untuk tempoh 15 hari. Lebih elok sekiranya di dalam pakej telahpun termasuk kos ubat LPS secara vaginal progestin. Untuk tempoh sekurang-kurangnya 15 hari iaitu sehingga hari ujian pengesahan kehamilan.

i
Pengesahan kehamilan
i.                Ujian darah : BhCG
ii.              Ujian tambahan : progesteron


Sekitar RM100






Blastocyst Elective Single Embryo Transfer
'Blastocyst eSET - the way forward'


Allah is All Knowing