Saya masih memilih untuk menulis di alam siber secara percuma walaupun sesekali ada yang mencadangkan agar saya menulis buku mengenai infertiliti. Sebelum mencedok atau memetik 'ilmu' dari laman ini, anda tidak perlu meminta kebenaran tetapi diingatkan membuat semakan sendiri terlebih dahulu dengan doktor anda atau guru anda sebelum mem'forward'nya kepada orang lain dan memikul tanggungjawab akibatnya. Pohon doa kesejahteraan dan limpahan rahmat Allah ke atas guru-guru saya dan juga pesakit-pesakit saya yang banyak mengajar saya bidang ini. (peringatan untuk diri sendiri) Segala pujian bagi Allah. Mudah-mudahan, taubat saya diterimaNya dan segala dosa saya diampunkanNya serta saya terus dilimpahi rahmatNya. Sekiranya ada kesalahan, pohon dibetulkan, saya terbuka kepada teguran.

Sebarang percubaan berbentuk komen atau soalan bertujuan mengiklankan apa sahaja perniagaan atau blog sendiri tidak akan disiarkan. Blog ini bukanlah untuk iklan menjual barang. Peace.....

Friday, 27 November 2015

Trial of VBAC

Bismillahirrahmanirrahim
In the name of Allah, Most Compassionate, Most Merciful


                                 Pandan Island far in midst
                                 Mount Daik has 3 peaks
                                 While the body decomposes in earth
                                 Good deeds remain to be remembered

(orang Melaka ini nak berpantun, tapi....err.....pinjam Gunung Daik Kepulauan Riau)

The co-owner of this restaurant (Dato' Fathol Razak Abdul Rawak) graciously hosted us for a lunch. 
And that was right after he fetched us from New Haven (where the students from KYS and a few other schools in Malaysia competed in the final round of WSC at Yale University) to NYC upon late notice by his driver who was not well that morning. Now, how many times in your life that you encountered such example of the boss of a (transportation) company himself taking over the task that was supposed to be delivered by his worker? 
Me? 
My first time!
You should see my face in disbelief.
Tak cukup tu, Dato' Razak bagi budak-budak ni duit poket lagi, berbelanja sakan lah bila dapat seorang USD50.
Terima kasih, Dato'. Hancur badan dikandung tanah, budi yang baik dikenang juga.
Anyway, back to the food : huge portion, beautifully presented, nicely tasted (well...the Head chef cum co-owner earned a Michelin star) and above all....free! (especially after knowing how expensive things in NYC are).
My-Clone loved the deep fried soft shell crab so much that we went there again after 2 days. 
A must-try :  (klik sini) Rasa Restaurant NYC

.
.
.

Bagi mereka yang belum tahu istilah VBAC.
VBAC = 'Vaginal Birth After Caesarean' (section)

.
.
.

Kali ini, saya ingin memberikan beberapa fakta berkenaan VBAC = Vaginal Birth.

.
.
.

Pendahuluan/selingan

Sebelum kami dibenarkan menduduki peperiksaan Part II Kursus Kepakaran ObGyn di HUKM, kami dikehendaki menyiapkan 'thesis' / 'dissertation' selewat-lewatnya 6 bulan sebelum peperiksaan itu. Ada 10 'long cases' bagi setiap bidang Obstetrik dan Ginekologi (20 keseluruhannya) yang perlu dibincang menggunakan rujukan dari kajian-kajian yang terdahulu dilakukan dan dilaporkan di  dalam jurnal-jurnal antarabangsa. Di samping itu, kami juga perlu membuat 2 kajian sendiri (seelok-eloknya secara prospective RCT (randomised controlled trial) dan kami bincangkan dalam 'Long Commentaries', pun 1 untuk Obstetrik dan 1 lagi untuk Ginekologi. 

Proses menyiapkan 'dissertation' ini memanglah mengambil masa yang lama, maka logiknya lebih baik disiapkan seawal mungkin. Tetapi pada masa yang sama, kami dinasihatkan senior agar hanya 'mengumpul' kes sahaja dahulu tetapi menunggu sehingga masuk Tahun ke-3 barulah mula menulis bab perbincangan kes. Maklumlah, Tahun 1 dan Tahun 2 masih dikira 'kurang matang' dalam memberikan perbincangan kes. Jika nak menunggu sehingga Tahun 4 (final year) pula takut tak sempat habis, kena 'extend' 1 semester. Itu zaman saya.


Menjadi ibu pada masa yang sama juga bukanlah mudah. Setiap kes yang ditulis perlu disemak oleh pensyarah pilihan. Saya bertuah kerana masuk 'Team Merah' 2 kali (setiap kali 6 bulan). Walaupun kami semua gerun nak masuk Team Merah (err....maklumlah Senior Consultantnya err...err... siapa lagi kalau bukan Prof Adeeb (nama panggilan bagi Puan Sri Prof Emeritus Dr Nafisah Adeeb) yang terkenal dengan kegarangannya dalam melentur kami 'registrars' malahan juga 'junior lecturers' (tetapi sangat berlembut dengan pesakit-pesakit).  Registrar adalah panggilan kepada calon kursus kepakaran ObGyn ie Masters ObGyn (kini telah ditukar kepada ijazah Doctorate) yang telah lulus peperiksaan Part I. Jika saya tidak masuk Team Merah dan 'dikerah' menghantar 'write-up' untuk beliau semak, saya pasti tidak sempat menyiapkannya dan kena extend 1 semester. Terima kasih, Prof. Beliau menyemak 'write-up' saya berkali-kali dengan meneliti setiap ayat malah perkataan, ada sahaja pembetulan yang perlu dibuat dan kemudiannya dihantar semula untuk semakan beliau.  Lagi....dan lagi.....dan lagi.....sehinggalah beliau puas hati. Penatnya masa tu......


Setelah 'dissertation' kami siap, ia kemudiannya dihantar ke 'external assessor' untuk semakan dan kelulusan/recommendation sekiranya kami layak menduduki peperiksaan Part II. Sekali lagi, saya bertuah kerana mendapat Prof Kula (singkatan nama beliau) yang dikira 'benign' di kalangan pensyarah-pensyarah ObGyn di UM. Berbaloi penat berkali-kali membuat pembetulan 'case write-up' apabila mendapat komen sebegini. 

Seperti dikomen beiau : saya tidak menulis satu pun tajuk berkenaan gynae-endokrinologi. Nampak sangatlah bidang subspecialty rawatan kesuburan bukanlah di dalam minat dan penguasaan minda saya dahulu. Inilah yang dikatakan takdir. 

Secara kebetulan, Prof Kula juga menjadi pemeriksa saya (bersama Prof James Drife dari University of Leeds) dalam sesi 'long case' sewaktu peperiksaan Part II. Rezeki saya. 

.
.
.

Salah satu daripada 'kes Obstetriks' yang saya dan ramai calon bincangkan adalah VBAC.

Dah bersedia nak tahu fakta-fakta VBAC?
Sebenarnya telah lebih 50 tahun dikaji kes-kes bersalin VBAC ini.
Mari kita baca semula sebahagian daripada apa yang saya tuliskan dalam 'case write-up' mengenai VBAC (after previous 1 Caesarean section)

1. Sebelum membuat keputusan/memilih kaedah bersalin, kenalpasti risiko anda. Contohnya :
- sama ada sebelum ini telah menjalani Caesarean 1 kali atau lebih daripada 1 kali? 
- sama ada anda mempunyai 'contra-indications' untuk bersalin normal?





2. Ada 2 perkara yang tidak diingini yang boleh berlaku sekiranya anda memilih trial of VBAC atau dalam bahasa kita, memilih untuk cuba bersalin normal :

- 'unpredictable rupture of the uterus'
- emergency Caesarean section due to either poor progress (berserta risiko komplikasi eg PPH atau tumpah darah) or fetal distress (berserta risiko komplikasi eg bayi mengalami hypoxia).

Yang digeruni oleh doktor-doktor adalah 'unpredictable uterine rupture'. Keadaan ini bukan setakat suatu emergency tetapi boleh digelar suatu 'catastrophe' kerana pendarahan berlaku dari koyakan dinding uterus/rahim menyebabkan ibu kehilangan banyak darah dalam masa yang singkat. dan boleh membahayakan nyawa.




3. Belum ada lagi satu kaedah untuk 'predict' uterine rupture. Malah pada ketika ia dikesan, kebiasaannya keadaan ibu telah menjadi sukar untuk distabilkan. 

Dalam kes 'uterine rupture', 20% bayi yang dilahirkan didapati mengalami masalah sistem saraf/otak akibat kehilangan/kekurangan oksigen sewaktu episod 'uterine rupture' itu. 20% adalah angka yang tinggi. Bayangkan sekiranya ketika berlakunya uterine rupture itu, anda bukannya berada di hospital. 18 minit masa kecemasan doktor perlu menstabilkan 'vital signs' anda terlebih dahulu, memberikan anda bius; melakukan prosedur 'scrubbing', 'gowning', 'cleaning', 'draping'; kemudiannya barulah melakukan 'incision' pada kulit anda sehingga ke lapisan dalam untuk mengeluarkan bayi anda dalam keadaan selamat. Bayangkan kami kelam-kabut mengejar masa...... 

Senario dalam drama ER tidaklah sama dengan 'kelajuan' di alam nyata. Pernah ada kajian di sebuah hospital melaporkan purata 'time interval' dari saat keputusan 'emergency Caesarean' dibuat oleh doktor sehinggalah ke saat belahan kulit adalah sekitar 30 minit. Itupun pesakit telah sedia ada di bilik bersalin. Bayangkan jika anda baru sahaja sampai ke Unit Kecemasan......


4. Sekiranya anda memilih untuk planned trial of VBAC di hospital, anda boleh memilih untuk bersiap sedia sekiranya terpaksa menjalani pembedahan. Setidak-tidaknya pakaian anda telah ditukar ke 'OT gown' dan anda telah diberikan bius epidural. Dah jimat 'masa kecederaan' daripada 18 minit tu. 


5. Di hospital juga, ada alat pemantauan terhadap keadaan ibu dan juga bayi/janin (melainkan jika anda ingin membeli sendiri alat CTG untuk pemantauan jantung bayi dan kadar kontraksi untuk kegunaan di rumah). 


6. Baca ayat terakhir tu : Nevertheless, subsequent pregnancies and deliveries should be managed with no less care and caution.

 7. Siapa kata doktor-doktor akan terus suruh 'operate' tanpa bersebab?
Baca perenggan di atas. Setiap satu ayat memberitahu jika sesuai, lebih elok mencuba bersalin normal. Maknanya, trial of VBAC. Tetapi biarlah di pusat bersalin yang lengkap (baca 'caption careful, bukan setakat close monitoring)
Apapun,
Pilihan mutlak terletak di tangan anda.
Rahim anda yang punya.
Bayi pun anda yang punya.
Kebiasaanya, ibu sanggup berkorban untuk bayinya.
Biarlah bayi anda dilahirkan selamat tanpa banyak risiko. 20% risiko HIE atau 'hypoxic ischaemic encephalopathy' bukanlah angka yang rendah.
Jangan lupa, ada lagi suami dan anak/anak-anak anda yang lain di rumah yang menunggu kepulangan anda dengan selamat.

8. Pada tahun 'dissertation' ini ditulis (penghujung 2001), saya merujuk kepada kajian-kajian yang dilakukan sebelumnya. Ada kajian yang menggunakan data yang dikumpul selama 10 tahun. Ada pula yang mengumpulkannya secara 'multi-centre'. Ada yang telah dilakukan pada tahun 1951! Ini cerita lama rupanya. Maka usahlah dicanangkan kejayaan VBAC dengan niat sebagai 'testimoni' untuk memujuk yang lain melaluinya juga, sebaliknya anda perlu bersyukur kerana anda dan bayi selamat. Setiap orang lain profilnya, maka lain juga risikonya. Cuba dapatkan penilaian dan pandangan pakar Obstetriks dahulu, sama ada anda sesuai menjalani trial of planned VBAC (harap-harapnya berjaya dan bukannya kena buat emergency Caesarean pula) ataupun anda terus dinasihatkan menjalani ERCS (Elective Repeat Caesarean Section) tanpa melalui trial of VBAC pun.

.
.
.

Adakah kemungkinan hasil kajian mengenai VBAC telah berubah (seperti sesetengah hasil/penemuan kajian perubatan?)

Hmmm....

Anda bolehlah merujuk laman sesawang ini : (klik sini) Royal College of Obstetricians and Gynaecologists UK
Laman sesawang RCOG ini banyak dirujuk oleh pakar-pakar Obstetriks di Malaysia.
Topik ini baru sahaja di-revised Oktober lepas, setelah 8 tahun.
Ada perubahan dari segi angka/peratusan tetapi intipatinya masih sama.

Bagi yang telahpun menjalani 2 pembedahan Caesarean sebelum ini:

- risiko 'uterine rupture' paling tinggi dalam mereka yang telah 2 atau lebih Caesarean 

- risiko 'uterine rupture' masih berlaku walaupun anda mengalami 'spontaneous labour' ie tanpa induction atau augmentation, tetapi mujur dalam peratusan yang lebih rendah. Apa pun, ingat kata kunci di atas : unpredictable. Doktor akan lebih berhati-hati sebelum membuat keputusan untuk induce atau augment proses trial of VBAC. Pemantauan juga menjadi lebih 'cautious'.

- secara keseluruhan, dalam trial of planned VBAC, peluang anda berjaya planned VBAC adalah 71.1%. Dalam 10 pesakit yang memilih trial of planned VBAC, kira-kira 7 berjaya manakala 3 lagi pula terpaksa menjalani pembedahan emergency. Ini bermakna tidak semua kes yang dinilai sesuai menjalani trial of VBAC akhirnya berjaya VBAC.

- risiko anda terpaksa dibuang rahim (hysterectomy) pula meningkat hampir 3 kali ganda (2.95 kali ganda) berbanding rakan anda yang sebelum ini hanya sekali sahaja Caesarean.

- risiko anda terpaksa diberi 'blood transfusion' dalam usaha menangani PPH pula meningkat 50% berbanding rakan lain yang sebelum ini hanya sekali Caesarean.

- Namun, apabila doktor anda memberitahu 'sesuai dan boleh cuba VBAC ni', maka planned VBAC ini adalah pilihan yang lebih baik untuk anda kerana dia telah menilai peluang serta keadaan anda terlebih dahulu dan yang lebih penting adalah kerana secara amnya, statistik menunjukkan risiko kematian didapati lebih rendah dalam planned VBAC berbanding ERCS. Tetapi ingat, kata kuncinya adalah planned VBAC.

.
.
.

Apa pun pilihan mutlak anda, doktor-doktor tidaklah boleh mendesak atau memaksa sebaliknya.

Sekiranya anda memilih untuk trial of VBAC, berdoalah agar anda selamat dan bayi anda juga selamat tanpa komplikasi. Cuma saya sarankan, biarlah anda memilih untuk menjalani trial of VBAC di hospital yang sememangnya ada doktor pakar dan bersiap sedia dengan kemungkinan menjalani pembedahan (sama ada pembedahan emergency caesarean ataupun pembedahan menangani uterine rupture) dan ada bekalan darah yang sesuai serta mencukupi. Ingat kata kunci penting : planned VBAC. Garispanduan RCOG ini disediakan membandingkan planned VBAC vs ERCS, bukannya unplanned/unprepared VBAC.

Sekiranya anda berjaya (successful VBAC), baguslah. Anda memanglah bertuah kerana VBAC inilah pengakhiran yang paling kurang komplikasi. Inilah 'the best outcome'.

Tetapi sekiranya anda tidak berjaya (unsuccessful VBAC) dan kemudiannya terpaksa menjalani pembedahan, maka inilah pengakhiran yang memberikan paling banyak komplikasi kepada anda dan juga bayi. Inilah the 'worst outcome'.


Trial of VBAC yang lebih selamat adalah yang di hospital yang lengkap kemudahannya, bukannya di rumah. Be fully prepared.


Sekian.


Allah is All Knowing



1 comment:

  1. Assalamualaikum. Dr. Saya izzati. Sy nak bertanya berkenaan pandangan dr. Saya mempunyai turutan haid tidak teratur sejak awl lagi. Saya seorang yang obes. Dan ibu saya juga mengalami turutan haid tidak teratur. Namun begitu. Kuantiti haid sy menjadi semakin merisaukan apabila hanya semasa buang air kecil shj keluar, itu pn bukan la byk. Setakat ketulan kecil darah kewujudan bukan pd setiap kali membuang air. Bulan nov sudah 3 kali haid. Tp hanya semasa buang air. Dalam setahun hanya 3 kali paling byk sy dtg haid. Saya masih belum berkahwin. Mohon pandangan dr.


    ReplyDelete