Sebelum mencedok atau memetik 'ilmu' dari laman ini, anda tidak perlu meminta kebenaran tetapi diingatkan membuat semakan sendiri terlebih dahulu dengan doktor anda atau guru anda sebelum mem'forward'nya kepada orang lain dan memikul tanggungjawab akibatnya.

Pohon doa kesejahteraan dan limpahan rahmat Allah ke atas ibubapa saya dan ibubapa mertua saya. Juga ke atas guru-guru saya dan juga pesakit-pesakit saya yang banyak mengajar saya bidang ini. Segala pujian bagi Allah (peringatan ini untuk diri sendiri) . Mudah-mudahan, taubat saya diterimaNya dan segala dosa saya diampunkanNya serta saya terus dilimpahi rahmatNya. Sekiranya ada kesalahan, pohon dibetulkan, saya terbuka kepada teguran.

Sebarang percubaan berbentuk komen atau soalan bertujuan mengiklankan apa sahaja perniagaan atau blog sendiri tidak akan disiarkan. Blog ini bukanlah untuk iklan menjual barang. Peace.....

Tuesday, 3 November 2015

Panduan Membuat Persediaan Menyediakan Anggaran Kos IVF



Bismillahirrahmanirrahim.
In the name of Allah, Most Compassonate, Most Merciful.

KLCC tanpa jerebu :)
Gambar ini diambil dari dalam kereta berdekatan simpang 4 lampu isyarat trafik di Jalan Ampang.


Saya belum berpeluang untuk meninjau KL dari jambatan itu.


Seperti yang semua sedia maklum, di Malaysia, setiap langkah rawatan kesuburan tidak ditanggung oleh mana-mana pihak syarikat majikan ataupun syarikat insurans.

.
.
.

Hal ini memberi beberapa impak kepada rawatan IVF di sini:

1. Bilangan kes tidaklah ramai jika dibandingkan dengan negara-negara yang kerajaannya menanggung separa apatah lagi sepenuhnya rawatan IVF. Contohnya, Singapura baru sahaja memberikan tanggungan secara 'co-funding' rawatan IVF sehingga 75% (3 kali 'fresh cycles' dan 3 kali 'frozen cycles') kepada warga negara wanita di bawah 40 tahun menjalani IVF di hospital kerajaan. 

2. Perbezaan angka/bilangan kes memanglah sangat ketara. Contohnya, jumlah kes IVF dilakukan di sesebuah pusat IVF terkemuka di Eropah adalah jauh lebih tinggi (melebihi 1500 kes setahun) daripada bilangan kes IVF di sesuatu pusat IVF popular di Malaysia (hanya 300-600 kes setahun sahaja). 

3. Maka, sukar untuk doktor-doktor di Malaysia melakukan kajian saintifik secara pemantauan (observatory) mahupun kajian saintifik yang lebih signifikan hasilnya (iaitu kajian berbentuk 'randomised prospective controlled trial') menggunakan data yang lebih besar untuk digunapakai umum. Maka kita terpaksalah bergantung kepada hasil kajian negara-negara lain.

4. Bukan itu sahaja, ini menjadikan kita ketinggalan daripada peluang membuat penemuan teknik rawatan atau formula protokol IVF yang memberikan peratusan kehamilan yang lebih tinggi daripada sedia ada. Maka, doktor-doktor di sini hanya mampu 'meniru' formula mereka; jika bertuah mereka dapat menjalani 'clinical attachment' dengan mereka secara berkala/berterusan (bukannya one-off); ataupun jika tidak, bagi yang mempunyai kekangan masa/wang - hanyalah menghadiri persidangan klinikal (lebih murah) ataupun membaca journal serta bahan ilmiah berkaitan secara on-line mahupun hard-copy. Jika tidak rajin 'update' pengetahuan/teknik, kita akan lagi jauh ketinggalan.

5, Tambah meyukarkan, sebahagian pesakit-pesakit ini hanya datang pada usia lebih lewat kerana baru mampu mengumpulkan wang sebanyak itu. Maklumlah, untuk menyediakan wang bagi menampung kos IVF yang memakan berbelas ribu RM bukanlah sekejap kerana ada lagi keperluan hidup yang perlu ditanggung. Kelewatan ini memberi kesan kepada penurunan peratus kehamilan secara keseluruhan di Malaysia kerana semakin tinggi peratus wanita ini yang telah termasuk dalam usia melebihi 35 tahun. (Peratus kehamilan IVF mengikut umur masih setanding dengan negara luar). 

.
.
.

Bagi mereka yang dinasihati doktor mereka untuk menjalani IVF, ataupun mereka yang mempunyai perancangan untuk menjalani IVF (walaupun belum disarankan oleh doktor), eloklah membuat persiapan ini. Yang telah bersedia daripada segi kewangan, usahlah bertangguh. Semoga pada masa akan datang, rawatan IVF di hospital kerajaan akan ditanggung oleh pihak Kementerian Kesihatan secara sepenuhnya dan di hospital swasta ditanggung majikan pula.

Sementara itu,

Ingatlah 2 perkara :

1. Setiap tahun, kos IVF akan semakin meningkat.
2. Setiap tahun menunggu juga, usia wanita tersebut juga semakin meningkat dan ini akan memberi 2 kesan : keperluan dos ubat suntikan rangsangan bertambah (menjadikan kos semakin bertambah), namun peratus kehamilan pula menurun (disebabkan peningkatan umur). Dalam ertikata lain, ia menjadi kurang kos-efektif.



Jadual di bawah boleh dijadikan panduan untuk membandingkan pakej-pakej yang ada ditawarkan. Kadang-kala, sesuatu pusat IVF boleh menawarkan beberapa jenis pakej. Anda bolehlah memastikan dengan bertanyakan soalan-soalan berikut.

Saya suka berseloroh dengan pesakit apabila mereke bertanya;

"Doktor, nak tanya sikit, boleh?"

"Tanya memang boleh, jawab dengan tak jawab je yang belum pasti lagi"

.
.
.

PANDUAN MENYEDIAKAN BAJET MENJALANI KOS IVF (2015)








PROSES
Kos
(RM)
Perbandingan / Nota tambahan / Contoh
Untuk memudahkan urusan penyimpanan bajet, anggaran kos yang diberikan ini dilebihkan sedikit angkanya.
a

Caj doktor : meliputi caj kedua pasangan dan scan
Purata bilangan ‘appointment’ adalah sekitar 5 kali, mungkin kurang dan mungkin lebih sedikit.

Soalan yang boleh ditanya:
Berapa kalikah kami perlu datang dari mula ‘cycle programming’ sehingga dapat keputusan?
Adakah kesemua ini telah termasuk di dalam pakej?



Caj profesional doktor adalah dikawalselia oleh MMC (Malaysian Medical Council) dan tertakluk di bawah akta ‘Private Healthcare and Facilities Act 2006’. Kali terakhir jadual caj ini diubahsuai/dinaikkan adalah pada tahun 2013 (sebelum itu pada tahun 2002). Berkemungkinan caj masakini masih sama untuk beberapa tahun lagi.
b

Ujian darah :
-        Kedua pasangan : HIV, HepBs Ag, VDRL (seperti yang disarankan oleh KKM). Adakah ini termasuk dalam pakej?
-        Ujian darah yang lain  : bergantung kepada doktor, tiada ujian yang wajib untuk setiap pesakit di Malaysia.

Ujian air mani

Soalan yang boleh ditanya:
Adakah ujian-ujian ini termasuk di dalam pakej?
Jika tidak, berapakah anggaran dan juga kos maksima ujian darah?
Adakah embrio-embrio beku pesakit dikongsi di dalam tangki yang sama?



Di pusat IVF tertentu contohnya, sekiranya salah seorang pasangan didapati mempunyai jangkitan HIV atau HepB atau Sifilis, embrio-embrio beku (atau sperma atau telur) mereka tidak akan dimasukkan ke dalam tangki yang sama dengan embrio-embrio kepunyaan pasangan-pasangan lain).

Dalam hal ini, pasangan hendaklah memilih sama ada untuk :
-        ‘membeli’ tangki sendiri (dengan kos tambahan),
-        atau ‘berkongsi’ tangki dengan pasangan lain yang mempunyai salah satu jangkitan tersebut (kos rendah berbanding di atas),
-        atau tidak menyimpan embrio beku (pihak PHKL akan membuang lebihan embrio itu)







c
Ubat yang digunakan : dari bermula ‘cycle programming è stimulation è triggering’



i.                ‘Cycle programming’  : ini diberikan mengikut protokol IVF sama ada protokol agonist (‘long protocol’) atau protokol antagonist (‘short antagonist protocol’)
ii.              Ubat rangsangan telur (lazimnya menggunakan suntikan FSH):
a)     jenis suntikan FSH : recombinant-hFSH (rec-FSH) atau urinary-derived-hFSH (u-FSH)
b)     jumlah keseluruhan dos FSH diperlukan
iii.             Ubat agonist atau antagonist?
iv.             Ubat ‘triggering’ : r-hCG atau ru-hCG atau GnRH agonist?
v.               Ubat suplemen lain

Maka, soalan-soalan yang boleh ditanya:
-        Apakah protokol yang doktor akan gunakan?
-        Apakah jenis suntikan FSH yang digunakan?
-        Berapakah anggaran dos minima dan maksima suntikan FSH?

‘Antagonist protocol’ lebih mahal kosnya, namun kelebihannya ialah ia lebih ‘convenient’ dari segi bilangan hari suntikan yang sedikit (sekitar 10-12 hari), jumlah dos suntikan FSH dan bilangan follow-up dan bagi pusat IVF yang berprestasi tinggi, peratus kehamilannya lebih tinggi daripada peratus pusat IVF lain yang lebih mengamalkan ‘agonist protocol’ (suntikan selama sekurang-kurangnya 3 minggu):
i.                ‘Cycle programming’ : sama ada pil atau suntikan (di bawah RM250)
ii.              Inilah ubat yang paling mahal dalam rawatan IVF
a.      Terdapat 2 sumber utama ubat suntikan rangsangan (kedua-duanya suntikan FSH). Suntikan dari sumber recombinant-hFSH (rec-FSH) kebiasaannya sekitar 2 kali ganda lebih mahal daripada sumber urinary-hFSH (u-FSH).  Contohnya; kebanyakan pesakit saya menggunakan dos 150 IU setiap hari untuk sekitar 8-10 hari (keseluruhan 1200-1500IU). Pada dos sejumlah ini, rec-FSH lazimnya sekitar RM3500, berbeza dengan u-FSH hanya sekitar RM1600.
b.      Secara amnya, lebih berusia wanita itu, jumlah dos suntikan FSH adalah lebih banyak (maka lebih mahal). Contohnya, pesakit berusia 40 tahun lazimnya memerlukan dos 2 kali ganda ie 3000IU, maka kos suntikan FSH juga 2 kali ganda.
iii.             Ubat agonist digunakan dalam ‘agonist/long protocol’ manakala ubat antagonist digunakan dalam ‘antagonist short protocol’. Kos ubat antagonist adalah sekitar RM2000 manakala kos agonist pula hanyalah sekitar RM450.
iv.             Ubat ‘triggering’ tidak banyak beza dan kosnya sekitar RM160.
Contoh;
Sekiranya menggunakan ‘antagonist protocol’ dengan dos suntikan FSH sebanyak 1200IU:
-        i + ii + iii + iv = sekitar RM5000 (jika suntikan rec-FSH digunakan)
-        i + ii + iii + iv = sekitar RM3500 (jika suntikan u-FSH digunakan)
d
OPU (juga dikenali sebagai prosedur sedut telur).

i.                Wad (lazimnya daycare) dan bilik berkongsi (2-katil atau 4-katil)
ii.              Jenis bius : sedation atau bius penuh? Adakah khidmat pakar bius digunakan?
Soalan yang boleh ditanya:
-        Apakah jenis bius yang akan digunakan dalam pakej ini?
-        Adakah pakej ini termasuk kos untuk pakar bius ada di dalam bilik OPU untuk memantau saya?

i.                Boleh dikatakan kesemua pakej hanya menawarkan day-care bed. Pesakit boleh pulang pada petang hari yang sama.
ii.              Kebanyakan pusat IVF hanya memberikan bius pelali sahaja (sedation) dan diberikan oleh doktor IVF sementara ‘vital signs’ monitoring sedasi pesakit dilakukan oleh jururawat.. Sekiranya bius penuh dimasukkan dalam pakej IVF, ini menyumbang kepada peningkatan kos pakej sebanyak sekitar RM2000 (khidmat pakar bius, peralatan mesin bius dan monitoring, ubat bius)
e
Di dalam makmal IVF :
i.                Jenis prosedur : IVF atau ICSI? Adakah ICSI termasuk dalam pakej?
ii.              Berapa lamakah embrio dikultur dalam inkubator? Jika saya mahukan embrio dikultur lebih lama (‘extended culture’) sehingga hari ke-5 (tahap blastocyst), adakah ia termasuk di dalam pakej?


i.                ICSI lebih mahal berbanding IVF (Lazimnya ada tambahan sekitar RM1000 jika tidak menggunakan pakej) kerana ICSI memerlukan masa tambahan,prosedur tambahan dan kecekapan embriologis. Embriologis yang mahir dan makmal IVF yang bagus lazimnya memberikan peratus ICSI fertilization rate >70%. Ini bermakna, sekiranya 10 telur MII dilakukan ICSI, secara purata 7 akan menjadi embrio.
ii.              Berapa hari embrio dikultur adalah bergantung kepada bilakah dirancang prosedur ET: 2 hari atau 3 hari atau 5 hari atau 6 hari?

f
ET (Embryo Transfer)
- Bilakah embrio dimasukkan ke dalam rahim (ET)? Day 2 atau Day 3 atau Day5/6?
- Sekiranya saya memilih menjalani blastocyst-stage ET, adakah ia juga termasuk di dalam pakej?
- Berapa peratuskah pesakit IVF/ICSI di sini yang menjalani ET pada Day-5/6 (blastocyst stage)?



-Ada pusat IVF yang hanya melakukan ET pada Day 2 atau Day 3 sahaja
-Ada pula yang turut melakukan ET pada Day5 tetapi hanya memilih kes-kes tertentu sahaja dan dalam peratus yang rendah eg hanya 10% dari keseluruhan kes IVF/ICSI.
-Ada juga pusat IVF yang ‘push’ hampir kesemua kes untuk kultur embrio sehingga Day-5 sebelum melakukan ET.

Ketahanan embrio untuk ‘membesar’ di dalam makmal IVF sangat bergantung kepada kualiti makmal IVF tersebut. Maka hanya segelintir pusat IVF yang berani melakukan kultur embrio sehingga Day-5 dengan rutin/kerap.

g
‘Embryo freezing & storage for the 1st year’

Soalan yang boleh ditanya :
i.                Apakah jenis proses pembekuan embrio yang dilakukan di sini? Kaedah ‘slow freezing’ ataupun /vitrification’?
ii.              Berapakah caj pembekuan embrio? Adakah ia termasuk dalam pakej?
iii.             Berapakah caj penyimpanan embrio beku? Adakah ia termasuk di dalam pakej?
iv.             Jika tidak, adakah had maksima bagi caj ini?




i.                Kebanyakan pusat IVF berprestij menggunakan teknik pembekuan secara ‘vitrification’
ii.              Ada jenis pakej yang memasukkan caj pembekuan embrio dan penyimpanan embrio untuk setahun yang pertama (bermula bulan OPU) tanpa mengira bilangan embrio yang dibekukan. Pada tahun berikutnya, caj RM1000 dikenakan setiap tahun embrio disimpan.
iii.             Bagi pakej yang tidak memasukkan caj ini, ia akan dicaj secara berasingan. Contohnya, ada pusat IVF tertentu mengenakan caj di bawah :
-        RM1000 untuk 1-4 embrio pertama yang dibekukan
-        Tambahan RM1000 untuk embrio/embrio-embrio seterusnya
-        Ceiling/maksima caj adalah RM2000 tanpa mengira bilangan embrio (eg sama ada 5 ataupun atau 20 embrio).
-        Percuma untuk penyimpanan setahun yang pertama.
-        RM1000 caj penyimpanan untuk setiap tahun berikutnya.

h
Ubat ‘Luteal phase support’ (LPS)
i.                Adakah secara pil oral ataupun kaedah vaginal ?
ii.              Adakah ia termasuk dalam pakej?
iii.             Jika ada, untuk berapa lamakah ubat ini diberikan sebelum saya terpaksa membelinya dengan kos tambahan?



i.                Kajian membuktikan ubat hormon progestin secara vaginal lebih signifikan memberikan kesan LPS yang berkesan/baik.
ii.              Itu sebabnya ubat progestin vaginal adalah lebih mahal.
iii.             Ubat vaginal pula berjenis-jenis. Jenis yang perlu digunakan sekali sahaja adalah lebih memudahkan/convenient, maka tidak hairanlah ia paling mahal berbanding ubat yang perlu dimasukkan lebih kerap.

Secara perbandingan, kos ubat pil progestin oral adalah sekitar RM 130 berbanding kos vaginal progestin (sekitar RM450) untuk tempoh 15 hari. Lebih elok sekiranya di dalam pakej telahpun termasuk kos ubat LPS secara vaginal progestin. Untuk tempoh sekurang-kurangnya 15 hari iaitu sehingga hari ujian pengesahan kehamilan.

i
Pengesahan kehamilan
i.                Ujian darah : BhCG
ii.              Ujian tambahan : progesteron


Sekitar RM100






Blastocyst Elective Single Embryo Transfer
'Blastocyst eSET - the way forward'


Allah is All Knowing

1 comment:

 1. Alhamdulillah doctor. Thank you very much for this information. It came at the right time when we're currently preparing (although not confirmed yet) for a change in treatment plan sekarang.

  A suggestion on the table copy paste:
  1. Copy paste the table onto a new document blank page
  2. On the Word page that contains this table, click Save As button, then choose the location where you want to save your document, then Save As Type tu doctor boleh pilih from dropdown dia as JPEG.
  3. This will save your document as picture.
  4. Bolehlah upload JPEG yang ada jadual ni seperti doktor upload gambar2 lain.

  Kalau tak menjadi, doktor bagitahu. Nanti kita cuba lagi. :D

  ReplyDelete