Saya masih memilih untuk menulis di alam siber secara percuma walaupun sesekali ada yang mencadangkan agar saya menulis buku mengenai infertiliti. Sebelum mencedok atau memetik 'ilmu' dari laman ini, anda tidak perlu meminta kebenaran tetapi diingatkan membuat semakan sendiri terlebih dahulu dengan doktor anda atau guru anda sebelum mem'forward'nya kepada orang lain dan memikul tanggungjawab akibatnya. Pohon doa kesejahteraan dan limpahan rahmat Allah ke atas guru-guru saya dan juga pesakit-pesakit saya yang banyak mengajar saya bidang ini. (peringatan untuk diri sendiri) Segala pujian bagi Allah. Mudah-mudahan, taubat saya diterimaNya dan segala dosa saya diampunkanNya serta saya terus dilimpahi rahmatNya. Sekiranya ada kesalahan, pohon dibetulkan, saya terbuka kepada teguran.

Sebarang percubaan berbentuk komen atau soalan bertujuan mengiklankan apa sahaja perniagaan atau blog sendiri tidak akan disiarkan. Blog ini bukanlah untuk iklan menjual barang. Peace.....

Tuesday, 27 January 2015

Al-Fatihah

Bismillahirrahmanirrahim


Al-Fatihah
The greatest surah in the Quran 



In the name of Allah, Most Merciful, Most Compassionate.
(All) praise is (due) to Allah, Lord of the worlds.
Most Merciful, Most Compassionate.
Sovereign of the Day of Recompense.
It is You we worship and You we ask for help.
Guide us to the straight path.
The path of those of whom You have bestowed favour, not of those who have evoked (Your) anger and not (of) those who are astray.


.
.
.

Kali ini, bukannya saya minta baca untuk disedekahkan pada seseorang yang telah meninggal dunia.
Tetapi untuk tujuan lain.

.
.
.

Mengenai al-Fatihah.

Sebelum ini, dari zaman dia kanak-kanak, saya ada mengingatkan anak saya untuk sedekahkan al-Fatihah kepada saya. 

"Jangan lupa baca Fatihah untuk ma lepas solat"

Dalam nada bergurau, saya bagitau dia;

"Nanti bila ma masuk kubur, awal-awal lagi (dalam) kubur ma dah cantik dah. Takkan ma dah mati, baru nak sedekah Fatihah?"

.
.
.

Besar sungguh mukjizat al-Fatihah ini.

.
.
.

Hari ini saya nak berkongsi satu lagi kisah mengenai al-Fatihah.


Usianya baru 31 tahun
Telah 3 kali menjalani pembedahan 'severe endometriosis', AMH beliau juga rendah.
Pernah menjalani IUI - tidak berjaya
ICSI pada bulan November 2014.
Antagonist (short) Protocol
Memandangkan bilangan telur AFC (antral follicle count) dan AMH rendah, saya berikan suntikan FSH setinggi 300IU setiap hari, dan disambung sehingga 10 hari
Banyak tu, (300x10 = jumlah 3000 IU FSH)
Hanya 10 folikel walaupun dengan usia itu dan dos ubat yang tinggi.
Dapat 9 telur - kesemuanya matang (M II) tetapi kesemuanya menunjukkan bentuk yang tidak normal.


Selepas proses denudation - inilah rupa kesembilan telurnya.

Lihat dengan magnifikasi lebih besar, nampak ketara bentuknya yang lonjong dan tidak sekata. Menerusi mikroskop, lebih jelas kelihatan pandangan 3D sehingga embriologis sukar melakukan prosedur ICSI.

Seperti biasa, ICSI ke atas kesemua telur MII.
Keesokannya, 8 jadi embrio!


Pada Day 3, ini pula gambar sebahagian embrio-embrio (kecuali yang paling atas adalah telur yang tidak berjaya menjadi embrio). Embriologis meneruskan kultur sehingga Day 5 sebelum melakukan embrio freezing (memang dah dirancang sebelum itu untuk 'freeze all').


Gambar yang ini pula selebih 5 embrio yang beliau ada.
Keseluruhannya : 2 embrio pada tahap 8-cell, 2 embrio pada tahap 7-cell, 2 embrio pada tahap 6-cell, 1 embrio pada tahap 4-cell, 1 embrio 'arrested at 1-cell' dan 1 lagi telur 'lysed'.


Inilah gambar yang di-whatsapped oleh embriologis saya.
Saya dah lama tak tengok embrio Day3 secara 'live' kerana telah bertahun tidak melakukan ET pada Day3.
(tetapi saya masih lihat beberapa embrio yang serupa ini pada Day5 atau Day6 - i.e. embrio yang lambat atau terhenti pembesarannya)

Pada Day5, dah ada blastocyst tetapi dalam bentuk yang tidak sfera, malah lonjong dan tidak sekata.

Ada juga yang masih dalam fasa 4-sel 

 Morula


 Morula dan blastocyst


.
.
.

Baru-baru ini, dalam bulan Januari 2015, beliau pun menjalani prosedur FET.
Seperti biasa, suntikan antagonist, pil hormon digunakan sebagai persediaan.

Dapat 2 blastocyst!
Ada lagi lebihan embrio yang masih dibeku-simpan (cryo-preserved).
FET dilakukan pada 20 Januari Selasa minggu lepas.
Luteal support menggunakan hormon yang dimasukkan ke dalam vagina
Bersama suplemen : multivitamin dan asid folik.
Tadi beliau menjalani ujian BhCG - 142 IU/L
Beliau hamil
Dengan paras setinggi itu 7 hari selepas ET, ada kemungkinan kedua-dua embrio menjadi!
Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui.

Saya pun bertanya apakah doa dan amalan yang boleh dikongsi dengan pesakit-pesakit IVF lain.


Ini jawapan beliau.


Rupanya, menurut beliau lagi, beliau mendapat panduan ini dari seorang lagi pesakit IVF yang kini telahpun selamat melahirkan. Mereka rakan group whatsapp. Saya masukkan satu embrio blastocyst dalam fresh cycle IVF, tetapi beliau tidak hamil. Dalam cycle FET, saya masukkan 2 embrio, pun blastocyst.


Ini embrio rakan beliau, saya buat FET pada bulan Mei 2014. Kedua-dua blastocyst ini sedang hatching pun.



Terima kasih kepada mereka berdua ini yang berkongsi doa dan amalan serta petua.
Baca al-Fatihah untuk embrio.
Baca dengan penuh memahami isi/maknanya dan semestinya dengan penuh pengharapan.
Bukan baca sepintas lalu.


Semasa kita membaca untuk diri sendiri juga sebanyak 17 rakaat kali sehari tu, bacalah dengan penuh pengharapan meminta hanya padaNya.

Al-Fatihah.

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah, Maha Mengasihani
Segala puji bagi Allah, Tuhan sekalian alam
Maha Pemurah, Maha Mengasihani
Yang Menguasai Hari Pembalasan
Hanya kepada Mu hamba menyembah dan hanya kepada Mu hamba meminta pertolongan
Tunjukkan kami jalan yang lurus
Jalan orang-orang yang Engkau beri nikmat kepada mereka, bukan (jalan) orang-orang yang Engkau murkai dan bukan (jalan) mereka yang sesat.

.
.
.

Mulai sekarang, saya pohon kepada pesakit IVF saya untuk mengingatkan saya supaya kita sama-sama membaca al-Fatihah sebelum prosedur ET. Kita masukkan agenda ini ya.


Kemudian, seperti biasa, pada saat embrio hendak ditolak masuk ke dalam ruang rahim, kita akan sama-sama baca Bismillahirrahmanirrahim dan La haula wa la quwwata illa billah dan tanamkan niat, seperti yang diajar oleh pesakit saya di atas.

8 comments:

  1. Allahuakbar....kuasa tuhan :)

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah.... terharu baca entri ni....

    ReplyDelete
  3. Allahuakbar...betapa hebatnya Surah Al-Fatihah ini =)

    ReplyDelete
  4. Allahuakbar. Terima kasih atas perkongsian ini.

    ReplyDelete
  5. Good job Dr Adilah Ahmat....cikgu bangga dgn kamu....semoga Allah merahmati kehidupanmu hingga ke syurga...aamiiin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aamiiiiin, Cikgu Norziah :)
      Antara hadiah yang paling berharga adalah doa dari guru.
      Saya juga doakan Cikgu sentiasa dilimpahi rahmatNya.

      Delete
  6. Terima kasih diats perkongsian dr..alhmdulilah. .sy dh amalkan td mase iui...moga2 de rezki dgn izinNYA...

    ReplyDelete
  7. masyaAllah dr..menangis haizan baca..semoga dr terus dibekalkan kesihatan dan dapat terus membantu pesakit dr..amin

    ReplyDelete