Sebelum mencedok atau memetik 'ilmu' dari laman ini, anda tidak perlu meminta kebenaran tetapi diingatkan membuat semakan sendiri terlebih dahulu dengan doktor anda atau guru anda sebelum mem'forward'nya kepada orang lain dan memikul tanggungjawab akibatnya.

Pohon doa kesejahteraan dan limpahan rahmat Allah ke atas ibubapa saya dan ibubapa mertua saya. Juga ke atas guru-guru saya dan juga pesakit-pesakit saya yang banyak mengajar saya bidang ini. Segala pujian bagi Allah (peringatan ini untuk diri sendiri) . Mudah-mudahan, taubat saya diterimaNya dan segala dosa saya diampunkanNya serta saya terus dilimpahi rahmatNya. Sekiranya ada kesalahan, pohon dibetulkan, saya terbuka kepada teguran.

Sebarang percubaan berbentuk komen atau soalan bertujuan mengiklankan apa sahaja perniagaan atau blog sendiri tidak akan disiarkan. Blog ini bukanlah untuk iklan menjual barang. Peace.....

Friday, 31 January 2014

AMH - Anti Mullerian Hormone

AMH adalah sejenis ujian darah.

Secara ringkas, untuk mudah difahami;

Saya lakukan ujian AMH dalam 2 keadaan:

1. kes rawatan kesuburan
2. sebelum dan selepas pembedahan ke atas ovari eg cyst (kerana semakin muncul laporan 'reduced ovarian reserve' selepas pembedahan ke atas ovari akibat penggunaan 'energy' yang menyebabkan 'thermal injury' kepada benih telur baru). Ada juga pesakit yang mengalami 'premature menopaus' selepas pembedahan tersebut.




Kali ini saya hanya ingin bercerita ringkas mengenai AMH dalam rawatan kesuburan sahaja.


1. AMH adalah ujian untuk mengetahui status baki telur-telur yang masih ada di dalam ovari kita.

2. AMH boleh dilakukan tanpa mengira bilakah hari dalam kitaran. AMH juga lebih tepat berbanding FSH.

3. Namun, ujian ini tidak ada dilakukan di Malaysia. 2 tahun yang lepas, sampel darah ini dikirim ke Australia dan memakan masa 3-4 minggu (lazimnya sebulan) dengan kos hampir RM500

4. Kini, ia dihantar ke Singapura, keputusannya 'balik' dalam masa 1-2 minggu dan kosnya juga lebih murah. Ada satu ketika tahun lepas, ujian ini dilakukan di cawangan makmal tersebut di Johor Bharu.

5. Walaupun saya menggunakan dos rangsangan suntikan FSH yang rendah (150IU setiap hari dalam >80% pesakit IVF), saya masih buat ujian AMH ke atas setiap pesakit IVF saya.







Thursday, 30 January 2014

Faith


Taman Tasik Titiwangsa. Tempat saya dan rakan-rakan menikmati sarapan pagi, berjogging, berjalan-jalan dan berprogram sepanjang kami di Kamsis TTDI berhampiran di situ.




Semua tahu saya bukan Tuhan.

Jangan sekali-kali disamakan, mahupun secara tidak disedari.



Nak puji : boleh saja, hahaha :)

Saya bekerja berdasarkan teori dan pengalaman dengan minat yang sangat mendalam.

Nak puja : N.O.



Kalau betul dan menjadi, itu adalah dengan kehendakNya.

Kalau salah penerangan/penilaian saya, memanglah kelalaian saya. (teringat seorang pesakit membetulkan teks whatsapp saya mengenai telur M II dan M I, tq tq, baca juga blog saya ni ya)

Kalau tidak berhasil, itu juga adalah kehendakNya.

Kena yakin.




Saya letakkan di sini untuk pertama kalinya kata-kata nasihat saya kepada anakku, Iman A-----;


"Have faith. Whatever happened had to happen"


Kalau dipusing terbalik;


"Have faith. Whatever that is meant to happen, will happen"


(That's how I got your name, Iman, in case you come across this blog page one day)




Sama-samalah kita ingat-mengingati segala perbuatan dan pandangan kita.

Yang berdoa itu juga biarlah kita, kerana Allah juga mendengar doa kita dan dekat sangat dengan kita. Mengapa perlu bergantung kepada doa orang lain, adakah kerana kita tidak alim?



Jangan sampai menduakan Yang Maha Esa.

Kita semua tak suka nak sebut perkataan syirik, minta dijauhkan.

Friday, 24 January 2014

Thank you




Came in at 5 (or maybe 10?)  past 8 am this morning.

A nice surprise waiting on the table. I guessed it reached there yesterday.






Thank you dear patient-friend. I learned a lot from you (and my other patients) too.

You've made my day :)



I still remember this pleasant couple. The last time we met was in Ward C2 as I was walking out from the IVF OT. That was weeks ago.

In fact, I must say that I am good at remembering my patients' names. That is why, whenever I am done writing notes and Ida, my nurse is still busy, I would gladly walk to the door, look for my patient's whereabout  (they usually sit nearby outside my room) and when our eyes meet :), I shall call out her name and nod my head as a sign of acknowledgement if they sit far (as I don't think they can hear my voice clearly).

with either Puan or Cik or with their title Datin etc etc.
Not just name.
M.E.S.T.I. dengan title.



This is a lesson learnt from my IVF 'teacher' at FCH Hamburg.

There was no assisting nurse in his clinic during my presence, so I became his chaperone-cum-student, sitting next to him, about a foot behind so that he can walk past me without me having to get up to make way.

Every time after he's finished with a patient and after he had discussed with me about her case (in English, of course) and briefed on the next case, he would get up and walked out of his room towards the waiting lounge that's located 2 rooms apart and called for his patient and welcomed her into his clinic room. That humble. While this 'student' just sat, scribbling notes, then daydreaming of having that kind of clinic until the patient came in and 'she' greeted the patient;

"Guten Morgen!"

or

"Guten Tag"


So, back here, I have followed his practice.

Some of my patients find it surprising as not many local doctors would go out of their room to personally call in their patients.

"Eh! Doktor pula yang panggil patient?"


What they do not know is that, it (by remembering their names and by being able to recognise them thus call them in) somehow makes me feel elated.


Call it OCD.
Call it whatever you wish.

On 10, I would say 8 or 7.9 over 10.
I can remember my patients' names very well.
I don't have photographic memory but I love to remember my patients' names.
And somehow it disturbs me if I could not remember theirs (now, this is OCD)

When my patients meet me outside (usually at the shopping centre), I would aways address them by their first names, not just 'you'
Not to show off (.......OK lorr, OK, with a tiny element of showing off )
I could see that they were happy to know that.


One day, at the shopping centre, I came across a patient.
All I remembered was her son's name.
But I could not remember her name.
and I dared not tell her "I lupa la nama you siapa"
That embarrassing!
Then we went on our ways.
I felt so bad, searching hard through my 'hard-disk'.
Minutes later.....
Haa! Now I remember! Her name was A....A...
So, I walked back, searched for her and when I found her, I greeted her again, this time with her name.
Phew!
Nasib baik dah ingat. 
Nasib baik jumpa balik. 
Nasib baik betul.
Otherwise it can cause a whirlwind in my mind.



Anyway, thanks Nida :)
I don't like surprises, but after days of hard work (heheh, perasan), surprises can be well.....nicely surprising.









Sunday, 19 January 2014

Sharing

"Tak ada rotan, akar pun berguna"

Tetapi;

Jika ada rotan dan akar, ambillah rotan.

Jika ada yang lebih pakar di kawasan anda tinggal atau di tempat anda mendapatkan rawatan, pilihlah yang lebih mahir. Ini supaya setiap tindakan dibuat berasaskan pengetahuan sama ada teori mahupun hasil kajian-kajian yang ada. Pesakit sekarang pun sudah lebih pandai hal-hal perubatan, mereka akan bertanya kembali jika nasihat yang diberikan lain bunyinya.



Contoh mudah;

Dalam rawatan kesuburan, ubat subur yang paling kerap diberikan adalah ubat yang mengandungi bahan Clomiphene citrate (saya tidak dapat menyebut jenama atas sebab etika perubatan).


Berikut adalah 'kaedah/pesanan' yang saya dapat tahu dari pesakit yang pernah mendapatkan rawatan kesuburan sebelum ini;


A = ada pesakit yang diberi bekalan selama untuk 3 bulan (3 pusingan haid) dan menyarankan pesakit 'mencuba sendiri' tanpa melakukan pemantauan keberkesanannya

B = ada pesakit yang diberi bekalan ubat untuk satu kitaran haid tersebut sahaja dengan pesanan ' datang scan hari ke-12 nanti' tanpa mengambilkira bilangan kitaran haid pesakit

C = ramai pesakit yang diberikan ubat tersebut bermula hari ke-2 kitaran, tanpa diambilkira bilangan hari dalam kitaran mereka

D = ada pesakit yang ditambah dos ubat Clomiphene tetapi dibahagi-bahagikan pengambilannya dalam sehari, sama ada dua kali sehari ataupun 3 kali sehari

E = ada pesakit yang diberikan dos yang tinggi, tanpa digamblkira faktor berat badan mereka

F = ada pesakit yang dipantau menggunakan kaedah trans-abdominal scan

G = ada pesakit yang dipantau menggunakan kaedah trans-vaginal scan tetapi maklumat yang diperolehi hanya bertumpu kepada saiz kantung telur sahaja



Untuk kali ini, saya hanya ingin membuat satu sahaja pernyataan perkongsian, pernyataan ini bukan berdasarkan hasil kajian (kerana ada yang mungkin akan mempertikaikan hasil kajian orang lain yang telah dianalisa secara ujian statistik dan menyebut hasil kajian sendiri walaupun kajiannya bersifat kajian pemerhatian sahaja) tetapi berasaskan teori yang sahih.

Saya memberi satu contoh sahaja (contoh D), tetapi ianya kuat kerana ia berdasarkan TEORI yang kita pelajari sewaktu masih bergelar pelajar perubatan:


CARA PENGAMBILAN pil clomiphene citrate dalam sehari hendaklah SEKALI sahaja kerana:

- bahan ini perlu sampai ke dalam otak untuk bertindak
- dan untuk sampai ke otak, ia perlu melintasi BBB (blood-brain barrier)
- dan untuk melintas BBB inilah, maka dos yang diberi untuk sehari itu perlu diambil sekaligus untuk lebih berkesan
- bukannya sehari dua kali
- bukannya sehari tiga kali


Ini turut ditekankan oleh orang yang men-sintesis bahan ini kira-kira 50 tahun dahulu (1967) dalam laporannya. Silalah buka semula buku farmakologi dan fisiologi Tahun Pertama dan Kedua Perubatan.


dan saya selalu menyuruh pesakit saya mengambilnya pada waktu malam.

Kenapa?

Kerana secara logiknya, kesan samping ubat kurang terasa apabila kita sedang nyenyak tidur (kecualilah kalau pesakit saya jenis siang tidur malam berjaga)
Kalau nak ambil waktu pagi/siang juga, kenalah bersedia menghadapi kesan samping ubat ini (yang kerap adalah kepala pusing dan sakit perut)


Contoh-contoh yang lain tu, memanglah padan dengan peribahasa di atas.

Mesti tahu apa yang kita buat tu dan kenapa kita buat macam tu.....

.....walaupun semudah ubat Clomiphene citrate.

Eg.

'Rotan' akan tahu bahawa walaupun berat badan pesakit mencecah 90kg, lebih 95% yang hamil dengan ubat Clomiphene citrate adalah mereka yang mengambil pada dos 50mg sehingga maksima 150mg sahaja. Malah, lebih 80% yang hamil itu hanya perlu mengambil sebanyak 50-100mg sehari sahaja. Jadi, seeloknya bertukar kepada ubat lain untuk mendapatkan kantung telur subur, bukannya menambah dos kepada 200mg mahupun 250mg. Kajian itu pun dah dilaoprkan lama dahulu (1996, setahun selepas saya grad).

Saturday, 4 January 2014

My New Toy



Apa lagi?
Mesin scan baru!

- Bigger monitor, bigger image (ada yang jual monitor besar tetapi imej kecil sahaja sebab dalam monitor tu nak muatkan juga paparan bacaan lain)

- Vaginal probe sama kecil tetapi lebih pendek (yang ini saya kurang suka. Saya lebih suka probe yang panjang supaya tangan saya tidaklah terkena/menyentuh kulit peha pesakit) 

- Ada 3-D abdominal probe yang lazimnya digunakan untuk detailed scan kandungan. Saya kurang berminat nak guna kecualilah kalau ada 3-D vaginal probe (haaa....yang ini kalau ada lagi menarik minat saya)

- Satu lagi yang kurang ialah pada monitor tu tak de touch-screen function. Hanya pada monitor kecil bawah tu sahaja yang ada touch-screen buttons.




Saya letakkan nama klon saya, berserta stiker amaran 'hazard' supaya dia tidak memutar butang di atas itu (kerana ia boleh merosakkan mesin ini). 

Klon saya memang suka 'operate' mesin scan saya. Kadangkala saya terpaksa membawa beliau ke sini dalam perjalanan pulang mengambilnya di asrama ataupun apabila sampai jadual 'health screening' dia. Dia akan scan segala anggota badannya, bukan setakat abdomen, dia akan scan bahagian-bahagian yang saya pun tak jangka ie. leher, dahi, siku, lutut dan tapak tangannya. Kemudian dia akan print sesuka hati dia. 


Bolehlah dikatakan ia bukanlah 'my new toy' tetapi 'her new toy' kerana dia anak generasi Y yang tidak takut mencuba 'out of curiosity' sedangkan saya asyik 'takut nak explore sebab takut rosak'.



Ini imej scan baru saya. 
Hmm....sama sahaja jelasnya kan?

So,
Kenapa saya beli baru?
.
.
.
Ehehehe.....


Tak ada sebab yang kuat untuk bertukar mesin scan pun. 
Kalau nak dibandingkan dengan imej dari mesin scan lama di bawah, sama sahaja.
Janji tahu nak cari apa yang saya nak tengok.
Kan saya dah tulis sebelum ini;

THE EYES CANNOT SEE WHAT THE MIND DOES NOT KNOW

Sama jelas gambar uterus (ini imej mesin scan lama)

Sama jelas gambar ovari (pun imej scan lama).


Cuma ada satu sebab kuat mengapa saya bertukar kepada mesin baru.

Ia ada port untuk USB dan ada slot untuk VCD.
Yang lama tiada benda ni dan kotak memorinya telah penuh dengan imej-imej menarik (takkan nak delete untuk simpan imej baru)

Bila dalam setor motherboard dah penuh, saya terpaksa mengambil gambar menggunakan hp.


Kini tidak lagi, saya boleh save dalam mesin tu, kemudian selepas tamat sesi klinik, saya akan 'convert' ke USB, balik rumah upload dalam laptop dan bolehlah digunakan seperti imej di bawah ini.


Bab USB yang itu yang terus membuka hati saya.
Kini, dapatlah saya merakam imej dengan banyaknya.
Demi menambah pengetahuan dan koleksi.


Itu sebab pertama (the first reason is usually a good reason)

Sebab kedua (the second reason is always the truest reason of all reasons) ialah saya bersama-sama sekumpulan doktor yang lain di Malaysia mendapat tawaran harga yang lebih rendah daripada harga pasaran. 
Harga promosi ini diberikan sewaktu pelancaran model terbaru ini pada suku ke-4 2013. Daripada harga sebuah kereta sedan 'continental' baru, saya beli dengan harga 3 buah Myvi baru saya dahulu (berserta duit baki lagi).

Panas lagi.
Baru sampai ke klinik saya pertengahan Disember lepas.


Apa jadi kepada mesin scan lama?
Oh!
Kami masih bersama.
Cuma ku sisihkan ke ruang tepi bilik klinik dan ku rehatkan dahulu.
Sayang nak jual sebab masih elok digunakan (melainkan kalau ada yang nak membeli pada separuh harga saya beli 7 tahun dahulu)
Sehinggalah saya mendapat bilik baru untuknya, jika semangat/impian ala-ala roller coaster untuk membuka klinik sendiri terlaksana....





Lagi mengenai embrio blastocyst (Day 5 ET)


Contoh 1
34 tahun
Pernah buat ICSI dengan saya pada June 2013 : hamil tetapi tidak lama kemudian keguguran)
Suami Hep B (maka kami tak dapat simpanbeku embrio lebihan)
Buat ICSI kali ke-2 bulan Disember 2013.
Antagonist protocol (tetapi jenis/dos ubat diubahsuai)

- OPU (05.12.2013) dapat 9 telur (semua 9 MII)
- Day 1 semua 9 jadi embrio
- Day 5 (10.12.2013) masuk 2 blastocyst (selebih 7 blastocyst terpaksa dibuang kerana status suami beliau dan mereka tidak mampu membeli tank berserta kos meintenance simpanbeku peribadi)
- BhCG (17.12.2013) 34 IU/L
- Scan 03.01.2014 (nampak 1 kantung sahaja berserta 'yolk sac')
- Harap-harap yang ini akan kekal sehingga cukup bulan





Contoh 2


29 tahun.
- 'Antagonist protocol' - ICSI - blastocyst culture/transfer
- on OPU (05.12.2013) dapat 7 telur (5 MII, 1GV dan 1 abnormal) 
- on Day1 jadi 3 embrio daripada 5 telur yang di-ICSI
- on Day 5 cuma ada 1 blastocyst (2 lagi embrio 'arrested growth' - tidak menjadi)
- BhCG (19.12.2013) 260 IU/L
- Scan (03.01.2014) dah nampak kantung kandungan dan 'yolk sac'.



Contoh 3


36 tahun
- Antagonist protocol - ICSI - blastocyst culture
- OPU (09.12.2013) dapat 7 telur (semua MII)
- Day 1 - 5 embrio terhasil daripada 7 telur yang di-ICSI
- Day 5 (14.12.2013) masuk 2 blastocyst (3 embrio lagi disimpanbeku)
- BhCG (21.12.2013) 33 IU/L
- Scan (03.01.2014) dah nampak 1 kantung bersama 'yolk sac'





(tiada kaitan blastocyst atau IVF)
Yang ini hamil DIY :)
Sebenarnya sebelum tu pernahbuat IUI dan hamil tetapi kemudiannya keguguran.
Saya masih terbayang wajahnya merah (sebab sama seperti saya bila menangis)
Kini beliau hamil sdn bhd.
Dialah yang mengajar saya macamana nak 'operate' coffee maker saya yang rupa-rupanya rosak.




Yang ini hamil IUI.
Sebelum itu guna ubat pil, tak jadi.
Bila guna suntikan, kebetulan menjadi pula.
Dah 13 minggu pun.
Selepas ini bolehlah berpindah kepada doktor lain.
Biasanya saya akan follow-up sehingga sekitar 13 minggu sebelum mereka berpindah kepada doktor ditempat mereka ingin bersalin.


Bulan Januari ini saya ada sekitar 12 kes IVF.
Kalau sempat, kita belajar satu persatu.




Friday, 3 January 2014

Hari pertama klinik 2014


Hari pertama bekerja dalam 2014.
Kurang stress nak fikir banyak-banyak kerana kebanyakannya kes antenatal, selepas IVF.

Nurse ambil ukuran BP, berat.
Saya pula tanya ada apa masalah, double-check pt ambil ubat/suplemen apa.
Kemudian saya scan.
Check pangkal rahim serviks), kandungan, 'double-check' ada berapa janin dalam kandungan, check degupan jantung, check uri, tengok ovari kanan dan kiri.
Tanya "you nak ambil video baby pakai hp you tak?"
Tunggu jap.
Tulis nota sikit.
Habis satu kes.
Nurse pun pergilah panggil patient seterusnya kerana hari ini saya kurang rajin bersenam.
Biasanya saya akan bangun ke luar pintu dan cari muka patient yang saya nak panggil.


Mari kita lihat kes-kes IVF pregnancy yang saya teringat nak 'snap' gambar semasa mereka datang appointment hari ini (masih belum habis dari mode bercuti sehinggakan saya terlupa membawa hp)


Scan 1

Masuk 2 embrio, jadi kembar 2.



Scan ke-2


Masuk 2 embrio, nampak satu kantung sahaja, janinnya belum nampak. Maka belum pasti lagi.


Scan ke-3
Masuk 2 embrio, rupa-rupanya jadi 3 : 2 kantung (1 daripada kantung tersebut di dalamnya ada 2 janin yang berkongsi satu kantung dan 1 uri ie. kembar seiras). Tiada pula sejarah keluarga dengan kembar.
.
.
.



Scan ke- 4
Masuk 1 embrio, jadi 1 janin.



Scan ke-5

 Masuk 2 embrio, baru nampak 1 kantung kecil.




Scan ke-6
 Masuk 2 embrio beku (FET)  yang dipindahkan dari hospital lain- dapat 2 kantung dan 2 janin.


Scan ke-7
 dah nak penghujung trimester 1 (kes Oktober)
Masuk 2 embrio, mulanya jadi kembar 2 tetapi kemudiannya 1 berhenti membesar. Gambar bulan yang di dalamnya hitam itu adalah kantung kandungan yang tidak menjadi sementara kantung 'lonjong' yang lebih besar itu ada janin di dalamnya yang jauh lebuh besar dan dah boleh nampak jantina pun (tiada dalam keratan imej yang ini).




Saya sempat mengimbas analisa kes IVF 2013 di PHKL yang sedang dibuat oleh embriologis.
Nampaknya > 90% kes yang hamil fresh-cycle IVF (stimulaton-OPU-ET) di sini adalah dari pesakit-pesakit saya :)

Alhamdulillah.

Mudahlah untuk saya korek rahsia/petua/amalan mereka dan berkongsi di sini.
Bak kata mereka;

'Sharing is caring'