Sebelum mencedok atau memetik 'ilmu' dari laman ini, anda tidak perlu meminta kebenaran tetapi diingatkan membuat semakan sendiri terlebih dahulu dengan doktor anda atau guru anda sebelum mem'forward'nya kepada orang lain dan memikul tanggungjawab akibatnya.

Pohon doa kesejahteraan dan limpahan rahmat Allah ke atas ibubapa saya dan ibubapa mertua saya. Juga ke atas guru-guru saya dan juga pesakit-pesakit saya yang banyak mengajar saya bidang ini. Segala pujian bagi Allah (peringatan ini untuk diri sendiri) . Mudah-mudahan, taubat saya diterimaNya dan segala dosa saya diampunkanNya serta saya terus dilimpahi rahmatNya. Sekiranya ada kesalahan, pohon dibetulkan, saya terbuka kepada teguran.

Sebarang percubaan berbentuk komen atau soalan bertujuan mengiklankan apa sahaja perniagaan atau blog sendiri tidak akan disiarkan. Blog ini bukanlah untuk iklan menjual barang. Peace.....

Sunday, 24 November 2013

Lagi Berkenaan OHSS

Hanya disebabkan oleh OHSS, saya memberikan nombor hp saya untuk dihubungi pesakit IVF saya sekiranya jika berlaku apa-apa kecemasan atau ada kemusykilan mengenai OHSS.


Hanya sebab OHSS...

OVARIAN HYPERSTIMULATION SYNDROME



Malah, mereka diberikan sekeping kertas berinformasi dan berjadual yang saya karang mengenai OHSS:


1. (tiada kaitan dengan OHSS tetapi ada kaitan dengan penggunaan telefon) Mereka perlu terus menghubungi saya, sama ada whatsapp atau sms:

- apabila didatangi haid pada kitaran nak buat IVF (berserta 4 atau 5 serangkai soalan yang telah saya siapkan sebelum itu, bergantung kepada jenis/bilangan ubat yang diambil)

- memberitahu pada jam berapakah sebenarnya mereka mengambil suntikan 'triggering' (kerana kadangkala ada yang terlambat ambil disebabkan terlajak tidur). Memandangkan suntikan lazimnya diambil pada waktu tengah malam, saya pohon tunggulah sehingga keesokan siangnya untuk meng-sms atau whatsapp saya, tidak perlulah dan dan waktu itu juga ya.



2. Dalam masa 24 jam selepas prosedur OPU, mereka boleh (malah MESTI) terus mendial telefon saya sekiranya berlaku perubahan pada perkara-perkara yang saya telah suruh buat/pantau.



3. Sehari selepas OPU, saya akan memaklumkan secara whatsapp atau sms mengenai bilangan telur (matang dan tak matang) serta bilangan embrio yang telah menjadi dan menjadualkan tarikh masuk embrio (sama ada 5 atau 6 hari selepas OPU - kerana mulai tahun 2013, saya mengamalkan 'Embryo Transfer' peringkat blastocyst)



4. Setiap hari/pagi, mereka perlu meng-'update' saya melalui whatssapp atau sms mengenai:

- kadar denyutan nadi
- berat
- ukurlilit pinang
- jumlah minum
- jumlah air kencing
- tanda-tanda perut kembung, loya, muntah, pening, sembelit dll

SETIAP PAGI YA



M.E.S.T.I.

Ini kerana jika dibiarkan, OHSS boleh menjadi lebih teruk sehingga masuk peringkat kritikal. Saya selalunya tidak menunggu sehingga peringkat 'moderate' untuk pesakit dimasukkan ke wad. Biarlah saya OCD juga dalam bab ini.

Maka, sila beri perhatian.


Silalah faham sedalamnya mengenai risiko ini kerana OHSS tiada ubat sebenar. Prinsip rawatannya ada sedikit sama seperti merawat penyakit Denggi, iaitu menggantikan apa yang kurang.  Jangan sehingga sampai ke peringkat moderate (apa lagi peringkat severe) OHSS baru nak dapatkan rawatan.


Eloklah kedua-dua pihak saya dan anda mengambil langkah berjaga-jaga ini.


Bagi pesakit saya, ini termasuklah beberapa pantang larang dan panduan aktiviti sewaktu menjalani rawatan.

Do's and don'ts ada tertulis di dalam jadual di bawah.




Tetapi...
Janganlah ambil kesempatan pula sehinggakan setiap satu perkara kecil pun nak tanya saya. Sukar untuk saya beri perhatian pada setiap soalan sedemikian kerana anda bukanlah seorang sahaja pesakit saya. Sila baca 'gentle reminder' di bawah sekali pada borang itu tau.

Saturday, 16 November 2013

Saya pergi belajar lagi (part 1) - Endometriosis

Kalaulah telah ada jawapan kepada penawar abadi kepada penyakit endometriosis.....

Tetapi;

sebab itulah ianya menjadi antara minat utama saya dan ramai lagi pakar gynae.


Kerana ia masih 'mind-challenging'


Jika ianya menjadi sangat steriotaip,
boring juga bila nak bercakap ayat yang samag setiap kali berhadapan dengan pesakit endometriosis.
Boleh pasang pita rakaman dan dimainkan semula.


Tahun 2013 ini,
saya berkesempatan menghadiri 2 sesi ringkas mengenai endometriosis.

Saya berpeluang mendengar dari "the best of both worlds"

a) satu di dalam negara

Sabtu 8hb September, selepas saya menghabiskan sesi klinik (bulan terakhir saya membuka klinik pada Sabtu), saya pun bergegas ke sana...



Port Dickson! Setelah bertahun tidak ke sana, hati ini terus jatuh pada keindahan Port Dickson. Melihat pintu gerbang 'Bandar Tentera Darat' membuat saya begitu teruja dan terus rasa selamat (walaupun rasanya inilah kawasan yang akan dituju jika berlaku peperangan, naudzubillah) dan ingin datang lagi dan lagi ke sini. Malam itu juga saya terus meng-google sejarah Port Dickson. 

Cuba nak snap gambar pantai tetapi dapat kecil sahaja. Memang pantai PD tidak secantik Langkawi tetapi sudah cukup menenangkan.

PD Avillion.
Pertama kali ke sini. Memang cantik. Rugi tidak berkesempatan menikmati malam di sana, tetapi keluarga lebih utama. Saya tetap memilih untuk pulang pada senja yang sama.


Julung-julung kali diadakan, bermakna 1-2 tahun lagi mungkin ada kongres kedua menyusul.


The better half mulanya dijemput memberi ceramah endometriosis - kanser tetapi tidak berkelapangan. Saya pula hanya tahu mengenai adanya kongres ini lewat selepas beliau menolak. Maka terpaksalah saya berkelana sendirian.

Lihat tajuk di bawah sekali - "Do teenagers have endometriosis?" Sangat menarik. Siapa kata endometriosis hanya penting untuk nak pregnant sahaja?

Malangnya saya tidak dapat menghadiri sesi itu kerana ada 2 sesi berjalan seentak, susahnya nak buat pilihan. Tetapi disebabkan saya ingin mendengar dari "the best of both worlds" ceramah berkenaan laparoscopic surgery in advanced endometriosis (kerana selepas itu saya ke luar negara untuk mengadiri kursus laparoscopic surgery lagi), saya pun memilih sesi yang satu lagi.




My best award (kalau ada lah) akan kuberi kepada Prof Jamiyah Hassan. An excellent discussion, memang mind triggering. Di dalam hati saya asyik berkata Wow! Wow! dan Wow! Kalaulah saya boleh mengupas topik sebaik itu.....

Terasa rugi tak record sebiji2 apa Prof Jamiyah cakap.



Nevertheless, all the other speakers were very good too. They were (and I'm sure are still) the best, at least in this country. That's why they were given the honour to present. That's why they were standing there in front of us, while your truly sat at the back writing notes (scribbling), writing and writing (as the saying goes -


Rupanya exam specialist O&G baru2 ni ada keluar topik "Medical Management in Endometriosis", lebih kurang macam tu la. Haa....sesiapa registrar yang tak datang mesti rugi sebab apa yang Prof Zainul cakap secara santai (sebab topik ni dah jadi perkara ruji dalam puluhan tahun beliau menjadi pakar) masa tu rupa-rupanya memang padat dengan point2 markah penuh (kalau bagi perhatian dan masih ingatlah :)


Nasib baik saya datang. Walaupun terpaksa menempuh hujan lebat waktu malam balik ke KL.


Seperti biasa - dapat souvenir bag knapsack, gambar ini diberi dalam frame kaca dan sijil ditandatangani the other half sebagai Ketua Jabatan O&G HUKM (tapi sijil tersebut tak sampai pun ke tangan saya sehinggalah ke hari ini). Gambar ini diambil sebelum mula masuk mendengar ceramah. Kalau diambil selepas saya balik memandu dalam hujan, rupaku pasti akan kelihatan pucat dan mata serta hidung merah.



Take-home messages:

1. Berbaloi2 datang.

2. Kekaguman saya kepada Prof2 pensyarah semakinlah meningkat. Terima kasih, Cikgu. Memang betul kata pujangga;

"Selagi seseorang itu berdiam diri, beliau akan dipandang mulia. Apabila beliau membuka mulut, sama ada akan bertambah darjatnya dipandang orang atau akan makin rendah". Terasa begitu jauh darjat mereka berbanding saya yang 'rrrrrrajin' membaca ini.

3. Port Dickson - allow me some time to write about you.....and I'll be back :)



Kepada yang meng-sponsor, terima kasih banyak2. Walaupun hanya RM350 (yuran kongres tidak termasuk penginapan), sumbangan anda dihargai.


Friday, 15 November 2013

Air Mani Keluar Semula Selepas Bersama

Keadaan analysis sperma yang sangat tidak cantik. Terlalu banyak 'round bodies' yang disebabkan oleh sama ada sperma yang tidak matang (badan sahaja, ekornya sangat pendek atau tiada) ataupun disebabkan jangkitan kuman.




"Doktor, kenapa bila lepas bersama je, air mani keluar semula"

"Macamana nak buat air mani masuk dalam rahim? Sebab bia lepas bersama je, air mani suami saya mesti keluar semula"

"Doktor, ada cara tak? Nak elakkan air mani husband dari keluar semula?"




Ini adalah antara cara2 soalan yang diajukan kepada saya, sama ada di klinik mahupun di laman akhbar/media.

Berpuluh-pulh kali, mungkin lebih seratus kali saya diajukan soalan sedemikian.

...dan saya masih memberikan jawapan yang sama.



Kepada yang masih menyangka air mani mesti masuk ke dalam saluran serviks, silalah hayati 'points' di bawah :



-Air mani memang akan keluar semula dari faraj kerana faraj kita berotot (elastik). Bila ada penis yang menegang di dalamnya, ia akan mengembang untuk memuatkan penis tersebut. Selepas ejakulasi, penis akan mengendur, otot vagina yang masih kenyal akan menyebabkan penis terkeluar bersama-sama sebahagian besar cecair mani. Itulah sebabnya air mani terkeluar. Otot vagina yang 'menolak' air mani ini keluar. Hanya sedikit sahaja cecair mani yang masih bertakung di bahagian belakang vagina (kawasan posterior fourchette).

-Yang penting, sperma di dalam air mani tu yang akan berenang naik ke dalam saluran pangkal rahim (serviks) sebelum masuk ke ruang rahim dan seterusnya ke dalam tiub falopian.

-Air (cecair) tak boleh bergerak sendiri. Pancutan sewaktu ejakulasi juga tidak dapat menembak air mani terus masuk ke dalam rahim kerana di dalam saluran serviks ada lendir/mukus yang menyekatnya.

-Secara logiknya, darah haid dari rahim yang turun ke faraj akan keluar sebagai haid kan? Mana ada darah haid yang dah turun ke faraj akan naik semula ke dalam rahim?


Ada faham?



Maka, untuk meningkatkan peluang sebanyak mungkin sperma berenang memasuki saluran serviks;

- Selepas 'besama', baring selama kira-kira setengah jam. Tidak perlu meletak bantal di bawah punggung atau menonggeng atau apa sahaja posisi 'menarik' yang saya sering dengar dari pesakit. Cuma perlu berbaring terlentang atau mengiring ikut selesa sahaja. Kemudian, barulah bangun ke tandas untuk membersihkan kemaluan.




Kenapa setengah jam?

Sebab : persekitaran vagina sangat asidik (ini bagi memastikan kawasan vagina bebas dari jangkitan kuman). Selepas setengah jam, boleh dikatakan hampir kesemua sperma yang masih tertinggal di dalam vagina akan atau telahpun mati. Tak perlulah berbaring berjam-jam! Hanya sperma yang telah berjaya menembusi mukus serviks dapat bertahan selama beberapa hari lagi.




Apa akan jadi kalau cecair mani dimasukkan ke dalam ruang rahim (uterus)?

Bahaya. Ia boleh mengakibatkan keadaan 'anaphylactic shock' kerana bahan prostaglandin di dalam cecair mani tersebut boleh menyebabkan serangan seolah-olah kesan 'shock' selepas disengat tebuan.

Itulah sebabnya dalam prosedur IUI, sperma akan diasingkan daripada cecair mani.




"Jadi sebab itu jugalah selepas IUI, saya boleh bangun terus ya doktor?"

"Haa! Pandai pun!"

Dalam IUI, cecair yang mengandungi sperma terpilih hanyalah sebanyak 0.5ml sahaja dan dimasukkan terus ke dalam ruang rahim......

....dan saya akan keluarkan syringe dari laci dan menyedut air di dalam bekas yang disediakan sebelum menitiskannya di atas tapak tangan saya, sebagai demo betapa sedikitnya 0.5ml itu.



Mujur belum ada yang bertanya soalan ini :

"Kalau macam tu, boleh tak doktor bagitau macamana nak relax-kan otot faraj saya supaya ia boleh terus mengembang dan tak tolak air mani tu keluar. Dapatlah air mani bertakung dalam faraj saya banyak2?"


Dengan sifat generasi muda yang semakin bijak dan berfikir 'out-of-the-box' dan bertanya macam2 soalan yang tidak diduga ini, tak mustahil saya akan menerima soalan sedemikian tidak lama lagi.