Saya masih memilih untuk menulis di alam siber secara percuma walaupun sesekali ada yang mencadangkan agar saya menulis buku mengenai infertiliti. Sebelum mencedok atau memetik 'ilmu' dari laman ini, anda tidak perlu meminta kebenaran tetapi diingatkan membuat semakan sendiri terlebih dahulu dengan doktor anda atau guru anda sebelum mem'forward'nya kepada orang lain dan memikul tanggungjawab akibatnya. Pohon doa kesejahteraan dan limpahan rahmat Allah ke atas guru-guru saya dan juga pesakit-pesakit saya yang banyak mengajar saya bidang ini. (peringatan untuk diri sendiri) Segala pujian bagi Allah. Mudah-mudahan, taubat saya diterimaNya dan segala dosa saya diampunkanNya serta saya terus dilimpahi rahmatNya. Sekiranya ada kesalahan, pohon dibetulkan, saya terbuka kepada teguran.

Sebarang percubaan berbentuk komen atau soalan bertujuan mengiklankan apa sahaja perniagaan atau blog sendiri tidak akan disiarkan. Blog ini bukanlah untuk iklan menjual barang. Peace.....

Saturday, 16 November 2013

Saya pergi belajar lagi (part 1) - Endometriosis

Kalaulah telah ada jawapan kepada penawar abadi kepada penyakit endometriosis.....

Tetapi;

sebab itulah ianya menjadi antara minat utama saya dan ramai lagi pakar gynae.


Kerana ia masih 'mind-challenging'


Jika ianya menjadi sangat steriotaip,
boring juga bila nak bercakap ayat yang samag setiap kali berhadapan dengan pesakit endometriosis.
Boleh pasang pita rakaman dan dimainkan semula.


Tahun 2013 ini,
saya berkesempatan menghadiri 2 sesi ringkas mengenai endometriosis.

Saya berpeluang mendengar dari "the best of both worlds"

a) satu di dalam negara

Sabtu 8hb September, selepas saya menghabiskan sesi klinik (bulan terakhir saya membuka klinik pada Sabtu), saya pun bergegas ke sana...



Port Dickson! Setelah bertahun tidak ke sana, hati ini terus jatuh pada keindahan Port Dickson. Melihat pintu gerbang 'Bandar Tentera Darat' membuat saya begitu teruja dan terus rasa selamat (walaupun rasanya inilah kawasan yang akan dituju jika berlaku peperangan, naudzubillah) dan ingin datang lagi dan lagi ke sini. Malam itu juga saya terus meng-google sejarah Port Dickson. 

Cuba nak snap gambar pantai tetapi dapat kecil sahaja. Memang pantai PD tidak secantik Langkawi tetapi sudah cukup menenangkan.

PD Avillion.
Pertama kali ke sini. Memang cantik. Rugi tidak berkesempatan menikmati malam di sana, tetapi keluarga lebih utama. Saya tetap memilih untuk pulang pada senja yang sama.


Julung-julung kali diadakan, bermakna 1-2 tahun lagi mungkin ada kongres kedua menyusul.


The better half mulanya dijemput memberi ceramah endometriosis - kanser tetapi tidak berkelapangan. Saya pula hanya tahu mengenai adanya kongres ini lewat selepas beliau menolak. Maka terpaksalah saya berkelana sendirian.

Lihat tajuk di bawah sekali - "Do teenagers have endometriosis?" Sangat menarik. Siapa kata endometriosis hanya penting untuk nak pregnant sahaja?

Malangnya saya tidak dapat menghadiri sesi itu kerana ada 2 sesi berjalan seentak, susahnya nak buat pilihan. Tetapi disebabkan saya ingin mendengar dari "the best of both worlds" ceramah berkenaan laparoscopic surgery in advanced endometriosis (kerana selepas itu saya ke luar negara untuk mengadiri kursus laparoscopic surgery lagi), saya pun memilih sesi yang satu lagi.




My best award (kalau ada lah) akan kuberi kepada Prof Jamiyah Hassan. An excellent discussion, memang mind triggering. Di dalam hati saya asyik berkata Wow! Wow! dan Wow! Kalaulah saya boleh mengupas topik sebaik itu.....

Terasa rugi tak record sebiji2 apa Prof Jamiyah cakap.



Nevertheless, all the other speakers were very good too. They were (and I'm sure are still) the best, at least in this country. That's why they were given the honour to present. That's why they were standing there in front of us, while your truly sat at the back writing notes (scribbling), writing and writing (as the saying goes -


Rupanya exam specialist O&G baru2 ni ada keluar topik "Medical Management in Endometriosis", lebih kurang macam tu la. Haa....sesiapa registrar yang tak datang mesti rugi sebab apa yang Prof Zainul cakap secara santai (sebab topik ni dah jadi perkara ruji dalam puluhan tahun beliau menjadi pakar) masa tu rupa-rupanya memang padat dengan point2 markah penuh (kalau bagi perhatian dan masih ingatlah :)


Nasib baik saya datang. Walaupun terpaksa menempuh hujan lebat waktu malam balik ke KL.


Seperti biasa - dapat souvenir bag knapsack, gambar ini diberi dalam frame kaca dan sijil ditandatangani the other half sebagai Ketua Jabatan O&G HUKM (tapi sijil tersebut tak sampai pun ke tangan saya sehinggalah ke hari ini). Gambar ini diambil sebelum mula masuk mendengar ceramah. Kalau diambil selepas saya balik memandu dalam hujan, rupaku pasti akan kelihatan pucat dan mata serta hidung merah.



Take-home messages:

1. Berbaloi2 datang.

2. Kekaguman saya kepada Prof2 pensyarah semakinlah meningkat. Terima kasih, Cikgu. Memang betul kata pujangga;

"Selagi seseorang itu berdiam diri, beliau akan dipandang mulia. Apabila beliau membuka mulut, sama ada akan bertambah darjatnya dipandang orang atau akan makin rendah". Terasa begitu jauh darjat mereka berbanding saya yang 'rrrrrrajin' membaca ini.

3. Port Dickson - allow me some time to write about you.....and I'll be back :)



Kepada yang meng-sponsor, terima kasih banyak2. Walaupun hanya RM350 (yuran kongres tidak termasuk penginapan), sumbangan anda dihargai.


3 comments:

  1. Bagusnya kalau saya juga boleh menghadiri seminar endometriosis macam ni. tapi saya bukan doktor O&G.. saya pesakit endo yg baru bebas dari endo.. sesiapa pesakit endo mari sertai kami di Endometriosis Malaysia Group.
    https://www.facebook.com/groups/endomalaysia/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jgn lupa follow-up setiap 3-6 bulan dgn doktor masing2 sebab endometriosis biasanya akan berulang kecuali selepas menopaus. Bagus ada support group ni, syabas !

      Delete
  2. salam doktor, boleh tak pesakit/bekas pesakit endo ambil ESP (energising soy protein brand shaklee)? saya tau yang sesape pernah ada endo tak digalakkan ambil soya based product.

    ReplyDelete