Sebelum mencedok atau memetik 'ilmu' dari laman ini, anda tidak perlu meminta kebenaran tetapi diingatkan membuat semakan sendiri terlebih dahulu dengan doktor anda atau guru anda sebelum mem'forward'nya kepada orang lain dan memikul tanggungjawab akibatnya.

Pohon doa kesejahteraan dan limpahan rahmat Allah ke atas ibubapa saya dan ibubapa mertua saya. Juga ke atas guru-guru saya dan juga pesakit-pesakit saya yang banyak mengajar saya bidang ini. Segala pujian bagi Allah (peringatan ini untuk diri sendiri) . Mudah-mudahan, taubat saya diterimaNya dan segala dosa saya diampunkanNya serta saya terus dilimpahi rahmatNya. Sekiranya ada kesalahan, pohon dibetulkan, saya terbuka kepada teguran.

Sebarang percubaan berbentuk komen atau soalan bertujuan mengiklankan apa sahaja perniagaan atau blog sendiri tidak akan disiarkan. Blog ini bukanlah untuk iklan menjual barang. Peace.....

Friday, 24 February 2012

Unstimulated cycle - IUI

Lama menyepi...
I'm still the same.
Cerita pun sama.
Same old same old.


Let us talk about faith.

Usianya 34 tahun.
Telah mencuba selama 3 tahun tetapi masih belum hamil.
Ubat pil dan suntikan dan IUI.
Telah menjalani pembedahan membuang cyst endometriosis dan perlekatan pelvis sebelum ini. Tiub falopian kelihatan normal dan tidak tersumbat.


Pertama kali berjumpa saya pada pertengahan Januari 2012.
Rupanya datang dengan keputusan telah/hampir muktamad.
"Saya nak buat IUI"
"Saya tak nak guna apa2 ubat, nak cuba natural cycle sahaja"

Hasil pemeriksaan/scan:
Uterus retroverted dan 'tilted' ke kiri.
Ovari kiri berada di lokasi lebih atas, mungkin ada perlekatan, maka tiubnya macamana?
Ovari kanan nampak OK.

Pendapat saya (mengambil faktor usia, penyakit, tempoh mencuba, kaedah sebelum tu)
Ada pilihan:
1. ambil pil kesuburan sebelum IUI
2. ikut kata dia


Saya tanya "you tak nak cuba ambil ubat subur ke? Boleh tambah bilangan telur"

Dia kata "tapi kawan saya ada buat macam ni dgn Dr dan dia pregnant, saya pun nak buat macam ni"
Penat juga nak explain, lain orang lain keadaan.
Dia masih tetap nak buat 'natural cycle' ie. unstimulated.

Tetapi, patient is always right.
And I always trust patient's instinct.


2nd appointment
Day 11, late January.
Ada satu kantung/folikel telur pada ovari kiri (yang terletak tinggi) 15mm.
endometrium cantik 9mm.
Dia tak nak ambil suntikan hCG pun, memang natural cycle betul.
Hmm...
Kira punya kira tarikh yang sesuai (utk saya dan dia dan telur dia)


3rd appointment
Day 15.
IUI under ultrasound guidance.
Mudah, tak de bleeding, tak de backflow.
Sekitar 5 minutes.
Seperti biasa, terus bangun, tak perlu baring/rehat atau pusing kiri/kanan.
Dia pun balik selepas itu, dengan beberapa pesanan.
Dia cuma setuju nak ambil pil hormon untuk luteal phase support.
Pil sahaja, dua kali sehari sahaja.
Dan sambung asid folik.


4th appoitment.
Pregnant.





I have learnt one important thing, again.
To have faith.
And I felt embarrassed that her faith was stronger than mine.
Peringatan untuk diri sendiri, sekali lagi, berkali-kali lagi...



(saya mengambil kata2 di dalam buku di atas, penulisnya Ibn Qayyim al-Jawziyya ni hidup pada abad ke-13 dahulukala)


Dah biasa dengar hadith ni ?
"For every ilness a remedy"

The words contain strengthening for the soul of the sick man and for the physician (Dr), and encouragement to seek and investigaate that remedy....
...his heart clings to the spirit of hope, so he is cooled from the heat of despair and the door of hope is opened to him.
...when his soul is strong, his innate heat is sent forth, and that is a cause of strength for the spirits, animal, vital and constitutional.
...when these spirits are strong, so are the powers which convey them, thus they conquer and repel the illness.
...When the physicians know that this illness has a remedy, he is encouraged to seek and investigate it.