Sebelum mencedok atau memetik 'ilmu' dari laman ini, anda tidak perlu meminta kebenaran tetapi diingatkan membuat semakan sendiri terlebih dahulu dengan doktor anda atau guru anda sebelum mem'forward'nya kepada orang lain dan memikul tanggungjawab akibatnya.

Pohon doa kesejahteraan dan limpahan rahmat Allah ke atas ibubapa saya dan ibubapa mertua saya. Juga ke atas guru-guru saya dan juga pesakit-pesakit saya yang banyak mengajar saya bidang ini. Segala pujian bagi Allah (peringatan ini untuk diri sendiri) . Mudah-mudahan, taubat saya diterimaNya dan segala dosa saya diampunkanNya serta saya terus dilimpahi rahmatNya. Sekiranya ada kesalahan, pohon dibetulkan, saya terbuka kepada teguran.

Sebarang percubaan berbentuk komen atau soalan bertujuan mengiklankan apa sahaja perniagaan atau blog sendiri tidak akan disiarkan. Blog ini bukanlah untuk iklan menjual barang. Peace.....

Tuesday, 3 January 2012

1st day at workplace

Kali kedua mendapat coklat mahal ni (tak tertelan rasanya kalau beli sendiri) from a patient who had delivered her firstborn after 9 years of marriage. She conceived through IUI at first attempt, unstimulated cycle ie no Clomiphene citrate pills or FSH injections, after a minor surgery. The delivery was in early November but till now I haven't completely studied and summarized her case......so other cases have to wait ya.




What a day to start off working in 2012.

Reason no 1
Mula bekerja pada hari bekerja pertama (sebab hari ni sekolah belum dibuka dan anakku cuma mendaftar sekolah barunya Sabtu ini).


Reason no 2
I performed 7 IUIs in the 1st 2 weeks of December 2011 (well...granted myself leave from work from 18th).
7 in 2 weeks...sungguh jarang buat sekerap itu.
Of those 7, 3 pregnancies, all confirmed with serum BhCG. Balik kerja ni baru tgk result black n white.
Kalau saya nak manipulate statistik, boleh je tulis 3/7 ie 43% IUI pregnancy rate.
Dah tinggi macam IVF success rate lah pulak.
Tetapi ini hanyalah gimik sahaja.
Janganlah ambil bulat2.
Yg lebih penting ialah secara keseluruhan (IVF, IUI dan lain2 prosedur)
Dan juga yg lebih banyak dibuat IVF sepatutnya memberi peratus kejayaan secara keseluruhan yang lebih tinggi.
Saya baru nak tabulate success rate in 2011.

Long ago, a fertility-drug company staff-friend noticed my higher IUI success rate than the general 10-15% and asked me "how come?".
I said "same old, same old" but actually ada differences compared to what was taught masa kat uni dulu.
The differences are, I perform IUI under ultrasound guidance - sendiri improvise - tahu mana nak negotiate the IUI catheter while in the cervical canal (limit trauma), where to place the tip of catheter in the cavity. And the amount of sperm-filled fluid, etc etc.
More importantly, before IUI, the stimulation and monitoring parts.
Also, after IUI - pesanan/petua dan ubat2an.
Seni.....

Lps ni kita 'study' each case ni ya, yang jadi dan yang tak jadi.
Baru nak suruh nurse ambilkan fail dari pejabat rekod.
Nak kena buat summary dulu.
Of 4 yg tak jadi, 2 aged 42 and above, sorang mmg dah tahu tiub falopian ada problem (but she still opted for IUI), sorang lagi masih memeningkan kepala saya kenapa tak jadi.
Kalau nak tolak kumpulan umur 42 thn ke atas, I can 'gloat' that my IUI success rate for that month was 3/5 ie 60%....sungguh tak patut percaya.

For me.....learn more.....

For my patients, terutamanya kalau telur dah cukup bilangan tetapi masih tak jadi utk kali ke-2 IUI dgn saya, eloklah tak yah cuba kali ke-3, biasanya ada masalah lain tu, sebab sepatutnya dah jadi.

Kepada yang jadi, ikut nasihat terutamanya bab ubat. Kalau boleh, tak nak keguguran sebab tak cukup luteal support, seperti kes yang baru lepas.

Monday, 2 January 2012

Happy 2012

A day later, but better than never.
(was up in the air across continents and countries yesterday)
So,
Here's wishing every one of you a happy new year (insert fireworks :) and the bluest sky.

I have ONE (of many other things) important message;

For those who never fail to vow (every year, like.... err.....yours truly) to eat and exercise better, let this be the year that resolution is FINALLY crossed off the list.


Especially those with PCOS ;
- although it is not as easy (compared to other ladies) to lose weight, in fact it's easier to gain weight :(
- your chance of conceiving is definitely better without those excess fats.

and those who plan to conceive ;

and those who want a healthier life.


Let us challenge ourselves.
This time (again?), seriously this time.
No excuse (kecuali yg dah ter-patah tangan dan kaki).
I have (hand-sworn)...err...err...17 kg of excess 'baggage' that I have accumulated in the past 9 years!
Whoa! That is a lot to skim off!


and to those who have successfully attained and maintained that goal,
Please share with us, 'pleeeeeeaaaasee'.....
Tips for healthy eating (without craving)
Tips for exercise regularly without procrastinating.
Sharing is caring.