Saya masih memilih untuk menulis di alam siber secara percuma walaupun sesekali ada yang mencadangkan agar saya menulis buku mengenai infertiliti. Sebelum mencedok atau memetik 'ilmu' dari laman ini, anda tidak perlu meminta kebenaran tetapi diingatkan membuat semakan sendiri terlebih dahulu dengan doktor anda atau guru anda sebelum mem'forward'nya kepada orang lain dan memikul tanggungjawab akibatnya. Pohon doa kesejahteraan dan limpahan rahmat Allah ke atas guru-guru saya dan juga pesakit-pesakit saya yang banyak mengajar saya bidang ini. (peringatan untuk diri sendiri) Segala pujian bagi Allah. Mudah-mudahan, taubat saya diterimaNya dan segala dosa saya diampunkanNya serta saya terus dilimpahi rahmatNya. Sekiranya ada kesalahan, pohon dibetulkan, saya terbuka kepada teguran.

Sebarang percubaan berbentuk komen atau soalan bertujuan mengiklankan apa sahaja perniagaan atau blog sendiri tidak akan disiarkan. Blog ini bukanlah untuk iklan menjual barang. Peace.....

Monday, 13 August 2012

(selingan) Menuntut Ilmu Laparoskopi di Strassbourg, France


Bulan Mei yang lepas, saya pun mengembara berseorangan ke Strassbourg, France.
Kerana di situlah adanya seorang pakar bedah gynae-laparoskopi yang terkenal, Prof Dr Arnaud Wattiez.
Dan kebetulan beliau mengetuai sesi latihan tersebut. Dia bekerja di hospital Strassbourg itu. Selama ini, hanya membaca buku2 dia sahaja. Masa ke Leuven, Belgium dahulu untuk latihan reproductive laparoscopic surgery and suturing&knotting technique, Prof Wattiez juga dijemput melakukan live surgery myomectomy dan endometriosis.


Memandangkan tak ada kenalan yang pernah ke sana, terpaksalah saya meng-google sana sini mendapatkan maklumat perjalanan/panduan kerana tiada 'direct flight' ke Strassbourg, maklumlah, keseorangan.


dan oleh  kerana MH menawarkan tiket kelas ekonomi yang termurah (tak sampai RM2800 return ke Frankfurt), saya pun bertukar jenama airline.
Inilah satu-satunya pesawat MH yang menggunakan enjin RR (Rolls Royce). Merasa juga naik (enjin) Rolls Royce :)

Tak besar pun burung ni and it's Boeing, bukannya Airbus yang negara France buat. Tapi that flight was the best I've ever experienced, to be specific; it's touch-down. Touch-down was very smooth, tak rasa langsung, gliding without a glitch at all, making me wondered "have we actually landed?". I still have hands down for MH pilots about this fact.

Walaupun Strassbourg di dalam France, airport Frankfurt lebih hampir berbanding arport Paris. Dari Frankfurt, kena menaiki 'airport bus' Lufthansa directly to Strassbourg, berhenti betul2 di hadapan hotel yang saya duduk (selain di stesen bas utama). Sungguh convenient.


Baru touch-down di airport Frankfurt. Pernah ke sini 10 tahun yg lepas, kedua-duanya sewaktu transit ke Hamburg. Masa tu naik kelas bisnes (to be frank, itulah pertama kali saya naik kapal terbang seumur hidupku, macam orang j---- pun ada, nak check-in pun tak pandai). Kali ni naik kelas ekonomi sahaja, nak jimat bajet sebab kena bayar sendiri.


Seperti di kebanyakan terminal di sana, MH ditempatkan di Terminal 2. Kenalah pergi ke Terminal utama (1) pula untuk mencari bas Lufthansa itu. Betullah apa yang saya baca dalam review sebelum ini, agak payah nak mencari jalan airport Frankfurt. Berpandukan signboard sahaja tak cukup, kena berhenti dan bertanya staf di sana, but they were being nice. Maklumlah, travel sorang2 ni risau juga. Adalah dalam 10 minit saya berjalan.



Sama macam kat KLIA, cari skyline (aerotrain) untuk ke main terminal, tapi jauhnya nak berjalan mencari ni. Naik tangga banyak kali, kat ceruk pula tu.

Rupa skyline pun hampir sama dgn aerotrain kita. Perjalanan dalam skyline ni lebih lama, sememangnya kawasan airport Frankfurt memang besar.

Dah sampai di Terminal 1, kenalah berjalan lagi dan lagi dan turun tangga banyak kali pula sehinggalah ke ground level untuk ke bus-stop ini yang terletak betul2 di luar pintu 4. Orang Jerman tak sebut 'Strasberg', dia sebut 'Strasbuk'. ejaannya pun lain. Sama macam Hamburg, org Jerman sebut 'Hambuk' bukannya Hemberg'.

 Inilah Lufthansa coach yang membawa saya ke Strassbourg. Full. Kalau tak book online, sah2 tak dapat. Senang je nak book online, through Lufthansa website juga. Return Eu96 (lebih kurang hampir RM500). Perjalanan megambil masa sekitar 2.5 jam, sempatlah saya tidur lagi.

Dan bas berhenti betul2 di sini. Kena sedikit sahaja ke pintu Hotel Hilton Strassborug ini yang bukanlah didalam bandar, kenalah naik tram (3 stop sahaja). Rasanya semua peserta training ni tinggal di sini. Setiap pagi, ada coach bus yang membawa kami ke IRCAD centre di hospital Strassbourg dan membawa kami pulang setiap petang.


The room, besar. Katil pun besar, so unlike European hotel rooms.
Toilet pun besar


Breakfast di hotel. Tiap2 hari makan benda yang sama. Saya punya favourite bread di France (macamlah dah banyak kali pergi :)) - pain au chocolate yang sebelah kiri tu. Di KL punya pun sedap juga.

Sarapan 'terpaksa' bila keluar negara. Cubalah makan grilled tomatoes, letak garam, memang sedap. Salmon, cheese, omelette, hashbrown, roti. Susahnya nak telan semua ni. Saya lebih suka makan roti canai.



Oleh kerana saya sampai pada hari Ahad pagi, sempatlah pergi ke bandar menaiki tram. Itulah sahaja masa free yang saya ada, hari lainnya dipenuhi dengan belajar, belajar dan belajar. Berjalan kira2 100-200 meter sahaja dari hotel untuk ke tram station, beli tiket, validate kat mesin berhampiran (yang ini atas jujur sendiri sebab tak de orang yang check, mungkin ada kamera kot?), naik tram, berhenti pada stop ke3.




Dengan cobblestone roads, kenalah berjalan dengan kasut yang selesa.

Salah satu landmark di sana, lupa apa nama gereja ni.
Kebanyakan rumah di sana memang macam ni. Bila di negara orang, mulalah kita menghargai - cantiknya. Tapi rasanya rumah2 di Malaysia lagi cantik dan berbagai rupa.

Inilah tram yang dimaksudkan.
Di tempat ini sahaja yang hidup pada hari Ahad sebab mmg kawasan pelancong. Penuh dengan gerai menjual souvenir.
Peta bandar Strassbourg, tak besar pun, boleh menapak tak sampai setengah hari (kecuali singgah kedai2 yang banyak n menarik itu).



SESI BELAJAR
Slaid pertama yang ditunjukkan, carta perwakilan kami. Saya seorang sahaja dari Malaysia, pun seorang sahaja dari Aisa Tenggara.

The training model lab.





Salah satu bangunan di kawasan hospital. Bangunan lama yang dijadikan klinik.

Peta kawasan hospital Srassbourg, di dalamnyalah ada bangunan IRCAD.
Ada 3 sahaja cawangan IRCAD training centres ni : (EITS - European Intitute off Tele-Surgery) di Strassbourg, Asian (AITS) pula di Taiwan dan American pula di Brazil. Kenapa saya pilih France? Sebab nak belajar sebanyak mungkin dari Prof Arnaud Wattiez ini. Kalau berkursus di Taiwan, pun dia ada datang tetapi bila di Strassbourg ni, dia ada hari2, mengajar hari2 dan operate hari2.

Tak sempat pergi tempat lain pun, pergi pagi dalam pukul 8, habis selepas pukul 6, kedai dah tutup. Bangunan IRCAD ni besar. Bukan sahaja dia orang buat training untuk gynae, general surgery, urology dll pun ada.


Tak jelas, tetapi cuba lihat jenama jam dinding yang besar itu (ingatkan jam tangan je). Jenama nostalgik ....


Lecture hall. Ada live-telecast surgery (so, bolehlah bertanyakan soalan secara live juga).

Surprise, surprise....ada bilik solat khas sebelum nak masuk ke lecture hall. Betul2 di depan pintu masuk lecture hall.

Yang ini masa hands-on training ke atas 'mini-pig', mujurlah pakai sarung tangan dan buat laparoskopi sahaja, haiwan itu pun dah dibius dan bertutup, sungguh minimal contact. Tetapi kalau terpegang pun, boleh samak. Nak belajar punya pasal. Tak kan dia nak bagi kami buat hands-on training kat manusia pulak.




One of the days, saya punya lunch. Ada starter - mushroom cold salad. Already served on the table.
Main entree - ikan (memang setiap hari, ikan je yang disediakan untuk yang muslim). Yang ni kena beratur untuk dihidangkan.


First day, berkenalan sambil mengisi borang.



Dah tua2 ni, tak pulak mengantuk bila dengar ceramah. Masa student dulu, asyik tertidur sahaja (kadang2 tertidur sampai tak pergi langsung :))

Gambar ini kepunyaan IRCAD, dia emel kat saya. Sebenarnya  kena pakai mask, tetapi saya punya supervisor kata tak payah.


Ini pula starter hari lain, no comment.


dan main entree hari lain tu - pun ikan. No comment jugak, susahnya nak habiskan, tak biasa makan ikan seketul besar macam tu sahaja.


Dessert, makan sikit sahaja sebab manis.

Live surgery. Penat menulis kata2 hikmat surgeon yang membuat running commentary ni, tips tu tak de dalam buku. Tulisan pun dah macam cacing, ada yang tak boleh dibaca semula :)) Tips and tricks and the correct ways - dari cara nak masukkan teropong dengan betul pun diajar, memang tak kedekut ilmu.



Burung cicogne (sebut cikoni) simbol kawasan Alsace, banyak dijual souvenir ni.


Sewaktu nak balik, singgah di Frankfurt semalam. Ingatkan nak bershopping, rupanya tak dapat nak buat apa pun sebab kedai tutup (cuti rupanya).


Ini shopping mall di Frankfurt. Tutup sebab bank holiday. Tengok dari luar sahaja.


.
Saja ambil gambar ni. Antara 'vocab' yang masih saya ingat sewaktu ke Hamburg dahulu. Lahmacun. Kawan2 LPPKN saya yang turut ke Hamburg dahulu pun mungkin masih ingat nama makanan ini. Ada kedai makanan halal di stesen keretapi ni.

Penerbangan balik pun selamat dan uneventful. Hanya makan dan tidur dan menonton movie/main game sahaja.


Inilah makanan di dalam kapal terbang. Kenapa ya, bila tinggi di atas angin tu, tak lapas pun sanggup makan (sebab rasa rugi dah bayar). Desert n coklat tu je yang saya tak sentuh sbb saya mmg tak suka kuih. Yang lain semua saya sapu, kalau boleh nak minta tambah :))



Cold salad, sedap, habis saya makan :)


Keju favourite, memang sedap, rasa tak cukup bila makan dgn biskut. Coklat memang tak makan pun (saya mmg tak suka makan coklat dan aiskrim dalam kapal terbang)


Main dish, saya tak suka sangat beef, walaupun sedap tapi tak dapat habiskan. Kalau suami saya ada, mesti dia boleh tolong habiskan sebab dia sangat suka.




Kesimpulannya

Banyak yang diajar/ulangkaji, semuanya menggunakan teknik laparoskopi:
- nak buat suturing and knotting. Memandangkan saya dah pernah menjalani latihan formal ini di Leuven dahulu, saya pun bolehlah melakukannya dengan cepat, supervisor saya cakap 'magnifique!'
- mencantas dan menjahit semula salur kencing ureter
- membocorkan dan menjahit semula pundi kencing
- membocorkan dan menjahit semula usus
- Myomectomy
- Advanced endometriosis (sungguh berani dia orang buat prosedur radikal sampai ke tahap itu)
- lymphadenectomy (saya tak minat pun sebab saya tak buat op ni, suami saya the gynae-oncologist tu pandai buat).
- membuat histerektomi (saya minat tapi saya rasa saya belum nak mula buat pun, saja nak ambil tahu).
- membuat pelvic floor repair (dalam eks prolapse)
Yang saya perhatikan, mereka boleh gunakan banyak alat pembedahan sebab : percuma (kerajaan bayar). Kebanyakan alat pembedahan laparoskopi yang hi-tech ni adalah disposable, lebih seribu setiap satu, mahal kosnya kalau nak buat di Malaysia ni. Maka kita guna apa yang ada sahajalah, itu pun dah cukup baik. Improvisation.

Maka,
Apakah saya akan buat semua prosedur di atas?
Tak lah.
Saja belajar sebab suka nak belajar pun.
dan nak pastikan apa yang saya buat selama in betul kaedahnya.
Minta2 tak berlaku kecederaan usus/pundi kencing/ureter. Setakat ini belum pernah jadi. Kalau jadi pun (minta2 langsung tak pernah jadi), saya masih akan call in the respective surgeon (urologist or general surgeon). That is my practice/belief - to respect each other's field and teamwork. Biarlah orang nak kata tak pandai pun, daripada saya memandai sapu semua tapi hasilnya tak optimal. Saya akan concentrate bidang saya.


Setakat ini dah ada:
- beberapa patient hamil sendiri selepas pembedahan endoskopi membuka pangkal tiub falopian (hysteroscopic cannulation of tubal ostia)
- beberapa patiet hamil sendiri selepas pembedahan laparoskopi membuka hydrosalpinx (laparoscopic tubal repair)
Still too early to claim.
Masih belum belajar dari anak macamana nak pilih frame gambar dari seluruh video operation untk dimasukkan ke dalam blog ini.

Maka;
Kena selalu yakin denganNya dan keupayaan tubuh kita sendiri untuk tissue healing/repair.
Maknanya, dah ada option selain IVF ie tubal surgery.
Maka, tak payahlah nak kena buat IVF sahaj setiap kali nak hamil lagi.

Kepada rakan2 yang berminat untuk menuntut ilmu di sana, bukalah website IRCAD ni www.ircad.fr

7 comments:

  1. Entry yg penuh ilmu :D Hmmmm..sukaaa!!

    ReplyDelete
  2. entri yang sangat menarik...penuh input...btw, semua entri doctor pun saya suka...=)

    dan saya baru tahu lufthansa tu dari jerman......saya dok ingat dari negara cerok manalah....

    ReplyDelete
  3. Asyikin - nanti hujung thn nanti I buat selingan pasal negara Jerman, sebab nak pergi update ilmu IVF lagi di sana. Tengah membaca buku pasal Jermsan, banyak lagi rupanya info menarik bukan setakat Hitler sahaja.

    Sash - kita kan serupa? Kalau pasal terbang ke negara orang, terus excited nak ambil tahu segala :))

    ReplyDelete
  4. oh Dr. Adilah, I love your passion. Insist to upgrade your knowledge though dah jadi specialist. May Allah bless you. Selamat Hari Raya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks for the prayer, I need that :) n maaf zahir batin too

      Delete
  5. Salam Dr. Adilah,

    Saya akan menjalani laparoscopy di Hospital swasta di bahagian ampang. Saya disyorkan untuk menjalani surgery itu kerana disyaki mengalami PCOS dibahagian ovari kiri saya. Tetapi saya tidak pasti adakah 'confirm' diagnosis itu, kerana period saya sangat regular, cuma saya memang mempunyai sedikit 'misai kucing' yang saya perlu wax kan every 2 weeks dan berat badan saya senang naik dan senang turun..disebabkan itulah saya just nak get over with it dan terus ke pembedahan dan ingin melihat sendiri dalaman saya, instead of berteka teki sebelum menjalani IUI atau IVF. Saya sudah menjalani Saline ultrasound setahun yang lepas di salah sebuah klinik wanita. Tiub saya berada dalam keadaan baik. Laparoscopy ini ditanggung sepenuhnya oleh syarikat saya bekerja.

    Soalan saya:
    1. Sesuai kah laparoscopy dibuat keatas wanita yang tidak mengalami PCOS?
    2. Berapakah % kehamilan boleh meningkat dengan kaedah ini...

    Saya berharap, doctor dapat membantu menenangkan diri saya kerana pembedahan akan dijalankan tidak lama lagi. Doktor saya pernah bekerja di hospital pantai di Bangsar sebelum ini..

    terima kasih,
    Izzy

    ReplyDelete
  6. Salam doc...
    Saya salah seorg patient doc tahunlepas....endometrisis stage 4...saya dah lewat period 6 hari...b4 solat subuh buat upt....alhamdulillah positive...tp kenapa saya kdg2 sakit pinggang n sakit kat ari2 (sakit mcmnk period)...mohon penjelasan doc

    ReplyDelete