Saya masih memilih untuk menulis di alam siber secara percuma walaupun sesekali ada yang mencadangkan agar saya menulis buku mengenai infertiliti. Sebelum mencedok atau memetik 'ilmu' dari laman ini, anda tidak perlu meminta kebenaran tetapi diingatkan membuat semakan sendiri terlebih dahulu dengan doktor anda atau guru anda sebelum mem'forward'nya kepada orang lain dan memikul tanggungjawab akibatnya. Pohon doa kesejahteraan dan limpahan rahmat Allah ke atas guru-guru saya dan juga pesakit-pesakit saya yang banyak mengajar saya bidang ini. (peringatan untuk diri sendiri) Segala pujian bagi Allah. Mudah-mudahan, taubat saya diterimaNya dan segala dosa saya diampunkanNya serta saya terus dilimpahi rahmatNya. Sekiranya ada kesalahan, pohon dibetulkan, saya terbuka kepada teguran.

Sebarang percubaan berbentuk komen atau soalan bertujuan mengiklankan apa sahaja perniagaan atau blog sendiri tidak akan disiarkan. Blog ini bukanlah untuk iklan menjual barang. Peace.....

Thursday, 26 July 2012

Q&A Part 7 (Disember 2011)

Hmm... saya tak pasti sama ada jawapan yang diberikan masih relevan kerana dah lama sangat tertunggak. Kalau orang hamil, dah masuk third trimester dah ni :)

Seperti biasa, sila fahami 'disclaimer' di atas dan juga Salam kembali untuk semua terutamanya yang memberi salam :)
Dan kepada yang ucapkan terima kasih, diucapkan kembali "sama-sama"



Sempat meng-update hard-disk jumjumatun dalam "advanced hands-on training in laparoscopic surgery" Mei yang lepas. nanti saya update-kan ilmu itu di sini ya :)




Dalam Topik Perjalanan Ini

Carmello bertanya ;

Assalam Dr. Adilah. Saya baru dtg period semalam. Selalunya 1st day period memang akan overflow. Tapi kal ini mcm pelik sikit. Tak banyak. Kalau ikut kiraan saya sepatutnya period sabtu ni. Tapi awal pula. Saya pernah kena ectopic dan masa tu pun saya dapat period seperti kali ni. saya belum check doktor lagi sebab nak tunggu harini mungkin kot2 baru flow seperti biasa. Saya takut kena ectopic lg sbb possibility mmg ada. Mungkin ke Dr Adilah kalau saya dpt period yg pelik,comfirm saya ectopic. Ke tak semestinya? Saya takut sebabnya tiub kanan dah operate...:(

Assalam Dr Adilah...Saya yang tanya soalan tadi.. Saya nak tanya Dr Adilah, saya perlu check sekarang ke,sebabnya kalau saya scan vagina dah boleh detect ke samada saya memang pregnant atau tidak? saya buat upt -ve. Tapi period saya memang sangat pelik dari selalu dan sama macam saya ectopic haritu... Mohon2 saya tak kena lagi ectopic... Aminnnn...


Jawapan
Untuk mana-mana wanita yang pernah mengalami kehamilan ektopik, risiko untuk kehamilan ektopik berulang sememangnya lebih tinggi berbanding wanita lain. Kalau ikut satu lagi kajian yang ada dilakukan, risiko kehamilan ektopik untuk pertama kali secara am hanyalah sekitar 1 peratus sahaja. tetapi, risiko untuk mendapat ektopik sekali lagi meningkat kepada sekitar 8 peratus (jika tiub dahulu dibuang ie salpingectomy) dan 18% (dalam keadaan tiub ektopik dahulu tidak dibuang tetapi hanya dibelah dan dikeluarkan ektopiknya ie. salpingotomy).

Maka, di atas sebab risiko meningkat inilah;
barangsiapa yang dah pernah mengalami kehamilan ektopik sebelum ini PERLU menjalani pemeriksaan/ujian pengesahan kehamilan jika terdapat sebarang petanda kemungkinan beliau hamil semula ataupun jika mengalami sebarang simptom mencurigakan. Ini kerana, jika dibiarlkan lewat dikesan dan jika sebenarnya beliau hamil dan kali ini ektopik juga, maka semakin ia lewat dikesan, kandungan akan semakin membesar dan menyebabkan rekahan/pendarahan dalaman yang membahayakan nyawa.

Kalau ujian UPT negatif tetapi doktor masih curiga (walaupun scan vagina tak dapat mengesan apa2), doktor mungkin akan suruh buat ujian darah kehamilan pula ie serum B-hCG yang lebih tepat daripada UPT.




Unknown bertanya;
Salam Dr Adilah,

Harap Dr & family sihat2 semuanya...insyaAllah...
Saya nk tanye berkenaan spinal procedure utk btl. Setelah op pesakit mengalami sakit kepala, mabuk, loya & tegang leher ketika duduk/berdiri tegak, tetapi sebaliknya ketika berbaring. Apakah itu Dr?
Saya dahulukan dgn terima kasih.

-sarlysangel-

Jawapan
 Saya kurang mahir bab pembiusan ini. Tetapi ada keadaan 'post-spinal headache' yang dialami sebagai kesan daripada pembiusan spinal, hanya segelintir sahaja yang didapati mengalami kesan samping ini. Yang saya faham, ia disebabkan oleh kebocoran akibat lubang tusukan jarum spinal sewaktu pembiusan dahulu. Kalau nak diumpamakan seperti mengambil sampel darah, ada yang cepat sembuh (darah berhenti) selepas jarum ditarik keluar tetapi ada pula yang darahnya lambat berhenti sehingga menyebabkan lebam di bawah kulit pula. Apa yang doktor bius boleh bantu adalah menutup semula lubang tersebut menggunakan hanya blood clot sendiri. Mungkin you lebih sesuai bertanya dengan doktor bius ni.




Greenflower bertanya;
salam Dr Adilah,

Saya ada beberapa soalan nak ajukan pada Dr. Sebelum tu sedikit background saya; umur 27 tahun, berat 90kg, tinggi 158 cm. Telah berkahwin 1 tahun 8 bulan. BMI suami normal.

BMI you tinggi, sangat tinggi. BMI anda 36 sedangkan berat badan yang ideal hanya di antara 47-62kg sahaja. Turunkan berat badan kepada 74kg dahulu, barulah you akan berada di luar kategori obes. BMI 36 dah masuk kategori obes morbid ie. obes yang berisiko untuk mendapat penyakit jantung, darah tinggi, kencing manis dll. Jumpalah dengan pakar pemakanan (dietician), banyak hospital ada dan you kena mula bersenam secara berterusan.
1) Saya pernah terbaca sekiranya terlampau kerap melakukan hubungan intim dengan suami (setiap hari), jumlah sperma suami boleh menurun? period saya irregular, jadi kami cuba buat tiap2 hari sebab saya tak tau bila masa subur saya, betul ke teknik saya ni dr?

Dah agak period irregular disebabkan oleh telur tak keluar (salah satu punca utamanya ialah obes).
Hubungan intim yang sesuai untuk meningkatkan peluang kehamilan ialah setiap selang sehari atau setiap selang 2 hari. Ini dah dibuktikan secara kajian.

2) Period saya datang tak tentu time. Sejak umur saya 18 tahun, period saya mmg tak regular. kadang-kadang 2 bulan,3 bulan dan pernahla sekali dua 4 bulan (4 bulan maksimum, tak pernah lebih 4 bulan). amat susah nak tau waktu subur saya. Saya pernah buat pemeriksaan doktor, dan die amaik darah saya untuk cek hormon, kalau ikut result tu, semua normal. Jadi doktor tu susah nak diagnose kenapa saya tak conceive. Tapi saya ada terbaca dalam internet untuk test hormon, test kena dibuat pada hari2 tertentu selepas period. masalahnya period saya tak regular so saya just terus buat je test tu. Soalan saya, adakah dengan buat test tu tanpa dibuat pada hari2 tertentu, result tu accurate?

Bila kata you ambil darah dan semua result normal, kena pastikan - apa ujian darah tu? Bila ujian tu dibuat mengikut hari period? Untuk yang tak regular period ni, ujian kesuburan (eg ujian darah progesteron+ dibuat setiap minggu sehinggalah period (I dah tak suruh buat lagi ujian ni sebab lebih mudah monitor ikut scan).

3) Dr tersebut suruh saya turunkan berat badan. Adakah berat mempengaruhi cycle period? Ada tak kes selama Dr rawat patients, yang berjaya turunkan berat badan dapat conceive? Saya just nak tau as motivation je, sebab berat badan saya sangat susah nak turun.

Sebenarnya dengan turunkan berat badan sebanyak 5-10% sahaja dah boleh regulate cycle kita ie dah boleh kembalikan ovulasi. dah ada patient2 yang pregnant selepas turunkan berat badan pun. Dan jangan sedih, memang wanita PCOS kena bekerja lebih keras untuk diet dan senaman berbanding wanita lain. Tetapi saya dapati nasihat/panduan pakar pemakanan sangat membantu. Di hospital Pantai KL pun ada. Saya tak ada formula khas untuk turunkan berat badan, kalau saya ada, dah lama saya jadi bilion-wan :)
4) Saya ada terbaca tanda-tanda ovulasi adalah keluar cecair jernih seperi telur putih kat vagina. Tapi seingat saya, dah lama saya tak pernah keluar cecair putih tu? Apakah maksudnya Dr? Adakah saya ni tak ovulate langsung?

Besar kemungkinan.
5)Saya confuse dengan masalah PCOS.Adakah sebab seseorang tu terlebih berat badan atau obese maka menyebabkan PCOS, ATAU dia ada PCOS menyebabkan dia susah nak turun berat badan?

Sama seperti tanya soalan 'chicken and egg'. Wanita PCOS tak semuanya yang obes pun. Tetapi memang diketahui wanita PCOS memang sukar nak turunkan berat badan dan mudah naik pula tu.

Mohon Dr jawab semua kemusykilan saya. Terima Kasih banyak2 Dr, semoga Allah merahmati hidup Dr dan keluarga.



Wan Sariah bertanya;
hi greenflower,

mslh yg di hadapi oleh u lebik kurang dengan i..
dah dua bulan i tak keluar cecair yg menunjukkan tyme kesuburan tu.. i pun tak tahu kenapa.. i pun takut if ada problem dgn kesuburan... period ok, cuma plg lambat seminggu je.. tu pun dlm tempoh seminggu i mengalami kegatalan yg teramat sgt sehinggakan keputihan menjadi kekuning kehijauan.. tp alhamdulillah.. dah ok, cuma sekarang i msh terasa gatal di dlm faraj. adakah ini petanda baru utk nak period?


huhh, i pun berharap doc dpt memberi pendapat utk kita nt.. :)

doc, kami menunggu pendapat dari anda.. :)

Pergi check dgn Dr ya :) Betul ke you ada PCOS? Kalau ada pun, tak semua PCOS yang menyebabkan kurang subur.



Putri Qaseh bertanya;
Salam Dr Adilah,

Saya berkahwin 10 bulan, baru memulakan rawatan kesuburan since period saya will skip one month e.g Aug Period, Sept Not Period, Oct Period (Cycle 60 Hari)

Saya ada results utk hormone studies saya (Sampel darah Period Day 2 & 21), harap Dr sudi untuk review dan give advise, resultnya :
FSH 6.0 IU/L  (OK :)
LH 3.7 IU/L  (pun OK :)
Prolactin 18.6 ug/L  (OK :)
Oestradiol <70 pmol/L  (OK :)
Free Thyroxine (FT4) 13.8 pmol/L
Progesterone <0.5 nmol/L (kalau ini yang you kata dibuat masa hari 21, then I nak tahu bila period you datang lepas tu, baru boleh komen. Tapi memandangkan you kata cycle period 60 hari, maka ujian progesterone yang dibuat pada day21 memang akan masih rendah  :)

Adakah keputusan hormone studies saya ini worst case, atau boleh dibantu?

Sekarang Dr bekalkan saya Ubat Norcolut utk Turunkn period, Dr. turut bekalkan Clomid 50mg (consume Day-2 until Day-6 period) dan pada hari Ke-12 period saya perlu buat TVS scan.Suami turut dibekalkan Ubat Sperma (Mobility).


Biasanya kalau cycle panjang, ubat subur dimulakan lebih lewat eg dan scan pun lebih lewat.
Terima kasih Dr.



Dalam topik Endometriosis (25/3/1/2010)
Matpit bertanya;
salam dr..sy nk tanye..sy disahkan ade fibroid luar rahim 8cm.pastu dr sy bg lucrin 3bln..then akan operate buang fibroid
bln yg ke3 amik lucrin sblm kesan ubat abes..mase inject yg 3rd fibroid sy kecik jd 6.5cm..sy nk tau lucrin ni ble bg fibroid tu kecil ke?

jawapan
Ya, memang dijangkakan. Doktor nak buat operation pun kurang komplikasi pendarahan, cuma mungkin sukar sedikit untuk pisahkan dari rahim. Tapi fibroid luar rahim tu di mana?




Dalam topik Dear Eliza (23/9/2011)
Wan Sariah bertanya;
Askum Dr Adilah,

saya tak tahu lah dr msh igt sy or tak, mayb kena check @ report kat pusrawi baru bole igt my probs. :) huhuhu

dr, saya ada mslh..hmm yes till now sy msh belum pregnant.. sy menganggap masih belum ada rezeki...

saya ada membaca beberapa artikal dan dr jge pernah berkata, if kita dlm tempoh subur cecair akn byk keluar bkn?

tetapi sy tidak dr. cecair boleh dikatakan tidak keluar melainkan kalau nak period, tu pun tak byk..

adakah ini mslh kesuburan?

sebab apa dr, secara peribadi semasa sy bersama suami pun tidak ada cecair.. kalau ada sedikit sgt dr.

boleh saya tahu apa punca sebenar yg terjadi pd saya?


Jawapan
Maaf banyak2, memang tak dapat nak komen pasal rekod kalau tak ada hitam putih depan mata ni, bimbang tertukar patient.

Cecair waktu subur tu sebenarnya cecair dari kelenjar serviks yang banyak keluar akibat hormon estrogen dari kantung telur yang meningkat bila telur semakin matang. Tujuan cecair serviks ini menjadi lebih cair (jernih dan anjal) ialah untuk memudahkan sperma melaluinya. Tak semua wanita dapat kenalpasti cecair ini.



Dalam topik Mengira Waktu Subur (8/12/09)
Wan Sariah bertanya;

Dear Doc,

How are you? hmm saya tak sure saya ada mslh kesuburan or not...
saya ingin bertanyakan pendapat mengenai masalah saya ni...

selalunya kalau kita subur, air or cecair akan banyak keluar, betul tak?

Tapi sudah 2 bulan saya tidak didatangi cecair. ada lah doc tp keputihan sehingga menyebabkan kegatalan pd faraj.

adakah ini ada kaitan dengan mslh kesuburan


Jawapan
Kalau dah lebih setahun mencuba tetapi masih belum hamil, biasanya memang ada masalah kesuburan; sama ada sebelah pihak ataupun dua belah pihak.



Shizuka bertanya;
salam doktor...saya ingin bertanya, jika hari pertama period pada bulan berikutnya adalah pada 2/01/2012...adakah jika saya bersama dengan suami 5 hari sebelum period (28/12/2011) persenyawaan boleh berlaku? Atau persenyawaan tidak sempat berlaku kerana telah cukup kitaran haid...terima kasih

Jawapan
Biasanya tidak, melainkan jika cycle sebenarnya lebih panjang dan bleeding 28/12/11 tu ukannya period tetapi implantation bleeding.



Dalam topik IUI (10/11/09)
Wan Sariah bertanya;
dear Dr,

how much the cost of IUI?
i ingat nak cuba.. cz since now i'm still not pregnant.. huhh
8months already.everybody asking same question everyday. i dah boring dengar. Allah saja yg tahu, bukan I tak ready, tp rezeki belum ada. i dah cuba sedaya mungkin doc.


Jawapan
Istilah sedaya mungkin tu subjektif. IUI berbeza kos ikut teknik dan cecair medium yang digunakan dalam 'cuci' air mani, jenis catheter IUI yang digunakan dan ubat rangsangan serta ubat 'kuatkan' rahim.



Dalam topik Q&A Part3 (22/9/11)
Leeya bertanya;
salam...
sy ade soalan..sy mgalami haid y berpanjangn. ut pngtahuan dr, sy mngalami haid sejak 3.8.2011.ia bertersn shgga 27.11.2011.haid sy hnya berhnti lbh kurg 10hr dan darh keluar smla pd 6.12.2011 bru2 ni. drh keluar xmntu.kdg2 byk dn kdg2 skdkt.klau byk, sy tpksa mnkr panty liner dgn kerap. dn kdg2 sdkt dmna hnya drh bwrna coklat sje y kluar.(drh y kluar xsbyk drh haid). drh y kluar skrg agk cair dan tidak berbau.. sblm bln 8, period sy tidak mnentu. sy hanya dtg haid 3-4. dan tiada drh y kluar.hnya tompok2 drh bwrna coklt. ia trjadi pd bln dlm bln 6-7.sy hrp dr dpt mmbntu mslh sy.utk pngetahuan dr sy sdh berkahwin.

Jawapan
 Kenalah datang check dulu. Ada beberapa petunjuk dalam scan pada rahim, sama ada doktor nak kenalpasti gambaran scan ataupun tidak. Ada ujian tambahan untuk kuatkan diagnosis.



dan leeya bertanya lagi dalam topik Pakej IVF
salam dr..
sy ade btnyakn soaln pd dr dlm ruangan Q&A3 hr tu. period sy xnormal.18.12 hr tu period sy ade berhenti.then skrg sy period lg..start 29hb. tp darah y keluar kli ni byk n bkn skt mcm y sblm2 ni.skrg sy period hr ke3. hr prtama darah keluar normal mcm biasa. tp hr ke 2 n ke3 darah byk dr biasa.hr ke2 sy tpksa tukr pad 3x.n hr ke3 sy kna tukar 4x. pinggang sakt skt sprti senggut dr hr ke2.adalah period sy normal??atau kmgknan sy trkena endometriosis?? atau mgkn pnykt lain??harp dr dpt bantu.terima kasih..

Jawapan
Saya harap leeya dah pergi pemeriksaan doktor. Bolehlah update.



Dalam topik Success Rate (31/12/10)
Chanteek .. bertanya;
salam...
saya baru berkahwin pada 27/11/2011 yang lalu dimana pada waktu itu, saya baru sahaja habis period iaitu pada 26/11/2011. dan saya period sekali lagi pada 20/12/2011. Namun begitu, saya mengalami masalah kencing kotor dan merasakan kesakitan pada bahagian pinggang dan perut di sebelah kiri. kadang-kala perut saya rasa berdenyut2 dan mencucuk2, loya disertai pening. rakan-rakan mengatakan bahawa saya mengandung(istilah bunting harimau). tp hasil UPT adalah -ve. adakah kemungkinan saya telah hamil walaupun saya telah mengalami period?terima kasih

Jawapan
Jika period bulan November habis pada 26hb, mungkin ia bermula awal 20hb. Maknanya period 20/12 nampak normal. Jika ada pendarahan dan UPT pula negatif, besar kemungkinan tak hamil.



Dalam topik Q&A Part 6
Marsha bertanya;
Salam Dr

Saya umur 30, telah mencuba utk pregnant selama 1 thn tetapi masih gagal. Last month, i went to a fertility specialist here (in Australia) and was referred for ovulation tracking, TAS and TVS. Sperm analysis was good, TAS and TVS showed no abnormality but during ovulation tracking tu, i was informed that my hormones were low and then after day 20 it was cancelled. Saya disarankan utk terus membuat IuI menggunakan frozen sperm kerana suami berkerja di luar daerah.
Tak faham mengapa ovulation tracking (saya guna istilah follicular tracking) guna kedua2 TAS dan TVS. Biasanya TVS dah cukup baik.
Tak faham juga follicular tracking dan gunakan ujian hormon? Biasanya kalau follicular tracking ada masalah baru doktor akan buat ujian darah hormon.

a) Do i need to do HSG before the iui ?Seeloknyalah, sebab nak tahu status tiub falopian. Kalau sebenarnya kedua2 tiub falopian tersumbat, IUI memang tak berjaya. Tetapi kalau IUI tu percuma dan HSG kena bayar, mungkin Marsha boleh cuba IUI dulu. Di sini, IUI lebih mahal daripada HSG dan secara prinsip elok tahu status tiub falopian.

b) On using frozen sperm, how good the chance would be ?
Lebih baik guna fresh sperm.


c) If the hormones are the main problem, is there anyway to tackle it ? e.g hormone booster?
Kena tahu apa hormon tu? Hormon kesuburan ada beberapa jenis.
Thanks Dr.



Fazliana bertanya;
salam dr...sye berusia 20 tahun.saye nak tanye mengenai period regulation.period saye sngt x irregular means die continous period.kdg2 smpi sebulan.pernah jmpe dr. but not specialise dr la.diorg bg hormone pill,saye pon x ingat name die.but,i just want u'r advice as specialise...

Jawapan
Elok jumpa doktor pakar gynae, kena tahu sebab. Ubat setakat untuk bagi period cantik sahaja.

2 comments:

  1. Salam Dr.

    Thanks for the advice. We were advised by the Fertility Specialist (FS) here to try IVF straight away rather than IUI. As we could not afford AUD 10 000 per treatment here, most probably we will be back in KL for the IVF (we are thinking of your place). Do i need to get a copy of medical record from the FS here first?

    As for now, i`m in the midst of reducing my weight in order to get a better menses cycle.

    ReplyDelete
  2. saya dalam proses untuk membuat iui, saya dibekalkan dengan puregon 100iu, slps folicle tracking hari ke 13, folicle tak cukup besar, jadi tak dpt buat iui. masalah skrg. ada keluar darah, mcm period tapi tabanyak, slps folicle tracking hari ke 13, adakah ianya normal?

    ReplyDelete