Saya masih memilih untuk menulis di alam siber secara percuma walaupun sesekali ada yang mencadangkan agar saya menulis buku mengenai infertiliti. Sebelum mencedok atau memetik 'ilmu' dari laman ini, anda tidak perlu meminta kebenaran tetapi diingatkan membuat semakan sendiri terlebih dahulu dengan doktor anda atau guru anda sebelum mem'forward'nya kepada orang lain dan memikul tanggungjawab akibatnya. Pohon doa kesejahteraan dan limpahan rahmat Allah ke atas guru-guru saya dan juga pesakit-pesakit saya yang banyak mengajar saya bidang ini. (peringatan untuk diri sendiri) Segala pujian bagi Allah. Mudah-mudahan, taubat saya diterimaNya dan segala dosa saya diampunkanNya serta saya terus dilimpahi rahmatNya. Sekiranya ada kesalahan, pohon dibetulkan, saya terbuka kepada teguran.

Sebarang percubaan berbentuk komen atau soalan bertujuan mengiklankan apa sahaja perniagaan atau blog sendiri tidak akan disiarkan. Blog ini bukanlah untuk iklan menjual barang. Peace.....

Wednesday, 11 July 2012

PAKEJ IVF PHKL

NO HIDDEN COST.
SILA BACA DENGAN TELITI DAN BANDINGKAN DENGAN PAKEJ DI TEMPAT LAIN (terutamanya perkataan yang telah 'diwarnakan').

3 pilihan pakej


Tiub falopian kedua-duanya membengkak dan tersumbat. Pilihan : pembedahan tiub atau IVF.



Pakej RM8899 (pakej prosedur OPU dan ET atau lebih difahami sebagai pakej tanpa ubat IVF)
Termasuk SEMUA di bawah ini:
- caj perundingan Dr Pakar Gynae (pada hari OPU dan ET) dan Dr Pakar Bius (pada hariOPU)
- caj prosedur Dr Pakar Gynae (pada hari OPU dan ET) dan Dr Pakar Bius (pada hari OPU)
- prosedur OPU (Oocyte Pick-Up) atau nama sebenarnya FA (Follicle Aspiration for Oocyte Retrieval) dan barang-barang yang digunakan.
- caj perkhidmatan IVF lab (termasuk ICSI, jika perlu)
- caj day-care open ward (2-bedded or 4-bedded room)
- prosedur ET (Embryo Transfer)
- caj bilik bedah, alat-alatan, ubat pembiusan. ubat penahan sakit selepas OPU dan antibiotik.

Sungguh menjimatkan kerana caj kebiasaannya di antara RM10,000 ++ - RM11,000 ++

Apa yang TIDAK TERMASUK dalam pakej ini:
- Semua ujian darah (lazimnya ujian darah telahpun pesakit jalani sebelum itu sama ada di PHKLataupun di hospital lain. Ujian darah sewaktu proses rangsangan tidak dilakukan secara rutin. Hanya ujian penentu kehamilan (serum b-hCG) yang perlu dilakukan selepas kira-kira 10 hari selepas ET, caj terkini adalah RM49 dan keputusan diketahui dalam masa 2-3 jam)
- caj perundingan Dr Pakar Gynae sewaktu bermula protocol, simulation dan monitoring. (biasanya memerlukan 4-5 kali sesi dalam Long Protocol yang berjumlah sekitar RM900-1100 ataupun 3-4 kali sesi dalam short protocol yang berjumlah sekitar RM750-950)
- suntikan ubat hormon FSH, LHRH-a (untuk Long Protocol atau Short Flare Protocol) atau LHRH antagonist (untuk Short Antagonist Protocol), hCG, serta ubat untuk luteal support (sila ambil perhatian kerana protokol yang digunakan berbeza harganya dan jenis/sumber serta dos FSH serta hCG juga jauh berbeza harganya mengikut individu).
Dos lazimnya mengikut umur wanita dan previous history of stimulation treatment dosage, lazimnya dos ubat FSH ialah di antara sejumlah 1500IU - 3600IU bagi wanita dibawah 38 tahun). Manakala dos hCG, LHRH-a atau LHRH-antagonist pula sama tanpa mengikut umur. Pakej ini lebih menguntungkan bagi wanita yang menggunakan dos FSH yang rendah daripada jumlah keseluruhan 3000IU kerana ubat FSH yang paling mahal.
- ubat hormon 'luteal support' yang digunakan selepas prosedur OPU sehingga keputusan kehamilan diketahui
- Embryo Freezing (jika ada embrio yang lebih)
- Embryo Storage (dan lebih dan beku, kenalah simpan di dalam tangki liquid nitrogen)
- sekiranya berlaku komplikasi yang memerlukan rawatan lanjut eg OHSS


2 fasa pembayaran YANG TELUS:
Bayaran pertama - RM7800 dibuat pada hari OPU
Bayaran ketiga - RM1099 dibuat pada hari ET

Mengapa saya katakan telus?
Jika sewaktu OPU tiada telur ataupun kemudiannya ada telur tetapi tiada persenyawaan atau tiada embrio untuk dimasukkan ke dalam rahim, maka tidak perlu membuat bayaran fasa kedua, hanya bayar sebanyak RM7800 SAHAJA. Hanya jika lengkap menjalani proses rawatan sehingga ke ET, barulah kena membayar baki R1099 menjadi keseluruhan RM8899 itu.





Pakej RM12899 (lebih mudah difahami sebagai Natural-FSH, recombinant-hCG, Long Protocol ONLY)

Termasuk SEMUA di bawah ini
- apa-apa yang ditawarkan di dalam pakej RM8899
berserta;
sesi perundingan, monitoring dan ubat dalam Long protocol Management, iaitu:
- kesemua caj perundingan Dr Pakar Gynae dan Monitoring Scan (Follicular Tracking) bermula dari down regulation, stimulation, OPU sehinggalah ke ET (bilangan sesi sama seperti yang diterangkan di atas)
- ubat untuk down regulation ie Buserelin acetate (maksima 2 vial 5.5ml berju,lah 11ml, lazimnya mencukupi pun).
- ubat suntikan naturally derived-FSH sebanyak maksimum 3000IU (jika dos yang diperlukan kurang daripada 3000IU, ia tidak akan dipulangkan kepada pesakit)
- suntikan recombinant-alpha-choriogonadotrophin 250mcg (bersamaan 6500IU hCG)
- ubat untuk luteal support ie vaginal micronised progesterone sebanyak maksium 6 biji sehari selama 14 hari (jumlah maksima 84 biji). (Kita semua tahu vaginal progesterone works better compared to oral progestin, but of course, more expensive)

Apa yang TIDAK TERMASUK
- apa-apa yang tidak termasuk dalam pakej RM8899
berserta;
- sekiranya pesakit memerlukan lebih daripada 3000IU suntikan FSH, perlulah membayar tambahan dos suntikan tersebut.
- sekiranya perlu bertukar daripada Long Protocol kepada Short Antagonist Protocol (kerana ubat LHRH-antagonist yang digunakan dalam Short Antagonist Protocol jauh berganda lebih mahal). Ubat suntikan Buserelin pula tidak dipulangkan.
- sekiranya perlu bertukar dari suntikan urinary-FSH kepada recombinant-FSH (ubat recombinant-FSH juga jauh lebih mahal, ubat urinary-FSH pula tidak dipulangkan)
- ubat untuk luteal support selepas didapati hamil dan perlu diteruskan setelah habis 84 biji untuk 14 hari itu (kebiasaannya diteruskan sehingga kehamilan 3 bulan)



3 fasa pembayaran YANG TELUS:
Bayaran pertama - RM3975 dibuat pada permulaan pakej (untuk fasa rangsangan dan monitoring)
Bayaran kedua - RM7716 dibuat pada hari OPU
Bayaran ketiga - RM1208 dibuat pada hari ET

Mengapa saya katakan telus?
Jika fasa rangsangan tidak berjaya (kadang-kadang ia boleh berlaku eg apabila dos suntikan FSH tidak mencukupi atau 'ovarian reserve' memang rendah), TIADA CAJ akan dikutip untuk OPU dan ET. Hanya bayar sebanyak RM3975 SAHAJA. Jika sewaktu OPU tiada telur ataupun kemudiannya ada telur tetapi tiada persenyawaan atau tiada embrio untuk dimasukkan ke dalam rahim, maka tidak perlu membuat bayaran fasa ketiga itu, hanya bayar sebanyak RM3975 + RM 7716 iaitu rm11691 SAHAJA. Hanya jika lengkap menjalani proses rawatan sehingga ke ET, barulah kena membayar leseluruhan RM12899 itu.





Pakej RM14899 (lebih mudah difahami sebagai pakej recombinant-FSH, recombinant-hCG, ANY protocol)
Termasuk SEMUA di bawah ini:
- apa-apa yang ditawarkan dalam pakej RM8899
berserta;
sesi perundingan, monitoring dan ubat dalam Long Protocol atau Short Flare Protocol atau Short Antagonist Protocol Management, iaitu:
- kesemua caj perundingan Dr Pakar Gynae dan Monitoring Scan (Follicular Tracking) bermula dari down regulation, stimulation (OPU dan ET memang dah masuk pun).
- ubat untuk down regulation Long Protocol/Short Flare Protocol ie LHRH-a Buserelin (maksima 11ml) ATAU ubat untuk Short Antagonist Protocol ie LHRH-antagonist ie Cetrorelix 0.25mg sebanyak maksima 7 suntikan. (ubat yang tidak diperlukan TIDAK akan dipulangkan. Jika memerlukan lebih pula (sangat jarang sebenarnya) - perlulah membuat tambahan bayaran.
- suntikan recombinant-FSH sebanyak maksimum 3000IU (jika dos yang diperlukan kurang daripada 3000IU, ia tidak dipulangkan)
- suntikan recombinant-alpha-choriogonadotrophin 250mcg
- ubat untuk luteal support ie vaginal micronised progesterone sebanyak maksium 6 biji sehari selama 14 hari (jumlah maksima 84 biji). (Kita semua tahu vaginal progesterone works better compared to oral progestin, but of course, more expensive)


Apa yang TIDAK TERMASUK
- apa-apa yang tidak termasuk dalam pakej RM8899
berserta;
- sekiranya pesakit memerlukan lebih daripada 3000IU suntikan FSH (caj terkini suntikan rec-FSH adalah RM1.80 per IU).
- sekiranya memerlukan lebih daripada 7 suntikan Cetrorelix (caj terkini suntikan Cetrorelix ialah RM170 per injection )
- ubat untuk luteal support selepas didapati hamil dan perlu diteruskan setelah habis 84 biji itu (kebiasaannya diteruskan sehingga kehamilan 3 bulan)


3 fasa pembayaran YANG TELUS:
Bayaran pertama - RM5975 dibuat pada permulaan pakej (untuk fasa rangsangan dan monitoring)
Bayaran kedua - RM7716 dibuat pada hari OPU
Bayaran ketiga - RM1208 dibuat pada hari ET

Mengapa saya katakan telus?
Jika fasa rangsangan tidak berjaya (kadang-kadang ia boleh berlaku eg apabila dos suntikan FSH tidak mencukupi atau 'ovarian reserve' memang rendah), TIADA CAJ akan dikutip untuk OPU dan ET. Hanya bayar sebanyak RM5975 SAHAJA. Jika sewaktu  OPU tiada telur ataupun kemudiannya ada telur tetapi tiada persenyawaan atau tiada embrio untuk dimasukkan ke dalam rahim, maka tidak perlu membuat bayaran fasa ketiga itu, hanya bayar sebanyak RM5975 + RM 7716 IAITU rm13691 SAHAJA. Hanya jika lengkap menjalani proses rawatan sehingga ke ET, barulah kena membayar leseluruhan RM14899 itu.


Dos suntikan FSH sebanyak maksimum 3000IU juga adalah yang terbaik pernah ditawarkan, termasuklah yang jenis recombinant. Kebanyakan pakej hanya menawarkan dos suntikan FSH sebanyak maksimum 1800IU sahaja atau 2250IU sahaja dan berjenis urinary-FSH.


Sila ambil perhatian. Pasangan beragama Islam disarankan juga mendapatkan pandangan ulama/syariah dalam penggunaan mana-mana satu suntikan yang mengandungi naturally derived FSH dan hCG mahupun recombinant FSH dan hCG.


SILA DAPATKAN MAKLUMAT LANJUT DAN PENILAIAN DARIPADA DOKTOR IVF ANDA DI SANA UNTUK MEMILIH PAKEJ YANG SESUAI.

Apabila merujuk kepada protokol IVF, sebenarnya ada 3 jenis :
1. Long Protocol
2. Short Flare Protocol
3. Short Antagonist Protocol (lebih dikenali sebagai Antagonist Protocol)

5 comments:

  1. salam, Dr.
    saya x der duit yg byk utk treatment mcm nie
    tp sy pun baru jer mula treatment...after dh buat blood test dn huby uat sperm analyss, my huby ok tapi utk saya, wpun dah 2 kali buat blood test utk hormon ESTRADIOL, bacaan tetap tggi iaitu 1370 & 1674 pmol/L...
    KENAPA HORMON SAYA IAITU ESTRADIOL TU TINGGI SGT?
    hormon yg laen sume ok
    saya tak tau nak makan ubat aper sebab appointment dgn doktor pakar hospital putrajaya dalam bulan 9...
    saya SEDIH SANGAT! saya masih belum dpt solution dn tak tahu nak makan ubat aper...

    ReplyDelete
  2. wah,doc.good info..thanks for sharing :)

    ReplyDelete
  3. slm doc.prosedur di atas adalah ivf atau icsi?maaf bertanya kurg fahm beza antara ivf dan icsi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dalam pakej ini, sama sahaja caj ivf atau icsi. Tanpa pakej, tambah RM1000 untuk ICSI.

      Delete
  4. salam dr,

    saya berminat untuk menjalani proses IVF ni memandang saya sydah 3 tahun lebih belum ade tanda - tanda hamil, telah menjalani IUI sebanyak 2 kali belum berjaya.Berbalik dengan IVF tadi, saya ingin menjalani prosedure ini tetapi, saya masih di australia mengikut suami yg sambung berlajar, perancangan balik ke malaysia 2ogos 2013 ni. adakah saya perlu tempah dahulu, dan adakah perlu buat pembayaran dahulu?

    ReplyDelete