Saya masih memilih untuk menulis di alam siber secara percuma walaupun sesekali ada yang mencadangkan agar saya menulis buku mengenai infertiliti. Sebelum mencedok atau memetik 'ilmu' dari laman ini, anda tidak perlu meminta kebenaran tetapi diingatkan membuat semakan sendiri terlebih dahulu dengan doktor anda atau guru anda sebelum mem'forward'nya kepada orang lain dan memikul tanggungjawab akibatnya. Pohon doa kesejahteraan dan limpahan rahmat Allah ke atas guru-guru saya dan juga pesakit-pesakit saya yang banyak mengajar saya bidang ini. (peringatan untuk diri sendiri) Segala pujian bagi Allah. Mudah-mudahan, taubat saya diterimaNya dan segala dosa saya diampunkanNya serta saya terus dilimpahi rahmatNya. Sekiranya ada kesalahan, pohon dibetulkan, saya terbuka kepada teguran.

Sebarang percubaan berbentuk komen atau soalan bertujuan mengiklankan apa sahaja perniagaan atau blog sendiri tidak akan disiarkan. Blog ini bukanlah untuk iklan menjual barang. Peace.....

Friday, 24 February 2012

Unstimulated cycle - IUI

Lama menyepi...
I'm still the same.
Cerita pun sama.
Same old same old.


Let us talk about faith.

Usianya 34 tahun.
Telah mencuba selama 3 tahun tetapi masih belum hamil.
Ubat pil dan suntikan dan IUI.
Telah menjalani pembedahan membuang cyst endometriosis dan perlekatan pelvis sebelum ini. Tiub falopian kelihatan normal dan tidak tersumbat.


Pertama kali berjumpa saya pada pertengahan Januari 2012.
Rupanya datang dengan keputusan telah/hampir muktamad.
"Saya nak buat IUI"
"Saya tak nak guna apa2 ubat, nak cuba natural cycle sahaja"

Hasil pemeriksaan/scan:
Uterus retroverted dan 'tilted' ke kiri.
Ovari kiri berada di lokasi lebih atas, mungkin ada perlekatan, maka tiubnya macamana?
Ovari kanan nampak OK.

Pendapat saya (mengambil faktor usia, penyakit, tempoh mencuba, kaedah sebelum tu)
Ada pilihan:
1. ambil pil kesuburan sebelum IUI
2. ikut kata dia


Saya tanya "you tak nak cuba ambil ubat subur ke? Boleh tambah bilangan telur"

Dia kata "tapi kawan saya ada buat macam ni dgn Dr dan dia pregnant, saya pun nak buat macam ni"
Penat juga nak explain, lain orang lain keadaan.
Dia masih tetap nak buat 'natural cycle' ie. unstimulated.

Tetapi, patient is always right.
And I always trust patient's instinct.


2nd appointment
Day 11, late January.
Ada satu kantung/folikel telur pada ovari kiri (yang terletak tinggi) 15mm.
endometrium cantik 9mm.
Dia tak nak ambil suntikan hCG pun, memang natural cycle betul.
Hmm...
Kira punya kira tarikh yang sesuai (utk saya dan dia dan telur dia)


3rd appointment
Day 15.
IUI under ultrasound guidance.
Mudah, tak de bleeding, tak de backflow.
Sekitar 5 minutes.
Seperti biasa, terus bangun, tak perlu baring/rehat atau pusing kiri/kanan.
Dia pun balik selepas itu, dengan beberapa pesanan.
Dia cuma setuju nak ambil pil hormon untuk luteal phase support.
Pil sahaja, dua kali sehari sahaja.
Dan sambung asid folik.


4th appoitment.
Pregnant.





I have learnt one important thing, again.
To have faith.
And I felt embarrassed that her faith was stronger than mine.
Peringatan untuk diri sendiri, sekali lagi, berkali-kali lagi...



(saya mengambil kata2 di dalam buku di atas, penulisnya Ibn Qayyim al-Jawziyya ni hidup pada abad ke-13 dahulukala)


Dah biasa dengar hadith ni ?
"For every ilness a remedy"

The words contain strengthening for the soul of the sick man and for the physician (Dr), and encouragement to seek and investigaate that remedy....
...his heart clings to the spirit of hope, so he is cooled from the heat of despair and the door of hope is opened to him.
...when his soul is strong, his innate heat is sent forth, and that is a cause of strength for the spirits, animal, vital and constitutional.
...when these spirits are strong, so are the powers which convey them, thus they conquer and repel the illness.
...When the physicians know that this illness has a remedy, he is encouraged to seek and investigate it.

26 comments:

  1. salam doc,
    next entri boleh tak terangkan berkenaan period jadi tidak teratur selepas berkahwin. apa puncanya dan penyelesaiannya..

    macam saya, sebelum berkahwin kitaran tetap 30 hari, tetapi selepas berkahwin boleh jadi panjang sehingga 90 hari.. sudah 2 tahun lebih berkahwin dan belum dikurniakan cahaya mata..

    TIA :)

    ReplyDelete
  2. Doktor.... Entry doktor kalini sangat memberi harapan kepada saya... Uterus retroverted dan 'tilted' ke kiri. Cuma saya tiada endometriosis...

    ReplyDelete
  3. Dr can you please comment on MLM products that promote fertility. Atau buat satu entry ke? Just nak tau apa pandangan doctor mengenai barangan ni.

    ReplyDelete
  4. Subhanallah...sy amat tertarik dgn article ini and especially kat phrase "And I always trust patient's instinct.". Although i agree not all the time patient's instinct is right.
    I've done 3 cycle stimulate IUI and maybe planning for IVF this year.

    Thanks for the hope and this knowledgable blog and baby dust to all.

    ReplyDelete
  5. salam dr. adilah.. suka pulak saya baca blog dr ni.. errr.. boleh invite saya di my-clone? saya seorang ummi beranak satu.. :)

    ReplyDelete
  6. ooops.. lupa nak bagi email.. shamleeen@gmail.com

    ReplyDelete
  7. salam dr. love to read your writing..and i'm one of ur patient too ;) hope u dont mind to invite me to your private blog ..norashikin.noraini@gmail.com

    ReplyDelete
  8. Askum Dr Adilah..
    saya nak sgt jumpa Dr nak refer kes saya yg tak seberapa ni.. baru 1year married tp msh belum ada rezeki.. jeles my friends yg kawen lebih kurang dengan i, murah betul rezeki diarong.. i just nak tahu tahap kesuburan i.. cuz my period dah tak teratur since last 3months.. risau sgt.. so i don't know how to calculate tempoh kesuburan... Nak jumpa Dr, saya nak tahu Dr free tak weekend? i susah nak keluar office skg..

    warm regard,
    Wan <3

    ReplyDelete
  9. Sy sgt suka baca blog doc ni, bnyk sgt info berguna..mahu follow jgk blog my clone..harap doc boleh invite sy..sitimahyunniza@gmail.com

    ReplyDelete
  10. Dr,period saya dah regular after taking clomid. Tapi bila check OPK,asyik negatif aje,camne tue? Ape patut saya buat ye?

    ReplyDelete
  11. hepi baca entry this one; hepi utk dia juga.

    ReplyDelete
  12. Slm doc...klu ada adenomysis dan dah operate boleh buat iui tak?doc yg dulu ckp pangkal tiub sy dah penuh dgn adenomyosis.

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum Dr, saya sangat teringin untuk bersama2 dengan Dr dan rakan2 wanita yg lain di http://my-clone.blogspot.com/..
    Harap dapat Dr pertimbangkan... :)
    rohayu80@gmail.com

    ReplyDelete
  14. As salam..
    Dr boleh x invite sy kat my clone... nie email saya idayu-takaful@yahoo.com..
    thanks

    ReplyDelete
  15. Salam, kalau nak buat appointment untuk iui nak contact macam mana yer? Untuk pengetahuan Dr, saya makan clomid start dari day 3 (14/04/2012). Pada 25/04/2012, scan ada 3 telur yang besar diameternya (20 mm). Saya disuntik dengan pubergen dan doktor minta buat secara natural dulu dan juga beri progynova sebab dinding rahim ketika scan cuma seteval 5.9 mm. Sebelum ni, saya pernah mengandung dalam tahun 2010 tetapi gugur. Saya nak buat iui jika saya period pada bulan 5 ni. Harap doktor bolehberi maklumat

    ReplyDelete
  16. hi Dr.
    Alhamdulillah, finally I'm Pregnant.. :)

    ReplyDelete
  17. Salam Dr. Harap dapat beri cara untuk buat appointment dengan Dr. ayu_hamidah@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  18. Dr,
    pls invite me also haidahyanti@yahoo.com.
    saya dah 8 thn kawen masih belum ada zuriat. pernah operate endometriosis in 2007, then get pregnant. tp keguguran pada usia 4 bulan. hingga kini, masih belum rezeki. saya nak buat laparoscopic..need your advice.
    tq

    ReplyDelete
  19. Salam Dr Adilah,

    Saya salah seorang patient dr kes PCOS + unicornuate. Boleh dr invite saya di my-clone? ni email saya. hazlinda.hamzah@gmail.com

    ReplyDelete
  20. As salam.. dr. Boleh invite saya x utk blog my clone.. ni email sy, iezah_mbb87@yahoo.com. ..thanksss..

    ReplyDelete