Saya masih memilih untuk menulis di alam siber secara percuma walaupun sesekali ada yang mencadangkan agar saya menulis buku mengenai infertiliti. Sebelum mencedok atau memetik 'ilmu' dari laman ini, anda tidak perlu meminta kebenaran tetapi diingatkan membuat semakan sendiri terlebih dahulu dengan doktor anda atau guru anda sebelum mem'forward'nya kepada orang lain dan memikul tanggungjawab akibatnya. Pohon doa kesejahteraan dan limpahan rahmat Allah ke atas guru-guru saya dan juga pesakit-pesakit saya yang banyak mengajar saya bidang ini. (peringatan untuk diri sendiri) Segala pujian bagi Allah. Mudah-mudahan, taubat saya diterimaNya dan segala dosa saya diampunkanNya serta saya terus dilimpahi rahmatNya. Sekiranya ada kesalahan, pohon dibetulkan, saya terbuka kepada teguran.

Sebarang percubaan berbentuk komen atau soalan bertujuan mengiklankan apa sahaja perniagaan atau blog sendiri tidak akan disiarkan. Blog ini bukanlah untuk iklan menjual barang. Peace.....

Tuesday, 3 January 2012

1st day at workplace

Kali kedua mendapat coklat mahal ni (tak tertelan rasanya kalau beli sendiri) from a patient who had delivered her firstborn after 9 years of marriage. She conceived through IUI at first attempt, unstimulated cycle ie no Clomiphene citrate pills or FSH injections, after a minor surgery. The delivery was in early November but till now I haven't completely studied and summarized her case......so other cases have to wait ya.




What a day to start off working in 2012.

Reason no 1
Mula bekerja pada hari bekerja pertama (sebab hari ni sekolah belum dibuka dan anakku cuma mendaftar sekolah barunya Sabtu ini).


Reason no 2
I performed 7 IUIs in the 1st 2 weeks of December 2011 (well...granted myself leave from work from 18th).
7 in 2 weeks...sungguh jarang buat sekerap itu.
Of those 7, 3 pregnancies, all confirmed with serum BhCG. Balik kerja ni baru tgk result black n white.
Kalau saya nak manipulate statistik, boleh je tulis 3/7 ie 43% IUI pregnancy rate.
Dah tinggi macam IVF success rate lah pulak.
Tetapi ini hanyalah gimik sahaja.
Janganlah ambil bulat2.
Yg lebih penting ialah secara keseluruhan (IVF, IUI dan lain2 prosedur)
Dan juga yg lebih banyak dibuat IVF sepatutnya memberi peratus kejayaan secara keseluruhan yang lebih tinggi.
Saya baru nak tabulate success rate in 2011.

Long ago, a fertility-drug company staff-friend noticed my higher IUI success rate than the general 10-15% and asked me "how come?".
I said "same old, same old" but actually ada differences compared to what was taught masa kat uni dulu.
The differences are, I perform IUI under ultrasound guidance - sendiri improvise - tahu mana nak negotiate the IUI catheter while in the cervical canal (limit trauma), where to place the tip of catheter in the cavity. And the amount of sperm-filled fluid, etc etc.
More importantly, before IUI, the stimulation and monitoring parts.
Also, after IUI - pesanan/petua dan ubat2an.
Seni.....

Lps ni kita 'study' each case ni ya, yang jadi dan yang tak jadi.
Baru nak suruh nurse ambilkan fail dari pejabat rekod.
Nak kena buat summary dulu.
Of 4 yg tak jadi, 2 aged 42 and above, sorang mmg dah tahu tiub falopian ada problem (but she still opted for IUI), sorang lagi masih memeningkan kepala saya kenapa tak jadi.
Kalau nak tolak kumpulan umur 42 thn ke atas, I can 'gloat' that my IUI success rate for that month was 3/5 ie 60%....sungguh tak patut percaya.

For me.....learn more.....

For my patients, terutamanya kalau telur dah cukup bilangan tetapi masih tak jadi utk kali ke-2 IUI dgn saya, eloklah tak yah cuba kali ke-3, biasanya ada masalah lain tu, sebab sepatutnya dah jadi.

Kepada yang jadi, ikut nasihat terutamanya bab ubat. Kalau boleh, tak nak keguguran sebab tak cukup luteal support, seperti kes yang baru lepas.

14 comments:

  1. Assalamualaikum Doktor, saya pernah buat IUI pada tahun 2007 dan tidak berjaya. selepas proses itu saya dapati senguggut saya yg kebiasaan pada hari pertama telah menjadi sangat teruk hingga hari 5-8 hari period (period saya biasanya 10 hari)

    saya jadi takut nak ulangi IUI itu. tapi saya masih inginkan zuriat. boleh Doktor cadngkan apa-apa yg baik buat saya? tq

    ReplyDelete
  2. as salam doktor..
    saya nak tanya, saya dah setahun pakai iud...sebelum ni period saya elok, teratur dan normal..tapi bulan ni period saya datang betul pada waktunya, cuma kuantitinya sedikit...kuantiti haid bergantung kpd hormon ke? ade possibility ke saya pregnant? risau gak ni...
    tq doc..

    ReplyDelete
  3. Assalaamualaikum Dr..
    Boleh tak nak tau minor surgery yg Dr buat utk patient tu laparoscopy ke? Saya dh jumpa Dr (x tau dr ingat ke tak..nama saya saliza) and Dr suggest buat laparoscopy tapi tgh pikir nak buat ke tak or buat IUI lagi buleh ke? Setakat ni dah 4 kali IUI tp dgn Dr lain. Kalau dgn laparoscopy + iui boleh berjaya, ada la sikit motivasi saya nak buat laparoscopy..hehe

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum Dr

    Saya sudah 7 thn berkahwin dan telah menjalani 4 kali IUI pada thn 2011. Semuanya gagal, dan saya beranggapan kemungkinan disebabkan berat badan yang berlebihan. Berat saya naik dari 60kg sebelum kawin dan kini 105kg. Secara tidak langsung saya ada diabetik.

    Apa saranan Dr selain dari menurunkan berat badan.

    terima kasih.

    ReplyDelete
  5. Dr,sy mmpunyai mslh tiub sebelah kanan tersumbat manakala sebelah kiri dlm kadaan baik,ianya dpt dkesan mlalui ujian HSG..sy pnh melakukan IUI namu tdk berjaya.Dr,apakah peluang utk sy hamil msih ada.Skiranya sy melakukan IUI skali lagi,apakah peluang utk sy hamil?utk pngetahuan dr,bhagian bwh perut (kiri) juga slalu sakit & senak terutama slps period.

    ReplyDelete
  6. Salam doktor bleh tak doctor approve sy tuk join blog clone doctor...thanks

    ReplyDelete
  7. salam dr..

    mcm mana nak access blog private dr yer?sy takder blog hanya ade email jer...

    scrubs_d@yaho.com

    sy ada masalah dgn period sy..period dtg bulan 20.12.2011 then pada hari ke 19 turun darah balik for two days...

    this month period dtg on the 21.1.2012 then pada hari ke 12 turun darah semula..

    period sy tak regular,so start bulan 12 last year sy makan pil herba shavatari himalaya dan serbuk kurma dgn madu..period memang dtg alhamdullilah tapi jadi mcm di atas...

    please help

    ReplyDelete
  8. Salam Dr.
    Saya mengalami masalah haid tidak teratur semenjak mula-mula didatangi haid pada umur 13 tahun. Sekarang dh berumur 28 tahun, dah berkahwin selama setahun, period pun masih tak menentu juga. My last period is on 31 Ogos 2011 til now tak period lagi. Tapi pada bulan lepas-25 Dis 11, ada keluar sedikit cairan macam darah, ingatkan period tp kuantiti yang keluar sikit sgt mcm keputihan.. 2-3 hari je keadaan tu jadi. Then on 31 Jan, ade lagi keluar darah mcm tu, sikit je til hari ni masih ade lagi.. Apa yang harus saya buat sbb saya pon merancang untuk dapat baby...

    ReplyDelete
  9. salam Dr.
    saya nak bertanya sesuatu mengenai kehamilan..saya sudah berkahwin lebih 3 thn.. boleh tak kita berbincang didalam email.. ini email saya doktor

    idauralyani_ramli@yahoo.com

    ReplyDelete
  10. mohon invite saya dalam private blog Dr.
    zuliana29@gmail.com

    ReplyDelete
  11. Salam doktor, harap doktor boleh beri cara untuk buat apoointment untuk buat iui. Saya kurang pasti nak contact untuk apooinment macam mana

    email address: ayu_hamidah@yahoo.com.my

    ReplyDelete