Sebelum mencedok atau memetik 'ilmu' dari laman ini, anda tidak perlu meminta kebenaran tetapi diingatkan membuat semakan sendiri terlebih dahulu dengan doktor anda atau guru anda sebelum mem'forward'nya kepada orang lain dan memikul tanggungjawab akibatnya.

Pohon doa kesejahteraan dan limpahan rahmat Allah ke atas guru-guru saya dan juga pesakit-pesakit saya yang banyak mengajar saya bidang ini. Segala pujian bagi Allah (peringatan ini untuk diri sendiri) . Mudah-mudahan, taubat saya diterimaNya dan segala dosa saya diampunkanNya serta saya terus dilimpahi rahmatNya. Sekiranya ada kesalahan, pohon dibetulkan, saya terbuka kepada teguran.

Sebarang percubaan berbentuk komen atau soalan bertujuan mengiklankan apa sahaja perniagaan atau blog sendiri tidak akan disiarkan. Blog ini bukanlah untuk iklan menjual barang. Peace.....

Monday, 31 October 2011

Q&A Part 5

Mood tgh rajin :)
Tak jadi gi update knowledge kat bandar di mana 'semua jalan bertumpu' itu (takut dgn rusuhan OWS hari tu sehinggakan missed, places for the update course on "Endometriosis & IVF" utk 150 org tu dah fully booked)
Anak2 pun tak kacau.
Marathon menjawab soalan...


Berikut adalah soalan2 yang diajukan sepanjang bulan Oktober ini.

SILA BACA DISCLAIMER DI ATAS.
Salam kepada semua.



On Endometriosis Part 3 (20 April 2011)

Soalan 1

Assalammualaikum Dr,Saya Fatimah, saya baru 2 bulan menjalani laparoscopy dima cyst tu ada kat both of my ovary..left 5cm...right 6cm and kat bawah ari2 ada about 7 yang kecil...so banyak tempat yang ditebuk and removed the cyst. Right now I am on Lucrin injection where the Dr advise me for 4 times on Lucrin. Lucrin is a real test for me because , I sakit tulang, sakit at setiap sendi...bahang dan panas , kulit dan mata kering . Soalan saya ialah...boleh tak saya pregnent secara semula jadi...saya dah buat HSG dan alhamdulilah saluran folifio saya semuanya ok. Sekiranya saya memerlukan rawatan untuk hamil apakah rawatan yang dr cadangkan. Saya berusia 40 tahun..berkahwin selama 3 tahun dan tidak pernah hamil.

Fatimah;

Kita ambil semua faktor : usia, tempoh perkahwinan, status terkini penyakit endometriosis u dll.

Cuba bincang dgn dr mengenai suntikan FSH dan IUI untuk 1-2 kali.
Anytime bila dah ready, terus buat IVF.
Bukannya tak boleh pregnant secara normal, tetapi peluangnya rendah setakat 2-4 % sahaja.

Suntikan GnRH analog memang ada kesan samping. Biasanya Dr akan pesan awal2 kepada pesakit dan suami atauahli keluarga terdekat agar memahami dgn perubahan 'perangai'.



Soalan 2

dr..sy baru balik dari buat pap smear..n doc sy cakap rahim saya ke belakang dan menyentuh rektum..then,dia ada kata lagi dalam rahim sy ada air dan sedikit darah..kemungkinan ada kewujudan cyst yang leaking..pastu dia refer sy pi pakar ultrasound pulak..sy nak tau apa yang terjadi selanjutnya pada saya?

Creamy81;

Tak faham macamana boleh nampak air dan darah dalam rahim. Mungkin dr nampak darah/air keluar dari pintu rahim kot? Biasanya doktor pakar sakitpuan boleh buat ultrasound. Nanti update apa result scan ya.

Rahim ke belakang dinamakan retroverted uterus, Tak semestinya ada penyakit. Tak semestinya berkait kesuburan.



On Dear Eliza (23 Sept 2011)

Soalan 3

salam dr.baru2 ni sy didiagnos mempunyai adenomyosis. dn rahim sy retroverted. skng sy dan suami mencari cara utk sy conceive.sy try clomid.
1- adakah clomid mdatangkn kesan sampingan kpd pesakit adenomyosis
2- sy ada bace produk soya tidak bgs utk endo/adeno.adakah ini benar? sbb sy mengamalkn produk herbalife which is soy-based.
3- apakah lgkh sebaiknya yg perlu sy ambil to get pregnant? melalui pembacaan sy, adenomyosis mengganggu environment dlm rahim.

hrp doktor sudi mjawab soalan sy. terima kasih.

Safura;

Berapa saiz adenomyosis, apa jenis (biangan, kedudukan)? Ada endomettriosis yang lain (scan tak dapat kesan semua jenis endometriosis ni)

1- Pil clomiphene citrate ada sebahagian kesan estrogenik dan kesan anti-estrogenik.
2- Bahan yang ada kesan estrogenik (termasuk produk soya) seumpama 'makanan' kepada penyakit endoetriosis
3- Macamana dr diagnose adenomyosis? Bila dah diagnose adenomyosis, kena tahu jenis ada atau tidak endometriosis yang lain di bahagian pelvis, lazimnya secara scan dan pembedahan.



On TVS transvaginal scan (8 Okt 2011)

Soalan 4

Salam Dr.. saya baru je buat TVS ni td, day 12 utk check telur (folikel) .. so far nampak okey ada kuar 3 di ovari kanan, saiz 2.5cm kalo tak silap saya, & akan buat iui next daynya...
tp kan Dr. saya masih x faham lg tengok TVS tu huhuhu ... anyway ilmu Dr sangat berguna, Thansk Dr.

JAHM02;

Biasanya kalau saiz dan OK, endometrium dah OK, LH masih OK, IUI buat selang sehari lebih kurang 36 jam selepas suntikan hCG. Melainkan kalau LH slow rising atau sangat tinggi, then kena tukar sikit hari/waktu IUI. dan melainkan kalau endometrium tak OK. Ada beberapa faktor lain lagi.



salam DR,

Soalan 5

actually, saya tak tau nak mula mcm mana... :D
ok, saya berumur 31thn dan sudah mempunyai seorg ada anak 4thn..pernah alami otopic last 3yrs dan ovari kiri telah selamat dibuang..sob sob sob
selepas setahun 'berehat'..i tried hardest to get pregnant again and again...walaupon dlm ketakutan kejadian tu berulang lagi..
pls advise DR.

Hani;

Saya kurang pasti. Masa kehamilan ektopik tu, dr terpaksa buang tiub falopian ke ovari kiri?

Masa operation ektopik tu juga, dr lazimnya akan periksa keadaan dalam utk kehalpasti apakah punca u dapat ektopik dulu serta agaimanakah keadaan tiub falopian kanan?

Kalau setakat ektopik sahaja tanpa punca/penyakit berkaitan, apabila u hamil lagi, peluang kehamilan normal (bukan ektopik) masih tinggi sekitar 85%.



Soalan 6

as salam doctor,
berapa hari selepas operation buang fibroid(6cmx6cm), boleh naik flight?doctor nak buat myomectomy(bukak besar)... tq

Mawar;

Nak pergi mana? Berapa jam penerbangan? Nak buat apa di sana?

Masa buat op, banyak pendarahan? Kena masuk darah? Ada jangkitan? Luka jahitan terbuka atau sembuh elok?

Kalau dah keluar dari hospital (biasanya selepas 3 malam lepas op), rehat sehari dua di rumah then barulah beralih ke tempat lain. Rehat, minum air cukup, ambil antibiotik danubat yg dr bagi dll.

Biasanya dr bagi appt seminggu lps keluar wad utk check luka atau buka jahitan. Selepas tu bolehlah terbang :)



Soalan 7

salam doc Adilah..

ada tak patient doc yg mengalami pelvic adhesion n sukar utk mengandung?

saya baru je buat hsg scan.. resullt:tiub ok tapi ada appearance of pelvic adhesion..padahal tak pernah pon buat surgery sbelom ni..

And satu lagi dr filem hsg boleh nampak ke yang rahim kite terbalik or tak? or kena buat TVS/TAS baru boleh confirm?

sbb dari filem saya tu, mmg terang2 nampak rahim saya terbalik(bentuk V terbalik). :(

nak tau jugak opinion dari u
TQ


-awin-

V terbalik dalam HSG tidak bermakna rahim terbalik. Jangan risau. Check balik dgn scan dulu. Kalau dr rajin, dia akan buat 'internal examination' guna jari ke dalam faraj dan jari2 tangan satu lagi di atas di bahagian ari-ari.

Bila da suspicion of pelvic adhesion, check balik scan, tgk maklumat tambahan ie kedudukan ovari dankedudukan rahim.

Pelvic adhesion banyak tahap (sedikit, sederhana atau teruk) dan ikut bahagian/kawasan mana yang terlibat.



Soalan 8;

salam DR. Kalau org tu ada PCOS,biasanya dia irregular period. maksudnya telur dia lambat matang ataupun tak matang lgsg(jd dia tak dapat period kan). Saya nak tanya kat DR,ada ke seseorang tu dia period,tapi sebenarnya telur dia tak cukup matang? Tu sbb dia tak conceive2. Kalau dia period,maksudnya dia ovulated kan. Ataupun sebenarnya,seseorang tu akan ovulate bila hanya telur dia cukup matang?
Sorry DR,soalan ni,Tapi itu yg saya asik terfikir.

Carmello;

Kalau period regular, biasanya (bukan semestinya) telur matang dan ovulate.

Kalau period tak regular tetapi ada datang sekali-sekala, biasanya ada masalah ovulasi (teluar tak besar dan tak keluar).
Mungkin setiap kitaran, mungkin kadang2.
Bila period, tak semestinya bulan tu tekur besar dan matang. Sebab ada sedikit2 hormon progesterone yang dikeluarkan oleh tisu lemak (especially yg berbadan besar).



Soalan 9
Salam Dr,

Saya dh pun buat treatment kt private hos sbb x preggy lagi.dh kawin 3+,dh 1thn buat treatment sy stop...skang sambung blik kt lppkn..utk buat iui...sblm ni ade amik clomid..telur 18mm, tp rahim kot x tebal...so dia tukar ubat...tp rahim pla tebal, telur 10mm je..lagi Dr tu suspect sya pcos...bila sya p L***N, Dr i****l ckp if saya period every month x pe..yg syrisau mmg sy priod every month...cume cycle dia x menentu jap 32, jap 35 jap 42...2 yg jap awal bln, tgh bln..hjung bln..tapi mesti period la every month...sye ni ade masalah ke...takut iui x menjdi...boleh bantu sya x..terima kasih

happilyeverafter;

Berapa usia? Berapa berat badan dan ketinggian?

Pilihan rawatan kesuburan lebih meluas sekiranya dr tersebut mempunyai kemahiran dalam teknik2 yang ada dalam dunia rawatan kesuburan.
Jika tidak, lazimnya pilihan terhad kepada apa yang boleh ditawarkan sahaja.

Prinsip IUI hanya mendekatkan sperma ke dalam ruang rahim SAHAJA.
Kalau ada faktor/penyakit lain, ia boleh mempengaruhi peluang.




On Potong Q (17 Jul 2011)

Soalan 10

salam dr. sy pun nak join blog dr. sy ibu kepada 3 org anak lelaki yg berumur, 4bln, 3 thn & 5thn. sy nak bertanya pada dr masalah yg sy hadapi sekarang ini. soalan saya, baru2 ni dan skrg sy mengalami mslh gatal yg teramat di bhgn alat sulit yg menyebabkan ia melecek kerana sy menggaru bhgn tersebut. kekadang terasa gatal di bhgn dalam. apa yg perlu saya buat dr? nak pg klinik kebanyakkan dr lelaki.mcmana nak atasi masalah sy ini dr. harap dr dapat membantu. tq dr.

Azura;

Kalau lebih selesa dgn dr perempuan, carilah dr berdekatan. Boleh telefon dan tanya. I pun tak boleh 'tilik' dari jauh.



On Pakej IVF (17 Okt 2011)

Soalan 11

assalamualaikum doctor,
tak sempat yea nak reply soalan saya sebelum ni. sibuk kot...
soalan saya:: berapa hari boleh naik flight selepas menjalani pembedahan buang fibroid 6cmx6cm myomectomy secara laparotomy (buka besar kan?betul ke saya punye term nih). sudah 2 org gynae saya tanya tp kedua-duanya mempunyai pendapat berlainan.. Mohon doctor bagi pandangan & Doakan saya yea doctor untuk operation pada 27/10.

mawar;

Dah buat op pun. Mungkin dah selamat pulang ke rumah.
Apa pendapat dr2 tu? I dah jawab awal2 tadi.



Soalan 12
Salam Dr Adilah,

Saya ada pertanyaan.

Sejak sebelum kahwin sehingga selepas kahwin saya mempunyai masalah haid yang berpanjangan.

Terbaru..pada pertengahan bulan Ogos 2011 yg lepas , ada keluar sedikit coklat dan darah...dan seterusnya keluar darah haid yg banyak(heavy period). Yang merungsingkan saya ianya berlanjutan sehingga sekarang.

Saya ada merujuk kepada pakar dan saya diberitahu oleh Dr tersebut(melalui scan) bahawa dinding rahim saya tebal dan tiada cyst.Dr tersebut memberitahu saya ianya berkaitan dengan hormon.Saya telah diberi ubat dupashton selama 1 minggu dan daflon selama 2 minggu. Dr tersebut memberitahu sekiranya darah saya tidak berhenti, makan D&C perlu dibuat.

Ketika makan duphaston..pada hari ke 4 darah haid saya berhenti. Jadi saya pun stop makan duphaston. Tetapi bila saya berhenti makan duphaston..keesokan harinya,,,darah haid saya datang semula.

Jadi saya perlukan pendapat Dr Adilah mengenai perkara ini adakah cara lain selain D&C.Untuk makluman Dr Adilah walaupon saya sudah berkahwin tetapi saya masih lagi dara. Kalau proses D&C melibatkan dari bawah...mcm mana yer. KAlau boleh saya nak elak D&C dahulu..

Tambahan maklumat saya ada masalah kegemukan...berat saya 85kg dan tinggi 150cm...

Harap Dr boleh bantu saya...

TQ

wanntoknow79;

Bila dr bagi ubat, sila ambil ikut aturan. Pil yang diberi boleh 'menahan' period, apabila dihentikan, paras hormon progesteron darah akan turun maka period pun turun semula.

Seeloknya ikut nasihat dr u utk buat prosedur D&C, masa op tu seelok-eloknya buat hysteroscopy dahulu sebelum D&C. Kalau tak ada alat hysteroskop, D&C pun memadai. Sewaktu prosedur tu, selaput dara akan koyak sendiri apabila dr masukkan spekulum. Sila bincang dgn suami dahulu.

Jika perlu, D&C elok dijalani. Baru dr dapat ambil sampel di dalam rahim utk ujian makmal, nak pastikan apakah jenis penyakit dan yang lebih penting lagi nak pastikan ianya bukan kanser atau hiperplasia endometrium.



Soalan 13

salam dr adilah..

dila disini.. dr, macam mana cara2 saya nak buat appointment dgn doc?? terus ke PHKL atau kena call dulu buat appointment ke mcm mana?? tq doc..

OMGitsDylaLeanna;


Call dahulu, tanya nurse utk appt.

Wednesday, 26 October 2011

Q&A Part 4

Semakin banyak soalan dikirim, maka semakin banyaklah yang tertunggak.
Berikut adalah soalan2 sepanjang bulan September 2011

SILA BACA DISCLAIMER DI ATAS
Wassalam alaikum warahmatullah utk yang memberi salam.



On Day 21 IUI (6/9/11)


Soalan 1

DR, apakah pil yang diberi day 13 tu? Adakah untuk better lining? Saya pun susah nak dapat lebih 6mm day 12-13 walaupun tak guna clomid, but Gonal F. Macamana ye DR?

Areina;
Susah nak bagi nama pil itu sebab kami doktor2 dilarang 'mengiklankan' jenama ubat. Tetapi ubat itu mengandungi bahan estrogenik, Cikgu IVF saya yang kat Hamburg dulu ada ajar, pelik cara mengambilnya. Kalau tak jalan juga, kena buat satu prosedur.

Masa tu, berapa saiz kantung telur? Kalau day 12-13 pun, tetapi kantung telur masih tak besar, macamana endometrium nak tebal?




Soalan 2

Assalamualaikum Dr, sy ada PCOS..sy pernah buat IUI last year..Dr inform badan sy tak bertindak balas terhadap ubat hormon berbentuk pil. Sy dah cuba Clomiphene dan letrozole..jadi Dr bagi beberapa dos suntikan FSH..mungkin belum rezeki..IUI tak berjaya sbb sy kena OHSS..maybe overdos kot..wallahu'alam..masalahnya Dr,nak tnya, lepas dari kena OHSS tu..period sy semakin menentu..dh lebih 6 bulan tak period..sy ingat nak cuba sekali lagi..umur 29..telah berkahwin 6 tahun (2005)..mcm patient Dr juga..apa advise Dr?

Me01my;
I suka cara u beri nama umum ubat2 kesuburan :) Utk pesakit PCOS, kena tgk profile dulu. Ada PCOS yang sangat sensitif dgn ubat rangsangan, maka lebih berisiko dapat OHSS. Dos ubat subur (esp suntikan FSH) biasanya direndahkan drp dos yg Dr biasa bagi kat pesakit lain.

Bila berbincang mengenai faktor kejayaan IUI, ada banyak perkara lain, bukannya IUI sahaja. Perkara2 yg dibuat/dilihat sebelum IUI dan selepas IUI pun penting. Di Bourn Hall Clinic kat Cambridge tu (tempat 1st IVF baby Louis Brown), masa kami gi melawat tahun 2002 dulu, yang buat prosedur IUI tu hanya nurse2 sahaja. Tetapi yang merawat peringkat awal dan monitor dan modify tu memanglah doktor2.

Kalau U bertukar Dr, mesti bagitau kejadian OHSS tu, supaya tidak berulang lagi. Ingat, OHSS boleh menjadi teruk dan menyebabkan krisis/kematian. Biasanya Dr akan 'halve' dos ubat tu, so U kena ingat berapa dos suntikan FSH yang diberi.

Dah 6 tahun kahwin ni, U dah check betul2 ke? Sepatutnya dalam masa 3 tahun seseorang pesakit ambil rawatan BERSESUAIAN, 80% dijangka dah selamat hamil.



Soalan 3

Saya mengambil suntikan buserelin 0.5ml setiap hari bg tujuan IVF utk mengawal hormon saya. saya ambil selama 17 hari. Pada hari ini, apabila saya buat ujian darah di dapati buserelin tersebut tidak dpt membantu saya. bacaan darah 30, sdgkan sepatutnya 20 ke bwh. saya rasa kecewa sekali. Oleh sbb itu, IVF tersebut di batalkan.

Doc mencadangkan agar saya berehat 3 bulan dahulu sblm memulakan semula rawatan. saya dapati tempoh ini agak lama bg saya. di pusat tersebut, mereka hanya menjalankan long protocol sahaja utk IVF. Saya dapati ianya memakan masa lebih 2 bulan utk proses ini berbanding dgn short protocol tak lebih 1 bulan.

soalan saya,
1) mengapakah bg sesetngah doc menjalankan long protocol shj utk IVF. adakah hasilnya lebih baik?

2) mengapakah perlu ambil suntikan buserelin utk suppress ovari. adakah slps itu ovari dpt mengeluarkan telur yg bnyk dan cantik?

3)adakah boleh jika saya masih ingin meneruskan rawatan tanpa menuggu tempoh rehat 3 bulan tersebut di hosp yg lain. tempoh 3 bln tersebut teramat lah lama bg saya.

FYI, saya berumur 30 thn, 5 thn kahwin, hydrosalpinx, IUI 3x tetapi semua gagal. :(

maaf pnjg sgt soalan. terima kasih doctor!

ThisIsMine;
Saya tidak akan kritik cara rawatan rakan2 Dr. Saya cuma boleh beri penjelasan mengenai apakah yang biasanya saya lakukan;

- I rasa istilah short protocol U tu merujuk kepada 'ANTAGONIST PROTOCOL'. Short protocol ada dua jenis : flare and antagonist. Antagonist protocol ialah bila dr guna GnRH antagonist dalam regime tu.

- Antagonist protocol lebih 'convenient' dan lebih pendek tempoh, cuma sedikit lebih mahal (harga ubat GnRH antagonist lebih mahal berbanding harga ubat GnRH agonist yang digunakan dalam long protocol)

- BELUM ada kajian yang melaporkan higher pregnancy rate with antagonist protocol. Paling2 tinggi pun, hanya MENYAMAI peratus kejayaan long protocol, but NEVER higher. Tak tahulah kalau2 selepas ini, ada kajian yang mendapati higher pregnancy rates witth antagonist protocol. Itu sebabnya long protocol almost always jadi 1st line dalam IVF. Kalau tak respond well dgn long protocol, baru dr tukar kpd antagonist protocol. Selain tu, ada juga faktor2 lain mengapa dr plih short protocol, so kadang2 ada juga pesakit saya yang saya terus guna antagonist protocol.

- Biasanya I akan suruh pesakit sambung je suntikan buserelin tu sampailah saya dapat hasil yang dikehendaki (melalui scan). I tak sure apa unit LH yang digunakan sebab I tak guna angka 20 30 tu.

- dan saya tak tunggu lama kalau terpaksa abandon that treatment cycle, sebulan dua sahaja. Tetapi sebelum start back, saya akan korek kepala pikir semula apa yang tak kena, tak nak pisang berbuah dua kali...



Soalan 4

Saya kagum dgn Dr bile bace blog ni dan tumpang gembira bg yg dh pregnant. Owh actually saya ada 2 soklan,if doktor sudi sgt la berharap agar soalan saya terjwp. ;)
1. Doktor kt mane yer? Pusrawi ke Pantai Hosp?
2. Brape anggaran kos rawatan dr awal smpai stage IUI? Kos IUI mahal mcm IVF ke? Saya pernah buat rawatan di 1 of specialist hosp di ktn. 1st time dr just bg chlomid 3 cycle (mkn sebiji sehari selama 5 hari) then buat blood test utk check samada ovulate atau x (kalau x silap dr ckp camtu) dr ckp ok cume kurang telur. Next step buat sperm test,pun ok xde masalah result normal. Dr keep on bg chlomid lg utk 3 cycle lg (dos sama) tp yg saya konfius xde pun buat HSG test atau scan telur? atau belum sampai masanya. Kalau x silap treatment tu lebih laa 6bln. Bile tgk blog org semua yg buat fertiliti treatment ada buat HSG test & scan telur saya pun dh x gi kt dr tu. Last gi bln 1.
Kalau boleh nk dgr pandangan dr Adilah pula ape next step yg patut saya buat?
Mcm nk try buat treatment ngn Dr pulak tp saya jauh di Trg. Of course la treatment kene ikut hari yg sepatutnye kan? (ke camne?)
Pjg nye soalan no2 ni.
Harap doktor boleh bg pendapat.
Tq in advance..;)

Putri Nadiah

- Di Pantai Bangsar (setiap pagi Isnin sehingga Sabtu)
- Di Pusrawi (setiap Isnin dan Rabu petang)

- IUI murah sahaja, sekitar RM500-1000 mengikut tempat dan jenis cecair media yang digunakan. Yang berbeza ialah apakah ubat yang digunakan dalam rangsangan dan selepas IUI. Contohnya ubat rangsangan, kalau pil clomiphene citrate sekitar 25-50 sahaja tetapi kalau suntikan FSH sekitar RM600 sehingga 1 atau 2 ribu mengikut dos dan kekerapan)

- Kalau tak scan, tak boleh tahu berapa telur yang besar.
- Ujian darah ovulasi hanya boleh mengesahkan ovulasi (tak kira berapa telur). Tetapi kalau salah hari (tak semestinya kena buat hari ke-21) dan keputusannya rendah, tak semestinya bulan tu telur tak keluar esp kalau kitaran haid panjang.

- Ilmu kesuburan masih kompleks. Sedangkan yang dah kategori pakar antarabangsa pun kadangkala masih tak dapat jawapan untuk semua, inikan pula jika tidak menyambung bidang subspecialty kesuburan selepas menjadi pakar sakitpuan.



July Paper (7/7/11)

Soalan 5

As salam doc. Sy adalah pengidap andomyoma. dulu ada cyst kat ovari...dah dua kali buat laparascopic. Lately ni saya notice period saya dah sikit ...dah tak overflow cam dulu dulu...kekadang boleh terberhenti hari ketiga dan datang balik period ..penyakit ni memang menganggu perjalanan period ke?

MakLong Melaka;

Berapa usia? Berapa anak?

Saya rasa bukan andomyoma,mungin adenomyosis kot? Kalau adenomyosis, ini sejenis penyakit endometriosis. ENdometriosis ni boleh tumbu dalam otot dinding rahim (dipanggil adenomyosis), di dalam ovari (dipanggil endometriotic cyst) atau di mana2 sahaja.

Bila buat operation? Apa peringkat penyakit? Selepas op, ada rawatan ubat tambahan eg suntikan atau pil?
Banyaknya info belum lengkap...



Coccyx (11/9/11)

Soalan 6

Salam doktor adilah.(out of topic yer saya ni) saya patient Dr. kat pusrawi. (yang kena ectopic di labuan hrtu. Dr ingat tak lg?)skrg saya dah blk labuan. haritu saya lupa nak tanya Dr. (dh keluar pintu,baru terfikir nak tanya). hrtu Dr ada scan vagina saya,dan ada cecair bkumpul. Dr kata takut samada darah after operation tak serap lagi atau darah period atau ada salur darah yang pecah. Dr adilah nasihat kan saya utk di hospital yg saya buat bedah hrtu tapi saya belum pergi lg. petang ni baru saya mahu gi. saya mahu tanya,jika cecair yang bkumpul itu darah period atau darah yg belum serap habis,adakah ia mengganggu saya utk hamil? dia tak jadi darah beku ke nnt Dr? atau ia akan serap sendiri dlm badan? kalau cecair itu darah sebab ada kebocoran,maknanya saya kena operate balik lah Dr? Saya skrg ni waktu pagi asik rasa nak muntah pula(tapi saya think +ve itu sebab saya makan ubat antibiotik yg Dr bagi).
Terima kasih Dr.

Carmello;

Mungkin boleh serap, mungkin juga tidak.
Itu sebabnya ada wanita yang mengalami retrograde menstruation, tetapi darah tu 'diserap' dan tidak bercambah kepada endometriosis.



Tiub Falopian Tersumbat (20/9/11)

Soalan 7

Assalam Doktor..
Bila baca blog dr saya rasa x sabar2 nk jumpa Dr nk teruskan rawatan..before ni sy agak frust n rasa sikit putus asa sbb dh try mcm2 tp x berjaya wpun masa wat HSG x de problem. Saya dah pernah makan clomid (dh byk kali), dah try alternatif i.e. homeopathy, dah wat IUI 4 kali (3 consecutively)..sumernye failed:(
So sy nak try pulak jumpa Dr..insya Allah. Dr kat Pantai Bangsar kan? Perlu buat appmt ke?

Salamz;

Jangan putus asa melainkan kalau dah betul2 give-up dan redha begitu. Kalau masih ada sekelumit harapan atau niat nak pregnant, cuba dan terus cuba sebab nak kejar usia. Semakin meningkat usia, semakin susah nak berjaya, walaupun dengan IVF.



Endometriosis Part 3 (20/4/11)


Soalan 8
Saya berumur 29tahun, berkahwin 1tahun 4bulan & masih tiada cahayamata. Saya baru lepas operation bulan 7 yg lepas, dsahkan endometrioma in both ovaries & in stage 4, Dr said my left ovary damage, right ok. For tiub falopio, masih belum cek lagi ..

Sekarang saya on Lucrin dose ke 3. Saya nak minta pandangan Doc, adakah saya bole berhenti suntikan Lucrin sekarang(take every month) atau teruskan selama 3 bulan lagi (in total 6x or 6months)? Doc saya minta saya buat keputusan so saya perlukan pandangan doc. Kalo bole saya ingin mengandung segera, tapi Doc saya beritahu peluang org2 macam saya utk mengandung secara semulajadi agak susah.

Harap doc dapat bantu saya .. terima kasih ..

Cinda;

I jawab ikut apa yang dilaporkan dalam kajian ya...

- Suntikan GnRH analog : dalam pesakit yang menginginkan kehamilan, tak perlu sehingga 6 atau 9 bulan kerana tidak berbeza hasilnya malah usia pula semakin bertambah. Tetapi masih ikut case by case eg scan and blood test.

- Biasanya bila I operate, I akan check tiub falopian sekali, melainkan kalau masa tu pesakit tgh period. Nak check tiub bukan setakat tersumbat atau tidak sahaja tetapi rupabentuk/sifat esp kalau dah stage 4.

- Stage 4 tidak melibatkan ovari sahaja, biasanya organ pelvis lain pun terlibat. Ada point system untuk tentukan stage endometriosis.




Q&A Part 3 (23/9/11)

Soalan 9

Salam Dr.Adilah, saya ingin mendapatkan pandangan puan untuk masalah saya. Saya telah keguguran sebanyak 2 kali (1st & 2nd pregnancy). Pregnancy yg pertama saya keguguran pada minggu ke 5 dan pregnancy kedua pada minggu ke 10 walaupun heartbeat baby telah dapat dikesan pada minggu ke 8. Sekarang saya pregnant kali ke-3 dan berada dalam minggu ke-5. Doktor saya memberikan 2 jenis ubat untuk dimakan setiap hari duphaston & casprin. Apakah fungsi casprin dan adakah ia mempunya any side effect kepada diri saya ataupun kepada fetus? saya ade terbaca mengenai adverse effect of casprin on fetus. Harap doktor dapat bantu n jelaskan. Adakah apa2 approach lain untuk mengurangkan risiko keguguran?

Crytalline Gems;

U kena bincang semula dgn dr u. Semua ubat ada kesan samping. Yang penting kena pertimbangkan yang mana satu yang lebih bermanfaat kat u memandangkan dah 2 kali keguguran. Kebanyakan dr akan guna ubat aspirin berdos rendah. Memandangkan ada banyak penyebab keguguran, doktor cuba guna apa yang ada untuk kandungan ketiga ini tidak gugur.



Soalan 10

Dr, saya skrg 34 weeks 2nd pregnancy. Anak pertama meninggal dunia 1day after lahir - PPHN,fetal distress.Masa tu emergency caesar.Utk anak kedua,sy plh caesar juga krn trauma dgn prolong labour sblm ni.SY nk tahu kalo Dr blh bg pendapat:ada kebarangkalian kes fetal distress berulang? Apa chances sy? Thanks Doc

Mrsboxz;

Fetal distress termasuk dalam kategori 'penyebab tidak berulang'. Bukannya ia bermakna fetal distress tidak akan berulang, tetapi fetal distress dahulu tidak ada sangkut paut atau kesan kepada keadaan bayi sewaktu kelahiran seterusnya.

Kalau U nak cuba bersalin normal (memandangkan belum ada 'living child' lagi), doktor akan lower the treshold, tak le tunggu sampai distress baru nak buat op. Any minor reason pun dr akan consider op, at least u cuba kan?



Soalan 11

Saya berumur 31th, da bkahwin selama 1 thn 2 bln. dan masih belum hamil, disebabkan curious dgn ketidakhamilan,saya chek di satu hospital swasta dan disahkan saya ada endo dlm ovari, so, perlu operate. disebabkan byrn diluar kemampuan saya, saya rujuk di H*KM. doc di H*KM kata x serius dan x perlu operate.. 3-4cm.. mula2 saya buat pap smear, pastu ambil darah pd hari ke-2 dtg period. sepatutnya hari ke-21 pun kena ambik darah, tp hari cuti,bahagian O & G tutup.Kemudian next appointment pun saya x pegi sbb ada tulis 'gun flap'.. sound scary.. :(

1) takpe ke kalo saya x amik darah utk hari ke-21, pastu terus ke next appointment?
2) gun flap tu apa yer?
3) adakah sbb saya terlalu kerap outstation (keluar masuk ladang/kebun naik 4 wheel) dan kerap buat kerja-kerja berat, angkat kotak etc, menyebabkan saya sukar hamil?
4) what should i expect in my next treatment/appointment?

fyi, my cycle : 31-32 day..
so far hanya baru 2 kali saya lewat period

1) supposed 10 july,UPT-faint line.. then period pada 24july.. :(
2) supposed 24-25 Sept, then 28 period.. :(

TQ doc..

K@sih;

1) boleh kot, tanyalah dr u tu. Biasanya day21 utk progesteron je. I jarang test utk progesteron dah sbb scan dah cukup
2) tak pernah dengar lagi 'gun flap', u salah baca kot?
3)soalan yang susah nak jawab sbb ada yang redah segala dan pregnant tetapi ada yang 'sensitif' tak boleh 'renyah'
4)sama ada dr monitor 'natural cycle' tanpa ubat subur atau beri ubat subur dan monitor kesan



Leuven - the university town (2/12/10)


Soalan 12

salam. =) i wanted to ask how did you get into KULeuven. Sbb I'm trying to apply to Leuven this coming November for Bachelor of Pharmacy. Tapi saya takut dia reject je =/ hmmm

Alice wonderland;

I tak gi KULeuven. I gi Academy ESHRE, applied pun ke ESHRE (European Society of Human Reproduction), and as an ESHRE member dapatlah diskaun. Bertuahnya kalau u dapat gi KUL tu...



Clomiphene citrate (21/2/10)


Soalan 13

Berapakah level progestorene yang baik untuk wanita yg ingin mengandung?

Mei cing;

Saya tak faham. Progesteron diukur untuk mengetahui sama ada u ovulate atau tidak pada BULAN ITU SAHAJA. Tak kan nak ukur progesteron tiap2 bulan? Sakit juga nak kena cucuk ambil darah je.

Sewaktu awal kehamilan, progesteron boleh membantu menilai esp dalam keadaan kandungan ektopik atau kandungan tak normal.



PCOS (18/11/09)

Soalan 14

salam dr...
Saya dh kawin 5 thn. Blum hamil.. period x normal.dapat PCOS.. dr bagi duphaston untuk datang period lepas tu hari ke2 period mula mkn clomid hingga hari ke6 period... dr saya bagi ubat duphaston dan clomid untuk 2 cycles... tp saya lupa nk tanya bila harus saya makan duphaston untuk bulan ke2 sbb period saya xnormal. boleh dr bantu saya??? Sekian, terima kasih..

Duniaje;

Tu yang susah kalau tak monitor dgn scan utk tgk kesan/respon ubat subur terhadap telur. Kalau ada telur yang besar, boleh agak bila period (kalau tak pregnant). Period biasanya tak normal sebab tak de ovulation/tak subur.

Dah 5 tahun ni, eloklah check/monitor. Boleh tahu ubat yang diberikan tu sesuai atau tidak.

Saturday, 15 October 2011

Pakej IVF

Semalam,
Seorang pesakit lama saya mengadu,
Tidak berpuashati dengan cara pakej IVF ditawarkan oleh suatu pusat di Lembah Klang ini.

Menurutnya,
Pakej yang dinyatakan RM----- sahaja,
Memang kelihatan lebih murah berbanding di PHKL yang belum menawarkan apa2 pakej IVF pun.
Itu sebab dia ke sana.
Walaupun sebelum tu dia meminta dirujuk ke sebuah hospital universiti.

Rupa-rupanya,
Kena tambah RM1500 atas alasan sperma suami kurang cantik,
Kena tambah RM4000 lagi pula utk rawatan ubatan lain.
Akhirnya jumlah tersebut melebihi purata caj IVF di PHKL.

Dia rasa tertipu,
Sebab hanya diberitahu setelah menjalani OPU,
Tidak diterangkan dari awal lagi.

"Kalau saya tahu, baik saya buat kat sini"
(sbb purata caj kat sini sekitar RM15 ribu)

.
.
.

Puan2 sekalian;
Bila berminat untuk mengambil pakej IVF,
Kenalah tahu apa sebenarnya yang terkandung dalam tawaran tersebut.

Pastikan perkara2 berikut ya:
(lebih2 lagi jika kewangan faktor utama)

Adakah kos termasuk dari HARI MASUK ubat suntikan sehinggalah hari ujian darah utk pengesahan kehamilan (kira-kira 2 minggu SELEPAS hari OPU)?

atau;

Adakah kos termasuk sehingga HARI MASUK EMBRIO sahaja?


Pastikan lagi;
(tanya balik soalan yang sama tetapi ayat lain)


Adakah kos termasuk:

- SEMUA UBAT (suntikan, makan dan ubat masuk vagina) ?
- Kos monitoring (consultation, scan, blood test) ?
- Kos sedut telur/OPU (termasuk daycare hospitalization, dr bius, dr gynae IVF)?
- Kos hari Embryo Transfer (ET)?
- Kos ubat SELEPAS IVF (luteal support) sehinggalah hari ujian pengesahan kehamilan dilakukan?

dan juga...

- Apa nama ubat suntikan rangsangan tu? (lain ubat lain/berbeza harganya)
- Berapa dos ubat (dah ditetapkan tanpa mengira keperluan ke?)
- Apa nama ubat luteal support tu? (pun sama, lain jenis, lain harganya)

dan lagi...

Adakah apa2 'hidden additional charge'?

--- kos lain2? (ada yg menggunakan istilah administrative cost)
--- kos pemeriksaan awal? (screening tests etc)
--- jika kena buat ICSI? (tanpa pakej biasanya ada caj tambahan RM1000-1500)
--- jika dapat embrio lebih dan nak dibekukan/disimpan? Berapa caj setiap tahun disimpan? (ada yang mengenakan caj mengikut bilangan embrio, ada pula yang 'flatrate' tanpa mengira bilangan embrio)
--- jika terpaksa ditahan ward dan dirawat lanjut atas masalah tertentu eg pendarahan, moderate-severe OHSS?

dan...tanya juga;

Adakah apa2 pengurangan caj jika sebaliknya:

--- tak dapat telur? (maknanya tak guna perkhidmatan IVF, kultur etc)

--- tak jadi embrio? (maknanya tak guna perkhidmatan kultur dan ET)

.
.
.

Try to understand;
Telah menjadi norma bagi tawaran 'jualan' dalam perniagaan,
Pakej IVF mungkin digunakan untuk menarik lebih pelanggan.
Walaupun IVF tu mungkin bukan strongly indicated for that couple.

Maklumlah,
Pusat IVF semakin banyak terutamanya di bandar2 besar seperti di Lembah Klang ini.
Nak cover 'operating expenses' mungkin kena buat dalam 4-5 kes IVF sebulan.
Lainlah kalau Dr tu does not own the IVF unit, tak le terganggu fikiran kalau bulan tu tak de kes.

But we Drs must also remember,
Taktik pemasaran biarlah tidak mengelirukan atau memerangkap pesakit yang sememangnya mengharapkan atau terdesak inginkan cahayamata dan pada masa yang sama ingin mengurangkan kos seboleh mungkin.


Sebenarnya;
IVF tu secara amnya HANYA merujuk kepada prosedur:
- sedut telur di bilik bedah IVF
- menyatukan telur dan sperma, di dalam makmal IVF
- kultur embrio selama 1-3 hari selepas ia terbentuk
- masukkan embrio ke dalam rahim
Itu S.A.H.A.J.A.

Nak besarkan telur sebelum sedut tu tak dipanggil IVF.
Nak guna ubat selepas embrio masuk pun tak termasuk dalam syarat IVF.
Nak tambah prosedur untuk mendapatkan sperma pun tak dipanggil IVF.
Nak bekukan dan simpan embrio lebih pun tidk termasuk dalam IVF.


Likewise,
Bila nak bagitau kos sesuatu operation,
Biarlah lebihkan anggaran kos,
Supaya pesakit tak kelam-kabut nak top-up bila nak keluar wad.
Bukannya bagitau kos rendah tetapi akhirnya the final bill melambung.


Bezakan 2 pernyataan di bawah apabila mendapat bil untuk prosedur operation yang sama:

1. "Kena bayar RM10 ribu je rupanya, hari tu Dr kata dalam RM12 ribu"

vs

2. Alamak! Macamana nak bayar hutang kad kredit lepas ni? Hari tu Dr kata RM8 ribu je.




Masuk sub-topik lain.

Selain itu,
Fahamilah juga,

Peratus kejayaan IVF juga tidak dikelolakan/disemak oleh badan berkecuali.

Masing-masing boleh :

- Menulis peratus kejayaan IVF sendiri,
- Memilih data-base pesakit sendiri,
- Menambah-baik angka dengan memasukkan kejayaan menggunakan telur atau sperma penderma (walaupun sebenarnya tidak dibenarkan),
- Mengira menggunakan formula atau pemahaman sendiri (pengatas dan pembawah berlainan),
- dll yang difikirkan perlu untuk 'mencantikkan' imej sendiri.


Mungkin ada laporan yang sedikit lebih tulus,
Kita boleh merujuk kepada data/laporan dari TAFF yang dimasukkan dalam press release lama dahulu.
Sebab:
- data-base asal ada pada TAFF (pesakit kan disponsored oleh TAFF). Itupun mungkin terdapat sedikit variasi kes eg umur, straight-forward case etc, tetapi sedikit sahaj jurangnya pembahagian tersebut.
- setiap seorang yang dihantar utk buat IVF ini pula akan dibuat susulan mengenai hasilnya oleh TAFF sendiri.
- doktor2 yang dipilih pula antara yang dilaporkan terkenal dgn high success rate.
- hasilnya (sila rujuk entry mengenainya ya) : ONE in THREE couples.

Ya puan2,

1:3 couples secara purata.


Itupun setelah diberi peluang sehingga 2 kali fresh IVF cycle treatment. (in between tu kalau ada yg buat frozen transfer tak dikira dalam pembawahnya)
Yang pregnant selepas 1st fresh cycle + yg pregnant selepas 2nd fresh cycle + mungkin selepas frozen transfer cycle, semuanya dikira sekali.

Walau bagaimanapun, sebenarnya;
Di mata antarabangsa sebenarnya, angka 1:3 ni dah kira cukup baik dah.

Tapi tengok dulu,
Yang international figure tu,

Pembawahnya ialah PER CYCLE treatment (lebih adil lagi ialah per fresh ET procedure).

Pengatasnya pula sama ada CLINICAL PREGNANCY RATE atau LIVE BIRTH RATE.

(Itupun sebenarnya lebih ramai peratus pesakit mereka yang menjalani IVF sehinggakan saya terfikir - betul ke indicated ni? Agaknya kalau cuba selain IVF pun boleh pregnant)


TAFF guna pembawah PER COUPLE (yang dirawat sehingga setelah 2 fresh cycles).
(Sebenarnya ada satu pusat IVF yang memang dapat very good success rate (per cycle) dalam 40% tapi saya tak leh bagitau sbb tak de dimasukkan dalam report utk press release).

Clinical pregnancy.
Kalau biochemical pregnancy, hanya guna ujian darah BhCG sahaja.


We doctors must not only tell 'the truth, nothing but the truth' but also with no hidden important information which may result in misleading the patients who come to us seeking for the best (and hopefully the cheapest) help.

Learn to admit our limitations,
We must also learn more to increase our IVF success rate.
BY KNOWING, WE WANT TO KNOW MORE.

Learn to admit our limitations,
When it is - to stop and suggest/refer to other fellow colleague when the patients require other options that we are unable to offer.

Patients must 'read between the lines'.
Do not let your judgement be clouded by the 'special offers' or 'datelines'.
Carefully check the fine-prints.
Check the small asterisks.
Whenever you are not sure,
ASK!
and ASK AGAIN.

Saturday, 8 October 2011

TVS Trans-vaginal Scan

Time to servis/naiktaraf hard-disk dalam jumjumatun ku.
Secara face to face.
Sambil berkongsi pengalaman (merawat pesakit le).
Boring pula asyik belajar di alam cyber dan hardcopy.
Kali ini topik apa dan kat mana?
Ada bajet ke?




TVS

Mengapakah saya lebih suka buat TVS?
Kenapa tak buat TAS (trans-abdominal scan) sahaja?

Bukan sebab saja suka-suka.
TVS ni sebenarnya lebih leceh.
Masa pun lebih;
-nak tunggu patient buka seluar dan menyediakan diri,
-kdg2 dak baring atas katil, tiba2 dia ckp nak gi buang air kecil dulu,
(mungkin sebenarnya malu, maka nak pergi membersihkan kemaluan dulu)
Nak guna kondom.

Tetapi berbaloi,
Sebab,
Sangat lebih jelas imbasannya dan lebih maklumat tambahan pula.
Caj pun sama.

Tetapi,
Kalau tak faham pun tak guna,
Tak 'nampak' apa yg tertayang di monitor itu.


Ini adalah imej TAS.
Cuba teka apa yang saya ukur tu?


Yang meneka ovari, betul!
Baca sahaja la label di atas.
TAS hanya boleh tunjuk ini, seterang ini, itupun kalau pundi kencing penuh.


Cuma,
Yang lebih memahami akan bertanya lagi;

"Dr, normal ke ovari tu kat situ?"

Pandai pun!
Bila kita letak scan probe tu kat tengah, patut nampak uterus SAHAJA.
Ovari kan patut terletak di kanan atau di kiri, bukannya di tengah2?
Yg ni, ovarinya ikut di tengah, serta ke atas dari uterus, sama 'angle' dgn uterus.
Mengapa jadi begitu?
Maka kenalah mulakan sesi memerah hard disk.
Inilah yang dinamakan maklumat tambahan.



Tetapi bila bertukar menggunakan TVS, kita boleh nampak sejelas ini, macam dilukis pula 'lining' di dalam uterus itu...
Bertambah2 lah maklumat yang diperolehi. Itupun kalau boleh identify.


....serta ovarinya yang polycystic itu.
Inilah rupa ovari PCOS, cuma kami tak tulis PCOS ovary, kami tulis 'ovary - polycystic in appearance' atau PCO sahaja. 'S' tu sindrom, dilihat pada pesakit, bukannya pada ovari.


Sungguh banyak cyst itu kan?
Imagine 3D....keseluruhan bawah permukaan ovari diselubungi berpuluh2 small cyst kecil.
PCOS pun asalnya kantung/folikel telur tetapi tak besar2, <8mm sahaja.
Lama-lama 'bersarang' dalam ovari, telur di dalam folikel pun dah 'mati', tinggallah air dalam folikel, kami panggil cyst, follicular cyst.
Semakin banyaklah follicular cysts itu, kami pun tambah istilah 'poly' yang bermakna banyak.
Polycystic...
Banyak cyst...
Yang asalnya folikel telur yang gagal membesar untuk ovulasi dan akhirnya terperangkap di dalam ovari.
Comprende?


Polycystic ovary lagi....



TVS utk tgk kesuburan/pembesaran telur


Ini 2 folikel telur.
Bukannya telur.
FOLIKEL telur.
Telur sangat kecil pada pandangan mata kasar.
Kalau telur yang diselaputi kumulus pun sebesar titik pen matabola sahaja.
Yg hitam tu adalah 'air' dalam folikel telur.
Telur biasanya terdapat pada tepi dinding folikel.
Bila Dr ukur saiz folikel, kdg2 ada Dr bagitau "telur dah besar".
Untuk memudahkan sahaja.
Makna tersirat/sebenar ialah "folikel dah besar, minta2 ada telur matang di dalamnya"


Hmm...macam kantung (folikel) telur kan?
Tidak,
Ini 'ovarian cyst'.
Nampak saiznya 6cm tu? Dah patut ovulate lama.
Memandangkan rupanya sama je macam kantung telur, besar kemungkinan cyst ini jenis follicular cyst (iaitu functional cyst).
Yg ni tak dipanggil PCOS sebab:
- sebiji sahaja
- saiz follicular cyst ini lebih besar daripada 10mm.


(yang suka bertanya maklumat tambahan, saya bagi clue, sila komen:
- pada ovari : location, normal ovarian tissue
- pada cyst ovari tu : echogenicity, cyst wall, location in relation to the ovary, other missing features to rule out sebelum buat kesimpulan ini cyst apa
- pada dinding pelvis : apa landmark location)


Haa!!!
Ini baru telur (ovum)!
Tetapi bukanlah tengok ikut TVS, apatah lagi TAS :))
Telur dapat dilihat begini menggunakan penglihatan mikroskopik.
Sperma akan berebut-rebut nak menembusi kulit luar ovum untuk masuk ke dalam CYTOPLASMA ovum itu.
Itu sebabnya istilah ICSI digunakan (intra CYTOPLASMIC sperm injection).
Harta ovum (kromosom/bahan genetik) pula terkandung dalam nukleus kecil kat tepi tu.


Lawak lagi.
Ini pun bukanlah sperma.
Warna sperma bukan pink, lagipun yang ni menghala ke bawah.
Sperma yg elok ada satu kepala dan satu ekor yang berbentuk normal, pergerakan pula jenis 'fast forward' progression.

Sebenarnya gambar ni pada pinggan makan :)
Macam berudu pun ada.
I'm thankful to have learnt a lot from this person who generously/graciously held this luncheon event for his son's graduation recently.
...termasuklah about parenting....
Otak saya ligat mengira berapalah agaknya dibelanjakan utk 70-80 orang at at least (judging from the food) RM158 per head.
But that's another story.



So,
Dear colleagues,
Let us share knowledge.
Someone asked me long ago;

"Dr tak rugi ke? Ni ilmu cari makan"

Iya lah,
Kdg2 pening juga nak tolong jawab kenapa sebelum ni dia tak dapat penerangan sebegitu rupa.
Ada professional ethics nak kena maintain.
Saya cuma jawab "no comment".
(Haha, macam selebriti pulak dah :))

Hmm...
Nasib baik dia bukan pengajar.
Nasib baik dia ni bukan Dr.
Sebab tanggungjawab Dr adalah mengajar dan berkongsi pengetahuan.
Walaupun bukan jadi pensyarah.
Tak kira kepada yang junior mahupun senior.
Itu sebabnya dunia perubatan selalu ada conference merata.
Nak berkongsi pengalaman dan pengetahuan.
Barulah berkembang ilmu n teknologi perubatan.
Lagi satu, kalau yang mengajar syok sendiri ni salah, bolehlah dibetulkan.
Bukannya padan muka dalam hati, kan kan?