Sebelum mencedok atau memetik 'ilmu' dari laman ini, anda tidak perlu meminta kebenaran tetapi diingatkan membuat semakan sendiri terlebih dahulu dengan doktor anda atau guru anda sebelum mem'forward'nya kepada orang lain dan memikul tanggungjawab akibatnya.

Pohon doa kesejahteraan dan limpahan rahmat Allah ke atas guru-guru saya dan juga pesakit-pesakit saya yang banyak mengajar saya bidang ini. Segala pujian bagi Allah (peringatan ini untuk diri sendiri) . Mudah-mudahan, taubat saya diterimaNya dan segala dosa saya diampunkanNya serta saya terus dilimpahi rahmatNya. Sekiranya ada kesalahan, pohon dibetulkan, saya terbuka kepada teguran.

Sebarang percubaan berbentuk komen atau soalan bertujuan mengiklankan apa sahaja perniagaan atau blog sendiri tidak akan disiarkan. Blog ini bukanlah untuk iklan menjual barang. Peace.....

Tuesday, 19 July 2011

Aamiiiiiin...

Mohon doakan bersama.
Someone very close to me is going through IVF op today.
For those who r familiar with the term OPU, today is the day.

OPU - ovum pick-up
OR - oocyte retrieval
FA - follicular aspiration

Semuanya memberi makna yang sama.
Kat Hamburg dulu, guna istilah FA.
Betul jugak tu, Dr 'sedut' (aspirate) kantung tu, dgn harapan kalau ada telur dalam kantung tu, ia akan 'disedut' sekali.
Bukannya 'kutip' (pick-up) telur sbb mana nak nampak?
Bukannya 'petik' (retrieve) telur sbb memang tak nampak telur dlm scan tu.

She had had THREE fresh cycles and ONE frozen Embryo Transfer (ET) before.
I handled the first 3 attempt.

To start with,
She has severe endometriosis.
Underwent 2 surgeries (laparoscopic op)
During the first op, one of the fallopian tube was removed without her/her husband's consent.
The Dr thought it was hydrosalpynx, but later the HPE reported as normal tube.
During the 2nd op, there's nothing much except fibrosis and scarring and adhesions due to old endometriosis.


Her IVF cycles were also challenging (at least to the doctors).

1st - fresh IVF, many years ago. Only a few eggs, cd not remember but I transferred 2 embryos kot?
It ended up with miscarriage, very early. The BhCG went up once shj.

2nd cycle - fresh IVF (ke ICSI?) more embryos sampai boleh freeze the extra ones.
BhCG tak convincing sgt sbb x setinggi yg diharapkan, though dah boleh kata pregnant.

3rd cycle - frozen ET. Yg ni result paling cantik, the BhCG went up up up then turun balik. (sigh).


After the 3rd attempt, she went 'quiet'.
Kecewa?
Merajuk?
Gave up?


Then this year, dia ckp nak try lagi.

I said;

"Cubalah cari Dr lain, ramai yg lagi senior"


I suggested 2 names, they chose one, he's at least 10 year older than me.
The Dr did a minor surgery on her dulu.
He then tried very mild stimulation with only 150IU of FSH short protocol (although it was conveyed that she did not respond as well to the FSH 300IU before, n she was much younger then, maybe he thought that it was due to the long protocol suppression).
I shall write on the current concept of mild IVF stimulation nanti nanti ya.

3 follicles were seen during the scan.
Only one egg during FA.
ICSI - unfortunately that one egg did not fertilise, so no ET.


That was 2 or 3 months ago.
Now she's back with me.


The pressure of treating someone close to you is somewhat undefined.
I'm feeling tremendous pressure (saya mmg suka exaggerate :).
This time, I have no excuse.
Talked to her to going to another senior Dr but dia tak nak lagi.
Ya Allah...permudahkanlah urusan kami ini.


I hope that the procedure goes smoothly as planned.
Her left ovary is high, and with a small cyst.
With adhesions, I hope that there won't be complications.
I shall go with the right ovary dulu.


Please pray for her too.....
She's 36 this year.
Besar sungguh dugaannya utk mendapatkan seorang cahayamata.
Imagine reading about abandoned babies on the news, almost every week.....


Hari tu dia belanja kami lunch at PJ Hilton....this is terung Belanda!

Sunday, 17 July 2011

Potong Q

Thanks to a dear pt-friend for the birthday flower bouquet (yes, I'm 365 days older), menyerikan dan mengharumkan lagi opisku, and they r ORANGE roses! (did she recently go to the Netherlands, again?). Cik adik, cukup2 lah tu dah duduk sana bertahun dulu :) ....hmm...am still in love with Hollander History.


Ingatkan nak tunggu hujung bulan, tetapi soalan pertama ni memerlukan jawapan segera...

On Tiub Falopian

Lin said...
slm.doc,(salam warahmatullah :) sya dah jalani hsg pada hari ke 10 cycle.normal cycle 26-28days.now dah 3days delay.adkh hsg punca haid lewat?sya belum lakukan upt,tak nak frust lagi mcm sebelum ni.anyway,tiub sya ok.x block.sya buat hsg ats saranan doc,aftr 3yrs besalin ank petama sya msh xpregnant.msa pregnant dulu,sya jalani laproscopy utk buang cyst di tiub kiri.harap doc dpt bantu.tq

Jawapanku;
Kena check jugak UPT. HSG bukan punca haid lewat melainkan jika HSG 'membuka' lekatan simple2 n dalam tiub u pregnant! Murah je UPT tu, kalau pandai pilih kat kedai, ada yg RM5-6 je, but I understand the 'hope n despair' bila UPT jadi negatif. Kalau positif, tahniah! Kalau negatif, bersabar, tunggu lagi seminggu nn test balik...



On To Laila Hani dll

cikcoklat a.k.a. Haiza said...
Salam Doktor,
(Waalaikum salam warahmatullah)
Saya ingin bertanya...saya telah disahkan hamil.Sebelum hamil saya telah tidak datang bulan selama 2bulan..dan hujung bulan 5 sy telah berjumpa gynea dan beliau memberikan saya pil untuk turunkan darah.tapi sepanjang tempoh saya makan haid saya masih tidak datang sehingga la sekarang.dan bila sy buat upt pada bulan 6 result +ve.sy ingin bertanya
1.bolehkah seseorg itu mengandung sekiranya mengambil pil turun darah?
2.Ada effect x terhadap kandungan?
3.Adakah hasil +ve itu dari kesan ubat atau bolehkah upt itu silap?untuk pengetahuan doktor sy telah membuat upt sebanyak 5x.kerana saya xpasti waktu itu.

Jawapanku;
1. Boleh. Pil turun darah tu sebenarnya pil hormon progestin (macam hormon progesteron yg ovari hasilkan untk support pregnancy atau tahan/kuatkan rahim ie endometrium). Bila pil tu tak disambung, endometrium yg tak pregnant dah tak kuat, maka turunlah period. Tapi, tanyalah apa nama pil turun darah tu dulu?
2. Pun tak leh jawab kecuali u dapatkan nama/kandungan pil yg diberi tu.
3. Tidak, yg boleh menjadikan UPT + ialah suntikan hCG.



Cahaya Hati said...
Salam Dr,
(Salam warahmatullah)
Blh ke saya request untuk baca site My Clone..Saya pernah menjalani Laparaskopi kiv laparatomi di HTJ, Seremban 1997 yang lalu akibat Ovarian Cyst. Doktor pun dah bagitahu awal-awal mungkin akan effect saya punya kesuburan. Belum berkahwin dan umur sudah 36 tahun. Saya banyak membaca artikel ttg wanita dan sakit puan untuk menambah pengetahuan dan mengamalkan apa yg terbaik utk diri saya..tq doc..

Jawapanku;
Boleh, dipersilakan jika anda sah2 POMPUAN, itu sahaja syarat yg diberikan oleh suamiku apabila blog itu terpaksa diprivatisedkan. Cuma, blog tu bukannya membincangkan kesihatan wanita, tetapi ceritta family dan hubungan 'Mokcik' ni dan anaknya. Sila bagi emel add u nanti I invite :)



On July Paper

areina said...
DR, thanks for the reply (my pleasure, jawab pun at my leisure :). Tapi, adakah bermaksud kalau tak ade rasa sakit breast langsung cycle tu means tak berlaku ovulasi?Saya pernah tak rasa apa-apa tanda kemudian ada bleeding 1-2 hari je. :( It happened lepas2 laparoscopy.
TQ

Jawapanku;
Tak semestinya esp kalau u kurang sensitif terhadap perubahan badan sbb kdg2 ia tak berapa jelas. Gi la check Dr, senang je nak tgk ovulasi ada ke tidak.


areina said (again? :)...
Salam DR (wasaalam warahmatullah), yg saya faham, kalau kita pregnant, Duphaston akan kuatkan rahim, tetapi kalau kita tak pregnant, ubat ini bantu untuk period keluar, betul? Is it possible kalau tak pregnant, tapi still tak period jugak selepas ambil Duphaston? How long after finish ubat sepatutnya period? What's next? :(
TQ :)

Jawapanku;
Ubat yg ada hormon progestin ni bertindak mcm hormon progesteron juga, menahan lapisan endometrium. Cuba berhenti, period selalunya akan datang dalam masa seminggu berhenti.
What's next apa? Tak faham....



On Yang dijanjikan

Aniza said...
apa status patient ni doc? seronok membaca sebab dia berjaya...moga kandungannya bertahan sehingga dia selamat melahirkan...amin

Jawapanku;
Masih pregnant, tinggal seorang fetus, surviving strongly. Yg lagi satu kantung dah underwent complete resorption. No bleeding so far. I last jumpa dia seminggu lepas, 13 minggu, fetal growth cantik. Dah refer ke HUKM dah, dia nak bersalin di sana (saya masih merehatkan diri daripada menjadi bidan :).



On Endometriosis
Aminah said...
saya berusia 42 tahun,barul selesai pembedahan endometrioma pada 28/6/ 2011 yang melibatkan semua alat reproduktif terpaksa dibuang.saya nak bertanya doktor,perlukah saya mengambil hormon?Apakah kesan sekiranya saya tdak mengambilnya untuk jangka masa panjang?

Jawapanku;
Banyak kesan penuaan terhadap tubuh termasuk organ penting eg jantung, tulang etc etc, I'm sure Dr u ada bagitau dgn panjang lebar. Tapi, ubat hormon ni pun ada kesan samping, so kena pertimbangkan mana satu yg lebih; baik atau buruknya.



On WSM 5008

aieesyasahak said...
doktor,sy ade soalan personal nak tanya doktor..boleh saya dapatkan email doktor?

Jawapanku;
Hmm...maaf ya, susah nak bagi. Saya tak jawab soalan personal kecuali patient2 saya sendiri SAHAJA, itu pun tak semua. Yg lain2 biarlah dikongsi beramai2 di sini.

Saturday, 9 July 2011

Time to give back, again.

It was on June 18th, about a month ago.
I had to limit the appointments on that day as Nana (our Alumni president) texted me;
"We couldn't get any doctors for that day. Am counting on you"


Ada Hari Kerjaya.
Utk Form 5 dan Form 4 yg berminat.
Abg kakak seniors lama2 ni pun biasanya akan datang memberikan panduan.
Kdg2 datang sempoi pakai casual.
Kdg2 dtg penuh bergaya memakai uniform kerja.
Lawyers, pilots, doctors, engineers etc etc.
Saja nak bagi gempak.


Kalau nak diikutkan, memang rugi menutup klinik hari Sabtu.
Tapi, as my Abah said to me many times before;
"Kita kena bagi balik apa kita dapat...."
The last time I went there was 5 years ago.
I felt that my turn was up again.


So,
Tinggallah suami (dia sibuk memanjang),
Tinggal anak (dia pulak tak nak ikut),
Tinggallah pembantuku.


Saya pun memandu ikan terus dari klinik.
Called Abah tanya directions,
Then baru teringat yg ikan ni ada peta yg boleh berkata2.
Smooth driving mengikut halaju.
Sampai dah pkl 1tgh.
I missed the morning session.
Tapi sempat joined for lunch.

Ladang kelapa sawit memanjang. Dulu saya selalu tertidur bila Abah drove to/from the school, rasanya macam the journey was so long.

Saspen jugak kalau nak drive malam2 ni,kiri kanan memang tak de jalan lain, estet kelapa sawit SAHAJA.

Pokok getah. Teringat dulu2 acara tahunan 'cross country' lalu kebun getah, mengah betul. Seperti dijangka, saya tak pernah menang dan tak pernah corot.

Masjid tpt boys gi sbyg Jumaat. Nampak kubah tu? Mencerminkan budaya masyarakat Cina. Inilah landmark saya, nampak je masjid ni, dah tau, dah nak sampai sekolah.

Dewan Makan pun dah bertambah. Yg lama ni skrg rupanya utk boys sahaja, A few other changes. No more trays for them!


Lepas makan2, kami jalan2 mengimbau kenangan lalu.
Dah banyak berubah rupanya.
Dewan Makan dah ada 2, separate boys dgn girls punya.
Dah ditenderkan (kayo Pokcik Mokcik Dewan Makan ni) utk RM--/head.
Dah ada swimming pool.
Asrama dah bertambah.
Dah tak ambil Form 1-3 lagi, hanya Forms 4 & 5 sahaja.


Dah tambah papan semangat ni. Siapa Dr Robert Schuller ni? Kalau Robert Fischer Cikgu IVF saya itu memanglah ku kenal.


Dulu2 Bilik Rekreasi kami, tpt jumpa parents pun...


Library di kiri dan Bilik Senireka di kanan. Saya cuma ingat projek buat pelan rumah, saya tiru pelan rumah Abah je. Masa susun toothpick jadi rangka bangunan lps tu uji dgn pemberat pun saya so-so je. Memang tak pandai Ilmu Architecture.


Perkhidmatan dobi, saya selalu hantar cadar n selimut je...


Kami juga digalakkan berniaga. Malam weekend dulu2 homeroom kami asyik jual burger, modal barang2 dalam 50sen je (tak masuk tenaga kami) tapi jual RM1.50, memang untung. Sekarang pun aktiviti berniaga ni masih ada, adik2 sekarang jual waffles!



Pukul 2.30 sesi break-out;
Ikut minat, students berpecah ikut group profession.
Saya pun memulakan slide presentation yg disediakan pagi itu.
Sehinggalah pkl 4pm.
Sebelum beredar ke kampungku.
Sempat makan, tambah lagi.
Kdn pulang ke KL n home by 8pm.
A looooong day.


Batch kami truly first batch (Form 1 dari situ). Batch senior2 kami kesian, Pioneer kami kena menumpang di MRSM Terengganu (Form 1 thn 1981& Form 2 thn 82) dan senior di bawahnya pula menumpang di MRSM Muar (Form 1 thn 82). Masa kami datang ke Jasin Form 1 thn 83, mereka pun joined sekali masuk Form 2 dan 3.


Lebih ramai girls daripada boys. Ada juga yg mengaku tak minat, tapi parents suruh jadi doktor. Tapi, jauh lebih ramai yang memang minat dengan sucinya :)


Bila saya bagi kamera ni suruh dia org ambil gambar utk dimasukkan dlm entry ni, rupanya ambik gambar sendiri...Adik, mana gambar Kak Dila ni?


....dan lagi. Saya sempat tegur; "Kenapa semua bersaiz kecil je? Tak cukup vitamin ke? Anak I yg Drjh 6 pun lagi tinggi drp u all tau"


Walaupun mereka lahir tahun 1994 (lama selepas kami keluar lps SPM), saya bagitau syarat2 sebelum memulakan ceramah;

"Syarat no 1, mesti baca Bismillah. Amalkan sampai bila2. Bila dah bekerja jadi doktor nanti, ajak pt baca bismillah sebelum mulakan operation"

"Syarat no 2, jangan sekali2 panggil I Aunty atau Makcik tau. Kalau malu, panggil doktor tapi kalau nak lagi mesra boleh panggil Kak Dila sahaja, kita kan dah kira adik-beradik". Maka, gelaranku pada hari itu adalah Kak Dila :)

My IT-man (not IP-man :). Nampak je pemalu, kuat bergurau jugak dia ni.


"Demi masa....". I always remind my juniors; "Baca buku and do something good. Jangan asyik tidur sahaja, kita boleh tidur lama2 bila kita dalam kubur nanti". Tapi sebenarnya, saya ni banyak kadang macam ketam jugak :)


Inilah masa berjumpa kawan lama.
Seniors, juniors dan ex- serta dot dot dot ..
Cikgu2 lama ramai dah tak de, berpindah ke tempat lain.


Bersama kawan lama, Veena. Dia Chief Editor w BH sekarang, sangat pandai nahu bahasa, baik Melayu mahupun Inggeris. She fared better result for 1119 English paper than me.

My junior, bukan sahaja di MRSM Jasin, tetapi dari sekolah rendah. Balik sekolah, she and her elder sister selalu ikut kami balik sbb rumah dia on d way je. During the orientation week, senior2 tanya "nak panggil nickname apa?" sbb ramai yg nama Zaidah and dia jawab "cincai je la" (don't tell me u don't know what cincai mean). Maka dia pun dapat nama tu, ChinChye...kekal sampai skrg, dah shortened jadi Chye...


So.
Adik2,
Belajarlah rajin2.
Jangan buang masa.
Kalau boleh, tak yah berbangga kalau kita tak belajar pun tapi 'score'.
Ingat tanggungjawab kita sebagai Muslim.
Remember to always feed and stimulate our brain cells.


Mak Abah dan Cikgu2 bagi kita pelajaran, kita yang mencorakkan masa depan kita. Semoga kehidupan kita lebih baik daripada hidup mak ayah kita, kelak biarlah kehidupan anak2 kita pula lebih baik daripada kita...

...and I shall continue educating this clone too.

Thursday, 7 July 2011

July Paper

Setiap kali order ais kacang atau ABC, saya akan letakkan pantang larang : tak mau gula sirap, nak gula MELAKA sahaja. Phew! Nasib baik bukan nama negeri lain.





Baaaaaanyaknya soalan!




Macam nak ambil peperiksaan pula :)

Seperti biasa (ayat menyelamatkan diriku)
Sila baca disclaimer aka 'escape clause' di atas muka blog ini tau!





On OHSS
Asrul_Ct Leha said...
assalamualaikum Dr,
Waalaikum salam warahmatullah

Saya baru saja menjalani rawatan ICSI di LPPKN, selepas OPU pd hari Ahad (29/5) sy mengalami perut yg tegang sehinggalah slps ET (1/6). Adakah ini tanda2 OHSS? Selain itu, apakah supplement@makanan yg sesuai dimakan selepas ET bagi memastikan embrio terus berkembang dgn sempurna? Apa juga pantang larangnya?

Sekian, terima kasih.

Perut tegang adalah salah satu petanda OHSS tetapi kan OHSS ada beberapa peringkat. U n Dr kenalah berganding bahu monitor sama ada ada petanda lain, berapa darjah keterukan dll.

Makanlah makanan berkhasiat dan segar dan seimbang. Ingat, kita ni duduk di atas muka bumi, bukannya di angkasa lepas atau di dasar lautan. Konsep 'eat in moderation' pun penting.

Kalau ikut Dr moden ni, tak de pantang larang apa pun. Cuma, kalau ikut petua org2 Melayu, adalah beberapa makanan yang dikatakan sejuk la, tajam la, panas la. Contohnya nenas, tapai, air tebu, durian dan air kelapa (ada lagi makanan lain ke?). So, kalau boleh, cuba elakkan (tak mati kebuluran pun kalau tak makan benda2 tu kan?).






On Endometriosis part 2

Mrs.Ashy said...

Hi Dr!
Hi back!
Dah buat check up with your counterpart kat PHKL (since u r not available tsk..tsk.. sedeh). He diagnosed me with endometriosis and that could be the reason why i mengadu i have vaginismus, padahal it's sakit ketika hubungan seks penetratif (dyspareunia)! & now the Dr asked me to come for laparoscopy on 17th June. I plak still rasa - is there any other option available if i still want to get pregnant and at the same time tangguh that laparoscopy. Cos i dont know how serious dis thing is and kesannya if i tak buang. If buang pun, bila can i get pregnant? Your article ni made few points, one of them - "tak semestinya akan susah nak pregnen, the probability is less but still not impossible". I really2 want to get 2nd opinion on this, if boleh, opinion from u. can we meet u? (super please)
(Mrs Ashy with vaginismus, if u dont remember me)




Yes, painful sexual intercourse is called dyspareunia. Any other findings to suggest endometriosis in you (position of uterus and both ovaries, presence of adenomyosis in the uterus, homogenous cyst in the ovary etc)? June 17th dah lepas pun, apa findings masa op?





Ain Najmi said...
assalamualaikum doc.




Walaikum salam




saya baru alami masalah ni. 4 hari lepas saya ada buat opk untuk cek ovulasi dan ia positif. sehari selepas tu saya ada bersama suami. dan kami melakukan hubungan cara menyujud tu. ketika itu, saya merasakan sangat sakit pada bahagian bawah perut ni. dan ia dah berlangsung selama 3 hari (ketika membuat hubungan). tapi sebelum ni saya tak pernah alami keadaan tu. adakah ia ada kaitan dengan endometriosis jugak atau disebabkan rahim jatuh? buat pengetahuan doc, sblm kami melalukan hubungan memang saya ada mengangkat benda berat. harap doc dapat memberikan pandangan. sekarang ni saya merasa seakan trauma untuk buat hubungan dengan suami disebabkan kesakitan itu.


1. Hubungan seks setiap selang sehari atau selang 2 hari didapati lebih membuahkan kehamilan berbanding jika menumpukan kepada waktu 'subur' sahaja (tak stressful ke?). Ini bukti kajian.


2. I tak pernah tahu pula kena buat hubungan cara menyujud? Kajian/rujukan mana ni?


3. Sakit yg u ada tu mungkin sakit ovulasi (mittelschmerz - bahasa Jerman yg bermakna tengah bulan), atau sakit folicular cyst mebesar, atau sakit pendarahan cyst (haemorrhagic cyst), atau sakit jangkitan pundi kencing (UTI), atau sakit endometriosis (dyspareunia) etc etc.


4. Rahim jatuh pun jarang berlaku pada wanita yg belum pernah hamil.





On WSM 5008

Mawar said...
salam Dr Adilah,
Salam.
Bilakah masa sesuai utk buat pembedahan membuang fibroid (kena buat pembedahan major sbb fibroid besar 4x5cm)?
adakah selepas @ sblm period? sebab kalau sebelum period operate, pastu terus period, agak susah nak jaga diri kan?
boleh ke kalau hari ke-4 period, terus operate sekiranya period dah tak heavy?

kenapa saya nak buang fibroid?? sebab saya nak buat ivf utk kali kedua...

tq doctor...



Fibroid 4 x 5 cm bukanlah kategori besar sangat. Malah saiz 10cm pun boleh dibuang melalui laparoskopi, cuma ramai kami masih dalam slow learning curve lagi.


Fibroid lazimnya tak ganggu kesuburan, kecuali fibroid jenis sub-mukosal (yg membonjol ke arah endometrium) ataupun fibroid yg berada dekat pangkal tiub falopian. Cuma, ada endometriosis sekali ke tidak?


Masa IVF kali pertama tu ada tak extra embrio beku?




Searchfrjr said...
Salam doc,




Salam
This is my first time visiting this blog and am already impressed with ur achievement while still blogging n answering all the inquiries..God bless u..
Thank you very much. I need that :)
Tentang clomid, saya pernah diberi clomid utk 4 kitaran (2 yg pertama- 1 tablet, kemudian 2 tablet). Before that, my gynae has done blood test- shows hormone level OK (regular period), abdominal ultrasound scan looks OK & sperm analysis also OK. But she didnt check for my egg size, i believe due to unavailable facilities over there. When I ask about HSG, she referred me to HUKM O&G where I had my laparoscopy done & diagnosed with stage 3 endometriosis.

Soalan saya: apakah kesan clomid ke atas pesakit endometriosis? bolehkah clomid menyebabkan keadaan endometriosis saya menjadi lebih teruk?

harap doc sudi membantu, terima kasih..



Ubat yang mengandungi bahan Clomiphene citrate (maaf, saya tak boleh mention nama ubat ikut brand, kena ikut bahan di dalamnya) mempunyai sifat anti-estrogenik (di samping mengandungi sedikit sifat estrogenik). Endometriosis sebaliknya 'seronok hidup' dengan rangsangan hormon estrogen. So, secara logiknya tidak. Mungkin u dah ada endometriosis lebih awal lagi.


Lagi satu, kalau ovulation tak berlaku dalam sesuatu kitaran tu, ini bermakna hormon progesteron tak dihasilkan utk 'melawan' kesan estrogen berpanjangan...


So, kalau ubat Clomiphene citrate tu tak memberi kesan kesuburan, telur tak cukup besar dan tak ovulate (tetapi masih menghasilkan estrogen walaupun kurang) dan tiada progesteron pula akhirnya. Bukan setakat itu, period yg baru dapat ni pun boleh menambah benih endometriosis baru pula.


Nak check egg size pun guna mesin ultrasound yg sama juga, tetapi guna probe yg panjang seperti jari, bukannya yg hampir-semi-bulat sekeping utk abdominal scan tu. Biasanya setiap alat mesin ultrasound ada kedua2 probe tu.





On Ovarian reserve

kaklong said
normal ke doc saya ni kalo tarikh period saya tak kuar darah tapi kuar hanya choc2 shj selama 4 hari?



Tidak. Rule no 1, kena check, pregnant ke?


Then barulah check perkara lain eg. masalah ovulasi etc.


Kalau di bawah 45 tahun, jarang disebabkan oleh ovarian reserve dah sedikit, tetapi masih mungkin.





On IVF workshop
Kak long said...
doktor, saya ni bujang lagi..belum kawin..boleh ke join w/shop ni utk bulan jun ni? bile yer?



Rasanya susah sbb nak bagi peluang kat orang lain, tempat kan terhad. Kalau ajak ramai2, nanti tak de personal touch sangat, macam bagi ceramah kesihatan gamaknya.




On Q&A

Ummurai said...
nak tanya saya ne ada PCOS..den prnah cuba gonal f tp tak sukses..dr ada ckap yg pda hari 13 tu endo lining saya dh 14mm?katanya tak bagus ..tebal sgt?mksudnya tak sesuai utk mengandungke?


Hmm...tak pernah pulak Cikgu2 saya mengajar yg 14mm tu tak bagus. Endometrium yg dua lapis atas bawah tu seeloknya 10mm ke atas. Tapi ramai yg bagi peluang minimum 8mm. Adalah orang tu melaporkan kajian dah mendapati kalau endometrium tu di bawah 6mm, tiada kehamilan pun.


Suntikan hormon FSH tak de sifat anti-estrogenik pun. Kalau bilangan telur yang matang tu ada dalam 2-3 pun dah cukup utk menjadikan endometrium tebal.


Sebenarnya ada perkara tambahan lagi yg boleh dilihat pada endometrium semasa scan tu (antara nak interpret dgn tidak je):


1. endo-cervical canal


2. endometrial thickness


3. tri-laminar appearance


4. endometrial polyp/s


5. endometrial lining irregularity ada ke tak


6. dll


Aish! Dah macam mengajar di dalam kelas la pulak....





hanna said...
saya baru lepas menjalani laparoscopy untuk buang endometriosis. sebelum laparoscopy saya dah ambik clomid utk 3 bulan, pastu buat iui sampai 3 kali. semua fail.
saya nak mintak 2nd opinion. Lepas buat laparoscopy minggu lepas, hari ni dr bagi saya injection 'leuprorelin acetate'3.75mg. saya baru amik sekali. katanya suruh amik sampai 3 bulan. dan lepas the last shot, dalam 2-3bulan seterusnya baru saya akan dapat period balik. masalahnya saya agak teragak2 utk amik injection ni, tapi dr mcm tak bagi choice utk balik fikir dulu, dia pun actually tak terangkan injection tu utk apa. tapi lepas balik, saya buat research di internet mcm ramai cakap side effect mmglah teramat byk, and kadang ada yg tak period selama beberapa bulan lepas tu. dah la saya dah cuba selama 5 tahun utk dapat anak, dan saya mmg ada masalah period tak stabil (ada sekali tu sampai 6 bulan tak period). kalau saya teruskan dgn ubat ni, saya takut period saya jadi makin teruk. dan saya teramatlah desperet nak dapat anak sbb umur pun dah meningkat. tolong sgt2 advice, kalau saya stop dan tak teruskan injection ni boleh ke? (injection kedua bulan July).


Suntikan tu adalah sejenis analog GnRH. Ia merendahkan hormon estrogen. Maka, sisa-sisa sel endometriosis yg tak dapat dibuang sewaktu pembedahan Endometriosis Stage 3 atau 4 (dijangka masih tertinggal dalam 10,000 sel) diharapkan 'mati kekeringan'. Kalau kelak dapat endometriosis lagi pun, bukanlah dari yg sedia tertinggal dalam pelvis tetapi dari benih darah period yang baru. Utk stage 3-4, surgery sahaja tak mencukupi. Yg dah plan nak stop pregnant, biasanya Dr akan sambung utk 6-9 bulan. Yg masih belum habis kuota bilangan anak dikehendaki, biasanya Dr akan bagi 3 kali dahulu then reassess.


Zaman sekarang lebih menekankan 'informed decision'. Dr2 bagi info, pt yg buat keputusan. Dr2 yg kerja kat hospital ni tak de untungnya pun, ubat tu kan hospital punya. Utk endometriosis stage 1 dan 2 shj biasanya Dr tak bagi suntikan tu.




Dreamless Life said...
salam doktor,
Salam :)
nak tanya, betul kah pengambilan clomid akan menyebabkan peningkatan berat badan yg mendadak? kawan2 yg pernah ambil clomid juga ada masalah sedemikian. pipi bloating, double chin dan berat susah turun walaupun ada berdiet dan exercise.
betulkah berat mmg tidak boleh turun langsung?harap bantuan doktor.
stk


(first time tgk short-form stk ni, nanti I nak pinjam ya :)


Bagus juga salahkan ubat, tak le stress bertambah :)


Ada 2 kumpulan respon pt. Satu kata berat badan bertambah, yg satu lagi claim berat badan susut. Malah ada (lebih ramai) yang tak mengalami penambahan atau pengurangan berat badan pun.


U dan kawan2 u termasuk dalam golongan yg sama. Tetapi banyak kadang sebenarnya ada faktor lain yg menyebabkan berat badan mcm tu dan kebetulan sahaja ambil ubat yg ada Clomiphene citrate. Susah nak masuk kepala bagaimana ubat 5-10 biji (1 cycle) tu boleh memberi kesan berpanjangan sangat dan penambahan berat badan seteruk itu. Ke u/kwn2 kena ambil berkali2? Kalau begitu, Dr ada bagitau tak apa penyebab masalah kesuburan sampai kena ambil ubat dan beberapa kali? Ada penyakit yg memberikan kesan berat badan. Penyakit ini juga boleh mengganggu kesuburan di samping memberi risiko penyakit2 lain utk jangkamasa panjang.





On Yg dijanjikan


Searchforjr said...
wah.. this is inspiring.. subhanallah.. thanks for sharing..
saya pernah komen dkt post WSM 5008 sebelum ni, maybe tak terbaca..
Saya disahkan ada endometriosis stage 3 (w endometrial cyst) thru laparoscopy by a specialist. my previous gynae had given me clomid without knowing that I have endo (masa tu x tau lg, until she referred me to the specialist).

Soalan saya: apakah kesan clomid ke atas pesakit endometriosis? bolehkah clomid menyebabkan keadaan endometriosis saya menjadi lebih teruk?

terima kasih, doc!
Worry not, dear. My answer is, most probably NO :)


But bila tak pregnant (ambil ubat ke tidak), kita pun dapat period kan? Period tu yang boleh menambah lagi endometriosis seedling ke ruang pelvis. Tu sebab kita dapati pregnancy itself (banyak hormon progesteron) menjadikan endometriosis itu 'dormant' and kdg2 pulih!




On TAFF

Zarina said...
salam Dr.
semua syarat2 diatas tu mmg sata tepati.. cuma sy nk bertye pada doc, agak2nya berapa lama saya harus tggu utk jalani IVF ni seandainya saya terpilih?
Bila ada fund. Sumbangan dtg dari derma syarikat atau majlis/jamuan di mana hasil jualan meja atau derma disumbangkan kepada TAFF. Sumbangan juga dtg dari hasil jualan buku masakan tu.







On Pap smear


zohan_min said...
salam..
Dr, bleh trangkan dengan jelas prosedure thin prep?..
Tiada perbezaa yg pt akan alami. Sama sahaja.


Bezanya ialah alat yg digunakan utk sampling itu (selain harganya :)


Kalau Pap smear, the small brush yg digunakan itu akan di-smear ke atas sekeping slaid kaca, fixed with alcohol spray dan dihantar ke makmal. Di makmal, ia akan dibuat special staining sebelum dibaca di bawah mikroskop.


Kalau Thin prep, berus itu akan dicelup ke dalam botol berisi cecair khas. Di makmal, ia akan ditapis khas dahulu bagi membuang yg tak berkenaan (yg boleh menjadikan penilaian tidak jelas/terlindung) kemudiannya barulah diproses utk dilihat di bawah mikroskop.




on To Laila Hani dll

sweet tooth said...
Doc, nak tanya skek berkenaan IVF. Before start tu, sure ada nak kena check darah kan? Ada waktu tertentu ke nak amik darah ni? I mean kena datang 10 days after period ker etc? By the way, when is the next IVF Information session?
Tiada strict atau standard list tapi usually screening penyakit tertentu (mcm dlm kes pembedahan lain), ujian hormon tertentu (ikut keperluan) dll. Kalau long protocol, I selalu akan ulang ujian LH. Estradiol hanya kalau bilangan telur banyak sangat sahaja (tu sebab kena buat controlled stimulation shj, jgn terlalu ghairah nak dapat telur banyak).


Tak faham pula knp u kena dtg on day-10 sahaja...no comment.





marinahunny said ...
assalamualaikum doc,
Walaikum salam warahmatullah :)
saya sudah 3 thn berkahwin dan selepas setahun pertama saya tidak mengandung secara semulajadi dan kami suami isteri berjumpa doc dan melakukan rawatan selama setahun. semasa rwatan tu saya dan suami telah cek darah (saya) dan air mani(suami) dan suami normal cuma saya mengalami masalah hormon tp pakar kata x beri mslh sgt. tiap2 bulan saya mkn clomid sebiji dan kemudian hari ke 11 /10 (kalu x silap) sya di inject ubat apa saya lupa utk pecahkan telur. sblm tu dh bat TVS dan telur cantik. 3,4 kali buat tp x berhasil. setelah setahun kami stop kejap utk cuba cara tradisional pulak.

ada lah jmpa tukang ni yg rasa perut. bbrp kali jg tp x berhasil. skrg ni saya ingt nk jmpa pakar tu balik utk smbung rwtan dan cdangnya nak cek tiub dulu.

kwn saya yg 2 thn kawin baru dpt anak baru ni suggest utk mkn asid folic jenama appeton dan katanya dia jg mkn 1 produk biodex utk kuatkan rahim. kmudian dia jgh suggest jmpa seorang bidan utk rasa peranakan. katanya sebulan slps dia jmpa bidan tu dia mengandung.

entah lah doc, banyak sgt cadangan smpai saya tak tahu nak buat yg mana. nasib baik suami x mendesak. saya dah 31 thn dan suami 33 thn. saya perlukan pendapat doc utk step seterusnya. terima kasih doc krn buat blog ni. saya selalu nmpak doc jwb soalan dlm surat khabar dr zmn saya bljr lg. nama doc mmg saya ingt.






Alamak, nampak sangat I ni jauh lebih 'muda' daripada u.


Berapa telur yg 'cantik'? Berapa ketebalan endometrium? Slps injection tu, ada check tak sama ada telur tu 'pecah'? Soalan yg paling penting.....dah berapa kali ambil ubat Clomiphene citrate tu


Sebabnya....banyak pendapat yg sarankan berhenti selepas 6 bulan sekiranya tiada tanda telur pecah, lebih2 lagi kalau sebelum itu tak pernah hamil/bersalin. Ini utk mengurangkan risiko kanser ovari yg didapati meningkat bagi wanita yg mengambil lebih drp 12 bulan.


Jumpalah pakar sakitpuan dekat2 rumah u yg ada subspecialty dalam IVF sekali. Dalam pengajian kepakaran sakitpuan, saya contohnya, tidak diajar selok belok rawatan kesuburan secara terperinci. Bila ikut bos2 IVF kat HUKM dan kat Hamburg dulu, barulah diajar sikit demi sikit ilmu ni.


areina said...
DR, kebiasaan saya akan merasa sakit pada breast dan breast menjadi besar dan tegang towards getting period. Boleh DR terangkan tentang simptom ini? Apakah puncanya? Is it a problem bila tak lagi rasa seperti itu menjelang period?
TQ
Hormones dear, hormones. Blame the hormones, right after ovulation dia dah mula buat hal. Tu sebab antara tanda awal pregnancy pun benda tu jugak. Kalau tak pregnant pulak, hormon tu akan turun just 1-2 days before period dan u pun tiba2 perasan tanda2 tu hilang.





It's me said...
doctor,

saya ada makan pil perancang nordette untuk regularkan period saya selama 42 hari. biasanya bilakah darah haid akan turun selepas selesai makan ubat tersebut i.e selepas tamat 42 hari tu?
thanks doc.


Within a week, sama ada keesokan harinya atau penghujung seminggu itu.


Pendek sungguh jawapanku ini :)