Sebelum mencedok atau memetik 'ilmu' dari laman ini, anda tidak perlu meminta kebenaran tetapi diingatkan membuat semakan sendiri terlebih dahulu dengan doktor anda atau guru anda sebelum mem'forward'nya kepada orang lain dan memikul tanggungjawab akibatnya.

Pohon doa kesejahteraan dan limpahan rahmat Allah ke atas guru-guru saya dan juga pesakit-pesakit saya yang banyak mengajar saya bidang ini. Segala pujian bagi Allah (peringatan ini untuk diri sendiri) . Mudah-mudahan, taubat saya diterimaNya dan segala dosa saya diampunkanNya serta saya terus dilimpahi rahmatNya. Sekiranya ada kesalahan, pohon dibetulkan, saya terbuka kepada teguran.

Sebarang percubaan berbentuk komen atau soalan bertujuan mengiklankan apa sahaja perniagaan atau blog sendiri tidak akan disiarkan. Blog ini bukanlah untuk iklan menjual barang. Peace.....

Wednesday, 15 June 2011

To Laila Hani dll

Cik/Puan (saya pula yg bertanya soalan);

Selalunya saya dapat terus post komen n profile saya yg ada gambar tu akan keluar secara otomatik.Tp srg, saya cuma nampak kotak klik pd 'select profile', baru keluar kotak utk komen n lepas tu kena verify identity, macam saya ni visitor pulak. Dah tu, bila buat pun tak jadi apa, dia kembali pd google (sbb saya chose google dlm select profile tu) user name n password, dan macam tu la berulang2.
Saya notice pd sudut atas kanan page ni asyik ada 'sign in' je walaupun saya dah lama signed in.
Pening....tapi masih belum give up, tak seronok nak kopi-pes soalan pd entry yg tak de mukadimah topik.
Sekian, terima kasih :)

Tuesday, 14 June 2011

Hmm...

Masih tak dapat menjawab soalan di bawah/bhg komen.
Nape ya?
Tak leh jawab guna profile saya.
Dah la saya tak pandai bab komputer ni.
Saya akan cuba jawab soalan yg lain kdn.



So, areina;
DR, sudah sebulan since my last lucrin shot. Bilakah seawal atau selewat-lewatnya saya patut period semula? Can SI without precaution already by now?Can stop Caltrade already?Bekalan ubat dah habis.
TQ

areina - boleh stop ubat n bole SI tanpa precaution. Kalau masih belum period, jumpa I nx wk, scan tgk endometrial lining dulu.

Sunday, 12 June 2011

Yg dijanjikan

As promised,
Inilah doa yang diamalkan oleh the lady who got pregnant after 15 years (if u read my previous entry).
Rupa2nya doa tu dah pun ada di muka blogsite ini.




Inilah tulisan tangan patient itu, lebih cantik berbanding tulisan ayam/cakar saya...

Tapi, yg (A) surah al-Imran tu ayat 38 (bukan 30). Yg lain2 tu, sahih....
Surah al-Imran adalah surah ke-3
Surah al-Anbiya' adalah surah ke-21
Sila rujuk ayat dalam "English Education" di kanan blogpage ini :)



Meanwhile;
Here's another story.
A 38-year-old lady,
Been married for 10 years (2001),

Yg saya ingat cerita treatmentnya sebelum ini adalah pada tahun 2008 (tak ingat pula sebelum tu dia ada ke mana n buat apa but she adopted a baby in 06),
Seen by a fellow gynaecologist.
She had HSG done - normal,
Tak ingat sama ada dia ada ambil simpler treatment before tapi yang dia ingat, pernah tried IUI sekali and it was traumatic experience, dr kata 'difficult'

In between tak ingat pula apa treatment.

Sept 2010, I first saw her.
Inilah rentetan rawatannya bersama saya selepas itu:

Cycle Oct 2010
-Clomiphene - TVS tgk ada 2 kantung telur
-IUI in Nov : memang susah nak masukkan that small catheter through the cervical os, it took me a loooooong time.
-It was unsuccessful

Cycle Dec 2010
-HSG attempted : the radiologist tak dapat masukkan instrument thru the cervical os.
-Hysteroscopy : rupanya tiub tertutup dari pangkal

Cycle Feb 2011
-Dia setuju nak buat IVF
-Planned for Long Protocol

Cycle Mar 2011 (LMP 17/03)
-COC with Down Regulation using GnRH analogue (buserelin).
-Buserelin dosage was increased as her LH and Estradiol were still not optimal

Cycle Apr 2011 (LMP 17/04)
-rFSH 375IU (higher than the usual 300IU) added from day-2.
-Buserelin and rFSH dosages were tailored to accordingly (TVS and blood tests).
-5 follicles (3 large and 2 medium-sized)despite that high rFSH dosage.
-uhCG as usual (on 01/05/2011)

-OPU on day-17 (after 14 days of stimulation)
-Only 3 eggs
-Antibiotik dan pain-killer mcm biasa
-Embriologist buat IVF sahaja (sebab sperm cantik)
-Keesokannya : hanya 2 shj yg jadi embrio (1 lagi masih tahap M1)

-Embryo Transfer buat on day-3
-Itupun not an easy one
-Terpaksa tukar kpd catheter yg ada guide-wire sbb catheter biasa masih tak dapat negotiate masuk cervix

embrio dia pun lebih kurang macam ni, satu ada lebih fragment.

-Intravaginal progestin for luteal support.
-Oral estradiol until blood level was OK.

-Ujian darah BhCG (15 days after uhCG) >400IU/l
-What does it mean?
1. Yes, she's pregnant (at least biochemical sbb belum confirm dgn scan lagi kan?)
-But, that high?
2. Hmm....jgn2 twins kot?
3. At least I am not worried...most probably a healthy baby w normal chromosom (otherwise BhCG selalunya akan rendah drp biasa)

Sebelum saya bercuti sekolah, nampak DUA gestational sacs...hmm...betullah ini twins.

Saya pun tumpang gembira campur terdiam sebab....twins? Serta-merta benda2 ni masuk kepala saya ....preterm delivery, pacenta previa, pre-eclampsia, financial burden (bukan murah nak besarkan/sekolahkan seorang anak, inikan pula 2 orang). Itu belum kira lagi the money spent on IVF (adalah dalam 11K utk monitoring, bloos test, OPU, ET) tidak termasuk ubat (she's a doctor).

Seperti selalu, saya pun bertanya "meh la share apa rahsia/petua"

Dia cuma jawab;

"Tak de apa dr (susahnya nak percaya), saya cuma tido je..."

(Hmm...saya pun suka tido....)

Hmm...nantilah saya korek lagi rahsia dia ni n share kat sini.

Balik cuti, last Friday I saw her again. Satu embrio nampak OK : 1 fetal echo with yolk sac. Satu lagi kantung nampak a smaller echo with no yolk sac
Bila guna doppler fx, heartbeat cuma ada dalam satu embrio sahaja.....
Harap2 biarlah yang sorang ni kekal sampai lahir cukup bulan.
Harap2 janganlah yang tak menjadi tu memberi kesan kepada yg satu lagi (most likely tidak sebab ia masih kecil, spontaneous resorption usually follows).

Tuesday, 7 June 2011

Q&A

Agaknya blogger.com ni ada masalah. Saya susah nak jawap dalam comment macam biasa. So, ini jawapan kpd sebhg soalan bulan Mei. Seperti biasa, sila ambil maklum akan disclaimer di atas ni ie jawapan ini hanya PANDUAN sahaja dan TIDAK menggantikan nasihat doktor anda. Sekian....



It's me asked on WSM 5008 (23/05/2011);

baru2 ni saya mendapatkan rawatan IUI kali ke3 tetapi tidak berjaya. pada hari ke 28 saya period tapi darah yg keluar sgt sedikit hinggakan saya xperlu pakai pad cukup dgn pantyliner saja.soalan saya

1) adakah darah period yg sangat sedikit ini kesan dari ubat2 yg saya ambil? saya mengambil ubat secara suntikan sbb badan saya tak tahan dgn clomid. kalau makan clomid badan jadi panas sehinggakan xbole tidur malam.

2) semasa scan telor sblm IUI saya ada nampak doc tulis cyst/hydrosalpinx pada kertas yg mencatatkan saiz telur sblh kiri. jika saya ada cyst/hydrosalpinx boleh ke saya mengandung tanpa buat IVF? tiub belah kiri saya mmg tersumbat ttp sebelah kanan tidak tersembat namun adalah sempit. my gynae kata walau sempit chance utk mengandung ada.

3. adakah perlu kalau cyst/hydrosalpinx mesti jalani laporoscopy dan buang dulu cyst atau kena ikat tiub dulu. kalau xbuat boleh mengandung ke?

4. akhir sekali, saya memang bercadang utk buat IVF tetapi risau jika buat IVF bolehkah success jika ada cyst/hydrosalpinx? apa pendapat dr.

harap doktor boleh membantu. maaf banyak sgt soalan. thanks doc!

Answer;

1) Mcmana tau ada hydrosalpinx? Kalau buat TVS dapat nampak, most probably memanglah hydrosalpinx ie dalam tu ada cecair terkumpul. Kajian kata elok tutup supaya cecair tu tak flush out/merosakkan embrio selepas embryo transfer IVF nanti. Kdg2 bukan hydrosalpinx tetapi tiub tu hanya membengkak (disebabkan oleh penyakit lain) tetapi tak de pun pengumpulan cecair, cuma bila buat HSG nampaklah terowong dlm tiub membengkak tu.

2) Berapa bilangan telur yg besar? Bila dah tau ada kerosakan pada tiub (tapi tak tersumbat sepenuhnya), boleh cuba kaedah lain eg IUI tetapi tak perlu sehingga berkali2 especially bila dah nampak bilangan telur besar tu banyak eg dgn injection FSH higher dosage. Sekali tak jadi (dgn telur yg banyak), probably sebab by chance tapi kalau kali ke-2 pun tak jadi, mmm....maybe memang tiub tak dapat ambil pun telur tu masuk.

3) U masih ambil apa2 ubat yg ada hormon progestin ke masa period turun tu? Sebab, ubat tu boleh menahan period. Or, maybe U sebenarnya pregnen, ada buat blood test BhCG?

4) I agree w ur dr, laparoscopy maybe the next step. Assessment on the tubes pun lebih detailed and sometimes dr boleh buat prosedur 'repair' kerosakan tiub ikut laparoskopi tu, cuma ia memerlukan kesabaran sebab ia kerja halus/teliti eg jahitan pada kelopak fimbriae etc.

5) cyst yg dr nampak tu pada ovari ke? Kalau dlm scan ia terpisah/ di luar ovari, mungkin cyst pada tiub sahaja. Berapa saiz?

Sekian :)



Mag asked on PCOS (27/05/2011)

doc..ada kemungkinan x kalo xnak buat laparoskopi ni..boleh baik dgn sndri nya?? boleh kecut sendiri....cyst tu..

saya ada cyst dlm 2 cm..sebelum ni period teratur..skrg xteratur..start dr bulan Mac 2011. dah 2 bulan x period..berat badan saya ok.BMI tu masih paras ok..sya x pasti ada PCOS atau tidak...dh cek UPT mmg -ve..

Jawapanku;

Cyst PCOS asalnya adalah kantung telur yang 'tergencat' pembesarannya, saiznya sekitar 8mm sahaja diameternya (berbeza dgn saiz kantung telur matang 18-22mm). Lama kelamaan, dari bulan ke bulan, bertambahlah bilangan cyst ini jika tak de ovulasi.

Kalau cyst 2cm, biasanya bukanlah cyst PCOS, kecuali kalau u ada ambil ubat kesuburan (yg membesarkan kantung telur baru dan juga kantung telur lama ie cyst PCOS).

Dah berapa lama U ada cyst ni? Apa kandungan cyst tu, cecair sahaja kan? Kalau 2cm (sama macam saiz kantung telur matang), I biasanya monitor je every month utk 3 months, sebab, most likely cyst tu akan kecut sendiri, tak yah buat op pun.

Cuba tanya dr u dulu dgn lebih lanjut. I tak boleh tilik dari sini :)



Ida asked on Mengira Waktu Subur (30/05/2011)

salam Dr..
saya dh setahun kahwin. before ni memang tak kisah pasal period tapi bila still tak pregnant i feel worried.
my period : 1-8 jan, 5-19 feb, 12-18 march, 2-8 apr, 24-29 apr, 14-20 may(just brownish 4days, 2days fresh blood, then brownish again)...
is that normal? macam mana pula saya nak tau waktu subur saya?


Jawapanku;
Ish! Ni mesti tak baca betul2 entry Mengira Waktu Subur tu :) Apa2pun, dah cukup setahun, eloklah gi check dgn mana2 dr sakitpuan.



Min Malek asked on Ovarian Cyst (31/05/11)

Salam dr,
sy mengandung 10 minggu, dr detect ada ovarian cyst sebesar 5 cm,minggu lepas sy buat lagi checkup n dr detect pelvis mass most likely a dermoid cyst berhampiran dengan cyst yg sedia ada. Dan dalam masa 2 minggi je cyst sy membesar almost double. Dr suggest nak operate pd usia kandungan 3 bulan. soalan sy adakah operation ini berisiko pada baby?boleh ke kalo sy x operate?

Aminah


Jawapanku;
Dermoid cyst/teratoma jarang sangat mengecut pun. Eloklah operate, cuma mcm yg dr u ckp, biasanya akan buat sekitar minggu ke-14. Kalau tunggu lebih lama, lagi leceh nak operate sbb kandungan semakin membesar (lagi sempit ruangan abdomen utk dibuat prosedur) dan risiko cyst tu jadi lagi besar selain risiko terpintal (twisted ovary) sewaktu rahim tu naik membesar ataupun sewaktu berpantang lepas bersalin bila rahim 'turun' mengecil, rupture dll. Lagi satu, lps op, dr akan hantar teratoma tu utk HPE. Kalau immature, kena follow-up lama sebab ada risiko. Kalau tak nak operate jugak, dr tak de la nak paksa. Cuma bila terpaksa buat secara emergency op nanti lagi leceh. Berapa level blood test utk alpha fetoprotein?

Monday, 6 June 2011

Intermission n My Book Club

MY BOOK CLUB - JUNE

...and after so much n so long I've been engrossed w the subjects of Holland n Sudoku n Asterix in Switzerland n Plane Crash n Negeri 9 Royal Family in May, I managed to finish reading this book for the 2nd round (sebab saya kura-kura bab istilah2 ekonomi).

So Cik2 dan Puan2, my one-in-every-month Book Club starts with this...for just RM29.90 (if u want similar knowledge for free, cari dalam internet, pun ada orang Malaysia buat), my gained knowledge in Economy/Finance , I believe, is strengthened.

I hope that the author ( a Chartered Financial Consultant and a Malaysian too!) would consider having this book translated into Bahasa Malaysia too, as I believe many more would benefit from that and be saved from 'themselves'. Beware of greed...the big SIN...and the 'opportunists' (I have another word to describe 'this' but this time, I won't wear heart on sleeve) amongst us.


INTERMISSION

Cuti Sekolah,
Pertengahan tahun selalunya banyak aktiviti berkaitan O&G:
- OGSM (O&G Scientific Meeting), this annual event is usually held during this period, this year it's in Penang
- HUKM O&G nite (pun annual event), celebrating the 'coming' of 1st Yr O&G Masters students, and the 'going' of those Final Yr yg baru passed Part 2 exam n jadi new Clinical O&G Specialists. There will be on-stage performance by each team too! (Last year, En Jake jadi superman :)
- O&G Orientation weekend for the 1st Yr doctors yg baru masuk 4-yr O&G Masters Programme, joined by the 4 universities (UM, UKM,USM and UIA). This year, it's UM turn to organise and they chose...Teluk Batik, Perak darul Ridzuan.


Bos pun berjaya memujuk saya ikut dia (if only he knew the main reason I finally agreed...)


Actually, the main reason why I agreed to join was.....what was built by the Hollander on that Pangkor Island for more than 300 years (341 years, to be exact).

The Dutch Fort in Pangkor Island.



I can understand lubang bulat tu dibesarkan utk gerak2kan meriam, tapi tingkap 4-segi tu camne nak gerakkan senapang?

Tiang ni baru dibuat, tak tau pulak apa kegunaannya....

Bandingkan dgn dinding Kota Belanda ni, masih utuh. I wonder...siapa yg dikerah menyusun batu-bata ni, orang Belanda ke orang tempatan? The wall is thick, as thick as 3 batu bata tu disusun memanjang (berbanding dinding rumahku setebal sekeping bata yg pendek itu), kesianlah kalau moyang saya yg dipaksa membinanya.

My imagination ran wild, apa orang Belanda buat ni? I cd stand underground that thing (and I am TALL).

Saujana mata memandang, imagine pakai teropong lanun tu meninjau Tanah Besar n mengawal perdagangan di Betawi.

Sempat menikmati seafood di Lumut. Ikan jenahak kukus, lihatlah matanya itu, bukti super-fresh!

Sempat balik kampung 2 kali. Makanan wajib...kupang, sekarang dah semakin mahal (RM5/kg), tetapi nampak apa di tengah2 tu? Yezzr...oyster! pun RM5/kg SAHAJA! Saya pun borong!

Terung di kampungku dah rupa macam aubergine! Tak yah cari kat upscale groceries pun and it's free!

...and of all these years, I found these 'terung belanda' at PJ Hilton during our usual sisters-get-together Friday lunch buffet.

Kesimpulannya, memang seronok bercuti di negara sendiri. In fact, lebih menyeronokkan! Makan pun senang dan banyaaaaak. Cuma sifat manusia selalu inginkan apa yg orang lain nak dan apa yg kita belum dapat. Bila dah dapat, tak lah best manapun.

...and somehow, bila tengok pokok kelapa, hati saya masih tetap akan teruja macam kanak2 (I know....sea is nearby).



- Tak lama lagi pulak, the annual ESHRE, this year it's in Stockholm. Saya tak plan nak pergi setelah melihat program. Saya berminat nak meng'servis' kandungan jumjumatun saya ni di Rusia! Hmm....kena baca semula pasal Stalin.....Macamana nak bagi minat ni? Dulu saya mengantuk betul bab ni.

Anyway,
Kepada adik2 (in 10 years' time, tukar jadi "kepada anak2") Yr 1 yg baru join;
Welcome to this world :)
Hope that you'll 'grad' in 4 years and serve the nation.


Kepada yang lain2;
Selamat bercuti!
Saya sampaikan pesanan dari orang Melaka...
Kami memang suka berpantun. Aruah nenek saya selalu jawab soalan dengan pantun spontannya.

Halaman rumah kami pun sentiasa bersih :) Cuma, pesanan yg ni buat saya terdiam seketika....