Sebelum mencedok atau memetik 'ilmu' dari laman ini, anda tidak perlu meminta kebenaran tetapi diingatkan membuat semakan sendiri terlebih dahulu dengan doktor anda atau guru anda sebelum mem'forward'nya kepada orang lain dan memikul tanggungjawab akibatnya.

Pohon doa kesejahteraan dan limpahan rahmat Allah ke atas guru-guru saya dan juga pesakit-pesakit saya yang banyak mengajar saya bidang ini. Segala pujian bagi Allah (peringatan ini untuk diri sendiri) . Mudah-mudahan, taubat saya diterimaNya dan segala dosa saya diampunkanNya serta saya terus dilimpahi rahmatNya. Sekiranya ada kesalahan, pohon dibetulkan, saya terbuka kepada teguran.

Sebarang percubaan berbentuk komen atau soalan bertujuan mengiklankan apa sahaja perniagaan atau blog sendiri tidak akan disiarkan. Blog ini bukanlah untuk iklan menjual barang. Peace.....

Thursday, 21 April 2011

Rehat

Berehat lagi
Malam ini bos aka En Jake balik dr Bangkok laparoscopic course
Sponsored (tak aci!)
Ada hands-on surgical training lagi
I hope he'll teach me more and more
New updates n tips
Nanti saya ajar 'uols' pulak ya :)

So, disebabkan bos aka Mr Jake nak balik,
Saya pun akan kesibukan lebih sedikit semula
Dan meng-pause dari blogging sekejap
Lagipun,
Malam ni ada konsert JB

Mokcik ni kena jadi chaperone
First time seumur hidup nak gi konsert ni
Dulu2 ada lah...Barney concert :)
Ada ke patut dia suruh saya tunggu kat luar stadium je
Reason? She wants my seat replaced
Dia malu kot nak gi konsert dgn Mokcik?
Ish! No way saya nak mencangkung kat luar tu sorang2...

Anyway, to those yg belum mengetahui
Let me entertain you w some facts about this stadium...

STADIUM MERDEKA
This stadium was the biggest stadium in South-East Asia upon completion.
They took less than a year to build it!
The plan was designed in July 1956, the construction began in September 1956 and the stadium completed by Aug 1957!
Triple Wow! Siapakah itu developer?
Saya salute sama Tuan developer!
Sampai hari ni pun belum dengar dia roboh atau nak roboh (unlike some stadiums, hahahahahahahahaha)
Huahahahahahahahahahaha (guling2)
Wakakakakakakakaka(susahnya nak habis ketawa :)
Bak kata anak2 saudara saya;
"kwang kwang kwang!"
Saya dah pun googled siapa kontraktor Stadium Merdeka yg cerdik pandai ini.
The main contractors were Messrs KC Boon & Cheah Co Ltd and Lim Quee & Sons

Dirasmikan pada 30 Aug 57, just one day before....
Keesokannya pulak digunakan utk...
"Merdeka! Merdeka! Merdeka!"
Yes yes...of course, this was the stadium that witnessed our Independence Declaration more than 50 years ago.
Lebih tua dari umur saya :)

It can easily accommodate 20,000 spectators.
(konsert Bieber ada 17,100 tiket je)
With 50 turnstiles, people can be seated in less than 30 minutes and the stadium emptied in less than TEN MINUTES.
Sangat mententeramkan jiwa apabila mengetahui fakta ini (manalah tau kan kot2 terbakar dek haba Bieber fans nanti)

3 hari yg lepas, saya telah memaksa En Jake menunjukkan jalan ke sana. Baru first time nak pergi ni :)
Dah masuk kereta, baru teringat...laa...ada benda ni ya. Olehkerana saya jarang guna pun, saya memang kura2 dalam mengisi address input
nothing much kat pintu masuk, ada board ni
crew baru nak pasang stage

To those mothers-to-be
You'll understand why I (and other moms) do things like this
(sigh) anak...anak.....
I can buy > seribu bungkus mi Maggi w that tau Man
U better be as clever as him.
In an interview, he said;

"My message is you can do anything if you just put your mind to it. I grew up below the poverty line; I didn't have as much as other people did. I think it made me stronger as a person it built my character. Now I have a 4.0 grade point average and I want to go to college and just become a better person."

...buck up girl, buka buku sekolah tu, baca!!

Wednesday, 20 April 2011

Endometriosis part 3

sambung kuiz mengenal gambar scan



Before surgery, it is very important to obtain as much information as possible from whatever imaging technique/s available. Tapi tak la sampai semua orang kena buat CT scan atau MRI. Most of the times, USG (which is far cheaper) is adequate enough PLUS knowledge, knowledge and knowledge.


kawasan hitam dalam cyst tu biasanya melambangkan isi kandungannya cecair jernih, most likely this is serous cyst
homogenous cystic content - darah la tu


Ada faham?


sekali tgk, macam sebiji sahaja
bila pusingkan angle sana sini, baru dapat further info yang sebenarnya - ada lebih drp satu cyst. In fact, there were 2 smaller cysts, kalau tak cari or jumpa (sebab kecil) n buang masa op, rugi kan?

Most importantly, we must always be prepared in anticipation that the findings during the surgery (intra-op findings) might be totally different from what we had suspected earlier on.


So, apa preparation tu Dr?
1. Knowledge again
2. Updating the knowledge
3. Bowel prep
- perkara yg patient saya tak berapa suka
- sebab rasa ubat ni menurut mereka 'pahit bercampur masin'
- proses mengosongkan usus secara berperingkat menggunakan sekatan makanan dan ubat mencetus pembuangan air besar BERKALI-KALI sehinggalah yg keluar itu cecair air sahaja
- supaya - kalau usus terbocor, tak lah melimpah najis tu ke dalam ruang intra-peritoneal
- dan supaya - senang saya nak buat bila usus kempis tak makan ruang ni
- jangan mengelat ya
- jangan minum tak habis
- kalau boleh, jangan sampai muntah



sambung steps...these 3 important steps;

4. Baca Bismillah sebelum mula 'cutting the skin'
5. Remind aka paksa assistant baca Bismillah jugak :)
6. Baca Bismillah lagi dan lagi sebelum setiap langkah prosedur


7. tak yah ceritalah apa saya buat selepas itu, sebab ada direkod dalam VCD, U tgk la sendiri dulu kat rumah, kalau tak faham, boleh tanya masa datang appointment nanti....

Tuesday, 19 April 2011

Endometriosis part 2

(sila baca dahulu post mengenai endometriosis yg lalu)


Endometriosis
- derived from the word 'endometrium'

So, what is endometrium?
- lapisan terdalam pada dinding rahim (uterus) yang akan mula2 menebal dan kemudiannya ter-detached pada awal setiap kitaran membentuk haid
- lapisan endometrium ni penting untuk perlekatan(implantation) embrio
- FYI, rahim (uterus) ada 3 lapisan - serosa (nipis je pd permukaan rahim), myometrium (lapisan tengah yang berotot, di sinilah asalnya fibroid) dan endometrium

So, apa kaitan endometriosis dgn endometrium?
- (sila baca teori dalam post yg lalu)
- tu sebab namanya hampir2 serupa dgn endometrium

Macamana nak confirm endometriosis?
- hanya secara direct visualization sahaja iaitu kena saksikan dgn 4 mata sendiri (bagi saya dan suami serta dr2 lain yg rabun) tanpa bantuan apa2 alat imbasan pun, maknanya kena buka/operatelah
- mujurlah zaman sekarang dah ada teknologi laparoskopi, tak yah buka besar2
- mujurlah teknik laparoskopi dah semakin berkembang, bergantung kepada kemahiran yang ada, bukan sahaja boleh tengok (diagnostic laparoscopy), kira point utk bagi staging berapa, and juga boleh buat clearance treatment

Habis tu, saya kena operate dulu ke?
- Ish! Tak semestinya. Sebab, endometriosis tak semestinya membebankan atau memberi masalah. Ada yg tak dapat senggugut pun, ada yang subur berturut2 tahun, ada yang dapat tahu bila dah nak sampai umur menopaus etc etc

Kalau tak nak operate, macamana Dr boleh kata saya ada endometriosis?
- Saya bagi provisional diagnosis (iaitu diagnosis yang disyakki paling mungkin) dulu. Nanti, bila dah operate (n kalau setuju nak di-operated), barulah saya boleh bagi final diagnosis (confirmatory diagnosis). Lebih kurang ala2 Dr 'tilik' dulu.
- Ada beberapa petanda utk Dr syak U ni ada endometriosis. Tetapi, ia tak le betul 100% utk semua. Ada yg tak de apa2 problem pun n Dr jumpa masa dia datang utk general screening check-up. Ada yg hanya dapat 1 atau 2 atau lebih atau semua petanda di bawah:
--1) senggugut (dysmenorrhoea)
--2) sakit ketika hubungan seks penetratif (dyspareunia)
--3) sakit ari2 (pelvic pain) biasanya kalau dah lama ada endometriosis
--4) kesukaran hamil (subfertility)
--5) ketulan di bahagian bawah perut (pelvic fullness/swelling)
--6) ada fibroid (sebab endometriosis dan fibroid 'hidup' dengan 'makanan' yang sama iaitu hormon estrogen)

Dr bagitau saya ada chocolate cyst, tu endometriosis ke?
- Endometriosis tu adalah nama am. Ada orang bijak pandai yang telah memberi nama khas untuk endometriosis di bahagian tertentu
- chocolate cyst (or endometriotic cyst or endometrioma) : endometriosis yang berupa cyst di dalam ovari
- adenomyosis (endometriosis di dalam myometrium (lapisan berotot rahim)
- so, kalau nak nama masuk dalam sejarah perubatan moden, silalah bagi nama khas utk endometriosis pada tiub falopian, usus, pundi kencing, parut pembedahan etc etc

Dr kata saya ada ovarian cyst, yg tu pun endometriosis ke?
- Oh! Tidak semestinya. Ovarian cyst ada banyak jenis (sila rujuk kembali post terdahulu)
- Kebiasaannya, ovarian cyst yg endometriosis tu (aka chocolate cyst/endometrioma/endometriotic cyst) kelihatan berjeragat cecairnya. Istilah perubatan moden utk meng-describe endometrioma ialah
--1) homogeous (as opposed to hypo-echoic dalam cyst biasa)
--2) thick capsule
--3) kadang2 boleh ada banyak sekatan2 di dalamnya (multi-loculated)
--4) lupalah pulak amende lagi.....

Adenomyosis tu camne?
- Lokasinya sama dengan fibroid, iaitu di dalam lapisan myometrium
- Cuma, ciri2nya berbeza
- The border is not that well-defined, nampak macam sebati je dgn myometrium (unlike fibroid yg ada kelihatan capsule yg jelas)


.....silalah tambah soalan am n pendek2 ya, nanti saya jawab panjang2.

Sementara itu, silalah meneka gambar di bawah n bagi hadiah sendiri :)

simple ovarian cyst
bukan cyst, hahaha
either endometrioma or haemorrhagic corpus luteal cyst
endometrioma
endometrioma
endometrioma
Ya benarrr, sebenarnya, ramai yang ada chocolate cyst ni, ada banyak lagi gambar scan, maka janganlah sedih lama2, lagipun, tak semestinya akan susah nak pregnen, the probability is less but still not impossible.

Have faith

Tuesday, 12 April 2011

Sila bagi cadangan

Tak de modal plak sekarang
Nak tulis pasal apa ya?


Someone suggested tulis pasal ultrasound lagi
- tapi saya belum cukup ambik gambar nak demo
trans-vaginal ultrasound or TVS. Step 1 - kena tgk Dr u orientate scan view tu ikut cara ni ke....
....atau ikut cara ni. Lepas tu, tgk pula ikut sebelah ni ke....
...or ikut sebelah ni. I buat guna probe dari bawah (mcm gbr tgh) dan ikut sebelah kanan ie. pundi kencing sebelah kanan monitor.
Hah....mesti dah pening ni.


Someone else pulak suggested tulis pasal apa ya?
(saya pun dah lupa :)


Sebenarnya
Kepala saya dah pening
Sebab no 1 - bulan ni nak bayar income-tax (adoi!)
Sebab no 2 - bulan depan cuti sekolah lagi (maid saya cuti seminggu, mana nak pergi ni?)
Sebab no 3 - kerrrrrajinan saya bekerja menyebabkan baki akaun saya dah nampak dasar (tu pun ada hati nak jadi full-time housewife)


Sebenar2nya
- saya rasa balik2 cakap topik yang sama je
- kena cari challenge baru ni
- kena gi update ilmu baru


Silalah bagi cadangan
Tak yah la angkat2 tangan mcm cite Hantu Kak Limah :)



Memasak pun tak de idea - thin sliced parboiled potatoes n grilled aubergines in tomato sauce
vege bruschetta w balsamic vinegar
Not my thing - tekak saya sah2 Melayu nasi n sambal belacan, unlike my Mr Jake's