Sebelum mencedok atau memetik 'ilmu' dari laman ini, anda tidak perlu meminta kebenaran tetapi diingatkan membuat semakan sendiri terlebih dahulu dengan doktor anda atau guru anda sebelum mem'forward'nya kepada orang lain dan memikul tanggungjawab akibatnya.

Pohon doa kesejahteraan dan limpahan rahmat Allah ke atas guru-guru saya dan juga pesakit-pesakit saya yang banyak mengajar saya bidang ini. Segala pujian bagi Allah (peringatan ini untuk diri sendiri) . Mudah-mudahan, taubat saya diterimaNya dan segala dosa saya diampunkanNya serta saya terus dilimpahi rahmatNya. Sekiranya ada kesalahan, pohon dibetulkan, saya terbuka kepada teguran.

Sebarang percubaan berbentuk komen atau soalan bertujuan mengiklankan apa sahaja perniagaan atau blog sendiri tidak akan disiarkan. Blog ini bukanlah untuk iklan menjual barang. Peace.....

Thursday, 24 March 2011

Terima kasih, Cikgu!

Tumpang bersyukur.
Alma Mater saya yang semakin hebat!
Alhamdulillah.
Besar sungguh jasa Cikgu2 kita, sampai ke tua, saya (dan ramai lagi) masih kenang jasa Cikgu.
Menyebarkan ilmu tanpa meminta bayaran.
(I hope program2 rahsia kejayaan etc etc bla bla turut menimbangkan amalan bersedekah mengajar).
Bukankah ilmu dianugerahkan Tuhan secara percuma?


Anyway, saya baru membaca berita dalam sarang portal sekolah lama saya tu:

Keputusan SPM 2010

Tahniah diucapkan kepada semua pelajar MRSM Tun Ghafar Baba yang berjaya dalam SPM 2010 yang diumumkan pada 23 Mac 2011. Tahniah sekali lagi kepada yang berjaya dengan cemerlang.

Pengetua dan seluruh warga maktab mengucapkan tahniah dan terima kasih kepada semua pelajar kerana berjaya memeriahkan suasana dengan pakaian kebangsaan yang lengkap. (seronok tgk gambar ada yang pakai baju melayu lengkap berkain samping, wow!)

Untuk makluman, Gred Purata Sekolah (GPS) ialah 0.914. Seramai 250 pelajar telah berjaya mendapat semua A (straight A's). Tahniah sekali lagi.

(dulu, time saya, yg dapat straight A's tak sampai 200 org seluruh Malaysia. Sekarang, satu sekolah je dah lebih angka tu)
This time, MRSMJ ranked only second to MRSM PC. Dengar khabar, with GPS 0.82, MRSM PC is the best school nationwide. Congratulations!




Someone important in my life pun dapat colourful result.
She got 9A's, she beat me by an extra A+ (walaupun kami 22 thn dulu pakai sistem A1).
Only 1 A (dia lebih lidah omputeh drp cakap Melayu)
The rest 8 A+
Meremang buluroma saya bagitau result dia bila menjawab pertanyaan orang
Alhamdulillah sangat2 :)
Cuma....
...
.
.
Saya ckp kat suami saya;
"The sad part is to realise that it is time to let go"

Saya cuba berlawak;
"lagi 10 tahun, sorang2 start kahwin"

Dia terdiam, lalu berkata;
"...sure dah tak seronok lepas ni dia tak de. Tinggal 3 orang je lagi"

Hmm...belum apa2 kami dah sedih.


Anyway,
to all,
ingatlah,
kita ni patut amalkan konsep 'belajar sepanjang hayat'...

Friday, 11 March 2011

Cuti sekolah

March 2010 : DXB





Anak saya cuti sekolah
Saya pun 'terpaksa' bercuti
March is always our 're'bonding-session
This doting mother n her dotter
We are holidaying again
Merentas benua


Saya pun berehat dari mem-blog

.
.
.


Selamat bercuti sekolah!
Selamat lega dari traffic jam!

Thursday, 10 March 2011

Menopause

snapped this on board Eurostar...


...while enjoying the food served



Meno-haid
Pause-berhenti

Men-NO-pause?
Ish! Men pun dapat, tapi namanya andropause

Walaupun menopaus tu maknanya haid berhenti, tapi bukanlah blanket rule utk semua.
Yg terpaksa dibuang rahim (tapi ovari masih tersimpan) pun tak dapat haid lagi tapi tak le menopaus.

Apa makna menopaus?
Ovari berhenti berfungsi.

So, apa fungsi ovari?
Menghasilkan telur2 (kita pun bolehlah pregnen)
Maknanya menghasilkan estrogen n progesteron (estrogen bagi kulit kita cantik, progesteron lawan side-effects estrogen)

So, am I doomed?
Ish! Tak bagi lihat begitu. Cuba putar teleskop tu n redefine what menopause means


(positive thinking, positive thinking)
- dapat beribadah tanpa stop
- a kind reminder to slow down (sebelum patah kaki tergelincir)
- older means wiser (compared to muda2 dulu asyik memberontak ikut jiwa muda or sebaliknya self-pity je)
- look back what we have achieved so far (ourselves, families, our younger generations anak cucu cicit)


Take prep steps from now
- ambil kalsium (sebab bone density is at its fullest when we are/were 28). Suruhlah anak2 gadis kita ambil makanan berkalsium
- healthy lifestyle (makan, senaman) - can't stress enough on these two (walaupun badan saya semakin mengembang)

Understand the changes we are going through
The common ones:
- hot flushes/flashes ie serangan kepanasan. Kalau sekali datang tu, menyirap sampai boleh dapat migraine kan?
- kulit kering
- sakit belakang
- pedih perut (macam dapat gastrik pulak)
- moody - senang nak marah, sensitif (eg kalau suami tegur sikit pun dah terasa)
- pelupa atau susah nak concentrate (payah jugak kalau kita masih bekerja, asyik kena sound dgn boss je ni)
- kurang nafsu seks
- sakit/pijar ketika hubungan seks (sebab the vaginal wall is now thinner, in fact almost a third of the original thickness...ouch!)

...err,
sama je macam yg saya bagitau kat patient2 yg ambil GnRH analogue injections (in endometriosis)
Sebab ubat tu akan mengurangkan hormon estrogen

So,
Yg saya experience masa menopaus ni sebab kurang estrogen lah ya?
Ya benarrrr
Bukan sebab kurang yang lain
Yg lain tu sebab kesan penuaan
Yg tu, menopaus atau tidak, kita semua semakin hari semakin tua
and dalam al-Quran dah bagitau, tua ni tiada ubatnya.


Think positive...
- endometriosis pun akan pause
- fibroid akan mengecil
- comparatively, less risk of getting endometrial cancer (so, jgn ingat lagi lambat menopaus tu lagi elok)

Think positive...
- tak yah susah nakbeli sanitary pad
- tak yah risau takut ter-pregnen
- which means, ibadah dgn suami pun tak terganggu :)


Menopause is ANOTHER reminder that we are indeed getting older
(sebenarnya n sepatutnya dari sekarang kena beringat, kita semakin tua, jgn ingat persiapan pasal simpanan bank or insurans sahaja)
penyakit2 lain pun (yg age related) datang bertamu dgn lamanya
saluran darah pun dah semakin 'mengeras' n berkarat dgn kolesterol/blood clot
and closer to 'memory-pause' ie nyanyuk
also closer to 'heartbeat-pause' by nature


Remember,
No self pity.
Be thankful.....

...it's interesting to learn about salmon's life cycle (and be thankful for what we are and have). From freshwater river stream, they swim into the Pacific / Atlantic ocean yg meluas n bergelora tu for years, then (95%) they swim hudreds of miles and find their own way back to the same river, with their partners, to reproduce in their natal stream ie the exact spot they were hatched and soon die within a few days/weeks. Lebih kurang macam "dari tanah dia datang, kepada tanah dia kembali". And at least kita sempat tengok anak cucu, salmon sempat tengok telur je tau...


So,
10 or 11 years to go (unless I get it earlier)
and I shall embrace it gracefully
InsyaAllah...kalau umurku masih panjang.


Me without any make-ups. 10 years from now, I should attain menopaus. The face/skin will age, tapi why be sad, tengkorak di sebaliknya itu dah sememangnya pun hodoh :)
...err...jom teman mama jogging, Man.

Friday, 4 March 2011

Ectopic Pregnancy

Let there be light, be it at the end of the tunnel, or anywhere.....


Kehamilan ektopik - kehamilan yang terletak di luar kawasan sepatutnya (di dalam ruang rahim.
(kalau ada baca entry lama, endometriosis : iaitu ectopic endometrium ie endometrium-like tissue that is found outside its normal location di permukaan dalam pada rahim)

Macamana boleh jadi ektopik?
Fakta 1 - persenyawaan ovum (telur wanita) dan sperma SEPATUTNYA berlaku di kawasan penghujung tiub falopian.
Fakta 2 - setelah embrio terbentuk, ia akan memulakan pembesaran seiring dengan 'perjalanan' dari situ menuju ke ruang dalam rahim. Kemudian embrio ini akan melekat (implantation)

Masalahnya, dalam ectopic pregnancy;
Kalau tiub falopian tu tak normal eg rosak akibat penyakit atau terlebih panjang, maka perjalanan embrio inipun terganggu sedangkan ia akan terus membesar sehinggalah mencapai 'umur implantation'.

Inilah sebabnya ectopic pregnancy is MOST COMMONLY LOCATED IN THE FALLOPIAN TUBE. Ada juga terdapat di tempat lain eg di ovari atau di dalam runag abdomen (camne agaknya sperma ni boleh bergerak terlebih laju? or maybe, embrio ni yang ter-reversed ke hala terbalik?); atau terlebih forward sehingga sampai ke dalam serviks (pintu rahim).

Tapi, macamana boleh jadi kat saya ? (orang lain tak dapat pun ya ke?)
Habis tu, awak pregnen kan? Memanglah, sesiapa sahaja yang melakukan hubungan seks ada kemungkinan akan pregnen. Maka barangsiapa sahaja yang pregnen, memang ada kemungkinan pula akan terkena ectopic pregnancy. Sesiapa sahaja, sama ada awak atau orang lain. So, janganlah bersedih atau menyalahkan takdir.

Tapi ectopic pregnancy is not that common, around 1% sahaja.

Ectopic pregnancy cannot grow much or survive in that fallopian tube. Until it reaches a point where it causes the tube to burst/rupture, hence internal bleeding. This can be life threatening to the mother. This also means, the pregnancy is not salvageable. We want to save the mother's life from complications of continuous bleeding.


Zaman sekarang (telah pun beberapa tahun) di Malaysia ni dah makin ramai doktor yang boleh buat operation ektopik ni ikut laparoskopi sahaja (I already mentioned the many advantages of laparoscopic surgery over laparotomy). Even in cases on bleeding ie tiub dah pecah, when the vital signs are still stable and the bleeding in considerable not that much (around 200ml), and the surgeon is skillful in doing laparoscopic surgery, it can still be done through that way. But, if your doctor is not trained in doing laparoscopic surgery, it is better (and safer( for him/her to 'buka terus'.

Pernah dengar kemoterapi? Yes, inipun ada digunakan dalam rawatan ectopic pregnancy but in selected cases sahaja. Methotrexate injection is used and serial blood tests (b-hCG) and there is a risk that surgery is finally indicated (in about 30% cases).

This unfortunate patient had been having regular menses till the day I did vaginal scan (saje2 sebab dia memang dah under my follow up for suspicion of endometriosis). Unusual presentation sebab dia tak pernah missed her periods. Sekali tengok nampak macam biasa je, 2 ovaries with egg follicles
Bila tukar sikit angle probe tu, nampaklah a foetus inside what was earlier thought as an ovarian follicle. The ectopic pregnancy was seen next to the uterus. It was located in the right fallopian tube
and the pregnancy was still viable! See the fetal heart activity when using doppler? dup dap dup dap dup dap....
yes, she had retroverted uterus and a small left ovarian cyst, suggestive of an endometrioma. Memang betul pun masa laparoscopy, she had endometriosis and that caused this ectopic pregnancy as the fallopian tube was not healthy. She had her tube (with the pregnancy inside) removed.
This was from another patient, the ectopic was already non-viable (miscarried dah) and there was blood accumulation in the fallopian tube (hematosalpynx), nampak tiub dia bengkak kan? She was given methotrexate and followed up with serial blood tests.

Tetapi,


Tujuan saya nak tulis pasal ectopic pregnancy ni bukan nak cite in detail. Cuma nak advise apa yang perlu diketahui/dibuat setelah anda mendapat ectopic pregnancy (dalam kebanyakan kes, setelah menjalani pembedahan ektopik)

1. If you get pregnant again, your risk of getting an ectopic pregnancy again is between 7-10%
- Yes, your risk is higher when compared to the general population (awal2 tadi saya ada bagitau yang the risk of ectopic is only 1% kan?)
- But look on the bright side, if you are pregnant again, the chance of that pregnancy being in normal location ie intra-uterine pregnancy is 90-93%

2. Still, anyway, since you are at increased risk of another ectopic pregnancy:
- bila2 masa period lewat or rasa lain macam je pattern period tu, buatlah UPT
- kalau UPT positive, cepat2lah gi check dgn doktor kat mana kandungan tu
- sama ada doktor akan scan (vaginal scan lagi dapat tgk awal) or kalau tak nampak jugak, doktor akan suruh buat blood test 2 kali and selang 48 jam and compare the 2 values of b-hCG
- biasa2nya kan, kalau the value doubles after 48 hours, most likely it is an intra-uterine pregnancy (bukan ektopik)
- kalau the level of b-hCG naik tapi sikit je : hmm... ada possibility etopik
- kalau level turun : mungkin keguguran (tak kiralah sama ada dalam rahim atau ektopik)

3. Kesuburan?
- tengoklah apa penyebab ektopik yang dulu tu
- kalau ada PID or endometriosis dalam pelvis, memang kesuburan tu kurang (dah lah sekarang pulak ada 1 tiub sahaja kan) especially kalau tiub yg masih ada tu pun nampak rosak
- That is why penting doktor yg buat operation tu cari/bagi info:
---the condition of your pelvic area eg perlekatan/adhesions
---the associated condition that may cause ectopic pregnancy eg PID, endometriosis
---the condition of the other tube (termasuklah jejari fimbria)
---what was done
-Generally kesuburan tu akan kurang sedikit. Yalah, kan dah tak de satu tiub. Jadi, kalau ovulation occurs from the ovary yang dah tak de tiub tu, kan tak de peluang pregnen bulan tersebut? Mind you, ovulation does not occur ikut turn (dia tak kira sama ada ada giliran ovari kanan atau kiri)

Sekian secara ringkas tetapi tak le ringkas manapun.