Sebelum mencedok atau memetik 'ilmu' dari laman ini, anda tidak perlu meminta kebenaran tetapi diingatkan membuat semakan sendiri terlebih dahulu dengan doktor anda atau guru anda sebelum mem'forward'nya kepada orang lain dan memikul tanggungjawab akibatnya.

Pohon doa kesejahteraan dan limpahan rahmat Allah ke atas ibubapa saya dan ibubapa mertua saya. Juga ke atas guru-guru saya dan juga pesakit-pesakit saya yang banyak mengajar saya bidang ini. Segala pujian bagi Allah (peringatan ini untuk diri sendiri) . Mudah-mudahan, taubat saya diterimaNya dan segala dosa saya diampunkanNya serta saya terus dilimpahi rahmatNya. Sekiranya ada kesalahan, pohon dibetulkan, saya terbuka kepada teguran.

Sebarang percubaan berbentuk komen atau soalan bertujuan mengiklankan apa sahaja perniagaan atau blog sendiri tidak akan disiarkan. Blog ini bukanlah untuk iklan menjual barang. Peace.....

Friday, 25 February 2011

Finnish!

(for a friend who is currently in Finland. Apa yg hubby u study jauh2 kat sana tu?)

Finland
A small country with only 5.4 million population
In 2006 (as usual, official report from EHSRE ni memanglah lambat keluar, maklumlah nak kumpul data from all European contries) which was just published last year;

- there were 3652 IUI-H (husband) and 758 IUI-D (donor)
- Of 3652 IUI-H, delivery rate was 7.1% (Germany, UK and Belgium tak reported pun, agaknya sikit sangat buat IUI. When I was in Hamburg the doctor whom I was doing atachment with did about 40 OPU and 40 ET but only 1 IUI in a week!)
- Of the deliveries - 88.8% were singletons, 10.9% were twins and 0.4% were triplets.


Finland does more IVF cycles than Malaysia
In 2006 alone;
- 18 IVF centres (12 were private) and ALL reported their results

- 9116 cycles (2849 IVF, 1927 ICSI, 3561 frozen ET, 385 egg donation) as compared to us (tak sampai 2000 cycles). In 1999 there were 7213 cycles and in 1992, 2331 cycles.

- pregnancy rates comparable to other European countries
# 27% per OPU of IVF and 26.8% per OPU of ICSI (Wow! They were so confident that the calculation was based on per OPU and not per transfer which would give a higher number to show off). For comparison, Germany reported 29.9% for IVF and 28.0% for ICSI while UK reported 28.9% for IVF and 30.1% for ICSI. Belgium 28.3% for IVF and 27.2% for ICSI). All these were per OPU. FYI, I only mention these 3 countries as I had had some IVF exposure/training/meeting there.

# 99.7% were either single or 2-embryos and the remaining 0.3% used 3 embryos. That was why their twin pregnancy rates were only 12.0% and triplets were 0.2% (itu pun from frozen embryos).

So, yes, my dear friend;
they were very careful in giving stimulation drugs
As multiple pregnancy is associated with many complications to the pregnant mother and her foetuses
.

I'm not sure pasal dia punya reimbursement,
Berapa cycles dapat free ya?

and...
...nak duduk sana lama2 sampai dapat Finnish PR status ke?
dah puas dengan snow, salmon n reindeer?

Tuesday, 22 February 2011

The final interview

Been on Sunday's "Nasi Lemak Kopi 0" 8.30am slot at TV9.
February's topic is reg gynae.

Why did I agree?
(selalunya akan decline due to family commitment)
Sebab pagi2 tu, suamiku tido semula.
Anak2 pun tido balik.
Ummu je yg dah bangun.

Keluar rumah 7.50am
Sampai sana 8am
Touch-up n tampal mekap sana sini.
Habis shooting 8.45am
Sampai rumah before 9am.
Sunday morning mana ada heavy traffic?

Week 1 - on kanser serviks (sbb nak ckp pasal vaksin HPV)
Week 2 - senggugut (dah tak de idea)
Week 3 - fibroid (the commonest tumour in the uterus and in the body)
Next week - any suggestion?

Sebenarnya dari week 2 lagi nak bercakap pasal masalah kesuburan
Tapi mokcik2 ni pulak nak suruh cakap pasal menopaus
Camne ni?

Wednesday, 16 February 2011

Nasi Arab

(copied from my other blog)

Sajak resipi nasi Arab di-introduced oleh adik saya, kami telah lama berhenti berkunjung ke al-Rawsha (rasanya dah lebih setahun pun). Dulu, asyik mencari2, lebih2 lagi bila selepas balik umrah (kat sana kan nasi Arabnya lagi best).

Sebenarnya mak n abah saya pandai memasak nasi Bukraha/ beriani gam, maklumlah nenek orang Batu Pahat. Dulu, selalulah mereka memasak untuk kenduri kahwin adik-beradik dan sedara-mara. Sekarang, hanya pada musim perayaan sahaja dan bila2 teringin. Tetapi saya sangat tak berminat nak belajar memasaknya, sebab leceh n banyak steps.

Berbalik kepada nasi Arab yang simple;

Menurut adik saya, prinsip utama nasi Arab ni adalah seperti masak sup daging je.
Lepas tu ditambah beras basmathi yg telah dibasuh dan pastikan sukatan air mencukupi.
Bunyinya memang senang kan(kecualilah kalau kita tak tau camne nak masak sup pulak :)

Ini pula resipi yang saya telah di-modified terhadap sup itu. Konsep 'simple' masih ada. Memandangkan haiwan kegemaran saya dan hubby adalah yang mengembek itu, maka yang di bawah ini adalah nasi Arab kambing (pilihlah bahagian ribs n kaki).

.
.
.

Step 1 paling penting
Baca Bismillah dan berdoa biar sedap dan cukup :)

Step 2 merebus kambing (kecuali kalau suka daging kambing yang liat :)
- Bahagian pilihan saya - ribs n kaki, dipotong sederhana besar. Kalau ribs tu, suruh potong selang 3-4 tulang.
- Kambing hendaklah dicuci dgn tepung gandum dan air
- Masukkan kambing itu ke dalam pressure cooker bersama air lebih kurang tenggelam sikit je kambing tu.
- Masukkan 3 sudu besar bawang putih blended (jangan kedekut ya) dan seketul sederhana/besar halia yg ditumbuk halus (bertujuan utk mengharumkan bau kambing yang .... itu, sehinggakan bila suami balik buka pintu rumah pun dah terliur dgn baunya yang semerbak)
- Make sure secure tutup betul2.
***kalau guna ayam rasanya tak yah le masuk pressure cooker, nanti hancur, rebus dalam periuk biasa sahaja.
- Setelah periuk itu mengeluarkan bunyi desing, sederhanakan api dan biarkan berlangsung selama 40-45 minit
- Tutup api dan release wap panas itu sebelum membuka periuk.

Intermission : sementara itu, bolehlah berehat menonton TV, bergaduh dgn anak, membaca suratkhabar, sembahyang atau membaca tafsir al-Quran

Step 3 beras
Basuh beras basmathi dan buang air sebanyak mungkin.
Untuk 2 kg kambing, saya biasanya guna 3-4 cawan penyukat beras tu je.
Basuh dalam periuk nasi je, tak yah guna banyak2 bekas (walaupun maid ada utk membantu :)

apa sahaja jenis beras basmathi boleh digunakan. Tapi kalau nak yang lebih cantik di mata, guna yang bersaiz extra-long macam yg ini. Apa2 pun, ada petua, rendam je beras tu utk setengah jam sebelum dicuci 'gently', memang dia akan mengembang dengan panjangnya.

Step 4 menyediakan barang2 menumis
Buka petiais dan cari barang2 ini;
(He he, check dulu n beli la di pasar dahulu ya)

- sebiji lemon (bukan limau purut atau limau kasturi atau buah oren)
- seikat kecil daun ketumbar (yang busuk tu, tapi penting utk nasi ni). Saya biasanya cuci dahulu lebihan daun ini, toskan, masuk dlm bekas dan simpan dalam freezer utk tahan lama. Bila nak pakai, terus ambik.
- 1-2 biji tomato yg dibelah 4-6
- sebiji bawang besar (merah) dipotong 8-12
- 1-2 sudu besar bawang goreng (buat sendiri n simpan, yang dijual di kedai tak semanis yang digoreng sendiri)
- segenggam kacang gajus, sebenarnya tak yah gajus pun tak pe
- 2 genggam kismis, yg ni elok diletak sebab kismis memang best dan berkhasiat serta tak le mahal sangat!
- i kiub ayam

Buka pula laci dan keluarkan rempah berikut;
- sedikit kayu manis
- sekuntum bunga lawang (sebenarnya 4-5 kelopak pun dah cukup)
- 5-7 biji cengkih
- 4-5 biji buah pelaga

Step 5 menumis dan taruh satu demi satu
- 2-3 sudu besar minyak sapi dipanaskan di dalam kuali
(berhati2 memilih jenama, maklumlah, ada kontroversi)
- masukkan kacang gajus dan goreng sehingga perang sedikit shj
- kdn masukkan kismis, pun kejap je
- then terus masukkan rempah 4 beradik tu, pun sekejap juga
- masukkan pula sesenduk dua air rebusan daging supaya tak hangus bahan gorengan tadi
- masukkan kiub ayam
- pindahkan ke dalam periuk nasi berisi beras tadi

Adegan "main masuk dan campak je" ke dalam periuk nasi
- masukkan air rebusan ikut sukatan beras, tapi saya biasanya lebihkan 1 sukatan ie kalau 4 cawan beras, masukkan 5 cawan air tu
- masukkan daun ketumbar
- ambil lemon, golekkan dulu sebelum dipotong dua, perahkan terus ke dalam periuk tadi(jangan masukkan bijinya)
- masukkan bawang besar dipotong, bawang goreng, tomato yang dipotong
- masukkan 1/2 sudu kecil garam halus (atau secukup rasa)
- kacau biar rata
- masukkan kambing di celah2


- Dah siap! Jgn lupa on suis periuk tu!

Melihat banyaknya isi drp beras, lebih sesuai dinamakan kambing arab masak nasi.


Hmm...sedapnya bau bila buka periuk. No colouring, all naturale

Selepas dimasak, inilah dia! Kalau nak kaler merah, tambah je sos spaghetti, tapi bukanlah nasi arab namanya


nasi Arab yang sesuka hatinya ditambah warna dgn sos Prego.


nak cantik, beli rusuk kambing. Suruh dia hiris selang 3-4 ribs, lepas tu potong separuh.


DIsebabkan resipi ni tak de sukatan tepat, tiap2 kali memasak, memang tak sama warna :)


Nasi Arab ini sedap dimakan begitu sahaja atau lebih sedap lagi dimakan bersama salad dan sos cili

Salad (courtesy dari kawan/patient saya yang lagi pandai memasak segala, thanks Natasha)
- timun jepun dipotong dadu
- tomato ceri dibelah dua (tomato biasa pun boleh, dipotong dadu)
- bawang besar dihiris
- yoghurt perasa natural sebanyak sesuka hati
- sedikit garam
- sedikit black pepper

salad - timun, epal hijau, tomato dan ditambah natural yoghurt, sedikit garam dan black pepper. Hubby suggested "cuba tambah grapes, mesti lagi sedap"


Hmm...bukan setakat tambah grapes, saya tambah biji delima (yg dari Spain ni bijinya boleh dimakan tau)...


....dan kiub nenas dlm tin dan strawberry serta epal


lama2 saya rasa ni bukan acar lagi tapi dah jadi fruit yoghurt pulak. Hubby's favourite (maklumlah, dia pernah duduk lama sangat kat negara omputeh itu), kena buat lebih sebab dia suka makan ini sahaja bila free.


Sos cili
- 3-4 biji cili merah
- 2 biji bawang putih
- sebiji tomato
- sedikit garam
- air secukupnya
- dimasukkan dalam blender dan dimesin halus


cili merah + bawang putih + tomato. The marriage between nasi Arab and this sauce membuatkan sepinggan nasi memang tak cukup.


Selamat mencuba! Tapi, jaga2 dgn kolesterol ya! Kalau masih normal, selepas ini, kita memasak...

...butter prawn!

dah lama sungguh tak memasak lauk ni. Tunggulah bila saya memasak semula n tulis dalam blog yg lagi satu tu dulu...

...bilalah agaknya laptop saya nak sihat semula?

Selingan : Mari Memasak : Terung goreng cili

Cuti sekolah nak datang lagi,
Iman ada agenda di -----,
Internet surfing - tiket, hotel dll (tak salah berangan),
Membuka blog2 lagi 2 tu...
Terjumpa pula masakan ini.


Terung goreng cili.

...terung goreng sambal di Restoran Melur, memang boleh dipuji2.


Cut-n-paste gambar ke blogsite sini,
Sementara nak tunggu 'lappy' saya n Iman sihat semula,
dan menulis semula,
Marilah kita berkongsi masakan pula.


Tak pernah pun memasak item itu sebelumnya,
Selalu ordered bila makan kat luar,
Sama ada kat warung2,
Ataupun yg kat high-end restaurant seperti di Bijan,
Until we went to Restoran Melur at Edgware Road,
Punyalah sedap.....sampai tergerak nak memasak.
(Sama ada betul2 sedap, ataupun sebab lauk2 lain tak sedap, atau sebab kami dah sangat lapar...baru sampai, tu sebab tak memasak)


Selang beberapa hari di sana,
Mencuba memasak,
Mmmmmm.....memang sama rasanya.

Balik sini,
Buat lagi,
Tapi tak sama la pulak,
A few lessons learnt :
- kena guna barang yang sama
- kena guna chopper, bukannya blender (tak nak halus sangat)
- tak leh campurkan cili merah dan hijau, kisar asing2

Bahan2nya;
- Jalapeno pepper (kat pasar TTDI ada ni)
- Cili merah
- Aubergine (atau terung panjang)
- Ikan bilis yg dibersihkan
- Kiub ayam
- Sedikit gula (err....suamiku tak kuat pedas)

aubergine aka terung tetapi besarrrr, cili pulak lebih kurang separuh saiz cili di Mesia tapi pedas...


Cara2nya
1. Hiris memanjang atau menyerong aubergine setebal 2cm, kemudian lumurkan sedikit garam halus pada aubergine (untuk mengelakkan minyak diserap terlalu banyak apabila menggoreng)
3. Goreng hirisan aubergine dengan sedikit minyak
4. Sementara itu, guna alat chopper n kisar jalapeno pepper tanpa sebarang air
5. Kisar cili merah pula (jangan kisar bersama, nanti warnanya tak cantik)
6. Panaskan kuali dgn secukup minyak
7. Masukkan ikan bilis
8. Apabila separuh garing, masukan cili merah dan hijau itu
9. Masukkan kiub ayam dan terung
10. Masukkan gula sejurus sebelum siap memasak


...terung goreng cili n ikan bilis, versi 'Mokcik'.


Marilah memasak lauk baru,
Seperti biasa, silalah tambah/komen/kongsi pendapat utk memperbaikinya.
Saya pun dah muak asyik2 asam pedas sahaja.
Baru2 ni tried : chocolate croissant pudding (macam itu Masterchef Australia's Callum pya), puaslah mencari chocolate croissant kat bakery.
Nanti saya share resipi2 lain,
Sehinggalah laptopku sihat.