Saya masih memilih untuk menulis di alam siber secara percuma walaupun sesekali ada yang mencadangkan agar saya menulis buku mengenai infertiliti. Sebelum mencedok atau memetik 'ilmu' dari laman ini, anda tidak perlu meminta kebenaran tetapi diingatkan membuat semakan sendiri terlebih dahulu dengan doktor anda atau guru anda sebelum mem'forward'nya kepada orang lain dan memikul tanggungjawab akibatnya. Pohon doa kesejahteraan dan limpahan rahmat Allah ke atas guru-guru saya dan juga pesakit-pesakit saya yang banyak mengajar saya bidang ini. (peringatan untuk diri sendiri) Segala pujian bagi Allah. Mudah-mudahan, taubat saya diterimaNya dan segala dosa saya diampunkanNya serta saya terus dilimpahi rahmatNya. Sekiranya ada kesalahan, pohon dibetulkan, saya terbuka kepada teguran.

Sebarang percubaan berbentuk komen atau soalan bertujuan mengiklankan apa sahaja perniagaan atau blog sendiri tidak akan disiarkan. Blog ini bukanlah untuk iklan menjual barang. Peace.....

Tuesday, 20 September 2011

Outstation

Orang lain kerja outstation, kita pun perasan outstationed juga.
Mendapat undangan memberikan ceramah "Menjalankan kehamilan sihat dan tampil trendy" di Jakarta.
Ditemani oleh seorang wakil PR.
Sanggup membatalkan klinik Sabtu yang lepas.
Walaupun tiket dah naik harga sebab lambat beli (RM900+ per person, return)
Kenapa dan mengapa?


(seperti sesetengah 'pompuan' yang lain, saya akan berilustrasi 'corner' sana-sini sebelum memberikan sebab yang satu itu:



PERJALANAN KAMI
Tak dapat dicerahkan kerana kami (saya dan handbag bergerak saya) asyik bergusti je dalam kapal terbang itu.

As we travelled on Malaysia Day, MAS added this chocolate in the lunchbox.

Environmental friendly, except for the plastic cutleries n aluminium food container.


a huge portion of fish, I must admit, boleh kongsi ber2. dan sedap juga...


HOTEL MENGINAP

The hotel lobby, and this is a 3-star hotel.


MAKANAN KAMI
We had dinner at this Sundanese restaurant.

Sambal terasi.

Jus alpokat yang sedap.

Saya doktor spesialis wanita, restoran ini pula spesialis iga (ribs). Lunch the next day.

Macam kat Dubai pula, the waitress ambil order guna ipod.

Masih dgn jus alpokat, cuma yg ni tukar rupa, chocolate stripes pula.

and I can eat rice with just this sambal terasi (belacan) dan ulam daun salad/timun. Memang berlainan rasanya dgn sambal belacan kita, sampaikan saya masuk supermarket beli terasi utk dibawa balik. kalau boleh, cili, garam n lesung pun saya nak beli, takut tak sama rasanya nanti.



SHOPPING BAJU DLL
.
.
.
.
.
Tak pergi pun.
Tak ada sehelai pun.
Tak sempat.
Tapi 'Aiman tak kisah'
.
.
.

Sebab,
Actually...


SEBAB UTAMA
The main reason why I agreed to go to Jakarta and why Iman wanted to follow but on one condition ie only for 1 night is......this apple strudel! The world-famous Perth's Corica apple strudel. She just wanted to have this strudel.

If you are still not convinced, look at this 3 paper-thin-n-super-crispy layers of pastry with creamy custard and apple chunks strudel. Mahu terliur.
My 'handbag' easily seconds anyone who proclaims that this Perth-originated Corica apple strudel is the best so far. Cua bila dia tgk benda ni, her first question;
"Ma, macamana nak masuk dalam mulut?"
Sangat tebal.
Thanks to a patient-friend who introduced this sinfully delicious indulgence they kindly brought (and of course, bought) from Perth. Funny, only 1 shop/bakery in Perth/Australia but 4 branches in Jakarta.

Walaupun bila dah sampai hotel/rumah, ketinggiannya dan kerangupannya tak la secantik kalau dimakan di kedai itu sendiri, tetapi rasanya masih sedap.

Simpan di dalam peti ais, bila dimakan, seperti makan aiskrim.





Kami pun pulang dengan selamatnya, nasib baik sempat checked-in, maklumlah, 'machet'!


Berjalan masuk ke pintu gate, macam nak masuk villa/tempat peranginan pula, beautiful concept.



Apakah pengajaran yang didapati?

1. Heavy traffic - 'machet' maknanya, jam! Saya terus insaf dan bersyukur tak tinggal di Jakarta. Seteruk2 jam kat KL ni (yg kita selalu komplen dalam FB tu), berganda2 teruk jam kat sana. Machet is the first word that travellers to Jakarta will probably learn.

2. Orang tamak selalu rugi. Ingat tu Mokcik. Punyalah nak bagi orang kat KL ni merasa kelazatan apple strudel itu, saya pun membeli 28 kotak (7 kotak telah dimakan dan dibahagi2 kepada rakan di Jakarta). Memandangkan kami 2 beranak hanya dibenarkan carried on-board sebanyak 13 kotak (lagi 8 kena ckecked-in) dan 4 daripadanya terjatuh (akibat aktiviti bergurau terlebih mother-'dotter' ini, maka yang benar2 sempurna sifat bila sampai di rumah hanyalah 9 kotak sahaja. Selebihnya, ala2 remuk 'eksiden' jenis total loss tu... Maka strudel yang mahal itu (208,000 rupiah) bertambah la mahal harga net ia. Siapa2 nak bawa balik, ingatlah, selamat dibawa 4 kotak yg dimasukkan dalam 1 kotak besar sahaja dan ditatang seperti membawa kaca.
This big box ada handle yang senang dibawa, itupun kami boleh terjatuh-kan :)



3. Jus alpokat memang sedap. Tak tahu pula kat KL ini dijual di mana.


4. Tatabahasa perubatan
- Kanser : kanker (sebutannya kangker)
- Cyst : Kista
- Fertiliti : Fertilitas
- Hospital : Rumah Sakit



Gambar kerja?
Err...tak de la pulak diambil kecuali yang satu ini.
Dasar...


...dan inilah satu2nya bukti saya pergi sana atas urusan kerja. See? Why I chose orange? Remember my Holland post? Batavia? Tapi orang Indonesia memang cantik2, kulit pun bersih, baik perempuan mahupun lelaki. Kenapa org Belanda dulu2 tak nak kahwin dgn orang Tanah Melayu ye?



And for the first time in her life, my 'handbag' became a millionaire.
And she did not spend even a dime.
Jimat :)

2 comments:

  1. doc ni..buat saya tingin je..mana nak cdarik kat kl ni??nasibaik xngndung tau..kalo ngndung..salahkan doc kerana buat kami terliur..hehheeh

    ReplyDelete
  2. cute la doc ni... Sy pun penah pg jakarta thn lepas. mmg xtahan jem die.. nak u turn balik hotel pon dekat 30 minit br sampai..

    ReplyDelete