Saya masih memilih untuk menulis di alam siber secara percuma walaupun sesekali ada yang mencadangkan agar saya menulis buku mengenai infertiliti. Sebelum mencedok atau memetik 'ilmu' dari laman ini, anda tidak perlu meminta kebenaran tetapi diingatkan membuat semakan sendiri terlebih dahulu dengan doktor anda atau guru anda sebelum mem'forward'nya kepada orang lain dan memikul tanggungjawab akibatnya. Pohon doa kesejahteraan dan limpahan rahmat Allah ke atas guru-guru saya dan juga pesakit-pesakit saya yang banyak mengajar saya bidang ini. (peringatan untuk diri sendiri) Segala pujian bagi Allah. Mudah-mudahan, taubat saya diterimaNya dan segala dosa saya diampunkanNya serta saya terus dilimpahi rahmatNya. Sekiranya ada kesalahan, pohon dibetulkan, saya terbuka kepada teguran.

Sebarang percubaan berbentuk komen atau soalan bertujuan mengiklankan apa sahaja perniagaan atau blog sendiri tidak akan disiarkan. Blog ini bukanlah untuk iklan menjual barang. Peace.....

Friday, 2 September 2011

Al Fatihah

...and I can never forget 1st Ramadhan, the day she came to my clinic, very thin and pale....the big 'C' alerted my suspicion.



Today is Friday.
My dear aunt passed away a week ago.
She was 64.
Malam Jumaat around 9.50pm.
About 2 weeks after the surgery,
Barely 3 weeks after she was diagnosed with that aggressive cancer.


There's little that I knew about her sufferings before.
But I learned a few important things from that brief 3 weeks:



1. on her 'gratitude' about her disease;

"Tak pe. Selama ni pun Mak Ja sihat. Ni baru Allah nak bagi sakit"

Yes, dialah yang x pernah sakit selama ini (unlike my mom yg dah bbrp kali masuk hospital n their younger sister who died of diabetes).
Cerita dia bersalin pun sangatlah mudah 'rasa macam nak buang air besar'. In fact yg bongsu terkeluar atas troli katil (nasib baik sempat sampai hospital).
Badan pun maintain slim sahaja.
So, when she knew about this cancer, that was what she replied.


Let us be reminded....
No regrets.
No complaints.
Be thankful with what we 'have' on loan from Him.


2. betapa mudahnya urusan pengkebumiannya;

- Disahkan meninggal pada 9.49 mlm Jumaat.
- Dimandikan dan dikapankan mulai 12 tgh mlm.
- Dihantar ke rumahnya di Batu Pahat pada jam 2 pagi.
- Sampai sebelum subuh, disembahyangkan.
- Dikebumikan sebelum tghari Jumaat.


3. About her good practice

- How she used to recite 2 pages of Quranic verses after Fatihah in her prayers.
- She also recited Yaasiiiiiin in her prayers.
- Hmm.....a wake-up call for me yg selalu mengejar masa for so-called 'important' things-to-do excuses.



al-Fatihah
Semoga ruh Mak Ja dilimpahi rahmatNya.


Terima kasih di atas peringatan yang diberikan.
Terima kasih di atas layanan baik selama ini.
(I used to follow her to school during the early years that I stayed with nenek, naik Vespa bertiga dari Batu Pahat when she and her husband were teaching at one secondary school in Muar)
dan tangan itu juga dahulu pernah menyuap mulut kami beramai2 yg berebut makan nasi panas dgn kicap + ikan goreng.

5 comments:

  1. Doc, salam takziah dari kami semua. Semoga rohnya dicucuri rahmat. Ameen.

    ReplyDelete
  2. Inna lillahi wa inna ilaihi rajiunn... Semoga ditempatkan di kalangan orang yang beriman.

    ReplyDelete
  3. AL FATIHAH...........
    DARI ALLAH KITA DATANG.........
    KEMBALI JUGA KEPADA ALLAH..
    MOGA ARWAH DITEMPATKAN DIKALANGAN ORANG BERIMAN....
    AMIN

    ReplyDelete
  4. Thank you. She was in ICU for about a week. Tak sangka staf mortuary n van jenazah HUKM baik hati nak datang tgh2 malam arrangekan mandikan, kapankan dia n hantar ke BP. 2 years ago, I witnessed/helped them mandikan-kapankan my late mother-in-law, memang boleh dipuji sangat2 tertibnya mereka. Patutpun someone pernah bagitau kat saya kalau dia meninggal, dia nak jenazahnya diuruskan di HUKM.

    ReplyDelete
  5. Org yg baik,amalan yg baik perginya dgn urusan terbaik juga Alhamdulillah allah permudahkan semuanya.
    Ustaz Hassan Din pernah kata: Sesiapa yang meninggal hari jumaat,dikebumikan hari jumaat, dia dpt shortcut..tak perlu jumpa/disoal oleh mungkar nakir.Maknanya bkn calang org yg dpt meninggal/dikebumi hari jumaat.
    Innalillah. Moga kita blh mencontohi kebaikan mereka yg baik2. InsyaAllah.

    ReplyDelete