Saya masih memilih untuk menulis di alam siber secara percuma walaupun sesekali ada yang mencadangkan agar saya menulis buku mengenai infertiliti. Sebelum mencedok atau memetik 'ilmu' dari laman ini, anda tidak perlu meminta kebenaran tetapi diingatkan membuat semakan sendiri terlebih dahulu dengan doktor anda atau guru anda sebelum mem'forward'nya kepada orang lain dan memikul tanggungjawab akibatnya. Pohon doa kesejahteraan dan limpahan rahmat Allah ke atas guru-guru saya dan juga pesakit-pesakit saya yang banyak mengajar saya bidang ini. (peringatan untuk diri sendiri) Segala pujian bagi Allah. Mudah-mudahan, taubat saya diterimaNya dan segala dosa saya diampunkanNya serta saya terus dilimpahi rahmatNya. Sekiranya ada kesalahan, pohon dibetulkan, saya terbuka kepada teguran.

Sebarang percubaan berbentuk komen atau soalan bertujuan mengiklankan apa sahaja perniagaan atau blog sendiri tidak akan disiarkan. Blog ini bukanlah untuk iklan menjual barang. Peace.....

Tuesday, 23 August 2011

Uterine sarcoma

Kanser rahim yang sangat jarang berlaku.
Dalam 100 ribu orang nak jumpa satu kes pun susah.
Hanya mewakili 2-5% kanser rahim (kebanyakan kanser rahim adalah kanser endometrium).


Kanser ini sangat cepat merebak.
Susah dikesan awal kerana tiada petanda.
Juga tiada ujian spesifik.
(Pap smear tu hanya nak tengok pintu rahim/serviks sahaja, bukannya rahim keseluruhannya)
Kalau ada pun petandanya :
- bengkak perut yang cepat membesar
- keluar darah (selepas menopaus)
- sakit
- kesan tekanan rahim yang membesar itu pada organ berhampiran


Why do I bring up this topic?
My maternal aunt is dying of that cancer.
She's only 64 y.o., younger than my mom.
Never been sick before, in fact she really took care of her food intake.
Stage 4.
Let's pray that she's relieved of the pain.


I cannot stress enough on routine medical check-up.
At least breast examination, pap smear and pelvic ultrasonography.
My aunt did not go for any all this while.
She's too embarrassed as many of her doctor friends/neighbours are males.


And, do not become dependant on certain food/ health product or drugs/medicine unnecessarily.
Each has its own side effects.


I was initially perplexed as to where did she get estrogen from as she's been menopausal for more than 15 years.
Uterine sarcoma 'feeds' on estrogen.
What was told by her children was she's been taking ---- milk everyday.
I've read that animal milk also contains estrogen.
Especially when the animals are pregnant, the higher estrogen it contains.
Dulu2, orang memerah susu haiwan ikut musim dan elakkan bila haiwan tu pregnant esp bila dah nampak membunting.
Sekarang, the 'work' is done for almost 10 months in a year (tak mustahil ada yg pregnant sewaktu itu), nanti rugi industri....
Come to think of it, her late husband was also diagnosed with prostate cancer.
There were reports of higher incidence of prostate cancer in countries with high consumption of dairy/estrogen.
Hmm....


We MUST go back to rule no 1.
M.O.D.E.R.A.T.I.O.N.
That's the practice in Islam.
Eat in moderation.....
and be careful with what/the amount you put into your mouth.


She's still battling, in the hospital.
She was admitted to the hospital the same day she came to see me.
Already weak and pale and thin.
The growth had reached the size of a 6-month pregnant woman's uterus.
Blood transfused.
Surgery done after that, the cancer was torn/bleeding (from the massage?) already involved the bowels which was inoperable/fragile due to the bleeding.
Not doing well.
Pints of blood - as of yesterday, 12 pints transfused.
Her blood pressure has been low.
Grandmother stayed with me till last Saturday.
That's why I'd been occupied.

2 comments:

  1. moga dipermudahkan urusan doktor oleh ALLAH ya.amin.................

    ReplyDelete
  2. sama sama doakan yang terbaik!

    ReplyDelete