Saya masih memilih untuk menulis di alam siber secara percuma walaupun sesekali ada yang mencadangkan agar saya menulis buku mengenai infertiliti. Sebelum mencedok atau memetik 'ilmu' dari laman ini, anda tidak perlu meminta kebenaran tetapi diingatkan membuat semakan sendiri terlebih dahulu dengan doktor anda atau guru anda sebelum mem'forward'nya kepada orang lain dan memikul tanggungjawab akibatnya. Pohon doa kesejahteraan dan limpahan rahmat Allah ke atas guru-guru saya dan juga pesakit-pesakit saya yang banyak mengajar saya bidang ini. (peringatan untuk diri sendiri) Segala pujian bagi Allah. Mudah-mudahan, taubat saya diterimaNya dan segala dosa saya diampunkanNya serta saya terus dilimpahi rahmatNya. Sekiranya ada kesalahan, pohon dibetulkan, saya terbuka kepada teguran.

Sebarang percubaan berbentuk komen atau soalan bertujuan mengiklankan apa sahaja perniagaan atau blog sendiri tidak akan disiarkan. Blog ini bukanlah untuk iklan menjual barang. Peace.....

Tuesday, 19 July 2011

Aamiiiiiin...

Mohon doakan bersama.
Someone very close to me is going through IVF op today.
For those who r familiar with the term OPU, today is the day.

OPU - ovum pick-up
OR - oocyte retrieval
FA - follicular aspiration

Semuanya memberi makna yang sama.
Kat Hamburg dulu, guna istilah FA.
Betul jugak tu, Dr 'sedut' (aspirate) kantung tu, dgn harapan kalau ada telur dalam kantung tu, ia akan 'disedut' sekali.
Bukannya 'kutip' (pick-up) telur sbb mana nak nampak?
Bukannya 'petik' (retrieve) telur sbb memang tak nampak telur dlm scan tu.

She had had THREE fresh cycles and ONE frozen Embryo Transfer (ET) before.
I handled the first 3 attempt.

To start with,
She has severe endometriosis.
Underwent 2 surgeries (laparoscopic op)
During the first op, one of the fallopian tube was removed without her/her husband's consent.
The Dr thought it was hydrosalpynx, but later the HPE reported as normal tube.
During the 2nd op, there's nothing much except fibrosis and scarring and adhesions due to old endometriosis.


Her IVF cycles were also challenging (at least to the doctors).

1st - fresh IVF, many years ago. Only a few eggs, cd not remember but I transferred 2 embryos kot?
It ended up with miscarriage, very early. The BhCG went up once shj.

2nd cycle - fresh IVF (ke ICSI?) more embryos sampai boleh freeze the extra ones.
BhCG tak convincing sgt sbb x setinggi yg diharapkan, though dah boleh kata pregnant.

3rd cycle - frozen ET. Yg ni result paling cantik, the BhCG went up up up then turun balik. (sigh).


After the 3rd attempt, she went 'quiet'.
Kecewa?
Merajuk?
Gave up?


Then this year, dia ckp nak try lagi.

I said;

"Cubalah cari Dr lain, ramai yg lagi senior"


I suggested 2 names, they chose one, he's at least 10 year older than me.
The Dr did a minor surgery on her dulu.
He then tried very mild stimulation with only 150IU of FSH short protocol (although it was conveyed that she did not respond as well to the FSH 300IU before, n she was much younger then, maybe he thought that it was due to the long protocol suppression).
I shall write on the current concept of mild IVF stimulation nanti nanti ya.

3 follicles were seen during the scan.
Only one egg during FA.
ICSI - unfortunately that one egg did not fertilise, so no ET.


That was 2 or 3 months ago.
Now she's back with me.


The pressure of treating someone close to you is somewhat undefined.
I'm feeling tremendous pressure (saya mmg suka exaggerate :).
This time, I have no excuse.
Talked to her to going to another senior Dr but dia tak nak lagi.
Ya Allah...permudahkanlah urusan kami ini.


I hope that the procedure goes smoothly as planned.
Her left ovary is high, and with a small cyst.
With adhesions, I hope that there won't be complications.
I shall go with the right ovary dulu.


Please pray for her too.....
She's 36 this year.
Besar sungguh dugaannya utk mendapatkan seorang cahayamata.
Imagine reading about abandoned babies on the news, almost every week.....


Hari tu dia belanja kami lunch at PJ Hilton....this is terung Belanda!

7 comments:

  1. Ameen! i pray that everything goes well with the op. Insyaallah semoga Allah permudahkan segala galanya.

    ReplyDelete
  2. salam, saya doakan semoga beliau berjaya...tahu peritnya bagaimana penantian itu satu penyiksaan...sekarang saya faham...dengan keberkataan bulan ramadan yang akan menjelma, ikhtiar,pasrah dan redha dengan segala ketentuannya...dulu masa saya mengalami benda yang sama, saya selalu pegang perut dan zikir (ikut yang astro oasis)...Allah tahu yang terbaik buat kita..insyaAllah...amin

    ReplyDelete
  3. Amin... semoga Allah permudahkan...

    ReplyDelete
  4. DR, saya confuse sbb masih belum period..last lucrin in May and dah habis makan Duphaston 2 weeks. Ada possibility I dah ovulate (nampak dalam TVS) then kalau tak pregnant bukankah patut dah period? Sbb kalau dah ovulate means lucrin effect dah habis kan?, sbb lucrin stops FSH , LH, Estrogen (tak boleh nak ovulate). Then kalau dah ovulate ,mesti ada rise in progesterone and dah boleh period?
    Or am I not right?
    Saya risau pulak tunggu period ni sbb sebelum ni saya regular. Harap Dr boleh bantu. Thanks

    ReplyDelete
  5. Moga Allah permudahkan semuanya...InsyaAllah...

    ReplyDelete
  6. salam doctor..

    Good day to you..sy br 2 bulan berkahwin, after nikah period pain saya sgt teruk compare to before nikah..senggugut at 1st day yg teruk..sebelum nikah sy biasanya start senggugut pd hari ke 3 or 4.
    The panel doc refers my case to Gynae.

    1st appointment (30/7) - gynae scan perut and masuk kan alat kt vagina. Doc bg tau rahim ok and takde benjolan tp ada infection (keputihan), tp hanya sedikit. Doc bg ubat utk keputihan dan ubat tahan sakit.

    On Wednesday (3/8) sakit sakit perut yang rasa macam nk period. Biasa nya sy hanya akan rasa sakit nak period a few days before period.
    Ikut kiraan next period sy ialah 13/8 (kitaran 28 hari)

    2nd appointment (5/8) - perut saya (area peranakan) sakit bila ditekan2. Doc suggest saya utk buat laparoscopic surgery on 11/8.

    Soalan saya, perlu ke saya try laparoscopic surgery?

    Btul ke keputihan boleh menyebabkan susah utk pregnant?

    Thank you Puan Doc...

    Regards,
    Nana

    ReplyDelete