Saya masih memilih untuk menulis di alam siber secara percuma walaupun sesekali ada yang mencadangkan agar saya menulis buku mengenai infertiliti. Sebelum mencedok atau memetik 'ilmu' dari laman ini, anda tidak perlu meminta kebenaran tetapi diingatkan membuat semakan sendiri terlebih dahulu dengan doktor anda atau guru anda sebelum mem'forward'nya kepada orang lain dan memikul tanggungjawab akibatnya. Pohon doa kesejahteraan dan limpahan rahmat Allah ke atas guru-guru saya dan juga pesakit-pesakit saya yang banyak mengajar saya bidang ini. (peringatan untuk diri sendiri) Segala pujian bagi Allah. Mudah-mudahan, taubat saya diterimaNya dan segala dosa saya diampunkanNya serta saya terus dilimpahi rahmatNya. Sekiranya ada kesalahan, pohon dibetulkan, saya terbuka kepada teguran.

Sebarang percubaan berbentuk komen atau soalan bertujuan mengiklankan apa sahaja perniagaan atau blog sendiri tidak akan disiarkan. Blog ini bukanlah untuk iklan menjual barang. Peace.....

Sunday, 12 June 2011

Yg dijanjikan

As promised,
Inilah doa yang diamalkan oleh the lady who got pregnant after 15 years (if u read my previous entry).
Rupa2nya doa tu dah pun ada di muka blogsite ini.




Inilah tulisan tangan patient itu, lebih cantik berbanding tulisan ayam/cakar saya...

Tapi, yg (A) surah al-Imran tu ayat 38 (bukan 30). Yg lain2 tu, sahih....
Surah al-Imran adalah surah ke-3
Surah al-Anbiya' adalah surah ke-21
Sila rujuk ayat dalam "English Education" di kanan blogpage ini :)



Meanwhile;
Here's another story.
A 38-year-old lady,
Been married for 10 years (2001),

Yg saya ingat cerita treatmentnya sebelum ini adalah pada tahun 2008 (tak ingat pula sebelum tu dia ada ke mana n buat apa but she adopted a baby in 06),
Seen by a fellow gynaecologist.
She had HSG done - normal,
Tak ingat sama ada dia ada ambil simpler treatment before tapi yang dia ingat, pernah tried IUI sekali and it was traumatic experience, dr kata 'difficult'

In between tak ingat pula apa treatment.

Sept 2010, I first saw her.
Inilah rentetan rawatannya bersama saya selepas itu:

Cycle Oct 2010
-Clomiphene - TVS tgk ada 2 kantung telur
-IUI in Nov : memang susah nak masukkan that small catheter through the cervical os, it took me a loooooong time.
-It was unsuccessful

Cycle Dec 2010
-HSG attempted : the radiologist tak dapat masukkan instrument thru the cervical os.
-Hysteroscopy : rupanya tiub tertutup dari pangkal

Cycle Feb 2011
-Dia setuju nak buat IVF
-Planned for Long Protocol

Cycle Mar 2011 (LMP 17/03)
-COC with Down Regulation using GnRH analogue (buserelin).
-Buserelin dosage was increased as her LH and Estradiol were still not optimal

Cycle Apr 2011 (LMP 17/04)
-rFSH 375IU (higher than the usual 300IU) added from day-2.
-Buserelin and rFSH dosages were tailored to accordingly (TVS and blood tests).
-5 follicles (3 large and 2 medium-sized)despite that high rFSH dosage.
-uhCG as usual (on 01/05/2011)

-OPU on day-17 (after 14 days of stimulation)
-Only 3 eggs
-Antibiotik dan pain-killer mcm biasa
-Embriologist buat IVF sahaja (sebab sperm cantik)
-Keesokannya : hanya 2 shj yg jadi embrio (1 lagi masih tahap M1)

-Embryo Transfer buat on day-3
-Itupun not an easy one
-Terpaksa tukar kpd catheter yg ada guide-wire sbb catheter biasa masih tak dapat negotiate masuk cervix

embrio dia pun lebih kurang macam ni, satu ada lebih fragment.

-Intravaginal progestin for luteal support.
-Oral estradiol until blood level was OK.

-Ujian darah BhCG (15 days after uhCG) >400IU/l
-What does it mean?
1. Yes, she's pregnant (at least biochemical sbb belum confirm dgn scan lagi kan?)
-But, that high?
2. Hmm....jgn2 twins kot?
3. At least I am not worried...most probably a healthy baby w normal chromosom (otherwise BhCG selalunya akan rendah drp biasa)

Sebelum saya bercuti sekolah, nampak DUA gestational sacs...hmm...betullah ini twins.

Saya pun tumpang gembira campur terdiam sebab....twins? Serta-merta benda2 ni masuk kepala saya ....preterm delivery, pacenta previa, pre-eclampsia, financial burden (bukan murah nak besarkan/sekolahkan seorang anak, inikan pula 2 orang). Itu belum kira lagi the money spent on IVF (adalah dalam 11K utk monitoring, bloos test, OPU, ET) tidak termasuk ubat (she's a doctor).

Seperti selalu, saya pun bertanya "meh la share apa rahsia/petua"

Dia cuma jawab;

"Tak de apa dr (susahnya nak percaya), saya cuma tido je..."

(Hmm...saya pun suka tido....)

Hmm...nantilah saya korek lagi rahsia dia ni n share kat sini.

Balik cuti, last Friday I saw her again. Satu embrio nampak OK : 1 fetal echo with yolk sac. Satu lagi kantung nampak a smaller echo with no yolk sac
Bila guna doppler fx, heartbeat cuma ada dalam satu embrio sahaja.....
Harap2 biarlah yang sorang ni kekal sampai lahir cukup bulan.
Harap2 janganlah yang tak menjadi tu memberi kesan kepada yg satu lagi (most likely tidak sebab ia masih kecil, spontaneous resorption usually follows).

5 comments:

  1. As salam Doc.

    sayu bila saya baca entry ini. sungguh pun berjaya namum diuji pula.semoga wanita ini tabah melalui dugaan ini

    ReplyDelete
  2. wah.. this is inspiring.. subhanallah.. thanks for sharing..
    saya pernah komen dkt post WSM 5008 sebelum ni, maybe tak terbaca..
    Saya disahkan ada endometriosis stage 3 (w endometrial cyst) thru laparoscopy by a specialist. my previous gynae had given me clomid without knowing that I have endo (masa tu x tau lg, until she referred me to the specialist).

    Soalan saya: apakah kesan clomid ke atas pesakit endometriosis? bolehkah clomid menyebabkan keadaan endometriosis saya menjadi lebih teruk?

    terima kasih, doc!

    ReplyDelete
  3. huhuh...sangat bermotivasi nak buat IVF bila baca entry2 org yang berjaya ni... insya-Allah murah rezeki saya hendaknya...

    ReplyDelete
  4. DR, sudah sebulan since my last lucrin shot. Bilakah seawal atau selewat-lewatnya saya patut period semula? Can SI without precaution already by now?Can stop Caltrade already?Bekalan ubat dah habis.
    TQ

    ReplyDelete
  5. apa status patient ni doc? seronok membaca sebab dia berjaya...moga kandungannya bertahan sehingga dia selamat melahirkan...amin

    ReplyDelete