Saya masih memilih untuk menulis di alam siber secara percuma walaupun sesekali ada yang mencadangkan agar saya menulis buku mengenai infertiliti. Sebelum mencedok atau memetik 'ilmu' dari laman ini, anda tidak perlu meminta kebenaran tetapi diingatkan membuat semakan sendiri terlebih dahulu dengan doktor anda atau guru anda sebelum mem'forward'nya kepada orang lain dan memikul tanggungjawab akibatnya. Pohon doa kesejahteraan dan limpahan rahmat Allah ke atas guru-guru saya dan juga pesakit-pesakit saya yang banyak mengajar saya bidang ini. (peringatan untuk diri sendiri) Segala pujian bagi Allah. Mudah-mudahan, taubat saya diterimaNya dan segala dosa saya diampunkanNya serta saya terus dilimpahi rahmatNya. Sekiranya ada kesalahan, pohon dibetulkan, saya terbuka kepada teguran.

Sebarang percubaan berbentuk komen atau soalan bertujuan mengiklankan apa sahaja perniagaan atau blog sendiri tidak akan disiarkan. Blog ini bukanlah untuk iklan menjual barang. Peace.....

Wednesday, 15 June 2011

To Laila Hani dll

Cik/Puan (saya pula yg bertanya soalan);

Selalunya saya dapat terus post komen n profile saya yg ada gambar tu akan keluar secara otomatik.Tp srg, saya cuma nampak kotak klik pd 'select profile', baru keluar kotak utk komen n lepas tu kena verify identity, macam saya ni visitor pulak. Dah tu, bila buat pun tak jadi apa, dia kembali pd google (sbb saya chose google dlm select profile tu) user name n password, dan macam tu la berulang2.
Saya notice pd sudut atas kanan page ni asyik ada 'sign in' je walaupun saya dah lama signed in.
Pening....tapi masih belum give up, tak seronok nak kopi-pes soalan pd entry yg tak de mukadimah topik.
Sekian, terima kasih :)

14 comments:

  1. DR, saya ada alami masalah ni juga masa nak post comment, asyik keluar page sign in and then saya keluar as anonymous jugak and suruh sign in lagi dan lagi..akhirnya semalam saya berjaya bila saya uncheck kotak auto/always sign in (tak ingat pulak exactly)(ada pada page yg kita kena masukkan id and password google tu for sign in), lepas tu barulah saya sign in and dia keluar as akaun google saya and not anynomous and boleh hantar. Hope this can help.. :)

    ReplyDelete
  2. Areina;
    Wow! Dah boleh! Pandainya you :) (Sila terima pujian ini, kalau tak, saya terpaksa mengaku err....tak pandainya saya)

    ReplyDelete
  3. Doc, nak tanya skek berkenaan IVF. Before start tu, sure ada nak kena check darah kan? Ada waktu tertentu ke nak amik darah ni? I mean kena datang 10 days after period ker etc? By the way, when is the next IVF Information session?

    ReplyDelete
  4. Hehe..DR..problem yang sama la tu, tapi saya pun agak-agak je, tergerak hati nak uncheck,sekali jadi!! Really excited when it worked! :) Bab2 IT ni actually saya buta hehe..teka suai padan pandailaa ;)

    ReplyDelete
  5. Maaf DR, baru habis dr Kem Motivasi (semua gadjet IT disita)

    Congrats, ada ramai yang dpt resolved problem DR. mmg kena untick Sign In tu (sepatutnya kalau tick pun boleh reply - problem ni dipanggil bug)

    Apa yg saya baca, sebenarnya Blogger.com ada issue dan some work around might help user temporary resolved their problem. Sehingga saat saya post comment ini mereka masih cuba utk mengatasinya.

    DR dan user yg lain boleh lihat feedback update dr Blogger.com employee, Contributor Name(Brett from Blogger)dan kalau ada problem lain relate dgn Blogger.com sila refer Contributor DarkUFO (ada cara2 mcm mana nak "turn off" the problem).

    http://www.google.com/support/forum/p/blogger/thread?tid=4bd36d5355dbcf8c&hl=en&start=960

    Happy blogging Doc.

    Cik Laila Hani ;-)

    ReplyDelete
  6. assalamualaikum doc,

    saya sudah 3 thn berkahwin dan selepas setahun pertama saya tidak mengandung secara semulajadi dan kami suami isteri berjumpa doc dan melakukan rawatan selama setahun. semasa rwatan tu saya dan suami telah cek darah (saya) dan air mani(suami) dan suami normal cuma saya mengalami masalah hormon tp pakar kata x beri mslh sgt. tiap2 bulan saya mkn clomid sebiji dan kemudian hari ke 11 /10 (kalu x silap) sya di inject ubat apa saya lupa utk pecahkan telur. sblm tu dh bat TVS dan telur cantik. 3,4 kali buat tp x berhasil. setelah setahun kami stop kejap utk cuba cara tradisional pulak.

    ada lah jmpa tukang ni yg rasa perut. bbrp kali jg tp x berhasil. skrg ni saya ingt nk jmpa pakar tu balik utk smbung rwtan dan cdangnya nak cek tiub dulu.

    kwn saya yg 2 thn kawin baru dpt anak baru ni suggest utk mkn asid folic jenama appeton dan katanya dia jg mkn 1 produk biodex utk kuatkan rahim. kmudian dia jgh suggest jmpa seorang bidan utk rasa peranakan. katanya sebulan slps dia jmpa bidan tu dia mengandung.

    entah lah doc, banyak sgt cadangan smpai saya tak tahu nak buat yg mana. nasib baik suami x mendesak. saya dah 31 thn dan suami 33 thn. saya perlukan pendapat doc utk step seterusnya. terima kasih doc krn buat blog ni. saya selalu nmpak doc jwb soalan dlm surat khabar dr zmn saya bljr lg. nama doc mmg saya ingt.

    ReplyDelete
  7. DR, kebiasaan saya akan merasa sakit pada breast dan breast menjadi besar dan tegang towards getting period. Boleh DR terangkan tentang simptom ini? Apakah puncanya? Is it a problem bila tak lagi rasa seperti itu menjelang period?
    TQ

    ReplyDelete
  8. doctor,

    saya ada makan pil perancang nordette untuk regularkan period saya selama 42 hari. biasanya bilakah darah haid akan turun selepas selesai makan ubat tersebut i.e selepas tamat 42 hari tu?

    thanks doc.

    ReplyDelete
  9. Salam Doktor,

    Saya ingin bertanya...saya telah disahkan hamil.Sebelum hamil saya telah tidak datang bulan selama 2bulan..dan hujung bulan 5 sy telah berjumpa gynea dan beliau memberikan saya pil untuk turunkan darah.tapi sepanjang tempoh saya makan haid saya masih tidak datang sehingga la sekarang.dan bila sy buat upt pada bulan 6 result +ve.sy ingin bertanya
    1.bolehkah seseorg itu mengandung sekiranya mengambil pil turun darah?
    2.Ada effect x terhadap kandungan?
    3.Adakah hasil +ve itu dari kesan ubat atau bolehkah upt itu silap?untuk pengetahuan doktor sy telah membuat upt sebanyak 5x.kerana saya xpasti waktu itu.

    ReplyDelete
  10. Salam Dr,

    Blh ke saya request untuk baca site My Clone..Saya pernah menjalani Laparaskopi kiv laparatomi di HTJ, Seremban 1997 yang lalu akibat Ovarian Cyst. Doktor pun dah bagitahu awal-awal mungkin akan effect saya punya kesuburan. Belum berkahwin dan umur sudah 36 tahun. Saya banyak membaca artikel ttg wanita dan sakit puan untuk menambah pengetahuan dan mengamalkan apa yg terbaik utk diri saya..tq doc..

    ReplyDelete
  11. Hi Doc,
    i need your answer on my question before.
    by now, i have no time to see you @ Pusrawi because i'm so busy. Hmm i'm worry abt my self. no confident at all. what should i do.

    ReplyDelete
  12. Salam doktor, kalau dinding rahim tebal -14 mm what is the consequences? Abd what is the best treatmnet of thicked endometrium. Saya baru first time missed period, for the past one mu period is within 18 - 28 daya and lamanya dalam 5-8 daya...apa yang membuatkan endometrium saya terlalu tebal? Tolong lah saya doctor, fyi saya sekarang menetap di oman. And the doctor kat sini beri saya acid foloc to kuatkan rahim saya...betulke ni doctor..

    ReplyDelete
  13. Salam doctor, need yr advice on what is the best step by step medical procedure for me as i have a thicked endometrium -14 mm. My last period was more than 15 days and i was given postan to stop it...it was long and with clots. Now it has stoed and i was given foloc acid. Apa contribution folic acid to my thicked endomentrium...dia boleh nipiskan dinding rahim? Tolong lah saya doctor.

    ReplyDelete