Saya masih memilih untuk menulis di alam siber secara percuma walaupun sesekali ada yang mencadangkan agar saya menulis buku mengenai infertiliti. Sebelum mencedok atau memetik 'ilmu' dari laman ini, anda tidak perlu meminta kebenaran tetapi diingatkan membuat semakan sendiri terlebih dahulu dengan doktor anda atau guru anda sebelum mem'forward'nya kepada orang lain dan memikul tanggungjawab akibatnya. Pohon doa kesejahteraan dan limpahan rahmat Allah ke atas guru-guru saya dan juga pesakit-pesakit saya yang banyak mengajar saya bidang ini. (peringatan untuk diri sendiri) Segala pujian bagi Allah. Mudah-mudahan, taubat saya diterimaNya dan segala dosa saya diampunkanNya serta saya terus dilimpahi rahmatNya. Sekiranya ada kesalahan, pohon dibetulkan, saya terbuka kepada teguran.

Sebarang percubaan berbentuk komen atau soalan bertujuan mengiklankan apa sahaja perniagaan atau blog sendiri tidak akan disiarkan. Blog ini bukanlah untuk iklan menjual barang. Peace.....

Monday, 6 June 2011

Intermission n My Book Club

MY BOOK CLUB - JUNE

...and after so much n so long I've been engrossed w the subjects of Holland n Sudoku n Asterix in Switzerland n Plane Crash n Negeri 9 Royal Family in May, I managed to finish reading this book for the 2nd round (sebab saya kura-kura bab istilah2 ekonomi).

So Cik2 dan Puan2, my one-in-every-month Book Club starts with this...for just RM29.90 (if u want similar knowledge for free, cari dalam internet, pun ada orang Malaysia buat), my gained knowledge in Economy/Finance , I believe, is strengthened.

I hope that the author ( a Chartered Financial Consultant and a Malaysian too!) would consider having this book translated into Bahasa Malaysia too, as I believe many more would benefit from that and be saved from 'themselves'. Beware of greed...the big SIN...and the 'opportunists' (I have another word to describe 'this' but this time, I won't wear heart on sleeve) amongst us.


INTERMISSION

Cuti Sekolah,
Pertengahan tahun selalunya banyak aktiviti berkaitan O&G:
- OGSM (O&G Scientific Meeting), this annual event is usually held during this period, this year it's in Penang
- HUKM O&G nite (pun annual event), celebrating the 'coming' of 1st Yr O&G Masters students, and the 'going' of those Final Yr yg baru passed Part 2 exam n jadi new Clinical O&G Specialists. There will be on-stage performance by each team too! (Last year, En Jake jadi superman :)
- O&G Orientation weekend for the 1st Yr doctors yg baru masuk 4-yr O&G Masters Programme, joined by the 4 universities (UM, UKM,USM and UIA). This year, it's UM turn to organise and they chose...Teluk Batik, Perak darul Ridzuan.


Bos pun berjaya memujuk saya ikut dia (if only he knew the main reason I finally agreed...)


Actually, the main reason why I agreed to join was.....what was built by the Hollander on that Pangkor Island for more than 300 years (341 years, to be exact).

The Dutch Fort in Pangkor Island.



I can understand lubang bulat tu dibesarkan utk gerak2kan meriam, tapi tingkap 4-segi tu camne nak gerakkan senapang?

Tiang ni baru dibuat, tak tau pulak apa kegunaannya....

Bandingkan dgn dinding Kota Belanda ni, masih utuh. I wonder...siapa yg dikerah menyusun batu-bata ni, orang Belanda ke orang tempatan? The wall is thick, as thick as 3 batu bata tu disusun memanjang (berbanding dinding rumahku setebal sekeping bata yg pendek itu), kesianlah kalau moyang saya yg dipaksa membinanya.

My imagination ran wild, apa orang Belanda buat ni? I cd stand underground that thing (and I am TALL).

Saujana mata memandang, imagine pakai teropong lanun tu meninjau Tanah Besar n mengawal perdagangan di Betawi.

Sempat menikmati seafood di Lumut. Ikan jenahak kukus, lihatlah matanya itu, bukti super-fresh!

Sempat balik kampung 2 kali. Makanan wajib...kupang, sekarang dah semakin mahal (RM5/kg), tetapi nampak apa di tengah2 tu? Yezzr...oyster! pun RM5/kg SAHAJA! Saya pun borong!

Terung di kampungku dah rupa macam aubergine! Tak yah cari kat upscale groceries pun and it's free!

...and of all these years, I found these 'terung belanda' at PJ Hilton during our usual sisters-get-together Friday lunch buffet.

Kesimpulannya, memang seronok bercuti di negara sendiri. In fact, lebih menyeronokkan! Makan pun senang dan banyaaaaak. Cuma sifat manusia selalu inginkan apa yg orang lain nak dan apa yg kita belum dapat. Bila dah dapat, tak lah best manapun.

...and somehow, bila tengok pokok kelapa, hati saya masih tetap akan teruja macam kanak2 (I know....sea is nearby).



- Tak lama lagi pulak, the annual ESHRE, this year it's in Stockholm. Saya tak plan nak pergi setelah melihat program. Saya berminat nak meng'servis' kandungan jumjumatun saya ni di Rusia! Hmm....kena baca semula pasal Stalin.....Macamana nak bagi minat ni? Dulu saya mengantuk betul bab ni.

Anyway,
Kepada adik2 (in 10 years' time, tukar jadi "kepada anak2") Yr 1 yg baru join;
Welcome to this world :)
Hope that you'll 'grad' in 4 years and serve the nation.


Kepada yang lain2;
Selamat bercuti!
Saya sampaikan pesanan dari orang Melaka...
Kami memang suka berpantun. Aruah nenek saya selalu jawab soalan dengan pantun spontannya.

Halaman rumah kami pun sentiasa bersih :) Cuma, pesanan yg ni buat saya terdiam seketika....

No comments:

Post a Comment