Saya masih memilih untuk menulis di alam siber secara percuma walaupun sesekali ada yang mencadangkan agar saya menulis buku mengenai infertiliti. Sebelum mencedok atau memetik 'ilmu' dari laman ini, anda tidak perlu meminta kebenaran tetapi diingatkan membuat semakan sendiri terlebih dahulu dengan doktor anda atau guru anda sebelum mem'forward'nya kepada orang lain dan memikul tanggungjawab akibatnya. Pohon doa kesejahteraan dan limpahan rahmat Allah ke atas guru-guru saya dan juga pesakit-pesakit saya yang banyak mengajar saya bidang ini. (peringatan untuk diri sendiri) Segala pujian bagi Allah. Mudah-mudahan, taubat saya diterimaNya dan segala dosa saya diampunkanNya serta saya terus dilimpahi rahmatNya. Sekiranya ada kesalahan, pohon dibetulkan, saya terbuka kepada teguran.

Sebarang percubaan berbentuk komen atau soalan bertujuan mengiklankan apa sahaja perniagaan atau blog sendiri tidak akan disiarkan. Blog ini bukanlah untuk iklan menjual barang. Peace.....

Monday, 23 May 2011

WSM 5008

Not my car plate number,
But,
The original code-name for...


CLOMIPHENE CITRATE


Yes,
This drug was born in 1967 (the year my parents got married),
We have many 'super-senior' doctors (I've made it sound much better than 'old' :) who have been treating sub-fertile patients from before this drug came into the market.


So;
the next topic is about this 'medicine'.
It has been given many names (ikut company mana yg produced).


I shall try to answer your question/s about CLOMIPHENE CITRATE
(I like it when patients ask "Dr, boleh tanya tak?" and I would always reply "Boleh...tapi tak semestinya saya boleh jawab")


Questions?
Any takers?
(Don't sell me that number, I don't intend to buy another car)

6 comments:

  1. assalmualaikum dr,

    baru2 ni saya mendapatkan rawatan IUI kali ke3 tetapi tidak berjaya. pada hari ke 28 saya period tapi darah yg keluar sgt sedikit hinggakan saya xperlu pakai pad cukup dgn pantyliner saja.soalan saya

    1) adakah darah period yg sangat sedikit ini kesan dari ubat2 yg saya ambil? saya mengambil ubat secara suntikan sbb badan saya tak tahan dgn clomid. kalau makan clomid badan jadi panas sehinggakan xbole tidur malam.

    2) semasa scan telor sblm IUI saya ada nampak doc tulis cyst/hydrosalpinx pada kertas yg mencatatkan saiz telur sblh kiri. jika saya ada cyst/hydrosalpinx boleh ke saya mengandung tanpa buat IVF? tiub belah kiri saya mmg tersumbat ttp sebelah kanan tidak tersembat namun adalah sempit. my gynae kata walau sempit chance utk mengandung ada.

    3. adakah perlu kalau cyst/hydrosalpinx mesti jalani laporoscopy dan buang dulu cyst atau kena ikat tiub dulu. kalau xbuat boleh mengandung ke?

    4. akhir sekali, saya memang bercadang utk buat IVF tetapi risau jika buat IVF bolehkah success jika ada cyst/hydrosalpinx? apa pendapat dr.

    harap doktor boleh membantu. maaf banyak sgt soalan. thanks doc!

    ReplyDelete
  2. CLOMIPHENE CITRATE ni a.k.a clomid ke doc? kalau ya, saya pernah ambil twice tapi belum ada rezeki dan tak ambil lagi.. ia ada side- effect yg membahayakan tak?

    ReplyDelete
  3. Doc, betui ke org kata amik clomid ni bleh menggemukkan badan? (rasa nak makan jer...)

    ReplyDelete
  4. salam Dr Adilah,

    Bilakah masa sesuai utk buat pembedahan membuang fibroid (kena buat pembedahan major sbb fibroid besar 4x5cm)?
    adakah selepas @ sblm period? sebab kalau sebelum period operate, pastu terus period, agak susah nak jaga diri kan?
    boleh ke kalau hari ke-4 period, terus operate sekiranya period dah tak heavy?

    kenapa saya nak buang fibroid?? sebab saya nak buat ivf utk kali kedua...

    tq doctor...

    ReplyDelete
  5. Salam doc,
    This is my first time visiting this blog and am already impressed with ur achievement while still blogging n answering all the inquiries..God bless u..

    Tentang clomid, saya pernah diberi clomid utk 4 kitaran (2 yg pertama- 1 table, kemudian 2 tablet). Before that, my gynae has done blood test- shows hormone level OK (regular period), abdominal ultrasound scan looks OK & sperm analysis also OK. But she didnt check for my egg size, i believe due to unavailable facilities over there. When I ask about HSG, she referred me to HUKM O&G where I had my laparoscopy done & diagnosed with stage 3 endometriosis.

    Soalan saya: apakah kesan clomid ke atas pesakit endometriosis? bolehkah clomid menyebabkan keadaan endometriosis saya menjadi lebih teruk?

    harap doc sudi membantu, terima kasih..

    ReplyDelete
  6. doktor,sy ade soalan personal nak tanya doktor..boleh saya dapatkan email doktor?

    ReplyDelete