Saya masih memilih untuk menulis di alam siber secara percuma walaupun sesekali ada yang mencadangkan agar saya menulis buku mengenai infertiliti. Sebelum mencedok atau memetik 'ilmu' dari laman ini, anda tidak perlu meminta kebenaran tetapi diingatkan membuat semakan sendiri terlebih dahulu dengan doktor anda atau guru anda sebelum mem'forward'nya kepada orang lain dan memikul tanggungjawab akibatnya. Pohon doa kesejahteraan dan limpahan rahmat Allah ke atas guru-guru saya dan juga pesakit-pesakit saya yang banyak mengajar saya bidang ini. (peringatan untuk diri sendiri) Segala pujian bagi Allah. Mudah-mudahan, taubat saya diterimaNya dan segala dosa saya diampunkanNya serta saya terus dilimpahi rahmatNya. Sekiranya ada kesalahan, pohon dibetulkan, saya terbuka kepada teguran.

Sebarang percubaan berbentuk komen atau soalan bertujuan mengiklankan apa sahaja perniagaan atau blog sendiri tidak akan disiarkan. Blog ini bukanlah untuk iklan menjual barang. Peace.....

Tuesday, 12 April 2011

Sila bagi cadangan

Tak de modal plak sekarang
Nak tulis pasal apa ya?


Someone suggested tulis pasal ultrasound lagi
- tapi saya belum cukup ambik gambar nak demo
trans-vaginal ultrasound or TVS. Step 1 - kena tgk Dr u orientate scan view tu ikut cara ni ke....
....atau ikut cara ni. Lepas tu, tgk pula ikut sebelah ni ke....
...or ikut sebelah ni. I buat guna probe dari bawah (mcm gbr tgh) dan ikut sebelah kanan ie. pundi kencing sebelah kanan monitor.
Hah....mesti dah pening ni.


Someone else pulak suggested tulis pasal apa ya?
(saya pun dah lupa :)


Sebenarnya
Kepala saya dah pening
Sebab no 1 - bulan ni nak bayar income-tax (adoi!)
Sebab no 2 - bulan depan cuti sekolah lagi (maid saya cuti seminggu, mana nak pergi ni?)
Sebab no 3 - kerrrrrajinan saya bekerja menyebabkan baki akaun saya dah nampak dasar (tu pun ada hati nak jadi full-time housewife)


Sebenar2nya
- saya rasa balik2 cakap topik yang sama je
- kena cari challenge baru ni
- kena gi update ilmu baru


Silalah bagi cadangan
Tak yah la angkat2 tangan mcm cite Hantu Kak Limah :)



Memasak pun tak de idea - thin sliced parboiled potatoes n grilled aubergines in tomato sauce
vege bruschetta w balsamic vinegar
Not my thing - tekak saya sah2 Melayu nasi n sambal belacan, unlike my Mr Jake's

13 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Salam dr,

    Sy nak bg cadangan dr tulis info pasal Endometriosis lagi la sbb dalam post yang lepas tu pon dah panjang berjela yg bertanya detail penyakit tu..sy rasa pasti ramai lagi yg msh nak tau lbh detail penyakit tu...hanya cadangan je :)

    ReplyDelete
  3. salam, cadangan :
    1001 questions and answers....
    berdasarkan pada soalan yang biasa ditanya, jawapan dan kes.

    ReplyDelete
  4. Mrs Ashy - tunggu jap ya, the nx post is about vaginismus. Btw, u both dah been having SI kan? Sebab once in 1-2 months I receive couples yg masih belum berjaya SI lagi walaupun dah bertahun nikah

    ReplyDelete
  5. Alessya - hampir sama nama anak I je. I know, ramai yg suka tanya pasal endometriosis ni, ikut turn ya...

    ReplyDelete
  6. Aniza - nanti tiru Harian Metro punya Monday slot pulak :)

    ReplyDelete
  7. endometriosis ni sgt glemer eh doc,sbb mostly yg infertility ada prob ni..nak tanya lebih psl endometriosis hyperplasia..:) boleh??

    ReplyDelete
  8. Wan - Haa.....endometrial hyperplasia! Nanti I tulis pasal ni sebab ada kaitan dgn PCOS kan kan?

    ReplyDelete
  9. DR, kalau DR bukak topik seperti yg Wan suggest tu, boleh la DR elaborate pasal uterine lining jugak ye..whats good and whats not..tips for a healthy implantation..about infertility due to uterine factor..Thanks DR

    ReplyDelete
  10. Hi Doc!Mrs. Ashy again.Tggu2 jugak ur post about vaginismus.hehe.Tapi tak pernah dengar lagi pasal 'SI'?Maybe i need to meet u in person for consultation.
    We plan to do fertility test n i heard kena pegi on Day 14-16 after period?Please advice.Thanks doc. :)

    ReplyDelete
  11. Balik cuti sekolah nanti I'll write about vaginismus, insyaAllah. Either u come on day2-3 or day12-13 from the 1st day of your period.

    ReplyDelete
  12. Alamak Doc! u x available pulak on 31st May? i still want to go for consultation with u, alang2 trn KL..too bad kan..

    ReplyDelete
  13. dr boleh bg email address x??sy ada masalah nk tny pendapat dan pandangan doktor.

    ReplyDelete