Saya masih memilih untuk menulis di alam siber secara percuma walaupun sesekali ada yang mencadangkan agar saya menulis buku mengenai infertiliti. Sebelum mencedok atau memetik 'ilmu' dari laman ini, anda tidak perlu meminta kebenaran tetapi diingatkan membuat semakan sendiri terlebih dahulu dengan doktor anda atau guru anda sebelum mem'forward'nya kepada orang lain dan memikul tanggungjawab akibatnya. Pohon doa kesejahteraan dan limpahan rahmat Allah ke atas guru-guru saya dan juga pesakit-pesakit saya yang banyak mengajar saya bidang ini. (peringatan untuk diri sendiri) Segala pujian bagi Allah. Mudah-mudahan, taubat saya diterimaNya dan segala dosa saya diampunkanNya serta saya terus dilimpahi rahmatNya. Sekiranya ada kesalahan, pohon dibetulkan, saya terbuka kepada teguran.

Sebarang percubaan berbentuk komen atau soalan bertujuan mengiklankan apa sahaja perniagaan atau blog sendiri tidak akan disiarkan. Blog ini bukanlah untuk iklan menjual barang. Peace.....

Thursday, 10 March 2011

Menopause

snapped this on board Eurostar...


...while enjoying the food served



Meno-haid
Pause-berhenti

Men-NO-pause?
Ish! Men pun dapat, tapi namanya andropause

Walaupun menopaus tu maknanya haid berhenti, tapi bukanlah blanket rule utk semua.
Yg terpaksa dibuang rahim (tapi ovari masih tersimpan) pun tak dapat haid lagi tapi tak le menopaus.

Apa makna menopaus?
Ovari berhenti berfungsi.

So, apa fungsi ovari?
Menghasilkan telur2 (kita pun bolehlah pregnen)
Maknanya menghasilkan estrogen n progesteron (estrogen bagi kulit kita cantik, progesteron lawan side-effects estrogen)

So, am I doomed?
Ish! Tak bagi lihat begitu. Cuba putar teleskop tu n redefine what menopause means


(positive thinking, positive thinking)
- dapat beribadah tanpa stop
- a kind reminder to slow down (sebelum patah kaki tergelincir)
- older means wiser (compared to muda2 dulu asyik memberontak ikut jiwa muda or sebaliknya self-pity je)
- look back what we have achieved so far (ourselves, families, our younger generations anak cucu cicit)


Take prep steps from now
- ambil kalsium (sebab bone density is at its fullest when we are/were 28). Suruhlah anak2 gadis kita ambil makanan berkalsium
- healthy lifestyle (makan, senaman) - can't stress enough on these two (walaupun badan saya semakin mengembang)

Understand the changes we are going through
The common ones:
- hot flushes/flashes ie serangan kepanasan. Kalau sekali datang tu, menyirap sampai boleh dapat migraine kan?
- kulit kering
- sakit belakang
- pedih perut (macam dapat gastrik pulak)
- moody - senang nak marah, sensitif (eg kalau suami tegur sikit pun dah terasa)
- pelupa atau susah nak concentrate (payah jugak kalau kita masih bekerja, asyik kena sound dgn boss je ni)
- kurang nafsu seks
- sakit/pijar ketika hubungan seks (sebab the vaginal wall is now thinner, in fact almost a third of the original thickness...ouch!)

...err,
sama je macam yg saya bagitau kat patient2 yg ambil GnRH analogue injections (in endometriosis)
Sebab ubat tu akan mengurangkan hormon estrogen

So,
Yg saya experience masa menopaus ni sebab kurang estrogen lah ya?
Ya benarrrr
Bukan sebab kurang yang lain
Yg lain tu sebab kesan penuaan
Yg tu, menopaus atau tidak, kita semua semakin hari semakin tua
and dalam al-Quran dah bagitau, tua ni tiada ubatnya.


Think positive...
- endometriosis pun akan pause
- fibroid akan mengecil
- comparatively, less risk of getting endometrial cancer (so, jgn ingat lagi lambat menopaus tu lagi elok)

Think positive...
- tak yah susah nakbeli sanitary pad
- tak yah risau takut ter-pregnen
- which means, ibadah dgn suami pun tak terganggu :)


Menopause is ANOTHER reminder that we are indeed getting older
(sebenarnya n sepatutnya dari sekarang kena beringat, kita semakin tua, jgn ingat persiapan pasal simpanan bank or insurans sahaja)
penyakit2 lain pun (yg age related) datang bertamu dgn lamanya
saluran darah pun dah semakin 'mengeras' n berkarat dgn kolesterol/blood clot
and closer to 'memory-pause' ie nyanyuk
also closer to 'heartbeat-pause' by nature


Remember,
No self pity.
Be thankful.....

...it's interesting to learn about salmon's life cycle (and be thankful for what we are and have). From freshwater river stream, they swim into the Pacific / Atlantic ocean yg meluas n bergelora tu for years, then (95%) they swim hudreds of miles and find their own way back to the same river, with their partners, to reproduce in their natal stream ie the exact spot they were hatched and soon die within a few days/weeks. Lebih kurang macam "dari tanah dia datang, kepada tanah dia kembali". And at least kita sempat tengok anak cucu, salmon sempat tengok telur je tau...


So,
10 or 11 years to go (unless I get it earlier)
and I shall embrace it gracefully
InsyaAllah...kalau umurku masih panjang.


Me without any make-ups. 10 years from now, I should attain menopaus. The face/skin will age, tapi why be sad, tengkorak di sebaliknya itu dah sememangnya pun hodoh :)
...err...jom teman mama jogging, Man.

6 comments:

  1. sweet couple...luvly photo of husband & wife ;)

    best baca entry ni, refresh ourselves yang kadang2 ter'alpa' untuk mengingati hikmah di setiap kejadian/ketentuan Allah ^_*

    Dr, saya nak buat rawatan susulan dgn Dr tntg sakit PCOS saya dulu. Saya dah pernah buat laparoscopy dgn Dr tahun 2009 di Pusrawi. Appreciate kalau Dr boleh advice waktu sesuai jumpa Dr...waktu menses or waktu bersih..

    ReplyDelete
  2. Aizul Iza - sama2lah kita, I pun selalu lupa :)
    Jumpa sekitar day-11 or 12 or 13th dikira dr hari pertama period

    ReplyDelete
  3. assalammualaikum doc...ni tak de kaitan dgn menopause tau.saya nak tanya...apakah maknanya kalu kita makan EPO ia memberi kesan kpd period.maksud saya sebelum ni cycle period saya mmg on time.ckp 28 hari mesti period.tp bila mkn EPO dia drag saya nya perion sampai hari ke 35 baru period.perlukah saya berhenti mkn EPO

    ReplyDelete
  4. EKA- tak tau pulak EPO ada kesan pd period, kdg2 EPO ada digunakan utk redakan tanda2 menopaus. Mungkin cycle changes ni tak de kaitan dgn EPO pun. Anyway, nape U tiba2 nak ambil EPO ni?

    ReplyDelete
  5. tah la...itu pun suggestion by doc...saya plan utk pregnant...then dia bg EPO utk atur hormon ke apatah...utk sengugut jugak...saya mmg ada sengugut since ank dara lg.so bila dia kacau peyed saya...saya terus stop EPO.sbb sbelum ni cycle peyed saya mmg tetap.28 hari.on time je

    ReplyDelete
  6. Comel! Suka tengok Dr. Adilah tanpa mekap ;D

    ReplyDelete