Saya masih memilih untuk menulis di alam siber secara percuma walaupun sesekali ada yang mencadangkan agar saya menulis buku mengenai infertiliti. Sebelum mencedok atau memetik 'ilmu' dari laman ini, anda tidak perlu meminta kebenaran tetapi diingatkan membuat semakan sendiri terlebih dahulu dengan doktor anda atau guru anda sebelum mem'forward'nya kepada orang lain dan memikul tanggungjawab akibatnya. Pohon doa kesejahteraan dan limpahan rahmat Allah ke atas guru-guru saya dan juga pesakit-pesakit saya yang banyak mengajar saya bidang ini. (peringatan untuk diri sendiri) Segala pujian bagi Allah. Mudah-mudahan, taubat saya diterimaNya dan segala dosa saya diampunkanNya serta saya terus dilimpahi rahmatNya. Sekiranya ada kesalahan, pohon dibetulkan, saya terbuka kepada teguran.

Sebarang percubaan berbentuk komen atau soalan bertujuan mengiklankan apa sahaja perniagaan atau blog sendiri tidak akan disiarkan. Blog ini bukanlah untuk iklan menjual barang. Peace.....

Tuesday, 22 February 2011

The final interview

Been on Sunday's "Nasi Lemak Kopi 0" 8.30am slot at TV9.
February's topic is reg gynae.

Why did I agree?
(selalunya akan decline due to family commitment)
Sebab pagi2 tu, suamiku tido semula.
Anak2 pun tido balik.
Ummu je yg dah bangun.

Keluar rumah 7.50am
Sampai sana 8am
Touch-up n tampal mekap sana sini.
Habis shooting 8.45am
Sampai rumah before 9am.
Sunday morning mana ada heavy traffic?

Week 1 - on kanser serviks (sbb nak ckp pasal vaksin HPV)
Week 2 - senggugut (dah tak de idea)
Week 3 - fibroid (the commonest tumour in the uterus and in the body)
Next week - any suggestion?

Sebenarnya dari week 2 lagi nak bercakap pasal masalah kesuburan
Tapi mokcik2 ni pulak nak suruh cakap pasal menopaus
Camne ni?

23 comments:

  1. assalammualaikum doc..menarik topic kesuburan tu...:)

    ReplyDelete
  2. both topics are good. kalau saya yang muda ni, saya prefer topik masalah kesuburan. sebab boleh tau macam mana nak meningkatkan kesuburan dan lain2. ye la, nowadays, ramai yg susah atau lmbt dpt baby. at least doktor dpt bg smgt kpd bakal-bakal ibu.

    menopaus pun bagus jugak, especially mcm mana nak handle sume tu kan.

    ReplyDelete
  3. Dr, prog nasik lemak kopi o ni rasanya memang favourite makcik2...(including my mother in law... heheheh). I really hope that you can discuss about infertility though... especially about IVF. But if cannot... topik menopaus pun buleh juge ler... ilmu tetap ilmu kan? :)

    ReplyDelete
  4. :) sah2 la uols bertiga ni muda kan ?

    ReplyDelete
  5. Dr Adilah, macamana nak contact u yer.. Email ke etc. I punya masalah infertility. I sudah 6 tahun berkahwin tp masih belum punya chayamata. Saya ingin mendapatkan khidmat nasihat dan rawatan dari dr Adilah. Boleh bantu saya?

    ReplyDelete
  6. salam dr..i saw u at he show ths morning
    sy nk tny soalan..
    sy sudah berkahwin 1 thn2 bulan..
    selepas 2 bln berkahwin sy disahkan mengndung luar rahim dimana seblah dr tiub fallopio sy telah dipotong..semasa itu kndungan sy dah cecah 8 minggu..selepas operation(3/3 2010) dr nasihat kn kami utk tidak hamil sekurang2ny 6 bln...but now sekarang sudah hampir setahun, kami mencuba kami masih belum berjaya utk hamil..
    adakah kerana hanya mempunyai sebelah tiub falopio merendahkan lagi peluang kami utk hamil?..
    bole dr berikan tips bg pasangan yg pernah mengalami masalah mcm kami?..

    ReplyDelete
  7. salam dr,

    Lynda teruja dgn topik hari ni..pg2 i dah mngadap tv..NAsi Lemak Kopi O...TOPIK syok sangat, Lynda terus takut dgr masalah wanita zmn skrg..adaka masalah kesuburan pun dtg dr punca pemakanan dr? Lynda tkt la, sblm kwin ni apa cdgn dr. utk saya buat pemeriksaan dr segi mcm ne?

    ReplyDelete
  8. Mj- umur brapa?
    Madinawati - nanti I tulis pasal ectopic pregnancy
    Kak Long - kalau period OK (regular n x senggugut), maybe tak yah dtg cek dulu. Nak scan gadis sunti ni tak boleh ikut vagina, findings tak complete, nanti I je yg untung :) Zaman dulu tak cek dgn Dr, tu yg tak tau.

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum dr..

    saya belum berkesempatan utk berjumpa mana2 dr bagi mendapatkan rawatan kesuburan..

    saya ingin bertanya, bolehkah saya ke klinik tanpa suami turut serta?

    ada dr. yg beritahu saya, saya boleh pergi ke klinik untuk cek kesuburan dalam tempoh 24 jam selepas hubungan dengan suami.. ye ke dr?

    Mohon pandangan dr.. terima kasih..

    ReplyDelete
  10. Ateh - boleh, tapi kan lagi elok kalau hubby ikut sama, boleh dgr apa dr nak explain. Datang masa sekitar hari ke-12 yang dikira dari 1st day period, atau sekitar hari ke-3, ada lebih info yg dr boleh dapati masa tu. Tak perlu dtg betul2 selepas bersama hubby, saya pun dah lama sangat tak guna test cara tu :)

    ReplyDelete
  11. Salam Dr.
    I tengok Dr dlm NLKO hari tu :)
    Suke la tgk Dr, nmpk mcm sweet 17 hehehe. Comel bangat :)
    I ada satu cadangan topik, let me explain then nnt Dr bagi tajuk. Kebanyakan yg I tengok & I pun alami sendiri, wanita bila mengalami keguguran kadang2 agak susah utk pregnant semula. Kawan2 disekeliling I pun byk alami perkara yg sama. Same to me I keguguran about 5 months ago & sampai sekarang belum lagi pregnant. Boleh Dr terangkan dr sudut perubatan. Apa pun kita tahu ketentuan ini Dr Allah SWT sebab dia MAHA PEMBERI REZEKI.

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum Dr,

    Alhamdulillah dpt tgk Dr smlm masa program NLKO tapi missed topics2 seblm ni. Actually kak Ina peminat setia NLKO. Setuju sgt kalu Dr dpt discuss on menopaus cos kak ina last period 20 Disember tapi until now tak datang2 lagi. Sebelum ni period tak pernah miss setiap bln, umur nak masuk 49 bln Mei. Adakah ini tanda menopaus, mohon pandangan dr. Terima kasih.

    ReplyDelete
  13. nazriyah - tq n alhamdulillah, tp sebenarnya tengkorak di sebaliknya ni sama je hodohnya :)
    Topik u tya ni meluas nak discuss, nantilah I perah kepala dulu ya

    ReplyDelete
  14. kak narina - utk yg sebelum ni regular cycle, tunggu 6 bulan tak period baru dr diagnose menopaus. Kalau yg cycle tak regular, tungu setahun dulu. Klu dah dpt tanda2 serangan kepanasan, kulit kering, sakit belakang, moody (nak marah or cepat terasa), kurang nafsu - maybe kot sbb tu semua perimenopausal symptoms. Klu nak tau cepat, buatlah blood test FSH (and bolehlah ditambah ujian LH and estradiol). Jgn lupa ambil kalsium ya.

    ReplyDelete
  15. Alhamdulillah sronok sgt dpt balasan, x sangka wpun sibuk dr still have d time. T kasih byk2...symptoms tu xder lagi tapi mmg stress last few mths. Blood test ni blh buat kat mana2 lab atau kat gynae saja. Mahal tak cost nya?
    Semoga Allah memberkati Dr & keluarga selalu.

    ReplyDelete
  16. salam dr. saya baru saja berumahtangga dalam 5 bulan dah.. n still belum hamil.. saya nak ty doktor saya period regular cuma kadang lari 2/3 hari je... lepas kahwin nie tungang langgan laa juga period, tapi rasa xlaa jauh lari dia, tapi masalah saya awl period saya dlm3/4 hari akan keluar lendir warnah coklat kehitaman je.. darah xder, then kadang hari ke 5/6 baru ada darah n time tu baru sengugut dtg.. darah 2 hari je kuar then dia balik keluar yang coklat2 adakah dia normal? n satu lagi saya akan rasa sakit mcm senak kat bahagian bawah perut tue bila bersama dalam posisi2 tertentu sj.. kadang sakit kadang tak.. adakah ia bahaya ? mohon sgt penjelasan doktor.. terima kasih

    ReplyDelete
  17. salam dr...
    dr sy dh kawin dh 2 thn lebih tp smpai srang sy belum pregnant lg... mungkin blm rezeki kot... tp sy dh g wat pemeriksaan doktor... doktor ckp kesuburan sy x smpai tahap yg diinginkan... sy kena mkn ubat subur... sy dh mkn ubat tu dlm 2 bln tp masih blm pregnant lg.... 1 lg doc sebelum nie sy ada masalah.... selepas beberapa bulan sy kawin sy telah mengalami dtg haid yg byk... ketulan darah yg keluar seperti ketulan daging bila sy g check doc ckp sy x mengandung... sy alami keadaan seperti ini selama 4 cycle... selapas sy ambik ubt hormon putaran haid sy kembali normal seperti biasa.... cma sy nk tahu kenapa berlaku pendarahan yg begitu byk.... dn sy nk tahu klau darah yg berada dirahim sy masih tebal adakah itu yg punca berlakunya pendarahan ni.... adakah kemungkinan punca sy x pregnant... blh doc terangkan....

    ReplyDelete
  18. salam Dr....
    saya ade persoalan skit..tp segan nak crite...leh bg email Dr?... :)

    ReplyDelete
  19. Kak Narina - boleh di mana2 makmal atau klinik pun :) Rasanya dalam RM100-200 kot?

    ReplyDelete
  20. Siti n Hajar - gi la check dgn gynae specialist. Manalah tahu, kot2 ada problem. Senggugut mungkin ada kaitan dgn endometriosis n period banyak mungkin ada kaitan dgn fibroid or apa2.
    Aei - kalau malu, datang klinik,boleh cite panjang. Di alam cyber nbi utk perkara2 yg boleh dikongsi bersama yang lain, utk general info.

    ReplyDelete
  21. mekasih doc... blh sy tahu klinik doc kt mana... mana tahu sy blh jmpa doc kt klinik... bab sebelum nie sy dh pergi buat checkup kt hukm tp doc ckp sy x de masalah... dh beberapa kali sy buat scan setiap kali scan doc ckp sy x de apa2 masalah.... itu yg merunsingkan sy doc...

    ReplyDelete
  22. Hajar - di Hospital Pantai Bangsar kat Bkt Pantai tu (setiap pagi) and Hospital Pusrawi Jln Tun Razak (Isnin & Rabu ptg)

    ReplyDelete