Saya masih memilih untuk menulis di alam siber secara percuma walaupun sesekali ada yang mencadangkan agar saya menulis buku mengenai infertiliti. Sebelum mencedok atau memetik 'ilmu' dari laman ini, anda tidak perlu meminta kebenaran tetapi diingatkan membuat semakan sendiri terlebih dahulu dengan doktor anda atau guru anda sebelum mem'forward'nya kepada orang lain dan memikul tanggungjawab akibatnya. Pohon doa kesejahteraan dan limpahan rahmat Allah ke atas guru-guru saya dan juga pesakit-pesakit saya yang banyak mengajar saya bidang ini. (peringatan untuk diri sendiri) Segala pujian bagi Allah. Mudah-mudahan, taubat saya diterimaNya dan segala dosa saya diampunkanNya serta saya terus dilimpahi rahmatNya. Sekiranya ada kesalahan, pohon dibetulkan, saya terbuka kepada teguran.

Sebarang percubaan berbentuk komen atau soalan bertujuan mengiklankan apa sahaja perniagaan atau blog sendiri tidak akan disiarkan. Blog ini bukanlah untuk iklan menjual barang. Peace.....

Wednesday, 26 January 2011

Please consult another gynae for a second opinion

When it comes to decision whether to undergo an operation or not,
Always remember,
There is nothing wrong with seeking for a second opinion,
Of course from another gynae specialist,
(kalau dari bidang lain eg perawat homeopathy, bidan2 kenalah mintak second opinion dr jurusan mereka pulak :)
Or better still, a gynae sub-specialist ie general gynae specialist who subspecialised (furthered his/her study after being a specialist) in certain fields eg ART (assisted reproductive therapy) kalau dalam kes kesuburan.
And check his/her credentials termasuklah training subspecialty kat mana, experience etc etc.

I repeat,
In fact,
I urge,
PLEASE GET A SECOND OPINION
You'll be amazed with how far the opinion might differ.

Why?

1. The first surgery always gives the best chance. Subsequent surgeries (sepatutnya tak perlu kan?) are usually done with limitations and side effects arising from the first surgery eg fibrous scar formation.
2. The full diagnosis given by the first Dr can be confirmed by the second Dr
3. Kita sebagai pesakit pun akan rasa lebih yakin
4. Lebih2 lagi jika kita tak faham dengan imej ultrasound kat monitor tu. Silalah mintak gambar ultrasound dan simpan utk rujukan sendiri atau Dr lain kelak. Tak semua Dr nak ajar macamana nak tgk imej ultrasound ni.
5. Mintak Dr tu tulis senarai diagnosis dan senarai prosedur yg nak dibuat.

The first reaction to my first-time patients bila scan;
"Tak fahamlah Dr. Saya tak nampak apa pun"

Tapi, lama kelamaan, bila diajar berulang2, ada yg jadi terlebih pandai pula.
Saya belum buka mulut, dia n hubbynya dah bagitau apa yg nampak kat monitor :)


Gynae problems jarang yg urgent sangat sampai kena buat operation hari tu jugak atau keesokannya atau daam masa terdekat.
Janganlah sampai rasa malu nak cakap dgn Dr.
Kita semua ada hak masing2.
Sebab,
Bila dah operate,
Itu nasi sudah menjadi bubur.


Most gynae operations now can be done through laparoscopy,
Buang rahim atau fibroid pun dah boleh ikut total laparoscopy sahaja.
Setelah dipotong, rahim yg tak kan muat lubang kecil tu akan dimesin menggunakan 'morcellator' dan dibuang melalui bukaan sebesar 15milimeter sahaja.
Semakin ramai Dr gynae di Malaysia yg pandai buat operation ikut laparoskopi.

Dulu2 kan,
Laparoskopi hanya utk diagnostic sahaja.
Bila dah nampak penyakit dalam tu, Dr akan buka besar (laparotomy),
Sekarang,
Macam yg saya tulis dulu,
Setakat fibroid 12 cm, no problem (tapi saya tak le cekap buat yg besar2 sangat ni)
Buang rahim (histerektomi), no worries,
Buang lymph nodes dalamkes kanser, pun kacang je (bukan saya :)


It is embarrassing to find out that myomectomy (buang fibroid) dibuat secara laparotomy (buka besar) ke atas fibroid bersaiz 10 MILIMETER!
Lainlah kalau secara kebetulan nak buat prosedur lain, tiba2 Dr ternampak fibroid comel tu, maka buanglah sekali (takkan nak biarkan sahaja)

Laparoscopic surgery is better for one main reason and several other reasons:

Reason nu 1,
-It gives magnified vision.
Ada kanta pembesar dalam teleskop itu rupanya.
Kalau bleeding kecil2an pun boleh nampak dgn nyata tau.

Reason nu 2:
-small holes
Saya biasanya buat 3 lubang sahaja bersaiz 1cm, 0.5cm dan 0.5cm.
Paling2 pun (sangat jarang) lubang keempat akan ditambah (1cm)
What does that mean?
Parutnya kecil, risiko perlekatan kat dalam tu pun kurang.

Reason nu 3;
-cepat je boleh balik
Esok dah boleh balik.
Kalau rasa badan tak berapa sedap or nak rehat2 lagi, baliklah lusa.

Reason nu 4,
- Penglihatan lebih meluas walaupun lubangnya kecil
Boleh tengok almost all of the abdominal area
Lepas tengok kawasan pelvis (yg ada rahim, tiub falopian, ovari, sebahagian usus besar, sebahagian pundi kencing), alat teropong tu boleh dihalakan ke seluruh ruang tepi dan atas pula.
Nak tengok apendiks
Nak tengok kawasan permukaan hati (tempat perlekatan jangkitan Chlamydia yg penting utk kesuburan)
Nak tengok ada tak usus lain melekat pada dinding etc
Kalau open surgery, pandangan terhad setakat kawasan bukaan itu sahaja, camne nak tengok liver surface dll?

Reason nu 5,
-Ada kemudahan merekod video operation itu
Kalau Dr anda baik hati, dia akan bagi salinan VCD
So, anda akan tahu apa yg ada kat dalam tu dan apa yg Dr buat.
For me, bukti sangat penting.
Kena ikhlas dalam mencari rezeki, tak nak auta2.
Tapi kalau Dr anda tak nak bagi VCD pun memang hak dia,
It's your privilege, not your right to obtain the VCD.
Dan sebenarnya kalau pembedahan laparotomy pun boleh mintak Dr gambar operation.
Kamera sekarang dah comel2, muat dalam handbag Dr utk digunapakai.
And ada laporan histopatologi ke atas apa benda yg dibuang.
Mintaklah Dr sekeping salinan (biasanya Dr dapat 3 salinan bertaip).

Reason nu 6,
-Zaman teknologi sentiasa berubah
Kita kena ikut peredaran zaman
Demi kebaikan pelanggan/pesakit
Tak kan nak pakai typewriter lagi kan?
Mestilah nak pakai keyboard komputer.
Samalah dengan teknologi perubatan.
Hmm... when was the last time I performed open surgery?
(the brain cells sudah lupa)


Kalau masih hati tak tetap utk menjalani pembedahan setelah mendapatkan second opinion,
Don't worry,
Go and get a third or even a fourth opinion.
Kami Dr tak kecil hati, percayalah :)
And do some homework,
Buka internet cari maklumat mengenai peyakit anda.
Itupun kalau betul anda sebenarnya ada penyakit tu.


Kalau hati masih cuak,
Don't worry,
Postpone dulu,
Kes kesuburan ni mana banyak yg urgent-nya.
Ectopic pregnancy iyalah, yg lain?

I always encourage my patients to go and get a second opinion after seeing me.
Especially when it concerns surgery.
And if they feel more comfortable to have the surgery done with that Dr, let them be.
Sungguh bertuah ada 100% orang suka kat kita.
Nabi pun ada orang tak suka.
As long as lebih ramai yg suka drp yg tak suka, Alhamdulillah.

Biarlah kita masuk ke dalam bilik bedah dengan hati yang tenang dan yakin
Biarlah hasilnya baik
Jangan lupa baca Bismillah banyak2.

27 comments:

  1. Salam Dr,
    mber sy cdgkn sy utk jumpe dgn dr.sbb hr tue ms gi klinik biasa dr kt ctu kata sy maybe kena endometriosis (btul ke eja ni..hehee :))skrg ni sy da di tganu tp tu la..mmber sy kate dr bgs dlm bidang ni..sy ingat nk bt appoinment dgn dr tp xtau mcm mn..hope dr ble tlg.tq...

    ReplyDelete
  2. Ain - ramai lagi Dr pakar O&G yang lebih senior & lebih bagus drp saya :) Kalau leceh nak dtg KL, jumpa dr di Tgnu dulu. Tapi kalau nak juga dtg KL, jumpa hari ke-12 atau hari ke-2 drp hari pertama period.
    Pantai hospital Bangsar setiap pagi Isn-Sabtu serta Setiap ptg Selasa & Khamis
    Pusrawi Jln Tun Razak setiap ptg Isnin dan Rabu

    ReplyDelete
  3. call 03-22960734 utk Pantai, 03-26875000 utk Pusrawi

    ReplyDelete
  4. baru faham what is laparoscopy all about,x mahu tangguh2 dah sbb dh msk 3 series ni...selama ni ada info yg salah psl ni... Insyaallah semua dipermudahkan and have faith in Him ( doc slalu ckp kan?? )

    ReplyDelete
  5. wan - don't worry, don't rush. Kalau masih ada yg faham, tanya je la Dr

    ReplyDelete
  6. Dear Dr,
    Is there anywhere I can contact you via email?

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. salam dr. sy ada ptanyaan mgenai ksuburan..sy akan sent email pada dr bole...thanks dr..

    ReplyDelete
  9. Yanie - boleh, tetapi lebih elok dibincang di sini, boleh kongsi info dgn yang lain, so saya tak yah ulang jawab lagi

    ReplyDelete
  10. dr..
    saya nak tanya. Sy disahkan pcos dan retroverted uterus pada jun 10 sewaktu sy nak buat rawatan kesuburan. Dr. hanya merawat pcos. Sy bertanya kpd dr tersebut..RU tiada masalah ke dgn kehamilan? Dia jwb tiada. Sy search artikel di dlm internet...kebanyakan O&G akan buat uplift untuk betulkan RU. Dan terdpt juga dr di malaysia buat uplift utk RU. Sy tiada endometriosis. Utk pengetahuan dr bulan ogos 2010 yg buat IUI failed. Slps itu sy stop treatment dan sy cuba control pcos sendiri tanpa ubat. Masih belum berhasil. Mohon pandangan doktor.

    ReplyDelete
  11. Atifah - dr u memang betul n ikhlas. Kami2 ni dah lama tak buat operation betulkan rahim memandangkan dah banyak kajian terkini kata retroverted uterus on its own, tak de kaitan dgn masalah kesuburan. Kecuali kalau I rasa sakit tu ada kaitan n u tak plan nak pregnen langsung sbb kita akan gunakan benang non-absorbable yg tak sesuai utk wanita yg nak pregnen kerana the round ligament boleh putus bila rahim tu membesar. Tp kalau u nak bagi I kaya pun boleh, cuma I guna benang jenis absorbable, tak guna pun sbb dia akan reput later on. I suggest u gi semula dgn dr u tu, percayalah.

    ReplyDelete
  12. Terima kasih DR.
    Insya Allah sy akn jumpa blk dr sy.. Mgkn lps hbs due date keje ofis..

    ReplyDelete
  13. slps baca entry ni..saya terpiki nak dapatkan second opinion dgn another gynea...my gynea kata i ada endometriosis..tapi xla besar sgt..dlm 2 cm..utk lbihpuas hati..better saya check lg sekali dgn gynea lain...

    doc..ada kmungkinan tak endo ni bole mengecut/hilang dgn sendirinya tanpa operate?
    kalo boleh elak..saya xnakla operate..

    ReplyDelete
  14. Mz - kalau endometriosis pada ovari ie endometriotic cyst, ubat2 jer tak laku, cyst ni tak hilang cuma mungkin ia lambat membesar tapi ia boleh pecah dan merebak lagi kat permukaan dalam pelvis tu. Kurangkan ubat or makanan ber-estrogen or produk yang tak diketahui kandungan sebenarnya.

    ReplyDelete
  15. lagipun, kalau nak op, mintalah buat secara laparoscopy, penilaian lagi complete , at the same time boleh check tiub falopian sekali.

    ReplyDelete
  16. Salam Dr.Adilah,

    Saya berumur 25 tahun ini. Saya baru berkahwin pada 1.1.11. Saya dah mendengar beberapa info Dr, berikan siang td di dlm rancangan kopi-o. Terima Kasih Dr. Saya ada masalah mengenai period yang tidak teratur. Period saya tidak teratur sejak umur saya meningkat 20-an tahun. tapi masih dtg period cuma tiap bulan lewat sket dari tarikh nya. kemudian saya aktif futsal ( saya bermain sebagai penjaga gol) dan period xdtg 2 bulan. saya dah ke klinik, Dr kata kmgkinan hormon saya brubah disebabkan saya aktif bersukan. kemudian period saya jadi 2 bulan datang period, 2 bulan xdtg period. Bulan lepas saya gi cek smula kerna takut menganggu ksuburan saya. Dr tu beritahu saya jika period xdtg jd sukar saya untuk mendapat baby. Dr klinik yang saya pergi tu beri saya ubat hormon dan dia suruh saya aktif smula sukan. tp sukan yang saya main bgitu lasak jugak. Bulan lepas (januari) period saya dtg selepas sy makan ubat hormon, tapi cuma 4 hari sahaja. sekarang saya makn asid folik dan kurang turun bermain futsal. Bulan ni period saya blum dtg lagi.

    persoalan saya:
    1) adakah saya sukar mendapat zuriat jika period saya tidak menentu? kerna saya cukup risau sekarang.
    2) Jika period saya tidak dtg juga bulan ni, apakah harus sy lakukan?
    3) Perlukah saya menggurangkan bermain futsal?
    4) Adakah berat badan yg terlebih juga mengurangkan dan menganggu ksuburan saya? berat badan sekarang btambah iaitu dari 70 ke 82 kg.
    5) Apakah yang perlu saya lakukan untuk saya mendapat zuriat?

    Maaf menganggu Dr. dan saya ucapkan ribuan terima kasih atas info yang dr berikan.

    ReplyDelete
  17. mizs Yanie - cantik tarikh kahwin :)
    1) period tak menentu mungkin disebabkan telur tak keluar langsung atau jarang2
    2) jumpa pakar sakitpuan. Ubat period hanya bertindak pd lapisan endometrium sahaja sedangkan punca asal mungkin di ovari
    3) kenapa nak kurang senaman? kalau berat badan turun mendadak angkara futsal, barulah ada kaotan dgn kesuburan
    4) berat badan bertambah indirectly boleh kacau aturan ovulasi
    5) lihat jawapan no 2)

    ReplyDelete
  18. tq Dr. sy dah bjumpa doc kat klinik biasa...doc kata mgkin berat bdn faktor sy..but sbelum ni pun bler berat bdn sy trn pun hormon period xmnentu...cm ne ye doc.. skrg sy cuba kontrl pmakanan dan lakukan pelbagai aktiviti tp xlasak sgt.. skrg mlm je sy akan demam or panas bdn..but bole kontrol lagi.. dan akan sakit perut cm kne cucuk2 tp sakit sket jew.kalu sy angkat brg berat atau kje berat bwh perut sy akan rasa tegang dan sakit sket..nape ye doc?

    ReplyDelete
  19. berapa berat n tinggi u? bila turun, sampai berapa kg?

    ReplyDelete
  20. Dr, bile sy terbace komen dr untuk kes atifah, sy rase agak lega cikit....sy ade endometriosis(lum tau stage berape) dan rahim retroverted. dr yg merawat sy dan yg bakal menjalankan pembedahan ke atas sy menyatakan bahawa beliau tidak akn memperbetulkan rahim. sy menjadi susah ati bile memikirkan perkara ini kerana kebanyakan pakar skit puan menyatakan bahawa rahim retroverted perlu diperbetulkan (sy ikut nasihat dr supaya mendapatkan nasihat ke 2, ke 3 & seterusnya). dari hari ke hari sy buntu memikirkan mslh ini. ape yg sy risaukan, jika selepas operate nnti, akn timbul mslh lain pula akibat tidak perbetulkan rahim misalnya susah juga nak pregnant (walaupun selepas buang endometriosis) atau endometriosis akn mudah dtg menyerang semula kerana rahim yg begitu. untuk pengetahuan dr, sy sedang menunggu mase yg sesuai untuk menjalani pembedahan. sy pun dah tak tertanggung rase skit setiap kali period yg mane senggugut sgt teruk dan rase teramat ngilu ketika membuang air besar sewaktu period. selama sthn lebih ini sy bergantung dgn ubat synflex yg dr (yg merawat sy) bekalkan untuk sy. sy harap dr adilah dpt memberi sedikit pandangan atau ulasan mengenai masalah sy ini. TQ dr.

    ReplyDelete
  21. zurazaimee - I masuk dalam puak doktor u. I tak buat prosedur membetulkan rahim sebab:
    1. Cikgu2 I kat HUKM tu tak buat
    2. Kat dalam research paper terkini (dalam 15 tahun ni) pun dah banyak melaporkan hasil yang sama
    3. ia hanya menambah kos pembedahan sahaja
    Kalau u tanya ramai2 lagi doktor, finally u akan dapat jawapan : jauh lebih ramai doktor yg dah tak buat prosedur ni.

    Cuba bertukar kpd ubat yg jenis mefenemic acid (ie ada anti-prostaglandin), dgn syarat kena mula makan ubat ni 2-3 hari SEBELUM sakit/period datang. Maknanya kalau period tak regular, mungkin susah kot, sbb kalau bila period keluar baru nak ambil, ia tak le berkesan sangat.

    ReplyDelete
  22. Walaubagaimanapun, kajian perubatan sering berterusan. Dari masa ke semasa, ada je kajian baru (tajuk sama) yg dibuat. Mungkin akan datang keputusannya berubah. Tetapi buat masa kini, pendapatnya seperti di atas. Tu sebab kami kena rajin meng-update knowledge :)

    ReplyDelete
  23. Salam Doktor.

    Doktor saya kini hamil 8 minggu dan doktor mengesahkan saya mempunyai cyst yang berukuran 5.8cm.Dr. juga turut memaklumkan bahawa cyst sya telah menolak kandungan saya ke sebelah kiri.untuk makluman dr. sejak hamil sya kerap kali sakit disebelah kiri perut (terutama di bahagian ari2 hingga ke panggal peha)..skt lebih kuat apabila saya ingin membuang air besar atau kecil. Untuk makluman Dr. juga sebelum berkahwin saya mmg telah disahkan mempunyai ovarian cyst berukuran 7cm.namun cyst tersebut mengecil hingga 1cm apabila tiba masa utk pembedahan.

    Persoalan saya:
    1) adakah cyst saya boleh membahayakan kandungan?
    2)adakah cyst akan mengecil atau akan semakin membesar?

    terima kasih Dr.

    ReplyDelete
  24. Gadis manis - bukan gadis lagi kan?
    1) boleh tapi tak semestinya, hanya kalau dapat komplikasi eg twisted pedicle, berdarah, jangkitan kuman, pecah. Cyst tu baru 6cm, lebih kurang buah lemon. Kalau tak de apa2 problem eg sakit or makin besar, boleh tunggu sehingga 14 minggu and op buang kalau masih ada.
    2) boleh mengecil atau membesar ni biasanya functional cyst. Sila rujuk post ovarian cyst saya yg lepas

    ReplyDelete