Sebelum mencedok atau memetik 'ilmu' dari laman ini, anda tidak perlu meminta kebenaran tetapi diingatkan membuat semakan sendiri terlebih dahulu dengan doktor anda atau guru anda sebelum mem'forward'nya kepada orang lain dan memikul tanggungjawab akibatnya.

Pohon doa kesejahteraan dan limpahan rahmat Allah ke atas ibubapa saya dan ibubapa mertua saya. Juga ke atas guru-guru saya dan juga pesakit-pesakit saya yang banyak mengajar saya bidang ini. Segala pujian bagi Allah (peringatan ini untuk diri sendiri) . Mudah-mudahan, taubat saya diterimaNya dan segala dosa saya diampunkanNya serta saya terus dilimpahi rahmatNya. Sekiranya ada kesalahan, pohon dibetulkan, saya terbuka kepada teguran.

Sebarang percubaan berbentuk komen atau soalan bertujuan mengiklankan apa sahaja perniagaan atau blog sendiri tidak akan disiarkan. Blog ini bukanlah untuk iklan menjual barang. Peace.....

Monday, 19 December 2011

Q&A part 6

Disember datang lagi.
Sepanjang tahun 2011 ni, bersama saya, ada yang pregnant sebelum saya dapat betul2 faham macamana nak 'tackle' masalah mereka, ada yang pregnant tetapi gugur, ada yang belum2 pregnant pun, ada IVF yang menjadi, ada IVF yang langsung tak dapat telur... Saya akan cuba terangkan satu persatu kes2 ini akan datang, harap2 dapat memberi info.



Bila dah pregnant, kenalah jaga2. Jangan nak 'challenge' badan tu. Ya, ada orang boleh main lasak segala, tetapi ada orang yang tak boleh buat kerja lebih sikit pun. Listen to your body.

Keguguran sekitar 8 minggu. Spontaneous pregnancy selepas pembedahan membuka kedua2 tiub falopiannya yang tersumbat. She missed luteal support medicaton for a few days (hmm.....no comment) then she had bleeding followed by spontaneous expulsion of this.


Harap juga selepas ini, yang ingin bertanyakan soalan dapat gunakan bahasa/ejaan yang hampir keseluruhannya betul dan mudah difahami semua kerana ini adalah blog panduan kesihatan untuk dikongsi bersama, bukannya blog bersosial.

Berikut adalah soalan2 yang diajukan sepanjang bulan November ini.

SILA BACA DISCLAIMER DI ATAS.
Salam kembali kepada semua, selamat bercuti hujung tahun dan selamat tahun baru!



On Q&A part 5
Ummurai asked (1/11/11)
salam Dr..
masane tgh prgnnt 2nd baby,last tym melahirkn dgn cara emrgncy caesar sal dr ckap tulang punggung saya kmungkinan kecil bdsarkn saya lmbat buka lgpun thap cntraction jugak agak rapat..n baby wktu kuar pn nmpak kpala dia sdikit pnjng mngkin tgh try hard cuba msuk lorong klahiran tue..( saya keluar air ktuban hari jumat mlm 11pm cmtue..tp bukak prlhan smpai 5cm jer esok ptgnya sbtu..normal ke dr? ) so ,mcmana nak pstikn tulang punggung kita kecik? n kalo bleh nak jugak beranak scara NORMAL KALI NE..


Jawapan
Bila kandungan dan masuk sekitar 36 minggu, doktor mungkin akan cadangkan ujian sama ada secara X-ray ataupun MRI untuk melihat tulang punggung. Ujian ukuran ini dinamakan pelvimetri. Pada masa yang sama, kepala bayi (jika ia berada dalam kedudukan normal ie ddi bawah) juga akan dibandingkan arasnya berbanding tulang punggung. Jika diameter ruang di antara tulang belakang dan tulang hadapan serta ruang di antara spinous tulang iskium mencukupi ukurannya dan diameter terbesar kepala bayi telah memasuki inlet tulang punggung, bolehlah anda mencuba bersalin kaedah normal
.



Anggun asked (1/11/11)
Salam dr. ,

Saya berumur 28 tahun, telah berkahwin selama 1 tahun tapi masih belum pregnant. Berat sy 46kg dan tinggi 156cm. Saya ingin meminta pendapat dr. adakah saya perlu tunggu lagi atau saya perlu dapatkan rawatan doktor. Boleh dr. terangkan step by step apa yg perlu sy lakukan selepas ini dan type of rawatan yg perlu sy jalani?


Jawapan
Tidak perlu tunggu sebenarnya. Cuma mungkin kalau anda ke klinik/hospital kerajaan, anda akan diminta menunggu/mencuba lagi atas dasar keutamaan pesakit lain. Kalau ke hospital swasta, nak check kesuburan sebelum kahwin pun boleh, maklumlah, anda yang bayar dari poket sendiri, cuma mungkin ianya dilihat membazir sahaja.

Nanti saya tulis entri mengenai apakah yang boleh diperiksa.


Minah asked (10/11/11)
salam..
dr..
sy nk tny, normal ke kalu period hny keluar coklat2 je smp 4 hr..kemudian br darah..
saya da 3x buat IUI tp semua fail..

Jawapan
Kena duduk n garu kepala semula kenapa IUI gagal, ada apa2 yg 'tertinggal'? Kalau tak de, pilihan seterusnya lebih baik secara IVF, sebab, percubaan IUI ke-4 jauh lebih tipis berbanding 3 percubaan pertama. Kalau tengok graf, dah hampir mendatar (sangat sedikit peningkata kumulatifnya).

Mengenai period, bergantung kepada paras hormon progesterone juga. Kalau cantik, period akan turun cantik jika tidak pregnant. Kalau tak de ovulasi (maka dah tentu tak pregnant jugak), period tak cantik. Kalau masih ambil ubat yang ada hormon progestin, pun boleh kacau period, selepas berhenti beberapa hari, barulah period akan turun.



Geminigurl asked
Salam Dr.,

saya sudah berkahwin selama 4 tahun tapi masih belum hamil.Dalam 2 tahun lepas, saya ada buat rawatan kehamilan dengan Dr. di Pusrawi selama beberapa bulan, Dr. beritahu saya, saya ada ovarian cyst tapi tak berapa besar dalam 4cm dan rahim saya terbalik, malah period saya juga tak regular. Dr. beri saya Duphaston dan juga pil kesuburan kerana telur dlm ovari saya tak cukup besar. Lepas beberapa bulan saya stop g pusrawi, sbb masa tu saya ada financial problem. Selama setahun saya tak datang period, kemudian tahun ni period saya start regular tapi terlampau banyak cuma 2-3 hari kemudian keluar mcm biasa sehingga 7 hari. Baru2 ni saya period sampai 2 minggu dan period terlampau banyak selama 14 hari malah saya mengalami senggugut yang teruk sepanjang saya period.Bulan ni saya tak datang period lagi dah 2 mgg period saya lambat, saya dah check pregnancy test tapi saya tak hamil. Saya nak tanya Dr. adakah cysct saya akan membesar, saya dah lama tak pegi check up. Macam mana kalau saya nak sambung appointment saya ngan Dr. Adilah, tapi saya nak buat rawatan di Hospital Pantai Bangsar, Macam mana Dr. ?

Jawapan
Sungguh musykil. Cuba ingat2 semula, yg 4cm tu saiz cyst ovari ke saiz ovari sebab ada PCOS? Sebabnya, saya tak bagi ubat kesuburan kalau ada cyst, nanti cyst tersebut boleh semakin membesar sehingga terpaksa kena operate pula. Kalau nak ambil juga, itu pilihan sendiri, asalkan you faham akan risiko cyst mungkin membesar. Bunyi kes you ni macam PCOS....

Untuk pesakit PCOS I akan selalu nasihatkan, kalau period lewat sampai sebulan, jangan tunggu lagi, jumpalah mana2 doktor untuk ambil 'ubat turun period'. Penting sangat, sebab PCOS yang begini meningkatkan risiko kanser endometrium (rahim). Kenapa tunggu tak period sampai setahun? Rawatan PCOS ni berterusan sehingga lewat usia nanti; sebab risiko kencing manis, kolesterol tinggi, sakit jantung, kanser endometrium.

PCOS, saiz ovarinya menghampiri 4cm.


Mummypoko asked
salam doktorku yg cantik,
saya ade wat treatment endo dgn amik injection lupron slame 3 bulan..last injection pd 15 september 2011.. saya nk tau, bila paling lewat period akan dtg balik? 3 bulan lepas last injection ke mcm mane?
terima kasih.

Jawapan
Kalau ikut pengalaman pesakit2 saya, biasanya period akan lewat, sekitar 8-11 minggu selepas suntikan terakhir. Ada juga yang rupa-rupanya 'ter'pregnant dalam masa menunggu tu.


Suwaibah YS asked,
Salam Doktor

Saya ingin dapatkan kepastian. Saya telah membuat pembedahan endometeorsis kali kedua pada april 2011, pembedahan pertama pada tahun 2001. Kedua2nya stage 4.
Sewaktu pembedahan salah satu tiub telah dibuang tapi satu lagi tidak dijumpai.
Saya dh ambil suntikan menghalang period 6 bulan selepas pembedahan dan saya baru sahaja mengambil ubat untuk turun period bermula tarikh 14 Nov 2011 selama 5 hari. Bila period baru saya boleh buat X-Ray untuk mengesan tiub yang lagi satu

1. Saya ingin tahu, adakah period saya akan keluar serta-merta atau pun mengambil masa berminggu-minggu untuk keluar setelah makan ubat tersebut?

2. Jika tidak keluar, adakah saya mengalami masalah dgn ovari saya?

3. Adakah saya mempunyai peluang untuk mengandung dan chances untuk berjaya dgn IVF berapa peratus?

Harap-harap Doktor boleh membantu. Thank u so much

Jawapan
1. Sama seperti jawapan kepada soalan sebelum ini.
2. Dalam keadaan anda, ia lebih bergantung kepada keadaan ovari anda pada penghujung pembedahan. Endometriosis di dalam ovari sendiri boleh merosakkan telur di dalamnya. Prosedur pembedahan endometriosis yang melibatkan ovari wanita yang masih menginginkan kehamilan seeloknya:
- membuang hanya cyst itu sahaja
- meminimakan penggunaan arus elektrik untuk menghentikan pendarahan atau memusnahkan sel-sel endometriosis kerana kepanasan dari arus elektrik ini juga boleh memusnahkan telur-telur berhampiran yang berlaku secara proses cell vapourization. Kesabaran sangat penting eg menjahit atau menekap sehingga pendarahan berhenti.
3. Faktor utama dan pertama kejayaan rawatan IVF ialah USIA wanita. Endometriosis (peringkat 4) juga menurunkan kejayaan IVF.

Mengapa doktor terpaksa buang tiub falopian tu? U ada penyakit lain juga ke?

Mengapa perlu tunggu period untuk buat HSG?
Untuk memeriksa tiub falopian yang lagi satu, tak perlu tunggu period. Sebab utama untuk tunggu period (dalam keadaan lain) adalah untuk pastikan seseorang tak pregnant (kerana ujian X-ray tu menggunakan sinaran X) dan mengelakkan waktu ovulasi (takut kesan sinaran dan juga takut ter'flush' keluar telur yang dah masuk ke dalam tiub). Pesakit saya biasanya disuruh menjalani ujian HSG (kalau perlu) pada sekitar 3 minggu selepas suntikan terakhir. Harap beri perhatian, sepanjang tempoh rawatan suntikan tu, pesakit disarankan menggunakan kaedah pencegah kehamilan (kondom) kerana ubat suntikan tersebut dikhuatiri memberikan kesan kecacatan janin jika ter-hamil.

Filem HSG, shot delay film, diambil kira2 1/2 jam selepas dye dimasukkan (anda akan rasa kena beberapa gambar diambil kemudiannya 'diam' je ut setengah jam sebelum bunyi gambar diambil tu sekali lagi). Tak semua tempat buat ujian fasa ni. Nampak masih ada cecair yang terkumpul di dalam tiub dan di kawasan rongga pelvis?


On YEAR END BREAK

Hez asked;
Salam Dr.

Saya ada soalan mengenai clomophine, kerana sy telah mengambil ubat tersebut selama 1thn atas saranan Dr di Pusrawi & skrg sy mengambil 2 biji pula.
MAsalah saya adalah waktu bersama yg disarankan oleh DR tidak dapat dipenuhi oleh suami kerana terlalu lama cth hari ke 14 til ke 17. dan saya telah cuba membeli ovulation kit bg mengetahui waktu subur saya. adakah suami perlu mengambil ubat tertentu? dan risiko kanser akan dihadapi oleh sy adakah tinggi?

Jawapan
Berhenti dari meneruskan Clomiphene citrate ini.
Tujuan ubat kesuburan (seperti bahan Clomiphene citrate) digunakan adalah untuk menghasilkan sekurang-kurangnya SATU telur yang boleh membesar sehingga ke peringkat ovulasi.

Sekiranya didapati telah ada ovulasi dengan jayanya, ubat ini bolehlah diteruskan selama kira-kira 6 bulan lagi. Jika tidak, meneruskannya hanyalah membuang masa dan kos sahaja, sedangkan usia seseorang wanita juga akan bertambah.

Lama dahulu, ada kajian melaporkan peningkatan insiden kanser ovari di kalangan wanita yang pernah mengambil bahan Clomiphene citrate selama lebih setahun. Walaupun kajian ini ada disanggah oleh beberapa pendapat lain, namun masih ramai doktor yang memilih untuk tidak memberi preskripsi bahan ini untuk lebih setahun. Saya sendiri menamalkan monitoring pada setiap kitaran rawatan Clomiphene citrate, barulah dapat tahu apakah respon seseorang terhadapnya (secara TVS), bukannya menyuruh bersama sahaja. Kalau tak sesuai, saya akan cadangkan bertukar ubat/kaedah selepas 2-3 percubaan. Itupun kalau telah dilakukan ujian atau rawatan asas.

Ilmu rawatan kesuburan sangat subjektif, yang ditulis dalam bahan ilmiah perlu dijalin dengan pengalaman bersama pemahaman teori sebanyak mungkin dan sentiasa di-update.



On RAHSIA TARIKH LAHIR

Carmello asked;
salam doktor. saya pernah kena ectopic. masa kena ectopic tu saya dapat period pada waktu yg sepatutnya saya memang period. cuma nya dua hari sahaja period saya dgn +ve upt yg sgt kabur. semua yang pregnant tidak kira ectopic atau tak bila buat upt memang akan keluar 2 line ke doktor(wpun kabur)? sebabnya saya mcm takut pula kalau saya period tapi sbnrnya saya pregnant tapi buat upt -ve. saya kena lebih berhati2 sbb sebelah tiub dah takda doktor:( lg satu doktor,boleh ke buat iui dgn sebelah tiub?

Jawapan
Sebenarnya 'period' yang dianggap period itu bukanlah period dari rahim tetapi pendarahan dari kawasan implantasi janin di dalam tiub. Kena lebih berhati2 terutamanya kalau period 'lain macam' eg tempoh dsb. Jika tak pasti, tak salah buat ujian UPT sendiri. Kalau nak lebih tepat, buat ujian darah BhCG (kos di antara RM30-60 mengikut hospital).
Boleh buat IUI dengan sebelah tiub tetapi kenalah pastikan masa buat tu, ovulasi berlaku dari sebalah ovari yang ada tiub lagi. Maknanya, eloklah ambil ubat subur supaya (harap-harapnya) ada telur besar dari ovari yang tiubnya elok.
Tetapi...tiub yang sebelah lagi tu elok ke?
Semasa pembedahan ektopik (seeloknya secara laparoskopi), doktor akan turut menilai keadaan keseluruhan ruang/organ pelvis untuk :
- cari punca ektopik
- lihat keadaan tiub lagi satu
- pastikan tiub mana yang ada ektopik



On OVARIAN CYST
Anorrin asked;
Assalammualaikum dr, sy baru je menjalani myomectomy pd 13/10/2011 disebabkan sy ade 2 fibroid bersaiz 4.62cm. Sy nak tanye, slps pembedahan ni, berapa lama tempoh yg saya perlu ambil sebelum mengandung dan bersenam?? sy x sure sm ada ianya myomectomy atau tidak..tp yg pasti, ianya spt caesarean bersaiz 9cm

Jawapan
Biasanya rehat selama at least 6 bulan, seeloknya setahun ke atas. Tetapi ni bergantung kepada jenis (lokasi) fibroid. Kalau pedunculated fibroid, bulan berikutnya pun boleh pregnant. Kalau belahan tu menembusi sehingga ke dalam ruang tengah, kena rehat panjang.
Senaman pun bergantung kepada senaman jenis apa.




Cah Cicie asked;
salam dr..
kawan sy ade bgtw sy yg dia slalu beronani sjak tgkatan 1..skarang dia tgkatan5..smasa di tgkatan 2,,dia dapati rahimnya smakin mmbesar..tp dia tetap tros kn sikap dia..mmg jelas klihatan rahimnya mmbesar..apabila dia baring,,nmpk rahimnya terbonjol sperti bukit..adakah itu cancer?? itu akan mmbahayakan atau x??

Jawapan
Rahim tak dapat dilihat kerana ia hanyalah sekitar 6cm sahaja dan terlindung di bahagian bawah ruang tulang pelvis. Nasihatkan 'dia' berjumpa doktor :)




On DAY 21 IUI
Serry asked;
salam dr,kalau saya nak buat rawatan dgn doc boleh tak..saya dah 2 kali buat iui tapi still tak ade rezeki...

Jawapan
Boleh :) Sebenarnya prosedur IUI itu sendiri sangat mudah, yang lebih penting adalah rawatan sebelum hari IUI, monitoring (tau apa nak tengok), modifikasi ubat (berpandukan apa yang dilihat sewaktu monitoring), cara air mani dicuci, isipadu yang digunakan dan ubat untuk luteal phase support. Itupun kalau tiub berfungsi normal dan sperma tidak terlalu teruk.



On FALLOPIAN TUBE
Jasmin asked;
Assalamualaikum wbt

terlebih dahulu syabas dan terima kasih kerana Dr. sudi berkongsi ilmu & info melalui blog ini.
Allah jualah yg layak membalas segala jasa murni yg telah Dr. lakukan ini.. Moga Allah sentiasa merahmati Dr. & keluarga dunia akhirat.

Dr. 1 pertanyaan dari saya
Dr,
saya juga telah menjalani HSG dan dapati sebelah kiri saya menghidapi mcm membengkak tetapi doc menyatakan bahgian sebelah kanan saya tiada masalah. Saya telah diberi ubat (kesuburan) utk 2 kitaran.. FYI saya dah makan utk 1 kitaran pd bulan lepas.. didapati period saya lewat tp bila test urin masih (-ve) dan dalam yg sama rasa sakit spt nak period pun ada rasa ni. Dr. Masih ada peluang kah utk saya mengandung?
adakah cara utk saya mengandung secara biasa tanpa menjalani IVF jika benar tiub disebelah kanan masih bole digunakan.
TQ Dr..

Jawapan
HSG sangat terhad maklumatnya. Ia hanya menunjukkan bayangan ruang dalam rahim dan laluan dalam tiub falopian. Ada juga HSG (tidak semua tempat) yang menunjukkan satu 'shot' tambahan diambil kira-kira 1/2 jam selepasnya yang dapat memberi gambaran sama ada terdapat keadaan adhesion (perlekatan) di dalam pelvis. Itu sahaja.

Bagi keadaan HSG yang tidak normal, langkah selanjutnya ialah menjalani pembedahan laparoskopi, tujuannya untuk melihat secara langsung dan jika ada, pembedahan merawatnya boleh dilakukan pada masa yang sama.

HSG tidak dapat menilai keadaan luaran tiub dan hujung tiub yang mempunyai jejari (fimbria) yang sangat penting untuk 'memandu' telur masuk ke dalam tiub.

Jika benar tiub lagi satu itu normal, boleh hamil (sama seperti wanita yang telah menjalani pembedahan membuang tiub akibat eg kehamilan ektopik).



On PERJALANAN INI
Mawar asked;
as salam, soalan saya ni out of topic skit tp masih berkaitan dgn IVF. Kedua-dua tiub saya telah tiada & saya telah menjalani IVF bulan Mac 2011 tp gagal..sob..sob...sobb.. sedih tp jgn putus asa (Allah telah merancang yang terbaik utk saya - pujuk diri sendiri!!).

Doctor kata kemungkinan sebab fibroid. Maka saya telah menjalani myomectomy pada oktober 2011. Insya Allah pada Mei 2012@ slps 6 kali period, doctor kata boleh buat IVF skali lagi. Semasa myomectomy, doctor telah turunkan sikit ovari saya (sbb katanya terlalu tinggi).

Soalan saya, bolehkah saya membuat aktiviti lasak/air (snorkeling,jalan2 masuk hutan) dalam tempoh Januari 2012 hingga Mei 2012 iaitu sblm IVF? Insya Allah saya nak bercuti ke Sabah dalam bulan Mac@Mei 2012(release tension before next treatment).Saya risau ada gangguan kepada ovari yang telah dibetulkan oleh doctor...

Apa pandangan doctor? TQ.....

Jawapan
Jika ovari terlalu tinggi, biasanya prosedur OPU sewaktu IVF tu sukar dilakukan kerana dikhuatiri jarum tu menembusi organ lain eg usus, salurdarah sebelum dapat memasuki ovari.

Cuba tanya doktor, mengapa ovari tinggi? Ada penyakit lain ke? Fibroid tidak menyebabkan ovari tinggi. Tetapi penyakit endometriosis boleh. Dan seperti yang sering diajar dari zaman medical student dulu2 lagi, fibroid dan endometriosis sering beriringan kerana kedua-duanya 'hidup membesar' dengan 'makanan' yang sama iaitu hormon estrogen. Jadi, bila medical student nak pesent kes patient tu ada fibroid, dia mesti bagitau sama ada ada endometriosis atau tidak,baru nampak pandai/kritikal dan dapat markah tambahan :)
So, you kena tanya Dr, ada endometriosis ke tidak dan kalau ada, stage berapa?. Sebab, endometriosis peringkat 3 atau 4 boleh menurunkan success rate IVF, malah boleh juga meningkatkan risiko keguguran kelak.

Kalau dah sembuh dari pembedahan (biasanya atara 6 minggu tetapi ada juga yang ambil masa hingga berbulan2), boleh lakukan aktiviti seperti biasa. Kalau sebelum ini dah biasa buat aktiviti lasak, bolehlah.



On ENDOMETRIOSIS PART 3
Safiyyah asked;
Assalamualaikum Dr...Saya telah menjalani laparoskopi untuk masalah endometriosis 15/07/2011 yg lalu. Menurut Dr yg merawat saya, dia berpuas hati dgn laparoskopi tersebut kerana yakin dapat buang semua cyst yg ade dan dia ade menyatakan bahawa saya punye endo adalah stage 2. Masalahnye, selepas laparoskopi tersebut, saya masih lagi mengalami mslh sgugut yg teruk sehingga berasa skit ketika membuang air besar.

Pada 08/10/2011 tempoh hari saya diserang sakit perut yg teruk sehingga muntah2 dan sesak nafas dan masuk wad 2minggu. Pelbagai ujian dibuat pihak hospital termasuk ujian CT scan. Saya disahkan kene penyakit GERD. Tp itu bkn permasalahan yg ingin saya suarakan di sini. Masalah yg ingin saya tanye pada Dr ialah hasil ujian CT scan tersebut dapat mengesan beberapa ketulan cyst di kiri dan kanan ovari saya bersaiz lebih kurang 2cmx2cm. Saya agk terkejut kerana baru sahaja menjalani laparoskopi beberapa bulan lepas. Soalan saya,

1. Kenapa boleh ade lagi cyst tersebut?
2. Mgkin ke Dr terlepas pandang? Atau itu cyst baru tumbuh?
3. Adakah sbb cyst tersebut ade lagi menyebabkn saya masih mengalami masalah sgugut yg teruk wlaupun selepas laparoskopi?
4. Adakah ini bermakna saya perlu menjalani laparoskopi sekali lagi nnti?

Harap Dr dapat membantu saya.Terima kasih.

Jawapan
Hmm....biasanya kalau dah ada cyst endometriosis dalam ovari, lebih2 lagi kalau dah disebut semua (banyak ke?), dah masuk at least stage 3, melainkan kalau cyst tersebut kurang drp 1cm. Waktu medical student dah diajar 'ground rule' mcm tu. Bila check balik dgn ASRM classification, memang betul.

I susah nak claim dah buang semua, sebab we can never be sure. Apa yang nampak di mata tu mungkinlah. Tetapi ada juga yang terletak jauh di tengah pasak ovari, meunggu masa sahaja untuk lebih membesar. Kalau ikut teori pun, dalam stage 3 atau 4, masih ada lebih kurang 100 ribu sel2 endometriosis yang tertinggal, itulah sebabnya ramai Dr yang susuli dengan suntikan bahan GnRH analog.

Bolehlah you tengok semula rakaman video laparoskopi tu.



On ENDOMETRIOSIS

Creamy81 asked;
dr,sy nak tanya..br2 ni sy bt ultrasound n dr ckp sy ada uterine fibroid 2.2cm,cervix fibroid 1.8,right ovarian cyst 2.4..doc kata tak merbahaya dan ada ubat,tp doc tu tak bg apa2 ubat pun 4 next review pun tak..pastu sy pun tak ambik kisah sgt..tapi after few week masa mestrual sy pada 06/11 sgt2 sakit pinggang dan rasa menghiris dekat bawah perut.dan darah sgt cair dan banyak dan kesakitan berlarutan setelah habis menstrual..dan pada 18/11 kesakitan itu bertambah dan sy berjumpa dgn doc yang lain dan doc itu kata ada endometriosis n kedudukan rahim saya terbalik..pun x bgtau apa langkah sy seterusnya..cuma bg saya makan relax muscle dan tahan sakit.dr tu jg bgtau kalo sakit sgt dia suruh dtag utk bagi injection..tapi saya kurang faham ttg endo dan stlh sy cuba google utk lebih memahami ttg endo ni..dan terbaca blog dr Adilah..rupa²nya endo ni ada stage dan sy tak pernah diberitahu doc..FYI,saya berumur 30thn dan sdh ada sepasg cahayamata..pls..give better advice coz skrg ni macam malas nak pi doc da,kalo btul sy hanya kena makan relax muscle n painkiller jer..tapi rasa membengkak di bawah perut sebelah kanan..menghiris2 tu dtg selalu dan setiap hari mengganggu rutin harian saya..sy tidak secergas sblm ini dan lebih rasa sakit bila kencing, kentut dan buang air besar..perlukah sy jumpa dr yang lain?

Jawapan
Rawatan 'complete' untuk endometriosis ialah buang sumber estrogen tu, maknanya buang kedua belah ovari. Tetapi pilihan yang ini lebih sesuai untuk yang tak nak pregnant lagi, lebih-lebih lagi jika >45 tahun dan juga yang mengalami kesakitan amat sangat sehingga terlalu bergantung kepada ubat penahan sakit sahaja.

Pembedahan tidak menjanjikan kesakitan akan hilang. Pembedahan dilakukan bertujuan untuk membuang sebanyak mungkin tisu endometriosis dan harap2nya, kesakitan akan turut hilang.

Anda masih boleh memilih untuk menjalani pembedahan yang tidak drastik (buang ovari) tetapi anda juga mesti faham bahawa tidak mustahil pembedahan tidak dapat membuang kesemuanya dan kalau dapat pun, tidak mustahil ia akan berulang lagi. Selagi kita belum menopaus, selagi itulah kita boleh dapat endometriosis. Setidak-tidaknya bila menjalani pembedahan laparoskopi, ia dapat mengesahkan apa yang Dr syak.

Pilihan ubat selain ubat penahan sakit ialah pil perancang keluarga (sebab ia mengurangkan kuantiti darah, maka kuranglah benih baru dankuranglah senggugut), suntikan hormon GnRH analog (untuk menurunkan estrogen tetapi menjadikan kita mengalami simptom2 seperti menopaus) dll lagi.


Sekian.....


Tuesday, 8 November 2011

Perjalanan ini....


Pernah terfikir, apakah yang menarik sperma untuk berenang mengerumuni telur? Deria apa?



video




SA - Semen analysis.

Beberapa perkara,
Termasuklah menganalisa sperma di dalamnya.

Selalunya di dalam air mani ada banyak sperma.


Sekali pancutan sepatutnya keluar sekurang-kurangnya 2 mililiter (ml) air mani.
(V untuk volume).

Dalam setiap ml air mani pula, kena ada sekurang-kurangnya 20 JUTA sperma.
(C untuk concentration)

Bermakna kena ada sekurang-kurangnya 40 juta sperma dalam pancutan air mani.

Dan kena ada sekurang-kurangnya 50% sperma yang bergerak pada tahap elok (forward movement) sama ada laju atau perlahan, atau 30% yang fast forward.
(M untuk movement)

Guna formula matematik ini:
VCM atau Vx C x M = 20

eg. Kalau ada 1 ml sahaja air mani dan di dalamnya ada 30 juta sperma dgn 50% motiliti elok, VCM = 15 sahaja {1x30x0.5}

Selain itu, perlu tengok berapa banyak sperma yang berbentuk normal. Kena ada sekurang-kurangnya 30% sperma yang normal rupabentuknya ; pada kepala, bahagian tengah dan ekornya.

OLIGOzoospermia = bilangan spermanya kurang/sedikit

TERATOzoospermia = bentuknya yang normal kurang

ASTHENOzoospermia = rupabentuk sperma normal kurang

OLIGOTERATOASTHENOzoospermia = bilangan, pergerakan, rupabentuk; semuanya kurang

Azoospermia = LANGSUNG TIADA sperma di dalam air mani walaupun seekor.

CRYPTOzoospermia = azoospermia tetapi apabila di'centrifuged', diambil pellet dan dilihat semula menggunakan mikroskop maka dapatlah akhirnya dilihat beberapa ekor

"Tapi air mani saya banyak, Dr ?"

Yang penting, sperma di dalam air mani tu, hanya boleh dilihat menggunakan mikroskop.
Kadang2 air mani banyak tetapi langsung tak ada sperma di dalamnya.


...dan topik ini akan bersambung kemudian.

Meanwhile, you can read on mitochondria (ingat lagi Kelas Biologi - Sel? (sigh) dulu2 saya memang tak minat (read : tak pandai) subjek ini, but now it's a complete 180-degree turn!)

I'll let you know why.

Learning should be exciting.

Let us swim in the ocean of knowledge.

Wednesday, 2 November 2011

Rahsia Tarikh Lahir

Kenapa percaya kepada 'kekuasaan' atau rahsia tarikh lahir kita?

"Tak de la, suka-suka sahaja nak tahu"
(alasan!)

Suka-suka?
Ye ke suka-suka je?

Betulkah apa yang diberitahu nanti tidak meninggalkan sedikit pun kesan kepada anda?
Anda terus lupakan apa rahsia yang diceritakan selepas itu ataupun anda akan teringat-ingat akan apa yang dikatakan?


Cik-cik dan Puan-puan;

Lupakanlah dengan kepercayaan terhadap rahsia tarikh lahir.

Tak perlu 'tilik-menilik' walau apapun istilah digunakan.


Ingatlah, ingatlah dan ingatlah;


INGATLAH fakta ini;


Nabi Muhammad s.a.w. dan Hitler dilahirkan pada tarikh yang sama.

20 hb April.

So?

.
.
.


Sebut pasal tarikh,
Semalam bertarikh 1.11.11,
Ada pasangan yang 'memilih' tarikh tersebut untuk melahirkan cahayamata mereka.
Bukan sebab percaya akan 'kekuasaan' tarikh itu,
Kebanyakannya sebab cantik di mata dan cantik ditulis.

Asalkan kandungan 'matang' dan ibu sihat untuk menjalani pembedahan Caesarean,
Kebanyakan doktor tidak menentang trend 'memilih tarikh cantik'.

Maka, sibuklah keadaan di teater pembedahan semalam,
Sehinggakan saya terpaksa menunggu giliran dan pulang ke rumah lewat.
Memandangkan kes saya bukanlah kes bersalin dan bukanlah kes emergency.
(saya kan berehat sementara dari melakukan kerja-kerja delivery 1-2 tahun ini :)
Kecuali satu kes IVF (OPU) saya yang diberi keutamaan awal,
Maklumlah, kalau tidak, telurnya dah 'keluar'.
2 kes gynae saya yang lain terpaksa tunggu.
The last case mula selepas 5.30 ptg.
Terpaksalah saya pulang lewat, setelah matahari betul-betul tenggelam.
Mujur suami juga pulang lewat, lebih lewat daripada saya.
Ada patient dia nak bersalin pada tarikh cantik itu rupanya.


menyambut kelahiran seorang lagi penduduk mukabumi ini secara pembedahan Caesarean 2 tahun yang lepas. Tahniah! Selamat menjadi ibu dan ayah!



Saya pun tidak menolak secara peribadi.
Asalkan bayi dah matang dan keadaan ibu OK.
Konsep perubatan moden - pesakit membuat pilihan secara 'informed decision'
Selepas faham akan kebaikan vs keburukan sesuatu pilihan,
Pilihlah.

Yang saya tak berkenan,
Apabila ada yang mempercayai 'karma' atau rahsia tarikh lahir (insert NOKTAH BESAR berserta TANDA SERUAN).

Monday, 31 October 2011

Q&A Part 5

Mood tgh rajin :)
Tak jadi gi update knowledge kat bandar di mana 'semua jalan bertumpu' itu (takut dgn rusuhan OWS hari tu sehinggakan missed, places for the update course on "Endometriosis & IVF" utk 150 org tu dah fully booked)
Anak2 pun tak kacau.
Marathon menjawab soalan...


Berikut adalah soalan2 yang diajukan sepanjang bulan Oktober ini.

SILA BACA DISCLAIMER DI ATAS.
Salam kepada semua.



On Endometriosis Part 3 (20 April 2011)

Soalan 1

Assalammualaikum Dr,Saya Fatimah, saya baru 2 bulan menjalani laparoscopy dima cyst tu ada kat both of my ovary..left 5cm...right 6cm and kat bawah ari2 ada about 7 yang kecil...so banyak tempat yang ditebuk and removed the cyst. Right now I am on Lucrin injection where the Dr advise me for 4 times on Lucrin. Lucrin is a real test for me because , I sakit tulang, sakit at setiap sendi...bahang dan panas , kulit dan mata kering . Soalan saya ialah...boleh tak saya pregnent secara semula jadi...saya dah buat HSG dan alhamdulilah saluran folifio saya semuanya ok. Sekiranya saya memerlukan rawatan untuk hamil apakah rawatan yang dr cadangkan. Saya berusia 40 tahun..berkahwin selama 3 tahun dan tidak pernah hamil.

Fatimah;

Kita ambil semua faktor : usia, tempoh perkahwinan, status terkini penyakit endometriosis u dll.

Cuba bincang dgn dr mengenai suntikan FSH dan IUI untuk 1-2 kali.
Anytime bila dah ready, terus buat IVF.
Bukannya tak boleh pregnant secara normal, tetapi peluangnya rendah setakat 2-4 % sahaja.

Suntikan GnRH analog memang ada kesan samping. Biasanya Dr akan pesan awal2 kepada pesakit dan suami atauahli keluarga terdekat agar memahami dgn perubahan 'perangai'.



Soalan 2

dr..sy baru balik dari buat pap smear..n doc sy cakap rahim saya ke belakang dan menyentuh rektum..then,dia ada kata lagi dalam rahim sy ada air dan sedikit darah..kemungkinan ada kewujudan cyst yang leaking..pastu dia refer sy pi pakar ultrasound pulak..sy nak tau apa yang terjadi selanjutnya pada saya?

Creamy81;

Tak faham macamana boleh nampak air dan darah dalam rahim. Mungkin dr nampak darah/air keluar dari pintu rahim kot? Biasanya doktor pakar sakitpuan boleh buat ultrasound. Nanti update apa result scan ya.

Rahim ke belakang dinamakan retroverted uterus, Tak semestinya ada penyakit. Tak semestinya berkait kesuburan.



On Dear Eliza (23 Sept 2011)

Soalan 3

salam dr.baru2 ni sy didiagnos mempunyai adenomyosis. dn rahim sy retroverted. skng sy dan suami mencari cara utk sy conceive.sy try clomid.
1- adakah clomid mdatangkn kesan sampingan kpd pesakit adenomyosis
2- sy ada bace produk soya tidak bgs utk endo/adeno.adakah ini benar? sbb sy mengamalkn produk herbalife which is soy-based.
3- apakah lgkh sebaiknya yg perlu sy ambil to get pregnant? melalui pembacaan sy, adenomyosis mengganggu environment dlm rahim.

hrp doktor sudi mjawab soalan sy. terima kasih.

Safura;

Berapa saiz adenomyosis, apa jenis (biangan, kedudukan)? Ada endomettriosis yang lain (scan tak dapat kesan semua jenis endometriosis ni)

1- Pil clomiphene citrate ada sebahagian kesan estrogenik dan kesan anti-estrogenik.
2- Bahan yang ada kesan estrogenik (termasuk produk soya) seumpama 'makanan' kepada penyakit endoetriosis
3- Macamana dr diagnose adenomyosis? Bila dah diagnose adenomyosis, kena tahu jenis ada atau tidak endometriosis yang lain di bahagian pelvis, lazimnya secara scan dan pembedahan.



On TVS transvaginal scan (8 Okt 2011)

Soalan 4

Salam Dr.. saya baru je buat TVS ni td, day 12 utk check telur (folikel) .. so far nampak okey ada kuar 3 di ovari kanan, saiz 2.5cm kalo tak silap saya, & akan buat iui next daynya...
tp kan Dr. saya masih x faham lg tengok TVS tu huhuhu ... anyway ilmu Dr sangat berguna, Thansk Dr.

JAHM02;

Biasanya kalau saiz dan OK, endometrium dah OK, LH masih OK, IUI buat selang sehari lebih kurang 36 jam selepas suntikan hCG. Melainkan kalau LH slow rising atau sangat tinggi, then kena tukar sikit hari/waktu IUI. dan melainkan kalau endometrium tak OK. Ada beberapa faktor lain lagi.



salam DR,

Soalan 5

actually, saya tak tau nak mula mcm mana... :D
ok, saya berumur 31thn dan sudah mempunyai seorg ada anak 4thn..pernah alami otopic last 3yrs dan ovari kiri telah selamat dibuang..sob sob sob
selepas setahun 'berehat'..i tried hardest to get pregnant again and again...walaupon dlm ketakutan kejadian tu berulang lagi..
pls advise DR.

Hani;

Saya kurang pasti. Masa kehamilan ektopik tu, dr terpaksa buang tiub falopian ke ovari kiri?

Masa operation ektopik tu juga, dr lazimnya akan periksa keadaan dalam utk kehalpasti apakah punca u dapat ektopik dulu serta agaimanakah keadaan tiub falopian kanan?

Kalau setakat ektopik sahaja tanpa punca/penyakit berkaitan, apabila u hamil lagi, peluang kehamilan normal (bukan ektopik) masih tinggi sekitar 85%.



Soalan 6

as salam doctor,
berapa hari selepas operation buang fibroid(6cmx6cm), boleh naik flight?doctor nak buat myomectomy(bukak besar)... tq

Mawar;

Nak pergi mana? Berapa jam penerbangan? Nak buat apa di sana?

Masa buat op, banyak pendarahan? Kena masuk darah? Ada jangkitan? Luka jahitan terbuka atau sembuh elok?

Kalau dah keluar dari hospital (biasanya selepas 3 malam lepas op), rehat sehari dua di rumah then barulah beralih ke tempat lain. Rehat, minum air cukup, ambil antibiotik danubat yg dr bagi dll.

Biasanya dr bagi appt seminggu lps keluar wad utk check luka atau buka jahitan. Selepas tu bolehlah terbang :)



Soalan 7

salam doc Adilah..

ada tak patient doc yg mengalami pelvic adhesion n sukar utk mengandung?

saya baru je buat hsg scan.. resullt:tiub ok tapi ada appearance of pelvic adhesion..padahal tak pernah pon buat surgery sbelom ni..

And satu lagi dr filem hsg boleh nampak ke yang rahim kite terbalik or tak? or kena buat TVS/TAS baru boleh confirm?

sbb dari filem saya tu, mmg terang2 nampak rahim saya terbalik(bentuk V terbalik). :(

nak tau jugak opinion dari u
TQ


-awin-

V terbalik dalam HSG tidak bermakna rahim terbalik. Jangan risau. Check balik dgn scan dulu. Kalau dr rajin, dia akan buat 'internal examination' guna jari ke dalam faraj dan jari2 tangan satu lagi di atas di bahagian ari-ari.

Bila da suspicion of pelvic adhesion, check balik scan, tgk maklumat tambahan ie kedudukan ovari dankedudukan rahim.

Pelvic adhesion banyak tahap (sedikit, sederhana atau teruk) dan ikut bahagian/kawasan mana yang terlibat.



Soalan 8;

salam DR. Kalau org tu ada PCOS,biasanya dia irregular period. maksudnya telur dia lambat matang ataupun tak matang lgsg(jd dia tak dapat period kan). Saya nak tanya kat DR,ada ke seseorang tu dia period,tapi sebenarnya telur dia tak cukup matang? Tu sbb dia tak conceive2. Kalau dia period,maksudnya dia ovulated kan. Ataupun sebenarnya,seseorang tu akan ovulate bila hanya telur dia cukup matang?
Sorry DR,soalan ni,Tapi itu yg saya asik terfikir.

Carmello;

Kalau period regular, biasanya (bukan semestinya) telur matang dan ovulate.

Kalau period tak regular tetapi ada datang sekali-sekala, biasanya ada masalah ovulasi (teluar tak besar dan tak keluar).
Mungkin setiap kitaran, mungkin kadang2.
Bila period, tak semestinya bulan tu tekur besar dan matang. Sebab ada sedikit2 hormon progesterone yang dikeluarkan oleh tisu lemak (especially yg berbadan besar).



Soalan 9
Salam Dr,

Saya dh pun buat treatment kt private hos sbb x preggy lagi.dh kawin 3+,dh 1thn buat treatment sy stop...skang sambung blik kt lppkn..utk buat iui...sblm ni ade amik clomid..telur 18mm, tp rahim kot x tebal...so dia tukar ubat...tp rahim pla tebal, telur 10mm je..lagi Dr tu suspect sya pcos...bila sya p L***N, Dr i****l ckp if saya period every month x pe..yg syrisau mmg sy priod every month...cume cycle dia x menentu jap 32, jap 35 jap 42...2 yg jap awal bln, tgh bln..hjung bln..tapi mesti period la every month...sye ni ade masalah ke...takut iui x menjdi...boleh bantu sya x..terima kasih

happilyeverafter;

Berapa usia? Berapa berat badan dan ketinggian?

Pilihan rawatan kesuburan lebih meluas sekiranya dr tersebut mempunyai kemahiran dalam teknik2 yang ada dalam dunia rawatan kesuburan.
Jika tidak, lazimnya pilihan terhad kepada apa yang boleh ditawarkan sahaja.

Prinsip IUI hanya mendekatkan sperma ke dalam ruang rahim SAHAJA.
Kalau ada faktor/penyakit lain, ia boleh mempengaruhi peluang.




On Potong Q (17 Jul 2011)

Soalan 10

salam dr. sy pun nak join blog dr. sy ibu kepada 3 org anak lelaki yg berumur, 4bln, 3 thn & 5thn. sy nak bertanya pada dr masalah yg sy hadapi sekarang ini. soalan saya, baru2 ni dan skrg sy mengalami mslh gatal yg teramat di bhgn alat sulit yg menyebabkan ia melecek kerana sy menggaru bhgn tersebut. kekadang terasa gatal di bhgn dalam. apa yg perlu saya buat dr? nak pg klinik kebanyakkan dr lelaki.mcmana nak atasi masalah sy ini dr. harap dr dapat membantu. tq dr.

Azura;

Kalau lebih selesa dgn dr perempuan, carilah dr berdekatan. Boleh telefon dan tanya. I pun tak boleh 'tilik' dari jauh.



On Pakej IVF (17 Okt 2011)

Soalan 11

assalamualaikum doctor,
tak sempat yea nak reply soalan saya sebelum ni. sibuk kot...
soalan saya:: berapa hari boleh naik flight selepas menjalani pembedahan buang fibroid 6cmx6cm myomectomy secara laparotomy (buka besar kan?betul ke saya punye term nih). sudah 2 org gynae saya tanya tp kedua-duanya mempunyai pendapat berlainan.. Mohon doctor bagi pandangan & Doakan saya yea doctor untuk operation pada 27/10.

mawar;

Dah buat op pun. Mungkin dah selamat pulang ke rumah.
Apa pendapat dr2 tu? I dah jawab awal2 tadi.



Soalan 12
Salam Dr Adilah,

Saya ada pertanyaan.

Sejak sebelum kahwin sehingga selepas kahwin saya mempunyai masalah haid yang berpanjangan.

Terbaru..pada pertengahan bulan Ogos 2011 yg lepas , ada keluar sedikit coklat dan darah...dan seterusnya keluar darah haid yg banyak(heavy period). Yang merungsingkan saya ianya berlanjutan sehingga sekarang.

Saya ada merujuk kepada pakar dan saya diberitahu oleh Dr tersebut(melalui scan) bahawa dinding rahim saya tebal dan tiada cyst.Dr tersebut memberitahu saya ianya berkaitan dengan hormon.Saya telah diberi ubat dupashton selama 1 minggu dan daflon selama 2 minggu. Dr tersebut memberitahu sekiranya darah saya tidak berhenti, makan D&C perlu dibuat.

Ketika makan duphaston..pada hari ke 4 darah haid saya berhenti. Jadi saya pun stop makan duphaston. Tetapi bila saya berhenti makan duphaston..keesokan harinya,,,darah haid saya datang semula.

Jadi saya perlukan pendapat Dr Adilah mengenai perkara ini adakah cara lain selain D&C.Untuk makluman Dr Adilah walaupon saya sudah berkahwin tetapi saya masih lagi dara. Kalau proses D&C melibatkan dari bawah...mcm mana yer. KAlau boleh saya nak elak D&C dahulu..

Tambahan maklumat saya ada masalah kegemukan...berat saya 85kg dan tinggi 150cm...

Harap Dr boleh bantu saya...

TQ

wanntoknow79;

Bila dr bagi ubat, sila ambil ikut aturan. Pil yang diberi boleh 'menahan' period, apabila dihentikan, paras hormon progesteron darah akan turun maka period pun turun semula.

Seeloknya ikut nasihat dr u utk buat prosedur D&C, masa op tu seelok-eloknya buat hysteroscopy dahulu sebelum D&C. Kalau tak ada alat hysteroskop, D&C pun memadai. Sewaktu prosedur tu, selaput dara akan koyak sendiri apabila dr masukkan spekulum. Sila bincang dgn suami dahulu.

Jika perlu, D&C elok dijalani. Baru dr dapat ambil sampel di dalam rahim utk ujian makmal, nak pastikan apakah jenis penyakit dan yang lebih penting lagi nak pastikan ianya bukan kanser atau hiperplasia endometrium.



Soalan 13

salam dr adilah..

dila disini.. dr, macam mana cara2 saya nak buat appointment dgn doc?? terus ke PHKL atau kena call dulu buat appointment ke mcm mana?? tq doc..

OMGitsDylaLeanna;


Call dahulu, tanya nurse utk appt.

Wednesday, 26 October 2011

Q&A Part 4

Semakin banyak soalan dikirim, maka semakin banyaklah yang tertunggak.
Berikut adalah soalan2 sepanjang bulan September 2011

SILA BACA DISCLAIMER DI ATAS
Wassalam alaikum warahmatullah utk yang memberi salam.



On Day 21 IUI (6/9/11)


Soalan 1

DR, apakah pil yang diberi day 13 tu? Adakah untuk better lining? Saya pun susah nak dapat lebih 6mm day 12-13 walaupun tak guna clomid, but Gonal F. Macamana ye DR?

Areina;
Susah nak bagi nama pil itu sebab kami doktor2 dilarang 'mengiklankan' jenama ubat. Tetapi ubat itu mengandungi bahan estrogenik, Cikgu IVF saya yang kat Hamburg dulu ada ajar, pelik cara mengambilnya. Kalau tak jalan juga, kena buat satu prosedur.

Masa tu, berapa saiz kantung telur? Kalau day 12-13 pun, tetapi kantung telur masih tak besar, macamana endometrium nak tebal?




Soalan 2

Assalamualaikum Dr, sy ada PCOS..sy pernah buat IUI last year..Dr inform badan sy tak bertindak balas terhadap ubat hormon berbentuk pil. Sy dah cuba Clomiphene dan letrozole..jadi Dr bagi beberapa dos suntikan FSH..mungkin belum rezeki..IUI tak berjaya sbb sy kena OHSS..maybe overdos kot..wallahu'alam..masalahnya Dr,nak tnya, lepas dari kena OHSS tu..period sy semakin menentu..dh lebih 6 bulan tak period..sy ingat nak cuba sekali lagi..umur 29..telah berkahwin 6 tahun (2005)..mcm patient Dr juga..apa advise Dr?

Me01my;
I suka cara u beri nama umum ubat2 kesuburan :) Utk pesakit PCOS, kena tgk profile dulu. Ada PCOS yang sangat sensitif dgn ubat rangsangan, maka lebih berisiko dapat OHSS. Dos ubat subur (esp suntikan FSH) biasanya direndahkan drp dos yg Dr biasa bagi kat pesakit lain.

Bila berbincang mengenai faktor kejayaan IUI, ada banyak perkara lain, bukannya IUI sahaja. Perkara2 yg dibuat/dilihat sebelum IUI dan selepas IUI pun penting. Di Bourn Hall Clinic kat Cambridge tu (tempat 1st IVF baby Louis Brown), masa kami gi melawat tahun 2002 dulu, yang buat prosedur IUI tu hanya nurse2 sahaja. Tetapi yang merawat peringkat awal dan monitor dan modify tu memanglah doktor2.

Kalau U bertukar Dr, mesti bagitau kejadian OHSS tu, supaya tidak berulang lagi. Ingat, OHSS boleh menjadi teruk dan menyebabkan krisis/kematian. Biasanya Dr akan 'halve' dos ubat tu, so U kena ingat berapa dos suntikan FSH yang diberi.

Dah 6 tahun kahwin ni, U dah check betul2 ke? Sepatutnya dalam masa 3 tahun seseorang pesakit ambil rawatan BERSESUAIAN, 80% dijangka dah selamat hamil.



Soalan 3

Saya mengambil suntikan buserelin 0.5ml setiap hari bg tujuan IVF utk mengawal hormon saya. saya ambil selama 17 hari. Pada hari ini, apabila saya buat ujian darah di dapati buserelin tersebut tidak dpt membantu saya. bacaan darah 30, sdgkan sepatutnya 20 ke bwh. saya rasa kecewa sekali. Oleh sbb itu, IVF tersebut di batalkan.

Doc mencadangkan agar saya berehat 3 bulan dahulu sblm memulakan semula rawatan. saya dapati tempoh ini agak lama bg saya. di pusat tersebut, mereka hanya menjalankan long protocol sahaja utk IVF. Saya dapati ianya memakan masa lebih 2 bulan utk proses ini berbanding dgn short protocol tak lebih 1 bulan.

soalan saya,
1) mengapakah bg sesetngah doc menjalankan long protocol shj utk IVF. adakah hasilnya lebih baik?

2) mengapakah perlu ambil suntikan buserelin utk suppress ovari. adakah slps itu ovari dpt mengeluarkan telur yg bnyk dan cantik?

3)adakah boleh jika saya masih ingin meneruskan rawatan tanpa menuggu tempoh rehat 3 bulan tersebut di hosp yg lain. tempoh 3 bln tersebut teramat lah lama bg saya.

FYI, saya berumur 30 thn, 5 thn kahwin, hydrosalpinx, IUI 3x tetapi semua gagal. :(

maaf pnjg sgt soalan. terima kasih doctor!

ThisIsMine;
Saya tidak akan kritik cara rawatan rakan2 Dr. Saya cuma boleh beri penjelasan mengenai apakah yang biasanya saya lakukan;

- I rasa istilah short protocol U tu merujuk kepada 'ANTAGONIST PROTOCOL'. Short protocol ada dua jenis : flare and antagonist. Antagonist protocol ialah bila dr guna GnRH antagonist dalam regime tu.

- Antagonist protocol lebih 'convenient' dan lebih pendek tempoh, cuma sedikit lebih mahal (harga ubat GnRH antagonist lebih mahal berbanding harga ubat GnRH agonist yang digunakan dalam long protocol)

- BELUM ada kajian yang melaporkan higher pregnancy rate with antagonist protocol. Paling2 tinggi pun, hanya MENYAMAI peratus kejayaan long protocol, but NEVER higher. Tak tahulah kalau2 selepas ini, ada kajian yang mendapati higher pregnancy rates witth antagonist protocol. Itu sebabnya long protocol almost always jadi 1st line dalam IVF. Kalau tak respond well dgn long protocol, baru dr tukar kpd antagonist protocol. Selain tu, ada juga faktor2 lain mengapa dr plih short protocol, so kadang2 ada juga pesakit saya yang saya terus guna antagonist protocol.

- Biasanya I akan suruh pesakit sambung je suntikan buserelin tu sampailah saya dapat hasil yang dikehendaki (melalui scan). I tak sure apa unit LH yang digunakan sebab I tak guna angka 20 30 tu.

- dan saya tak tunggu lama kalau terpaksa abandon that treatment cycle, sebulan dua sahaja. Tetapi sebelum start back, saya akan korek kepala pikir semula apa yang tak kena, tak nak pisang berbuah dua kali...



Soalan 4

Saya kagum dgn Dr bile bace blog ni dan tumpang gembira bg yg dh pregnant. Owh actually saya ada 2 soklan,if doktor sudi sgt la berharap agar soalan saya terjwp. ;)
1. Doktor kt mane yer? Pusrawi ke Pantai Hosp?
2. Brape anggaran kos rawatan dr awal smpai stage IUI? Kos IUI mahal mcm IVF ke? Saya pernah buat rawatan di 1 of specialist hosp di ktn. 1st time dr just bg chlomid 3 cycle (mkn sebiji sehari selama 5 hari) then buat blood test utk check samada ovulate atau x (kalau x silap dr ckp camtu) dr ckp ok cume kurang telur. Next step buat sperm test,pun ok xde masalah result normal. Dr keep on bg chlomid lg utk 3 cycle lg (dos sama) tp yg saya konfius xde pun buat HSG test atau scan telur? atau belum sampai masanya. Kalau x silap treatment tu lebih laa 6bln. Bile tgk blog org semua yg buat fertiliti treatment ada buat HSG test & scan telur saya pun dh x gi kt dr tu. Last gi bln 1.
Kalau boleh nk dgr pandangan dr Adilah pula ape next step yg patut saya buat?
Mcm nk try buat treatment ngn Dr pulak tp saya jauh di Trg. Of course la treatment kene ikut hari yg sepatutnye kan? (ke camne?)
Pjg nye soalan no2 ni.
Harap doktor boleh bg pendapat.
Tq in advance..;)

Putri Nadiah

- Di Pantai Bangsar (setiap pagi Isnin sehingga Sabtu)
- Di Pusrawi (setiap Isnin dan Rabu petang)

- IUI murah sahaja, sekitar RM500-1000 mengikut tempat dan jenis cecair media yang digunakan. Yang berbeza ialah apakah ubat yang digunakan dalam rangsangan dan selepas IUI. Contohnya ubat rangsangan, kalau pil clomiphene citrate sekitar 25-50 sahaja tetapi kalau suntikan FSH sekitar RM600 sehingga 1 atau 2 ribu mengikut dos dan kekerapan)

- Kalau tak scan, tak boleh tahu berapa telur yang besar.
- Ujian darah ovulasi hanya boleh mengesahkan ovulasi (tak kira berapa telur). Tetapi kalau salah hari (tak semestinya kena buat hari ke-21) dan keputusannya rendah, tak semestinya bulan tu telur tak keluar esp kalau kitaran haid panjang.

- Ilmu kesuburan masih kompleks. Sedangkan yang dah kategori pakar antarabangsa pun kadangkala masih tak dapat jawapan untuk semua, inikan pula jika tidak menyambung bidang subspecialty kesuburan selepas menjadi pakar sakitpuan.



July Paper (7/7/11)

Soalan 5

As salam doc. Sy adalah pengidap andomyoma. dulu ada cyst kat ovari...dah dua kali buat laparascopic. Lately ni saya notice period saya dah sikit ...dah tak overflow cam dulu dulu...kekadang boleh terberhenti hari ketiga dan datang balik period ..penyakit ni memang menganggu perjalanan period ke?

MakLong Melaka;

Berapa usia? Berapa anak?

Saya rasa bukan andomyoma,mungin adenomyosis kot? Kalau adenomyosis, ini sejenis penyakit endometriosis. ENdometriosis ni boleh tumbu dalam otot dinding rahim (dipanggil adenomyosis), di dalam ovari (dipanggil endometriotic cyst) atau di mana2 sahaja.

Bila buat operation? Apa peringkat penyakit? Selepas op, ada rawatan ubat tambahan eg suntikan atau pil?
Banyaknya info belum lengkap...



Coccyx (11/9/11)

Soalan 6

Salam doktor adilah.(out of topic yer saya ni) saya patient Dr. kat pusrawi. (yang kena ectopic di labuan hrtu. Dr ingat tak lg?)skrg saya dah blk labuan. haritu saya lupa nak tanya Dr. (dh keluar pintu,baru terfikir nak tanya). hrtu Dr ada scan vagina saya,dan ada cecair bkumpul. Dr kata takut samada darah after operation tak serap lagi atau darah period atau ada salur darah yang pecah. Dr adilah nasihat kan saya utk di hospital yg saya buat bedah hrtu tapi saya belum pergi lg. petang ni baru saya mahu gi. saya mahu tanya,jika cecair yang bkumpul itu darah period atau darah yg belum serap habis,adakah ia mengganggu saya utk hamil? dia tak jadi darah beku ke nnt Dr? atau ia akan serap sendiri dlm badan? kalau cecair itu darah sebab ada kebocoran,maknanya saya kena operate balik lah Dr? Saya skrg ni waktu pagi asik rasa nak muntah pula(tapi saya think +ve itu sebab saya makan ubat antibiotik yg Dr bagi).
Terima kasih Dr.

Carmello;

Mungkin boleh serap, mungkin juga tidak.
Itu sebabnya ada wanita yang mengalami retrograde menstruation, tetapi darah tu 'diserap' dan tidak bercambah kepada endometriosis.



Tiub Falopian Tersumbat (20/9/11)

Soalan 7

Assalam Doktor..
Bila baca blog dr saya rasa x sabar2 nk jumpa Dr nk teruskan rawatan..before ni sy agak frust n rasa sikit putus asa sbb dh try mcm2 tp x berjaya wpun masa wat HSG x de problem. Saya dah pernah makan clomid (dh byk kali), dah try alternatif i.e. homeopathy, dah wat IUI 4 kali (3 consecutively)..sumernye failed:(
So sy nak try pulak jumpa Dr..insya Allah. Dr kat Pantai Bangsar kan? Perlu buat appmt ke?

Salamz;

Jangan putus asa melainkan kalau dah betul2 give-up dan redha begitu. Kalau masih ada sekelumit harapan atau niat nak pregnant, cuba dan terus cuba sebab nak kejar usia. Semakin meningkat usia, semakin susah nak berjaya, walaupun dengan IVF.



Endometriosis Part 3 (20/4/11)


Soalan 8
Saya berumur 29tahun, berkahwin 1tahun 4bulan & masih tiada cahayamata. Saya baru lepas operation bulan 7 yg lepas, dsahkan endometrioma in both ovaries & in stage 4, Dr said my left ovary damage, right ok. For tiub falopio, masih belum cek lagi ..

Sekarang saya on Lucrin dose ke 3. Saya nak minta pandangan Doc, adakah saya bole berhenti suntikan Lucrin sekarang(take every month) atau teruskan selama 3 bulan lagi (in total 6x or 6months)? Doc saya minta saya buat keputusan so saya perlukan pandangan doc. Kalo bole saya ingin mengandung segera, tapi Doc saya beritahu peluang org2 macam saya utk mengandung secara semulajadi agak susah.

Harap doc dapat bantu saya .. terima kasih ..

Cinda;

I jawab ikut apa yang dilaporkan dalam kajian ya...

- Suntikan GnRH analog : dalam pesakit yang menginginkan kehamilan, tak perlu sehingga 6 atau 9 bulan kerana tidak berbeza hasilnya malah usia pula semakin bertambah. Tetapi masih ikut case by case eg scan and blood test.

- Biasanya bila I operate, I akan check tiub falopian sekali, melainkan kalau masa tu pesakit tgh period. Nak check tiub bukan setakat tersumbat atau tidak sahaja tetapi rupabentuk/sifat esp kalau dah stage 4.

- Stage 4 tidak melibatkan ovari sahaja, biasanya organ pelvis lain pun terlibat. Ada point system untuk tentukan stage endometriosis.




Q&A Part 3 (23/9/11)

Soalan 9

Salam Dr.Adilah, saya ingin mendapatkan pandangan puan untuk masalah saya. Saya telah keguguran sebanyak 2 kali (1st & 2nd pregnancy). Pregnancy yg pertama saya keguguran pada minggu ke 5 dan pregnancy kedua pada minggu ke 10 walaupun heartbeat baby telah dapat dikesan pada minggu ke 8. Sekarang saya pregnant kali ke-3 dan berada dalam minggu ke-5. Doktor saya memberikan 2 jenis ubat untuk dimakan setiap hari duphaston & casprin. Apakah fungsi casprin dan adakah ia mempunya any side effect kepada diri saya ataupun kepada fetus? saya ade terbaca mengenai adverse effect of casprin on fetus. Harap doktor dapat bantu n jelaskan. Adakah apa2 approach lain untuk mengurangkan risiko keguguran?

Crytalline Gems;

U kena bincang semula dgn dr u. Semua ubat ada kesan samping. Yang penting kena pertimbangkan yang mana satu yang lebih bermanfaat kat u memandangkan dah 2 kali keguguran. Kebanyakan dr akan guna ubat aspirin berdos rendah. Memandangkan ada banyak penyebab keguguran, doktor cuba guna apa yang ada untuk kandungan ketiga ini tidak gugur.



Soalan 10

Dr, saya skrg 34 weeks 2nd pregnancy. Anak pertama meninggal dunia 1day after lahir - PPHN,fetal distress.Masa tu emergency caesar.Utk anak kedua,sy plh caesar juga krn trauma dgn prolong labour sblm ni.SY nk tahu kalo Dr blh bg pendapat:ada kebarangkalian kes fetal distress berulang? Apa chances sy? Thanks Doc

Mrsboxz;

Fetal distress termasuk dalam kategori 'penyebab tidak berulang'. Bukannya ia bermakna fetal distress tidak akan berulang, tetapi fetal distress dahulu tidak ada sangkut paut atau kesan kepada keadaan bayi sewaktu kelahiran seterusnya.

Kalau U nak cuba bersalin normal (memandangkan belum ada 'living child' lagi), doktor akan lower the treshold, tak le tunggu sampai distress baru nak buat op. Any minor reason pun dr akan consider op, at least u cuba kan?



Soalan 11

Saya berumur 31th, da bkahwin selama 1 thn 2 bln. dan masih belum hamil, disebabkan curious dgn ketidakhamilan,saya chek di satu hospital swasta dan disahkan saya ada endo dlm ovari, so, perlu operate. disebabkan byrn diluar kemampuan saya, saya rujuk di H*KM. doc di H*KM kata x serius dan x perlu operate.. 3-4cm.. mula2 saya buat pap smear, pastu ambil darah pd hari ke-2 dtg period. sepatutnya hari ke-21 pun kena ambik darah, tp hari cuti,bahagian O & G tutup.Kemudian next appointment pun saya x pegi sbb ada tulis 'gun flap'.. sound scary.. :(

1) takpe ke kalo saya x amik darah utk hari ke-21, pastu terus ke next appointment?
2) gun flap tu apa yer?
3) adakah sbb saya terlalu kerap outstation (keluar masuk ladang/kebun naik 4 wheel) dan kerap buat kerja-kerja berat, angkat kotak etc, menyebabkan saya sukar hamil?
4) what should i expect in my next treatment/appointment?

fyi, my cycle : 31-32 day..
so far hanya baru 2 kali saya lewat period

1) supposed 10 july,UPT-faint line.. then period pada 24july.. :(
2) supposed 24-25 Sept, then 28 period.. :(

TQ doc..

K@sih;

1) boleh kot, tanyalah dr u tu. Biasanya day21 utk progesteron je. I jarang test utk progesteron dah sbb scan dah cukup
2) tak pernah dengar lagi 'gun flap', u salah baca kot?
3)soalan yang susah nak jawab sbb ada yang redah segala dan pregnant tetapi ada yang 'sensitif' tak boleh 'renyah'
4)sama ada dr monitor 'natural cycle' tanpa ubat subur atau beri ubat subur dan monitor kesan



Leuven - the university town (2/12/10)


Soalan 12

salam. =) i wanted to ask how did you get into KULeuven. Sbb I'm trying to apply to Leuven this coming November for Bachelor of Pharmacy. Tapi saya takut dia reject je =/ hmmm

Alice wonderland;

I tak gi KULeuven. I gi Academy ESHRE, applied pun ke ESHRE (European Society of Human Reproduction), and as an ESHRE member dapatlah diskaun. Bertuahnya kalau u dapat gi KUL tu...



Clomiphene citrate (21/2/10)


Soalan 13

Berapakah level progestorene yang baik untuk wanita yg ingin mengandung?

Mei cing;

Saya tak faham. Progesteron diukur untuk mengetahui sama ada u ovulate atau tidak pada BULAN ITU SAHAJA. Tak kan nak ukur progesteron tiap2 bulan? Sakit juga nak kena cucuk ambil darah je.

Sewaktu awal kehamilan, progesteron boleh membantu menilai esp dalam keadaan kandungan ektopik atau kandungan tak normal.



PCOS (18/11/09)

Soalan 14

salam dr...
Saya dh kawin 5 thn. Blum hamil.. period x normal.dapat PCOS.. dr bagi duphaston untuk datang period lepas tu hari ke2 period mula mkn clomid hingga hari ke6 period... dr saya bagi ubat duphaston dan clomid untuk 2 cycles... tp saya lupa nk tanya bila harus saya makan duphaston untuk bulan ke2 sbb period saya xnormal. boleh dr bantu saya??? Sekian, terima kasih..

Duniaje;

Tu yang susah kalau tak monitor dgn scan utk tgk kesan/respon ubat subur terhadap telur. Kalau ada telur yang besar, boleh agak bila period (kalau tak pregnant). Period biasanya tak normal sebab tak de ovulation/tak subur.

Dah 5 tahun ni, eloklah check/monitor. Boleh tahu ubat yang diberikan tu sesuai atau tidak.

Saturday, 15 October 2011

Pakej IVF

Semalam,
Seorang pesakit lama saya mengadu,
Tidak berpuashati dengan cara pakej IVF ditawarkan oleh suatu pusat di Lembah Klang ini.

Menurutnya,
Pakej yang dinyatakan RM----- sahaja,
Memang kelihatan lebih murah berbanding di PHKL yang belum menawarkan apa2 pakej IVF pun.
Itu sebab dia ke sana.
Walaupun sebelum tu dia meminta dirujuk ke sebuah hospital universiti.

Rupa-rupanya,
Kena tambah RM1500 atas alasan sperma suami kurang cantik,
Kena tambah RM4000 lagi pula utk rawatan ubatan lain.
Akhirnya jumlah tersebut melebihi purata caj IVF di PHKL.

Dia rasa tertipu,
Sebab hanya diberitahu setelah menjalani OPU,
Tidak diterangkan dari awal lagi.

"Kalau saya tahu, baik saya buat kat sini"
(sbb purata caj kat sini sekitar RM15 ribu)

.
.
.

Puan2 sekalian;
Bila berminat untuk mengambil pakej IVF,
Kenalah tahu apa sebenarnya yang terkandung dalam tawaran tersebut.

Pastikan perkara2 berikut ya:
(lebih2 lagi jika kewangan faktor utama)

Adakah kos termasuk dari HARI MASUK ubat suntikan sehinggalah hari ujian darah utk pengesahan kehamilan (kira-kira 2 minggu SELEPAS hari OPU)?

atau;

Adakah kos termasuk sehingga HARI MASUK EMBRIO sahaja?


Pastikan lagi;
(tanya balik soalan yang sama tetapi ayat lain)


Adakah kos termasuk:

- SEMUA UBAT (suntikan, makan dan ubat masuk vagina) ?
- Kos monitoring (consultation, scan, blood test) ?
- Kos sedut telur/OPU (termasuk daycare hospitalization, dr bius, dr gynae IVF)?
- Kos hari Embryo Transfer (ET)?
- Kos ubat SELEPAS IVF (luteal support) sehinggalah hari ujian pengesahan kehamilan dilakukan?

dan juga...

- Apa nama ubat suntikan rangsangan tu? (lain ubat lain/berbeza harganya)
- Berapa dos ubat (dah ditetapkan tanpa mengira keperluan ke?)
- Apa nama ubat luteal support tu? (pun sama, lain jenis, lain harganya)

dan lagi...

Adakah apa2 'hidden additional charge'?

--- kos lain2? (ada yg menggunakan istilah administrative cost)
--- kos pemeriksaan awal? (screening tests etc)
--- jika kena buat ICSI? (tanpa pakej biasanya ada caj tambahan RM1000-1500)
--- jika dapat embrio lebih dan nak dibekukan/disimpan? Berapa caj setiap tahun disimpan? (ada yang mengenakan caj mengikut bilangan embrio, ada pula yang 'flatrate' tanpa mengira bilangan embrio)
--- jika terpaksa ditahan ward dan dirawat lanjut atas masalah tertentu eg pendarahan, moderate-severe OHSS?

dan...tanya juga;

Adakah apa2 pengurangan caj jika sebaliknya:

--- tak dapat telur? (maknanya tak guna perkhidmatan IVF, kultur etc)

--- tak jadi embrio? (maknanya tak guna perkhidmatan kultur dan ET)

.
.
.

Try to understand;
Telah menjadi norma bagi tawaran 'jualan' dalam perniagaan,
Pakej IVF mungkin digunakan untuk menarik lebih pelanggan.
Walaupun IVF tu mungkin bukan strongly indicated for that couple.

Maklumlah,
Pusat IVF semakin banyak terutamanya di bandar2 besar seperti di Lembah Klang ini.
Nak cover 'operating expenses' mungkin kena buat dalam 4-5 kes IVF sebulan.
Lainlah kalau Dr tu does not own the IVF unit, tak le terganggu fikiran kalau bulan tu tak de kes.

But we Drs must also remember,
Taktik pemasaran biarlah tidak mengelirukan atau memerangkap pesakit yang sememangnya mengharapkan atau terdesak inginkan cahayamata dan pada masa yang sama ingin mengurangkan kos seboleh mungkin.


Sebenarnya;
IVF tu secara amnya HANYA merujuk kepada prosedur:
- sedut telur di bilik bedah IVF
- menyatukan telur dan sperma, di dalam makmal IVF
- kultur embrio selama 1-3 hari selepas ia terbentuk
- masukkan embrio ke dalam rahim
Itu S.A.H.A.J.A.

Nak besarkan telur sebelum sedut tu tak dipanggil IVF.
Nak guna ubat selepas embrio masuk pun tak termasuk dalam syarat IVF.
Nak tambah prosedur untuk mendapatkan sperma pun tak dipanggil IVF.
Nak bekukan dan simpan embrio lebih pun tidk termasuk dalam IVF.


Likewise,
Bila nak bagitau kos sesuatu operation,
Biarlah lebihkan anggaran kos,
Supaya pesakit tak kelam-kabut nak top-up bila nak keluar wad.
Bukannya bagitau kos rendah tetapi akhirnya the final bill melambung.


Bezakan 2 pernyataan di bawah apabila mendapat bil untuk prosedur operation yang sama:

1. "Kena bayar RM10 ribu je rupanya, hari tu Dr kata dalam RM12 ribu"

vs

2. Alamak! Macamana nak bayar hutang kad kredit lepas ni? Hari tu Dr kata RM8 ribu je.




Masuk sub-topik lain.

Selain itu,
Fahamilah juga,

Peratus kejayaan IVF juga tidak dikelolakan/disemak oleh badan berkecuali.

Masing-masing boleh :

- Menulis peratus kejayaan IVF sendiri,
- Memilih data-base pesakit sendiri,
- Menambah-baik angka dengan memasukkan kejayaan menggunakan telur atau sperma penderma (walaupun sebenarnya tidak dibenarkan),
- Mengira menggunakan formula atau pemahaman sendiri (pengatas dan pembawah berlainan),
- dll yang difikirkan perlu untuk 'mencantikkan' imej sendiri.


Mungkin ada laporan yang sedikit lebih tulus,
Kita boleh merujuk kepada data/laporan dari TAFF yang dimasukkan dalam press release lama dahulu.
Sebab:
- data-base asal ada pada TAFF (pesakit kan disponsored oleh TAFF). Itupun mungkin terdapat sedikit variasi kes eg umur, straight-forward case etc, tetapi sedikit sahaj jurangnya pembahagian tersebut.
- setiap seorang yang dihantar utk buat IVF ini pula akan dibuat susulan mengenai hasilnya oleh TAFF sendiri.
- doktor2 yang dipilih pula antara yang dilaporkan terkenal dgn high success rate.
- hasilnya (sila rujuk entry mengenainya ya) : ONE in THREE couples.

Ya puan2,

1:3 couples secara purata.


Itupun setelah diberi peluang sehingga 2 kali fresh IVF cycle treatment. (in between tu kalau ada yg buat frozen transfer tak dikira dalam pembawahnya)
Yang pregnant selepas 1st fresh cycle + yg pregnant selepas 2nd fresh cycle + mungkin selepas frozen transfer cycle, semuanya dikira sekali.

Walau bagaimanapun, sebenarnya;
Di mata antarabangsa sebenarnya, angka 1:3 ni dah kira cukup baik dah.

Tapi tengok dulu,
Yang international figure tu,

Pembawahnya ialah PER CYCLE treatment (lebih adil lagi ialah per fresh ET procedure).

Pengatasnya pula sama ada CLINICAL PREGNANCY RATE atau LIVE BIRTH RATE.

(Itupun sebenarnya lebih ramai peratus pesakit mereka yang menjalani IVF sehinggakan saya terfikir - betul ke indicated ni? Agaknya kalau cuba selain IVF pun boleh pregnant)


TAFF guna pembawah PER COUPLE (yang dirawat sehingga setelah 2 fresh cycles).
(Sebenarnya ada satu pusat IVF yang memang dapat very good success rate (per cycle) dalam 40% tapi saya tak leh bagitau sbb tak de dimasukkan dalam report utk press release).

Clinical pregnancy.
Kalau biochemical pregnancy, hanya guna ujian darah BhCG sahaja.


We doctors must not only tell 'the truth, nothing but the truth' but also with no hidden important information which may result in misleading the patients who come to us seeking for the best (and hopefully the cheapest) help.

Learn to admit our limitations,
We must also learn more to increase our IVF success rate.
BY KNOWING, WE WANT TO KNOW MORE.

Learn to admit our limitations,
When it is - to stop and suggest/refer to other fellow colleague when the patients require other options that we are unable to offer.

Patients must 'read between the lines'.
Do not let your judgement be clouded by the 'special offers' or 'datelines'.
Carefully check the fine-prints.
Check the small asterisks.
Whenever you are not sure,
ASK!
and ASK AGAIN.

Saturday, 8 October 2011

TVS Trans-vaginal Scan

Time to servis/naiktaraf hard-disk dalam jumjumatun ku.
Secara face to face.
Sambil berkongsi pengalaman (merawat pesakit le).
Boring pula asyik belajar di alam cyber dan hardcopy.
Kali ini topik apa dan kat mana?
Ada bajet ke?




TVS

Mengapakah saya lebih suka buat TVS?
Kenapa tak buat TAS (trans-abdominal scan) sahaja?

Bukan sebab saja suka-suka.
TVS ni sebenarnya lebih leceh.
Masa pun lebih;
-nak tunggu patient buka seluar dan menyediakan diri,
-kdg2 dak baring atas katil, tiba2 dia ckp nak gi buang air kecil dulu,
(mungkin sebenarnya malu, maka nak pergi membersihkan kemaluan dulu)
Nak guna kondom.

Tetapi berbaloi,
Sebab,
Sangat lebih jelas imbasannya dan lebih maklumat tambahan pula.
Caj pun sama.

Tetapi,
Kalau tak faham pun tak guna,
Tak 'nampak' apa yg tertayang di monitor itu.


Ini adalah imej TAS.
Cuba teka apa yang saya ukur tu?


Yang meneka ovari, betul!
Baca sahaja la label di atas.
TAS hanya boleh tunjuk ini, seterang ini, itupun kalau pundi kencing penuh.


Cuma,
Yang lebih memahami akan bertanya lagi;

"Dr, normal ke ovari tu kat situ?"

Pandai pun!
Bila kita letak scan probe tu kat tengah, patut nampak uterus SAHAJA.
Ovari kan patut terletak di kanan atau di kiri, bukannya di tengah2?
Yg ni, ovarinya ikut di tengah, serta ke atas dari uterus, sama 'angle' dgn uterus.
Mengapa jadi begitu?
Maka kenalah mulakan sesi memerah hard disk.
Inilah yang dinamakan maklumat tambahan.



Tetapi bila bertukar menggunakan TVS, kita boleh nampak sejelas ini, macam dilukis pula 'lining' di dalam uterus itu...
Bertambah2 lah maklumat yang diperolehi. Itupun kalau boleh identify.


....serta ovarinya yang polycystic itu.
Inilah rupa ovari PCOS, cuma kami tak tulis PCOS ovary, kami tulis 'ovary - polycystic in appearance' atau PCO sahaja. 'S' tu sindrom, dilihat pada pesakit, bukannya pada ovari.


Sungguh banyak cyst itu kan?
Imagine 3D....keseluruhan bawah permukaan ovari diselubungi berpuluh2 small cyst kecil.
PCOS pun asalnya kantung/folikel telur tetapi tak besar2, <8mm sahaja.
Lama-lama 'bersarang' dalam ovari, telur di dalam folikel pun dah 'mati', tinggallah air dalam folikel, kami panggil cyst, follicular cyst.
Semakin banyaklah follicular cysts itu, kami pun tambah istilah 'poly' yang bermakna banyak.
Polycystic...
Banyak cyst...
Yang asalnya folikel telur yang gagal membesar untuk ovulasi dan akhirnya terperangkap di dalam ovari.
Comprende?


Polycystic ovary lagi....



TVS utk tgk kesuburan/pembesaran telur


Ini 2 folikel telur.
Bukannya telur.
FOLIKEL telur.
Telur sangat kecil pada pandangan mata kasar.
Kalau telur yang diselaputi kumulus pun sebesar titik pen matabola sahaja.
Yg hitam tu adalah 'air' dalam folikel telur.
Telur biasanya terdapat pada tepi dinding folikel.
Bila Dr ukur saiz folikel, kdg2 ada Dr bagitau "telur dah besar".
Untuk memudahkan sahaja.
Makna tersirat/sebenar ialah "folikel dah besar, minta2 ada telur matang di dalamnya"


Hmm...macam kantung (folikel) telur kan?
Tidak,
Ini 'ovarian cyst'.
Nampak saiznya 6cm tu? Dah patut ovulate lama.
Memandangkan rupanya sama je macam kantung telur, besar kemungkinan cyst ini jenis follicular cyst (iaitu functional cyst).
Yg ni tak dipanggil PCOS sebab:
- sebiji sahaja
- saiz follicular cyst ini lebih besar daripada 10mm.


(yang suka bertanya maklumat tambahan, saya bagi clue, sila komen:
- pada ovari : location, normal ovarian tissue
- pada cyst ovari tu : echogenicity, cyst wall, location in relation to the ovary, other missing features to rule out sebelum buat kesimpulan ini cyst apa
- pada dinding pelvis : apa landmark location)


Haa!!!
Ini baru telur (ovum)!
Tetapi bukanlah tengok ikut TVS, apatah lagi TAS :))
Telur dapat dilihat begini menggunakan penglihatan mikroskopik.
Sperma akan berebut-rebut nak menembusi kulit luar ovum untuk masuk ke dalam CYTOPLASMA ovum itu.
Itu sebabnya istilah ICSI digunakan (intra CYTOPLASMIC sperm injection).
Harta ovum (kromosom/bahan genetik) pula terkandung dalam nukleus kecil kat tepi tu.


Lawak lagi.
Ini pun bukanlah sperma.
Warna sperma bukan pink, lagipun yang ni menghala ke bawah.
Sperma yg elok ada satu kepala dan satu ekor yang berbentuk normal, pergerakan pula jenis 'fast forward' progression.

Sebenarnya gambar ni pada pinggan makan :)
Macam berudu pun ada.
I'm thankful to have learnt a lot from this person who generously/graciously held this luncheon event for his son's graduation recently.
...termasuklah about parenting....
Otak saya ligat mengira berapalah agaknya dibelanjakan utk 70-80 orang at at least (judging from the food) RM158 per head.
But that's another story.



So,
Dear colleagues,
Let us share knowledge.
Someone asked me long ago;

"Dr tak rugi ke? Ni ilmu cari makan"

Iya lah,
Kdg2 pening juga nak tolong jawab kenapa sebelum ni dia tak dapat penerangan sebegitu rupa.
Ada professional ethics nak kena maintain.
Saya cuma jawab "no comment".
(Haha, macam selebriti pulak dah :))

Hmm...
Nasib baik dia bukan pengajar.
Nasib baik dia ni bukan Dr.
Sebab tanggungjawab Dr adalah mengajar dan berkongsi pengetahuan.
Walaupun bukan jadi pensyarah.
Tak kira kepada yang junior mahupun senior.
Itu sebabnya dunia perubatan selalu ada conference merata.
Nak berkongsi pengalaman dan pengetahuan.
Barulah berkembang ilmu n teknologi perubatan.
Lagi satu, kalau yang mengajar syok sendiri ni salah, bolehlah dibetulkan.
Bukannya padan muka dalam hati, kan kan?

Friday, 23 September 2011

Dear Eliza

Salam Dr Adilah...

Saya ingin bertanya ttg ibu saya yg berumur 63thn. Dia start menopause semasa 50++. Sejak akhir2 nih, selang beberapa bulan, kekadang masih lagi dtg tanda2 cecair coklat. Adakah ianya darah haid atau simptom penyakit lain berkaitan?

Saya dah nasihatkan ibu saya utk ke klinik tapi dia takmau..Biasanya perempuan yg bermula dan akhir menopause dlm lingkungan umur brp yer Dr? Terima kasih...

Jawapan
KENA pujuk juga mak u pergi jumpa doktor pakar sakitpuan. Most women dapat menopaus masa umur 50-51 tahun. Kalau dapat antara 45-55 tahun masih dikira OK.

Tetapi bila dah menopaus utk beberapa tahun dan kemudiannya dapat pendarahan, mesti pergi check. S.E.G.E.R.A. sebab perkara pertama yang akan terlintas dalam kepala doktor2 sakitpuan ni ialah kanser, sama ada dari serviks (pintu rahim) atau rahim, jarangkali boleh juga dari tiub falopian. Almost always begitulah. Mak u dah ada beberapa faktor risiko kanser:
- Usia lanjut
- Menopaus
- Pendarahan dari faraj

Kalau dah check dan disahkan bukan kanser, barulah boleh lega.

Kalau u nak bawa jumpa doktor pakar sakitpuan yang ada pengkhususan tambahan bidang kanser (dipanggil gynae-oncology atau gynae-cancer),lagi bagus.

Sayang kalau bila kanser dikesan lambat....

Kalau perkara ni tak penting, I tak dahulukan soalan u tau.

Thursday, 22 September 2011

Q&A Part 3

Soalan2 yang telah diajukan dari 15/07 hingga 31/08 2011 (berserta jawapannya).
Kpd yg memberi salam, ku jawab di sini awal2 "assalamualaikum".
Seperti biasa, sila baca tajuk 'disclaimer' di atas tu ya...



On Tiub Falopian (28/08/2010)

Lin (17/07/2011)
Slm.doc,
sya dah jalani hsg pada hari ke 10 cycle.normal cycle 26-28days.now dah 3days delay.adkh hsg punca haid lewat?sya belum lakukan upt,tak nak frust lagi mcm sebelum ni.anyway,tiub sya ok.x block.sya buat hsg ats saranan doc,aftr 3yrs besalin ank petama sya msh xpregnant.msa pregnant dulu,sya jalani laproscopy utk buang cyst di tiub kiri.harap doc dpt bantu.tq


Jawapanku;
Lambat menjawab soalan ni. Kalau dah pregnant, kira batal je. Tetapi kalau belum, bagitau semula, I janji akan jawab cepat2, insyaAllah :)

Dreamless Life (12/08/2011)
salam doktor..

saya buat IUI dgn doktor bulan lepas.
tapi tak berjaya.so nak tanya,perlu tak sy check tiub falopian saya before 2nd IUI?

Jawapan
Seeloknya, begitulah. Cuma, kaedah sesuai utk check tiub ni bergantung kpd penyakit u. Cukup sekadar HSG sahaja ke atau lebih sesuai buat laparoskopi, tak yah le buka besar (minilaparotomi atau laparotomi).

On POTONG Q (17/07/2011)

Faizah's (17/07/2011)
Assalamualaikum wbt... boleh tak saya nk join blog private doctor kt My Clone? Sya sudah berkahwin n ada 1org anak :) mohon invite ye... ni emel sy nurfaizah.ramli84@gmail.com

Baru di-invited, jangan terkejut ya dgn perangai anakku itu...

Faizah's (17/07/2011)
Doctor...mcm mana nk tnya if sy ada kemusykilan apa2?? boleh sy tnya doctor direk kt sini?

Boleh, silakan.

Sahida (17/072011)
Salam Dr, kalau saya ni sah- sah perempuan..boleh ke invite saya ke private blog My Clone Dr tu?;) yessamine247@yahoo.com...hehe.

Pun baru di-invited :)


Diana stories (18/07/2011)
assalamualaikum doktor..

saya nak tanya mengenai tanda kehamilan. Last period saya pada 29/5/2011 dan sehingga kini masih tidak period (18/7/2011). Cycle saya adalah tetap iaitu 32 hari dan sepatutnya period saya datang pada 30/6/2011. Saya telah membuat upt pada hari ke-10 dan juga hari ke-19 lewat period dan masing-masing -ve. Soalan saya, harus kah saya berjumpa doktor untuk pemeriksaan selanjutnya (blood test/ scan) atau membuat test lagi sekali pada hujung bulan?

Jawapan
Pun dah basi nampaknya. Kalau masih ada problem yang sama, sila ajukan.

Areina (18/07/2011)
Thanks DR for your reply..I dah makan Duphaston for 5 days and stop makan last Tuesday, should be sehari dua ni patut period la kan..kalau tak mai jugak camna ye?What's next tu.. what should I do kalau masih tak period after a week stop makan ubat?
What is the usual reason for this condition? Or tak usual?? :(

TQ

Areina (25/07/2011) on Aamiiiiiin
DR, saya confuse sbb masih belum period..last lucrin in May and dah habis makan Duphaston 2 weeks. Ada possibility I dah ovulate (nampak dalam TVS) then kalau tak pregnant bukankah patut dah period? Sbb kalau dah ovulate means lucrin effect dah habis kan?, sbb lucrin stops FSH , LH, Estrogen (tak boleh nak ovulate). Then kalau dah ovulate ,mesti ada rise in progesterone and dah boleh period?
Or am I not right?
Saya risau pulak tunggu period ni sbb sebelum ni saya regular. Harap Dr boleh bantu. Thanks


Jawapan
Cuba check serum estradiol dulu dan tanya Dr masa buat TVS tu berapa ketebalan endometrium. Kalau estradiol masih sangat rendah dan endometrium pun nipis, mungkin disebabkan oleh kesan injection tu masih ada.
Pil turun period tu hanya tukar endometrium kepada fasa matang utk period tetapi kalau endometrium nipis.tak terbentuk, macamana nak dapat period kan?

Apa bukti2 ovulation dalam TVS tu?

Lagi satu yg penting, check kot2 u sebenarnya pregnant, dah pernah jadi pun bbrp kali :)


ayieesyasahak (19/07/2011)
doktor,boleh saya tau,selalunya saya dengar masalah keputihan selalu melanda wanita.ada ka masalah kekuningan?saya perlukan penjelasan mengenai masalah kekuningan yang salah seorang sahabat saya pernah bertanya kepada saya.adakah kekuningan itu kerana kuman atau bakteria? apakah kesannya? kerana sahabat saya sering mengalami kekuningan tersebut.

tq.

Jawapan
Beritahu 'sahabat', keputihan atau kekuningan boleh disebabkan oleh jangkitan kuman, terutamanya kalau berlebihan/berlainan daripada lelehan biasa. Bakteria, kulat, parasit, virus, mana2 tu boleh menyebabkannya. Yg paling kerap adalah kulat Candida. Kalau dia dah kahwin, Dr boleh ambil sampel dari bahagian faraj sebelah atas utk dihantar ke makmal. Kalau masih dara lagi pun sebenarnya boleh diambil sampel dari faraj bahagian bawah menerusi lubang selaput dara tu.

mz (18/08/2011)
sy nk tanya soalan keputihan juga...adakah normal jika berwarna coklat2 jernih?

FYI, saya baru keguguran 2 bln lps...adakah saki baki dari darah2 lama?darah period juga..xmerah betul...warna coklat kehitaman pada awal period..dan akhir2 period...

Jawapan
Keputihan yang normal tiada calit darah pun. Gi la check dgn Dr u.


OVARIAN CYST (14/11/2010)

Mieraie (26/07/2011)
salam dr..
pada usia 16 tahun ovari sebelah kanan sy telah pecah lepas jatuh semasa sy blajar silat.sy dah buat operate,ovari kanan dah dibuang,sekarang usia sy dah 21 tahun tapi sy mengalami msalh period tak teratur,4 bulan sekali baru datang priod..adakah tue normal? 1 lg sy nk tahu adakah sy akn dpt zuriat apabila kahwin nanti?

Jawapan
Sungguh pelik ovari yang biasanya hanya 2.5cm x 1.5 x 1cm tu boleh pecah, mungkin u ada cyst sekali kot sehinggakan ovari keseluruhannya membesar dan yang pecah tu cyst. Cuba check semula apa keputusan laporan histopatologi, biasanya Dr akan bagi satu salinan.

Period 4 bulan sekali bukan normal. Kena check.

Selagi U ada rahim dan ovari lagi satu tu boleh mengeluarkan telur, selagi tu u boleh pregnant, insyaAllah.


On Q&A (07/06/2011)

Wansafinah (27/07/2011)
Salam....
Doc, saya ade PCOS dan dah 3 kali wat iui tp failed. after this doc nak wat dnc sbb dia ckp rahim saya cam bengkak. adakah kebaikan dnc utk saya yang mmg nak pregnant n adakah dnc dapat meningkatkan peluang utk pregnant
.

Jawapan
PCOS (selain beberapa perkara lain) boleh mengurangkan peluang kehamilan dan bila pregnant, ia pun boleh meningkatkan risiko keguguran. Kdg2 'period' tu sebenarnya 'early miscarriage'. Kdg2 u kena buat rawatan pembedahan. Lebih jarang lagi, semua tu tak menjadi n u kena buat IVF pula.

Faktor utama rawatan PCOS ni bukannya mendekatkan sperma (IUI) tetapi:
1. Telur boleh membesar dan ovulate ke tidak?
2. Ada tak hormone imbalance lain eg hyper-insulinaemia, free testosteron atau SHBG?

Saya tak pasti apa maksud rahim bengkak? Saiz rahim keseluruhan ke? Dinding otot rahim ke? Lapisan endometrium ke? Biasanya dalam PCOS, yang kita risaukan ialah lapisan endometrium menebal berlebihan esp bila dah lama tak period (maknanya tak ovulate2)sbb wanita PCOS lebih berisiko untuk dapat endometrial hyperplasia atau lebih teruk lagi, kanser. D&C dapat mengeluarkan lapisan endometrium ini utk diperiksa di makmal histopatologi.

Kalau dah buat rawatan IUI (maknanya U boleh ovulate kan?), sepatutnya lapisan endometrium sihat sebab ada kesan perlindungan dari hormon progesteron pula.

Kalau bengkak tu sebenarnya polip di dalam ruang rahim, maka lebih elok teropong dari bawah dulu (hysteroscopy) supaya bila nampak polip, ia boleh dicantas pada pangkal polip. D&C is a blind procedure, byk kadang polip tu tak bersih semua.

On CONTROLLED OVARIAN STIMULATION (Okt 2010)
Scarlett (01/08/2011)
Salam Dr..
Sya skrg sdg mndptkn rawatan di hospital selayang, skrg ni diberi clomid day 2-6 and masa scan pd day 10 ade follicle bersaiz 18mm. then saya diberi hcg shot. skrg ni bru ari ke 13..yg saya risaukn skrg, period saya selama ni selepas saya berhenti pil perancang tahun lepas, sgt sedikit da cuma dlm 2-3 hari shj.. adakah ini mnyukarkan saya utk get pregnant?
saya da buat vagina scan, pap smear & hsg test, sumer nya normal. jadi apakah masalah yg menyebabkn period saya sgt sedikit dan cuma 2-3 ari tu?

Jawapan
Sepatutnya semasa ambil pil perancang, period sedikit. Bila stop pil perancang baru period kembali kepada asal ie normal flow. Musykil ni. Mungkin kesan pil perancang tu belum habis sepenuhnya tapi jarang yang sampai setahun macam u.

Bila Dr kata scan normal, tanya semula satu persatu, ddi antaranya termasuklah perkara2 ini:
- Apa yang dilihat normal?
- Pada pintu rahim : changes in cervical canal.
- Pada rahim : endometrium (ciri/pattern, ketebalan, warna/echogenicity, polip, submucosal fibroid)
- Pada ovari : polycytsic? berapa yang saiz folikel 18mm tu?



On Aamiiiiin (July 2011)
otomen (08/08/2011)
salam doctor..

Good day to you..sy br 2 bulan berkahwin, after nikah period pain saya sgt teruk compare to before nikah..senggugut at 1st day yg teruk..sebelum nikah sy biasanya start senggugut pd hari ke 3 or 4.
The panel doc refers my case to Gynae.

1st appointment (30/7) - gynae scan perut and masuk kan alat kt vagina. Doc bg tau rahim ok and takde benjolan tp ada infection (keputihan), tp hanya sedikit. Doc bg ubat utk keputihan dan ubat tahan sakit.

On Wednesday (3/8) sakit sakit perut yang rasa macam nk period. Biasa nya sy hanya akan rasa sakit nak period a few days before period.
Ikut kiraan next period sy ialah 13/8 (kitaran 28 hari)

2nd appointment (5/8) - perut saya (area peranakan) sakit bila ditekan2. Doc suggest saya utk buat laparoscopic surgery on 11/8.

Soalan saya, perlu ke saya try laparoscopic surgery?

Btul ke keputihan boleh menyebabkan susah utk pregnant?

Thank you Puan Doc...

Regards,
Nana

Jawapan
Keputihan biasanya tidak menyebabkan susah nak pregnant kecuali jangkitan kuman penyakit seksual eg chlamydia dsb.

Laparoskopi membolehkan Dr memeriksa secara 'direct visualization' ke ruang pelvis. Kalau ada penyakit, boleh dirawat masa tu juga. Biasanya ada rakaman video n Dr boleh tunjukkan rakaman tu sewaktu appointment lepas op, biasanyalah....

On DUGAAN LAGI (Aug 2011)
ct (22/08/2011)

Salam Dr.

Saya telah berkhawin selama 4 bulan.Last period saya pada 15june 2011.Sepatutnya period saya datang pada 19july 2011 tetapi Pada 3aug 2011 baru ini keluar spot coklat selama 5hari. Pada 14aug 2011 saya telah membuat ujian UPT tetapi hasilnya negative.Perut saya juga terasa sakit di sebelah kanan.Apakah saya hamil dan Apakah tindakan selanjutnya?

Jawapan
UPT tidak semestinya tepat. Buatlah ujian darah B-hCG, tetapi memandangkan soalan ni dah basi, sila update situasi ya.

Kyra justtyanna (24/08/2011)
dr saya ada beberapa persoalan tentang sakit puan..saya berharap dr boleh contact email sy justyanna90@yahoo.com/0179270098.. saya harap dr dapat membantu saya :)

Jawapan
Saya tak buat private consultation kecuali kpd patient2 saya sahaja. Boleh berkongsi masalah di sini untuk manfaat beramai2 atau datang ke klinik saya.

Tuesday, 20 September 2011

Outstation

Orang lain kerja outstation, kita pun perasan outstationed juga.
Mendapat undangan memberikan ceramah "Menjalankan kehamilan sihat dan tampil trendy" di Jakarta.
Ditemani oleh seorang wakil PR.
Sanggup membatalkan klinik Sabtu yang lepas.
Walaupun tiket dah naik harga sebab lambat beli (RM900+ per person, return)
Kenapa dan mengapa?


(seperti sesetengah 'pompuan' yang lain, saya akan berilustrasi 'corner' sana-sini sebelum memberikan sebab yang satu itu:



PERJALANAN KAMI
Tak dapat dicerahkan kerana kami (saya dan handbag bergerak saya) asyik bergusti je dalam kapal terbang itu.

As we travelled on Malaysia Day, MAS added this chocolate in the lunchbox.

Environmental friendly, except for the plastic cutleries n aluminium food container.


a huge portion of fish, I must admit, boleh kongsi ber2. dan sedap juga...


HOTEL MENGINAP

The hotel lobby, and this is a 3-star hotel.


MAKANAN KAMI
We had dinner at this Sundanese restaurant.

Sambal terasi.

Jus alpokat yang sedap.

Saya doktor spesialis wanita, restoran ini pula spesialis iga (ribs). Lunch the next day.

Macam kat Dubai pula, the waitress ambil order guna ipod.

Masih dgn jus alpokat, cuma yg ni tukar rupa, chocolate stripes pula.

and I can eat rice with just this sambal terasi (belacan) dan ulam daun salad/timun. Memang berlainan rasanya dgn sambal belacan kita, sampaikan saya masuk supermarket beli terasi utk dibawa balik. kalau boleh, cili, garam n lesung pun saya nak beli, takut tak sama rasanya nanti.



SHOPPING BAJU DLL
.
.
.
.
.
Tak pergi pun.
Tak ada sehelai pun.
Tak sempat.
Tapi 'Aiman tak kisah'
.
.
.

Sebab,
Actually...


SEBAB UTAMA
The main reason why I agreed to go to Jakarta and why Iman wanted to follow but on one condition ie only for 1 night is......this apple strudel! The world-famous Perth's Corica apple strudel. She just wanted to have this strudel.

If you are still not convinced, look at this 3 paper-thin-n-super-crispy layers of pastry with creamy custard and apple chunks strudel. Mahu terliur.
My 'handbag' easily seconds anyone who proclaims that this Perth-originated Corica apple strudel is the best so far. Cua bila dia tgk benda ni, her first question;
"Ma, macamana nak masuk dalam mulut?"
Sangat tebal.
Thanks to a patient-friend who introduced this sinfully delicious indulgence they kindly brought (and of course, bought) from Perth. Funny, only 1 shop/bakery in Perth/Australia but 4 branches in Jakarta.

Walaupun bila dah sampai hotel/rumah, ketinggiannya dan kerangupannya tak la secantik kalau dimakan di kedai itu sendiri, tetapi rasanya masih sedap.

Simpan di dalam peti ais, bila dimakan, seperti makan aiskrim.





Kami pun pulang dengan selamatnya, nasib baik sempat checked-in, maklumlah, 'machet'!


Berjalan masuk ke pintu gate, macam nak masuk villa/tempat peranginan pula, beautiful concept.



Apakah pengajaran yang didapati?

1. Heavy traffic - 'machet' maknanya, jam! Saya terus insaf dan bersyukur tak tinggal di Jakarta. Seteruk2 jam kat KL ni (yg kita selalu komplen dalam FB tu), berganda2 teruk jam kat sana. Machet is the first word that travellers to Jakarta will probably learn.

2. Orang tamak selalu rugi. Ingat tu Mokcik. Punyalah nak bagi orang kat KL ni merasa kelazatan apple strudel itu, saya pun membeli 28 kotak (7 kotak telah dimakan dan dibahagi2 kepada rakan di Jakarta). Memandangkan kami 2 beranak hanya dibenarkan carried on-board sebanyak 13 kotak (lagi 8 kena ckecked-in) dan 4 daripadanya terjatuh (akibat aktiviti bergurau terlebih mother-'dotter' ini, maka yang benar2 sempurna sifat bila sampai di rumah hanyalah 9 kotak sahaja. Selebihnya, ala2 remuk 'eksiden' jenis total loss tu... Maka strudel yang mahal itu (208,000 rupiah) bertambah la mahal harga net ia. Siapa2 nak bawa balik, ingatlah, selamat dibawa 4 kotak yg dimasukkan dalam 1 kotak besar sahaja dan ditatang seperti membawa kaca.
This big box ada handle yang senang dibawa, itupun kami boleh terjatuh-kan :)



3. Jus alpokat memang sedap. Tak tahu pula kat KL ini dijual di mana.


4. Tatabahasa perubatan
- Kanser : kanker (sebutannya kangker)
- Cyst : Kista
- Fertiliti : Fertilitas
- Hospital : Rumah Sakit



Gambar kerja?
Err...tak de la pulak diambil kecuali yang satu ini.
Dasar...


...dan inilah satu2nya bukti saya pergi sana atas urusan kerja. See? Why I chose orange? Remember my Holland post? Batavia? Tapi orang Indonesia memang cantik2, kulit pun bersih, baik perempuan mahupun lelaki. Kenapa org Belanda dulu2 tak nak kahwin dgn orang Tanah Melayu ye?



And for the first time in her life, my 'handbag' became a millionaire.
And she did not spend even a dime.
Jimat :)