Sebelum mencedok atau memetik 'ilmu' dari laman ini, anda tidak perlu meminta kebenaran tetapi diingatkan membuat semakan sendiri terlebih dahulu dengan doktor anda atau guru anda sebelum mem'forward'nya kepada orang lain dan memikul tanggungjawab akibatnya.

Pohon doa kesejahteraan dan limpahan rahmat Allah ke atas guru-guru saya dan juga pesakit-pesakit saya yang banyak mengajar saya bidang ini. Segala pujian bagi Allah (peringatan ini untuk diri sendiri) . Mudah-mudahan, taubat saya diterimaNya dan segala dosa saya diampunkanNya serta saya terus dilimpahi rahmatNya. Sekiranya ada kesalahan, pohon dibetulkan, saya terbuka kepada teguran.

Sebarang percubaan berbentuk komen atau soalan bertujuan mengiklankan apa sahaja perniagaan atau blog sendiri tidak akan disiarkan. Blog ini bukanlah untuk iklan menjual barang. Peace.....

Wednesday, 20 October 2010

Jasamu dikenang

Indeed...Allah is the Most Gracious, the Most Merciful.....



Ustadz Fadhil Ahmad.
Bekas guru MRSM Jasin,
Juga Ketua Warden asrama semasa saya di sana,
Telah meninggal dunia malam tadi,
Di Miri Sarawak,
Difahamkan jenazahnya akan dibawa pulang hari ini ke Kulim untuk disemadikan.


He's younger than my abah,
Suffered from kidney failure.


Terima kasih Ustadz,
Kerana menjaga kami di asrama,
dan mengajar kami di kelas,
dan di surau.


Semoga Allah membalas jasa Ustadz,
Semoga ilmu yang Ustadz turunkan akan terus berpanjangan,
Menjadi bekalan Ustadz sepanjang masa di sana.


al-Fatihah...

Thursday, 14 October 2010

The kissing ovaries

Hari ini kita belajar suatu perkara "kecil" tetapi penting.

KISSING OVARIES

Pernah dengar istilah ini?
Kami Dr2 je yg bagi nickname ni.

Bagaimanakah rupanya kissing ovaries?


Haa....inilah yg dinamakan "kissing ovaries".
Dalam satu screen view, boleh kelihatan kedua-dua ovari, bersentuhan lagi.
Lokasi ovari tu betul2 di atas selepas dinding vagina (sepatutnya begitu pun).


Tetapi yg ni pula bukan kissing ovaries berpenyakit tau.
Ovari2 ni besar sbb tgh dirangsang utk IVF,
kantung2 telur tgh banyak yg besar tu,
membesar sehinggakan bersentuhan dgn ovari lagi satu,
bukanlah kissing sebenar :)


Kenapa boleh jadi macam tu ek?

Biasa2nyalah....sebab endometriosis
Bleeding tisu endometriosis tu kan bersifat melekit2
Maka bukan setakat ovari2nya shj yang melekat sesama sendiri, tak mustahil surrounding organs yg lain pun turut melekat

Satu lagi possible reason...melekat sebab infection (PID)
Tapi untuk Muslim couples yg sepatutnya setia kepada pasangan ie tidak mempunyai berbilangan pasangan seks, penyebab ini jaranglah menjadi puncanya
Wallahua'lam

Ingat lagi sekali
Bila tgk2 monitor scan doktor tu
Dalam pemeriksaan secara TVS (trans-vaginal scan);
Di tengah2 patut ada uterus sahaja,

Bila Dr halakan hujung scan probe ke kanan anda (masih dalam vagina)
Ovari kanan akan kelihatan betul2 di hujung atas scan probe (hanya terpisah oleh dinding vagina sahaja)
Di tepi atas ovari pula akan kelihatan salurdarah pelvis

Begitu juga sebaliknya di kiri

Ovari yg ni (sebelah kiri tak le kissing tetapi lokasinya JAUH ke atas daripada dinding vagina, sehinggakan ternampak sebahagian uterus.


Scan probe diletak di tengah2,
kelihatan uterus dalam axis sebenar, tetapi pada masa yg sama kelihatan satu ovari di belakangnya.
Dapat disimpulkan, ovari ini tidak berada di kedudukan sebenar (tidak sepatutnya di tengah2).
(maklumat tambahan, secara kebetulan, pt ni ada endometrial polyp)


Melihat imej ultrasound ini memerlukan kepakaran yang membuatnya,
Sama seperti mencari gambar tersembunyi,
Gambarnya dan maklumat sebenarnya ada terpampang,
Cuma terpulang kepada mata operator yang melihat untuk mengesannya,
dan CPU motherboard di dalam jumjumatunnya utk menganalisa data,
Jika tidak, beli mesin yg RM 500K pun sia2 sahaja.

Saya biasanya "ajar" patient2 saya melihat imej scan pada monitor,
Berkongsi ilmu dan memberitahu yg benar,
Lama2, patient saya pun dah tau,
Bila saya mula scan, sebelum saya buka mulut, mereka dah bagi running commentary :)
Rasa macam kat dalam kelas pulak.
Pandai sungguh patient2 saya ni.
Sedangkan saya berbelas2 tahun nak belajar jadi Dr ni tau.
Maklumlah, mereka masih muda dan generasi cyber n elektronik.

Saya selalu berseloroh dgn mereka,
"Kalau dah pandai tgk scan macam ni, U je la buat sendiri"

Friday, 1 October 2010

Controlled ovarian stimulation

Apabila Dr bagi ubat subur,
Pil itu sebenarnya diharapkan dapat membanyakkan telur matang.

Macamana nak tahu telur kita dah matang ya?
Susah sebenarnya nak tengok/cari telur dalam ovari tu,
Sebab telur tu kecil sangat.
Pada mata kasar, telur tu hanya sebesar hujung/mata ballpen je.
Cuba tekan mata pen tu atas kertas,
Haa...kecik itu sahaja.
(Bayangkan sperma yang jauh berganda2 kecilnya, hanya nampak ikut mikroskop je)

Tapi kita boleh tengok kantung telur dan air di dalamnya,
Harap2 biarlah ada telur di dalam kantung itu,
Kadang2 kantung tu sebenarnya kosong sebab dibawa ke hadapan dari bulan2 yg lepas.
Pernah terjumpa "empty follicle syndrome" atau EFS dlm internet?
Pernah terdengar PCOS?

Kantung tu lah folikel ovari,
Di dalamnya ada fluid dan ovum.

Saya selalu beri pil yang mengandungi clomiphene citrate dahulu,
Atas dua sebab penting,
Murah dan mudah!
Walaupun saya sedar dia ada potential negative effect pada lapisan dalam rahim (endometrium).
Dinding itu boleh jadi nipis dan kurang sesuai untuk implantasi embrio.
Rugi...
Alangkah bertuahnya kalau suntikan kesuburan yg mengandungi FSH itu murah atau mahal sikit je
Macam tu, semua patient saya akan bagi suntikan FSH
Sebab tak de kesan negatif pada endometrium.

Clomiphene citrate
Saya biasanya mulakan sebanyak 50mg (sebiji) atau 100mg (2 biji) bergantung kepada patient dan kes,
Hanya untuk 5 hari sahaja,
Sama ada mula Day2 atau Day3 atau Day4 atau Day5 bergantung kepada panjangnya cycle pt itu.
Rarely saya akan bagi 150mg (3 biji) utk 5 hari,
Yg ni boleh kira dengan jari tangan sepanjang saya bekerja.
Maknanya tak sampai 10 pt pun selama ini.
Tak pernah bagi 200mg (4 biji)
Terkejut saya bila pt tadi beritahu dia telah diberi sebanyak itu sebelum ini.
Patient yang kecil comel sungguh saiz badannya
(anak saya yg darjah 5 tu lagi besar).
Cikgu saya kata, tak de beza bagi 2 dgn bagi 3 biji.
Dia tak mention pun pasal 4 biji.

Lagipun clomiphene citrate ini pernah dikaitkan dengan peningkatan risiko kanser ovari dalam kumpulan wanita yang mengambilnya untuk tempoh 12 cycles.
Saya bagi limit 6 cycles.
Sebenarnya after 3 cycles, kita dah boleh agak,
Not further changes/response
Same (low) chance dan menambah usia sahaja.
Adalah maknanya tu, adalah benda yg tak kena.
Tetapi,
Kalau pt masih belum mampu untuk ambil suntikan itu,
dan nak teruskan dengan pil,
Apa salahnya,
Lebih baik drp tak ambik apa2 kan?
Cuma tak yah lah sampai 12 kali.
Walaupun ada Dr2 yg menentang hasil kajian kanser ovari itu,
Tetapi bagi saya,
Kan elok kita ambil langkah berjaga2.

Makanlah pada waktu malam
Sebab ubat ni boleh sebabkan kepala pusing
Kdg2 boleh sakit perut
Kalau malam dah masuk tido, tak le terasa sangat
Bangun pagi, kesan tu pun dah pudar.

Jgn lupa dtg scan,
TVS atau trans-vaginal pelvic ultrasound for follicular monitoring.
Ada Dr guna istilah follicular tracking
Sama sahaja maknanya.
Kalau tak scan, makan ubat je,
Mana nak tau respon ubat tu?

Pt (yg imej ultrasound kat bawah) ni ada PCOS
Dah pernah cuba sampai 100mg x 2 cycle
Dapat 1 atau x de kantung besar pun.
Masih belum mampu nak tukar pada FSH atau operation
So, saya tukar strategi guna "extended regime" saya
Masih a total of 10 tablets sahaja
Lihatlah hasilnya pada Day-11
Memang rezeki dia


4 large follicles in the left ovary


and 1 large follicle in the right ovary


Cuma endometriumnya nipis (hmm...side effect clomiphene la tu)
Terpaksalah saya tambah ubat lain untuk menebalkan endometriumnya
Dan menunda suntikan hCG untuk "pecahkan telur2" itu
Suntikan ovulation induction
Harap2nya,insyaAllah berhasil kali ni...
Bila rezekinya sudah sampai...
Aamiiiin