Saya masih memilih untuk menulis di alam siber secara percuma walaupun sesekali ada yang mencadangkan agar saya menulis buku mengenai infertiliti. Sebelum mencedok atau memetik 'ilmu' dari laman ini, anda tidak perlu meminta kebenaran tetapi diingatkan membuat semakan sendiri terlebih dahulu dengan doktor anda atau guru anda sebelum mem'forward'nya kepada orang lain dan memikul tanggungjawab akibatnya. Pohon doa kesejahteraan dan limpahan rahmat Allah ke atas guru-guru saya dan juga pesakit-pesakit saya yang banyak mengajar saya bidang ini. (peringatan untuk diri sendiri) Segala pujian bagi Allah. Mudah-mudahan, taubat saya diterimaNya dan segala dosa saya diampunkanNya serta saya terus dilimpahi rahmatNya. Sekiranya ada kesalahan, pohon dibetulkan, saya terbuka kepada teguran.

Sebarang percubaan berbentuk komen atau soalan bertujuan mengiklankan apa sahaja perniagaan atau blog sendiri tidak akan disiarkan. Blog ini bukanlah untuk iklan menjual barang. Peace.....

Thursday, 2 December 2010

Leuven - the university town

at Schipol Amsterdam airport. Took a train to Mechelen then changed to Leuven (dah buat homework internet, mah). The hotel is right across the road and the Academy building is just 200m to its left, so convenient. Saya balik detour fr Brussels to London (jumpa ex-classmate kat MRSM Jasin yg dah jadi PR katt sana), malam baru balik KL via Dubai.


the room is big considering European standard. The bathroom is also big with tub. Euro445 for 4 nights.


dinner courtesy of ESHRE. I had this grilled salmon, tak habis pun, huge portion.


the restaurant where we had dinner was at the far corner tu, which was actually 20-30 metres from the hotel I stayed in (I took this pic fr right in front of my hotel).



Leuven, Belgium.
Bandar yang mahasiswanya lebih ramai daripada penduduk itu sendiri.

Leuven is a small town east to Brussels.
This town existed long time ago, thanks to the world-known university.
K.U.L.


What fascinated me was the fact that its university, KUL or Katholieke Universiteit Leuven was founded hundreds of years before Malacca was conquered by Holland, Belgium's nothern neighbour.

Imagine...

Kita (err, moyang2 kita) sibuk berperang dgn jiran mereka (tapi masih pakai bunga silat n keris),
Dia org dah ada universiti sejak tahun 1425 ! (>200 years before that).
(siapa ingat lagi bila Belanda menjajah kita ? ha....tahun 1641 selama lebih 150 tahun sebelum dia passed to British)
Compare with our own university pulak, paling tua UM baru lebih 60 tahun.


Belgium yang penduduknya diberikan 6 kali tanggungan IVF secara percuma (reimbursement).
ENAM KALI!!!
Alangkah bertuahnya mereka.
Err, ada sapa2 nak pindah sana ke :)


Saya sebenarnya pergi belajar di LIFE (Leuven Institute of Fertility &Embryology)
Short course
Berserta personal pre and post skill evaluation/tests (nak jugak tahu tahap mana kita ni kan? tak nak lah main self-claim sahaja)
Serta lectures
Serta hands-on training
Serta live-telecast surgeries performed by renowned endoscopic gynaecologists
Yg 'popular' n menulis berkajang2 hasil kajian


The trainer group was appointed by ESHRE - 12 of them)
Doctors :
- Marco Gergolet (Italy)
- Rudi Campo, Stephan Gordts, Sylvie Gordts, Patrick Puttemans & Michelle Nisolle (Belgium)
- Vasillos Tanos (Cyprus)
- Grigoris Grimbizis (Greece)
- Arnold Wattiez etc etc


I was the only participant from Malaysia/Asia.
In fact, the only one from outside European countries n Russia.
There was one Singaporean lady, but she's working in UK.
and there was one lady from Saudi Arabia, but she's doing training in Belgium.


The working culture was the same macam gi IVF training kat Hamburg, Germany dulu.
Saya keluar masih gelap2, balik pun dah gelap2 semula.
Mula 8 pagi, habis 6.30 ptg,
Rehat 1/2 jam lunch makan sandwich n fruits.
In between ada rehat minum pagi n minum ptg tapi makan biskut n minum kopi je.
Berasap otak sponge-bob ni nak menyerap ilmu.


So, kalau saya tak kena food poisoning tu pun memang saya tak sempat gi shopping sebab kedai2 di sana ditutup pkl 6 ptg.
Lepas 6 ptg, pub banyak le (sebab ramai students kan?)
Boring kan?


it's true. Endoscopic skill is influenced by your skill in computer games n musical instruments.


during the tests, this stopwatch was used, to its hundredth second! macam lumba pecut 100m pulak. and we had to finish every task within 120 seconds.


hands-on training, guna chicken leg n gauze, takkan nak pakai orang hidup kot.


saya pun tak paham kenapa company Storz (yg buat alat2 endoscopic ni) guna 'ibu ayam' sbg aktres/model poster dia org.


The test results?
- tgh saspen ni. Dia kata nak email within this week, tapi tak de pun.


Comment?
The knowledge gained was definitely worth the money (touched RM-----) and travelling time and lost clinic hours spent!
Saya memang suka belajar (tu sebab saya suka tulis artikel)
Unlike my dotter yang suuuuuka ponteng sekolah.....(sigh)
Nanti bila senang2 menaip, saya share ya....
Ntah mengapa sekarang mood nak mem-blog tak de
(padahal tahu - sbb anakku tiada di sisi, wua......)


bought a new notebook and guess what my dear dotter wrote. Her excellent example of the theory of negative+negative=positive. and dia sempat tulis nak kirim lotsastuff.

3 comments:

  1. salam Dr,
    Pertama kali sy nak ucap TAHNIAH sebab Dr berjaya mencari ilmu dalam kesibukan.
    yang kedua, saya sangat hargai dan kagum dengan perjuangan Dr untuk menambah ilmu dalam membantu pesakit :)
    hanya Allah sahaja yang mampu membalasnya

    ReplyDelete
  2. TQ TQ. Aamiiiin. Saaaaaayang kat u.

    ReplyDelete
  3. salam. =) i wanted to ask how did you get into KULeuven. Sbb I'm trying to apply to Leuven this coming November for Bachelor of Pharmacy. Tapi saya takut dia reject je =/ hmmm

    ReplyDelete