Sebarang percubaan berbentuk komen atau soalan bertujuan mengiklankan apa sahaja perniagaan atau blog sendiri tidak akan disiarkan. Blog ini bukanlah untuk iklan menjual barang. Peace.....

Sunday, 14 November 2010

Ovarian cyst

The term 'cyst' refers to the nature of its content,
It means fluid or anything not fleshy (thin watery or glue-like or cheesy material or pus or blood etc).
When the swelling contains solid/fleshy tissue - it is no longer called a cyst but instead a growth/tumour/swelling.

OVARIAN CYST
- there are many types depending on the origin

- kalau asalnya dari folikel telur, it is classified as functional ovarian cyst (as the ovarian function is to produce eggs!)
- There are FOLLICULAR CYST (that fails to ovulate), LUTEAL CYST (that fails to decompress because the ovulation hole is clogged ), CORPUS LUTEAL CYST .
- Sometimes they can bleed inside - thus called HAEMORRHAGIC (bleeding) ovarian cyst
- Sometimes the ovary can be twisted at its peduncle - then it becomes TWISTED ovarian cyst
- Sometimes the cyst can rupture and cause severe pain - RUPTURED ovarian cyst


- small egg follicles that become trapped (as they failed to enlarge and ovulate) and accumulate forming a chain of small follicular cysts (8mm or less in diameter) cysts - the ovaries are then called POLYCYSTIC OVARIES


- kalau dari darah period yg turun ikut tiub fallopian, it's called ENDOMETRIOTIC CYST (or ENDOMETRIOMA or CHOCOLATE CYST)


- kalau dari the ovarian capsule or stroma (tissue in the ovary), then the names can be...;
- epithelial cell eg CYSTADENOMA (SEROUS or MUCINOUS)
- germ cell eg ovarian cyst that contains anything (including everything) that our body may eg hair, sebum, teeth etc that is called DERMOID cyst or TERATOMA


Most of the times, the cyst is follicular ie functional (hypo-echoic, thin walled, no solid area) and considered small (less than 5cm in diameter), so no surgery is required except for careful monitoring of the changes in its appearence n size and except kalau cik2/puan2 nak buang jugak (and bagi Dr kaya).
Worry not, it is expected to spontaneously 'disappear' within 3 months,
Meanwhile, monitor its progress (bigger or smaller) together with any complications that may arise - twisted, haemorrhagic, ruptures etc etc.

So,
When the Dr tells that "you ada ovarian cyst",
Ask ;
- Berapa?
- Apa jenis cyst tu?
- Bahaya tak? Ada isi/daging tak?
- Perlu ke operate?
- Kalau saya tak nak buang dulu, macamana?
- Kalau op, buang cyst ke buang ovari?
- Ada air/ascites tak? (fluid collection at the lower pelvis, this is NOT a good sign especially when the content is solid/fleshy)
- dan banyak lagi soalan, tanya je la.....

Seperti biasa, Dr akan beri jawapan 'selamat' yg ala2 defensive gitu;
"Nampak macam ovarian cyst, tapi keputusan tepat hanya tahu setelah dioperate n dihantar ke makmal utk pengesahan (ujian HPE), baru tahu jenis apa dan confirm bahaya ke tidak"

Sebab sometimes, bukannya ovarian cyst pun.
Tapi para-tubal cyst (cyst kat tiub falopian).
Tu yang tak besar2 tapi tak hilang2 kot?

Now,
More and more doctors are trained to perform 'cystectomy' via laparoscopy,
Better wound healing,
dan yg lebih penting - better assessment (the view through the telescope is magnified so the visual is clearer that you can see even small 'bleeders', I wish it cd show the blood cells :),
Be it panoramic view or focussed areas, boleh tengok all around...liver surface, appendix etc etc.
If the Dr is not trained to do it that way, then it is safer for he/she to open it,
Sebab laparoscopic surgery requires experience to avoid injury (even in experienced hands complications can happen, inikan pulak yg tidak).

So, jangan lupa mintak Dr salinan result HPE.
Kalau kat private hospital, boleh dapat within a week.
Kalau mintak urgent evaluation (esp dlm suspicious case, boleh dapat dalam 2-3 hari).
Kalau gov hospital, dalam 6 minggu.


besar, tapi yg ni bukan ovarian cyst. It's a para-tubal cyst.


yg ni baru ovarian cyst


this is a para-tubal cyst, just next to the ovary.


ni pun ovaian cyst


kalau besar macam ni, buang ya

25 comments:

  1. Dear Dr. Adilah,

    saya dah buat follow up di hosp last week. beberapa bulan lepas dr. menjumpai hanya 1 cyst di ovari kanan saya - dr. mengatakan itu adalah ovarian cyst. (saya penah tny dr. adilah di comment entri PCOs).

    tapi kali ni, dr. tersebut terjumpa satu lagi cyst bersebelahan dengan cyst yang sama. dr. mengesyaki itu adalah endometriosis tapi beliau jugak masih belum betul2 mengesahkan kerana itu hanya imej di ultrasound.

    So, she suggest to take the cysts out secara laparoscopic. menurut beliau kamera jugak akan dimasukkan melalui vagina.

    soalan saya:

    1. adakah cara lain selain memasukkan kamera di vagina kerana saya masih belum berkahwin?

    2. jika itu adalah endometriosis (which saya tak pasti apakah tahapnya) - perlukah saya segera berkahwin untuk pregnant? kerana menurut beberapa informasi yang saya baca, endo hanya boleh stop jika seseorang itu menopause dan pregnant. ada saranan?

    ReplyDelete
  2. Riha- 1. agaknya Dr tu lupa yg U masih virgin. Kalau gadis, Dr tak kan buat dr vagina, kita tebuk ikut pusat utk masukkan teleskop, then kita tambah lagi 3 lubang kecil (5mm) kat ari2 sbb 1 utk assistant alih2kan organ dalam tu n 2 lagi utk Dr buat prosedur. Kalau dah kahwin, saya biasa guna 1 lubang dlm pusat n 2 sahaja lubang tambahan (sbb assistant boleh gerak2kan ikut vagina. Cuba remind Dr U yg U belum kahwin tau.
    2. Siapa kata endometriosis boleh stop lepas kahwin? Endometriosis hana stop selepas menopaus sbb bila menopaus, hormon estrogen dah turun sangat. Endometriosis hidup bila ada estrogen. Lagi satu, kalau Dr diagnose endometriosis, kita mesti cari ada fibroid ke tidak sbb fibroid selalu ada (fibroid pun hidup dgn endometriosis). Lagipun, tak elok tergesa2 nak kahwin tanpa sebab kuat :)

    ReplyDelete
  3. Salam Dr, risau pulak baca entry Dr kali ni. Saya dah 2 kali op sebab endometriosis. Lepas buat IVF 3 bulan lepas & fail, saya tak ke hospital lagi seperti selalu (TVS on 2nd day period). Jadi sekarang saya risau kot2 endo saya makin membesar or tiba2 ada cyst lain pula. Jadi, patut ke saya buat TVS berterusan? TQ Dr

    ReplyDelete
  4. cyst akan mmbesar k? sbb mggu lepas sy cek kt clinik sy ada cyst sblh kanan..tp dR gtau xbahaya..musykil

    ReplyDelete
  5. Dr kena check dulu, kalau dia rasa cyst tu luteal cyst atau follicular cyst and tak besar, observe je dulu sbb most likely cyst tu akan mengecil sendirinya, so tak yah op dulu. Tya dulu "most likely cyst apa?" Tapi kalau u nak suruh Dr buangkan n bagi Dr kaya, boleh juga :)

    ReplyDelete
  6. Aslkum Dr. ,10 taun lepas Dr. detect sy ada cyst jenis air(tak tanye banyk sb ms tu 15 taun).Jd tak ter pk bab2 ni.Tp sy tak operate sb Dr.bgtau cyst sy mengecut.Soalan sy, boleh ke cyst ni aktif semula:)?Sb sy xperiod dah 3 bulan tp cek -ve.Dh setaun kawen sy masih belum hamil.Risau walaupun sy tau sy jenis dtg period tak teratur.Terima kasih Dr.

    ReplyDelete
  7. ainfauzan - most probably cyst u jenis functional (sama ada luteal atau follicular), maka memang dijangkakan ia akan mengecut sendiri, tak yah buat op. Kalau u ada cyst lagi, biasanya cyst tu yg baru n bukannya dari yg 10 tahun dulu Gi la check dr, 3 bulan x period bukannya normal. Mana tau kot2 u ada PCOS, tu sebab kantung telur (folikel) tak leh pecah n jadi follicular cyst. Dah kahwin ni, dr boleh scan dari vagina, lagi clear nak tgk ovary

    ReplyDelete
  8. Aslkum Dr....Sy dh check pakar...scan dr vagina.Dr.kata sy ade cyst di kedua2 blah ovary.Blah kiri jenis folikel n kcik2 je cyst nye.Tp cyst d ovary kanan lebih obvious sb dh 6cm(dtakuti sy endometrioma).Dr.kate mcm cyst yg 'degil' jerk rupenye.Pastu Dr.kate ovary kanan sy tu ade 3 bilik.Sy tanye bilik ape? Dr. pun xtau. Dr.bgtau klau cyst makin bsar pas 2 bulan bru dr.wat laparascopic.Dr.bg pil Duphaston utk turunkan darah period.Ujian darah dh wat tp apointment check up n result darah 2 bulan lg. Dr.,bleh ke cyst blah kanan tu cepat besar ye?Sb apointment 2 buln lg. Dan ade possibility cyst tu bleh kecut tak?Sy tak rasa sakit pape.Tp bile scan Dr.kate ovary sy bengkak.Trime kasih didahului bg jawapan Dr...Wasslm.

    ReplyDelete
  9. Dlm scan, apa nature cyst tu? Berbilik2 ni biasanya endometrioma atau pathological cyst lain (mucinous cyst). Nature lain - echogenicity content dia, ketebalan kapsul cyst, solid area dll. Biasanya kalau dah lebih 6cm, elok dibuang, boleh ikut laparoskopi n kalau ada bleeding pada ovari dibiarkan berhenti sendiri tanpa di-'bakar' or kalau bleeding tak nak berhenti, elok dijahit, kecuali dalam wanita yg dah tak nak anak lagi. Berapa result Ca125?

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum Dr.

    Tahun lepas saya ke klinik pakar sakit puan dan doktor ada maklumkan pada saya yang saya mengalami PCOS. Suggestion dr. tersebut untuk saya kurangkan berat badan. Tapi setelah hampir setahun berusaha, berat saya tak berubah. Untuk pengetahuan dr., saya mengalami sindrom ini sejak saya berumur 10 tahun. Di antara simptom-simptom yang jelas ialah bulu roma kaki saya seakan-akan bulu roma kaki lelaki,terdapat rerambut halus di atas mulut saya (seakan misai), haid yang tidak normal (6 bulan sekali baru datang haid). Saya berumur 26 tahun dan telah berkahwin selama 3 tahun. Disebabkan masalah saya, sukar untuk saya mendapatkan zuriat. Boleh dr. terangkan dengan jelas antara rawatan-rawatan yang perlu saya lalui dan adakah peluang bagi saya untuk mendapatkan zuriat. Apakah punca-punca sebenar sindrom tersebut. Terima Kasih Dr.

    Assalamualaikum.

    ReplyDelete
  11. Siti - rasanya I dah pernah buat entry pasal PCOS ni. Tak pe, nanti I elaborate further dlm entry baru ya

    ReplyDelete
  12. Salam dr,
    sy mengandung 10 minggu, dr detect ada ovarian cyst sebesar 5 cm,minggu lepas sy buat lagi checkup n dr detect pelvis mass most likely a dermoid cyst berhampiran dengan cyst yg sedia ada. Dan dalam masa 2 minggi je cyst sy membesar almost double. Dr suggest nak operate pd usia kandungan 3 bulan. soalan sy adakah operation ini berisiko pada baby?boleh ke kalo sy x operate?

    Aminah

    ReplyDelete
  13. salam dr..
    pada usia 16 tahun ovari sebelah kanan sy telah pecah lepas jatuh semasa sy blajar silat.sy dah buat operate,ovari kanan dah dibuang,sekarang usia sy dah 21 tahun tapi sy mengalami msalh period tak teratur,4 bulan sekali baru datang priod..adakah tue normal? 1 lg sy nk tahu adakah sy akn dpt zuriat apabila kahwin nanti?

    ReplyDelete
  14. Assalammualaikum dr, sy baru je menjalani myomectomy pd 13/10/2011 disebabkan sy ade 2 fibroid bersaiz 4.62cm..Sy nak tanye, slps pembedahan ni, berapa lama tempoh yg saya perlu ambil sebelum mengandung dan bersenam??

    ReplyDelete
  15. ops sori dr..sy x sure sm ada ianya myomectomy atau tidak..tp yg pasti, ianya spt caesarean bersaiz 9cm

    ReplyDelete
  16. salam dr..
    kawan sy ade bgtw sy yg dia slalu beronani sjak tgkatan 1..skarang dia tgkatan5..smasa di tgkatan 2,,dia dapati rahimnya smakin mmbesar..tp dia tetap tros kn sikap dia..mmg jelas klihatan rahimnya mmbesar..apabila dia baring,,nmpk rahimnya terbonjol sperti bukit..adakah itu cancer??itu akan mmbahayakan atau x??

    ReplyDelete
  17. saya disahkan ada ovarian cyst 5cm, selepas sebulan cuba rawatan kg, saiz nya tetap sama. saya tidak dtg haid kira-kira 5 bulan. doctor gov kata ia tidak merbahaya dan boleh mengecut. apakah saranan doctor. saya belum berkahwin. baru2 ni saya telah ke klinik swasta, doctor memberi saya ubat turun haid dan pil hormon yasmin, beliau kata mungkin boleh kecut. boleh doc Adilah bagi pendapat sedikit.

    ReplyDelete
  18. saya telah menjalani pembedahan buang cyst 1 tahun(16.12.2010) yg lalu.Selepas itu,saya menjalani pemeriksaan susulan sehingga september 2011..(pernah buat X-ray pd bulan mei 2011)ssemasa pemeriksaan dibuat ovari disebelah kiri saya membengkak lebih kurang 3cm dan sekarang ni dalam masa 2,3 bulan darah haid saya keluar berketul-ketul(pusingan haid datang teratur setiap bulan)tapi sekarang rasa sakit di sebelah ovari kiri..terutamanya bila datang haid.sya nk thu apa sbbnya?blh doc jelaskan?

    ReplyDelete
  19. Salam......
    Saya baru pergi jumpa pakar gynae jumaat lepas.....
    after scan Dr. bg tau dalam ovari saya ade air....
    Dr tue ckp x bahaya...tp kena kawal juga...kalu air tue semakin membesar ia bahaya......
    saya nak tanya disbbkan air tue ker sy gugur bulan 1 yg lepas (6 minggu)? dan disbbkan itu juga ker sy susah nak pregnant semula?
    dr tue juga suruh sy kurangkan berat badan untuk pregnant....
    sy nak tanya Dr. Adilah kalu sy buat operat buat air tue harapan sy untuk megandung tipis ker????
    bahaya x air tue di dalam ovari sy??

    ReplyDelete
  20. Salam doc. Sy patient doc bulan 3 yg lepas. Ambil lucrin utk 3 bulan dr bulan 4-18/6/2012.septtnya sy period 3 sept2012(lingkungan 11 mggu spttnya sy xperiod dr tarikh last lucrin). Skrg dah lebih 10 hari. Pinggang sakit. Ada mnyucuk2 dbawh perut. Doc ade bgtau sy suruh dtg ari ke2@3 perios. Jika sy xdtg period juga, bl sy nk jumpa doc? Dan kenapa sy ni sbnrnye?.

    ReplyDelete
    Replies
    1. esok pagi check urine utk pregnancy (UPT). Klu negatif, dtg esok atau Selasa depan, call Ida dulu

      Delete
    2. Br je buat upt ni. Result negatif. Mggu dpn ari sls sy jumpa doc

      Delete
  21. saya nak tanya dr.sikit..saya da kawin 4 tahun dan masih belum hamil...adakah cyst boleh jadi punca kita x hamil..

    ReplyDelete
  22. salam..saya mis maz dr seremban..sy ada kemusykilan ttg cyst..bru2 ni sy g followup kes sy pd GH doc sahkn sy de lg cyst pd bhagian kanan ovari selepas setaun sy operation kiri kanan ovari d sebabkn cyst+bleeding teruk.doc sarankn sy tuk wat operation selepas 6bln jika cyst tersebut tidak mengecil selepas mkn pil perancang atau dia beri option len suh kwen n try peknen.masalah sy skrng doktor, sy kalau blh xnk wat operation lg n takut sgt nk operate sbb baru je taun lepas bulan 10 sy operate xde ke kaedah len sy leh lakukn pd dri sy??pe ptt sy buat??doc bg sy 6 bln tuk decide :(...kali ni cyst br detect dlm 4cm kali 3cm berlaku tmpt yg sm pernah sy operate taun lepas dan doktor kata kemgkinan blah kiri mgkn ada cuma blum nmpk lg... :(...doktor blh x bg sy jwpn tuk kemusykilan ini???sy sgt2 wisau akn dri sy n keadaan sy dan sy xnk mak sy wisau akan sy...email sy airyna_natasha@yahoo.com..mekasih doktor..hrp doktor dpt bntu sy.. :)

    ReplyDelete
  23. Assalamualaikum. Saya berumur 15 tahun dan ada ovarian cyst. Yang kiri 6.4 cm yang isi cecair dan yang kanan 4 cm yang merupakan cecair nanah or darah ( tak pasti). saya athelete dan perlukah saya membuat laparoscopic? Jikalau saya buat laparoscopy adakah berkemungkinan besar akan tumbuh balik? Saya buntu. Saya dah tak tahan tiap-tiap hari sakit dan muntah-muntah. Dah hampir sebulan saya ponteng sekolah disebabkan sakit perut dan muntah-muntah. Saya harap doktor reply dengan asap. :)

    ReplyDelete