Saya masih memilih untuk menulis di alam siber secara percuma walaupun sesekali ada yang mencadangkan agar saya menulis buku mengenai infertiliti. Sebelum mencedok atau memetik 'ilmu' dari laman ini, anda tidak perlu meminta kebenaran tetapi diingatkan membuat semakan sendiri terlebih dahulu dengan doktor anda atau guru anda sebelum mem'forward'nya kepada orang lain dan memikul tanggungjawab akibatnya. Pohon doa kesejahteraan dan limpahan rahmat Allah ke atas guru-guru saya dan juga pesakit-pesakit saya yang banyak mengajar saya bidang ini. (peringatan untuk diri sendiri) Segala pujian bagi Allah. Mudah-mudahan, taubat saya diterimaNya dan segala dosa saya diampunkanNya serta saya terus dilimpahi rahmatNya. Sekiranya ada kesalahan, pohon dibetulkan, saya terbuka kepada teguran.

Sebarang percubaan berbentuk komen atau soalan bertujuan mengiklankan apa sahaja perniagaan atau blog sendiri tidak akan disiarkan. Blog ini bukanlah untuk iklan menjual barang. Peace.....

Monday, 22 November 2010

Doa itu lebih kuat


Hari ini saya akan berangkat ke obersi,
Untuk mengilatkan semula organ yang semakin berkarat di dalam raksun ini.

Hari yang dimulakan dengan berita gembira.
Another frozen IVF patient of mine is pregnant!
Her 2nd pregnancy.
Alhamdulillah.

Kalau puan2/adik2 (sbb saya dah tua) rasa adik2 kurang bernasib baik,
Kisah pesakit saya ni pun bermula dengan penyakit juga.
Semoga kisahnya menjadi panduan yang dapat memberi semangat kepada semua...

PCOS
Stage III pelvic endometriosis (with ovarian endometriotic cyst, adenomyosis and raised Ca125 60IU/ml)
Large cervical fibroid (5cm tu kira besau utk serviks yang comel)

She came to see me in 2007 kot
then underwent laparoscopic surgery.
At that time she was still young (early 30's)
I didn't remove the fibroid because of the location and also in general, fibroid does not impair fertility

Then she underwent IUI once - unsuccessful
Following that she decided to try IVF

Long protocol using r-FSH 225IU (I gave higher dosage as she had endometriosis, kalau tak usually 150 IU je below 35years).
1st attempt ie fresh cycle - unsuccessful.
Saya pun tumpang sedih.

But she didn't give up.
Used the frozen embryos in the same year 2007.
and she got pregnant!
Delivered LSCS (ada cervical fibroid kan?)
Dah besau pun anaknya yang cantik itu.

Recently she decided to add another.
Yg tinggal 3 embrio.
Bila thawed - 2 je yang survived (lagi 1 lysed).
Of the 2 - by day 3 (sepatutnya 8 cell),
Hers were 8C3 and 5C2.
And this morning, the blood test showed that she's pregnant!

Sebenarnya, jarang nak dapat frozen embrio transfer menjadi.
Inikan pula frozen embrio transfer berturut-turut.
Kalau fresh embryos, better result.
I hope this time it's a boy (yg ari tu girl).
I don't do sex selection via PGD,
Tak dibenarkan di dalam Islam pun.

So, I asked her to tell me her secret.
Rupanya dia sembahyang hajat setiap malam selepas prosedur embryo transfer.
The first week dia sembahyang duduk.
Husband pun sembahyang hajat.
Mak n mertua pun doakan.
Inilah kekuatan doa ibubapa.
Ada 3 pasangan ibubapa dalam kes ini,
Ber-triple2 le makbulnya.

An Arabic couple recently saw me for IVF.
What I admired was their faith they had in Allah.
Siang2 lagi dah cakap (though I told them that their chance of proceeding to IVF was slim sebab ada 2 folikel je, baik buat IUI je, jimat kos)
It's not worthy to do OPU/aspirationof only 2 follicles, the chance that one or neither of them dapat telur memang ada.

But,
They told me;
"It's OK Dr, just proceed with IVF. We have first, faith in Allah and then second, we also we trust you. If Allah says yes, then it is. If Allah says no, then it's OK"
Tak de tanya pun nape.
Tak de blame themselves or the Dr.
Tak de compare pun.
Anyway, of 2 follicles, dapat 1 telur je bila 'sedut'.
IVF - that single egg got fertilised!
Now kept frozen, I plan to transfer later on.
Dia dah belajar tahfiz al-Quran.
and she taught me a doa (dengan makna sekali),
and made a request that I recite it masa nak buat prosedur tu.
Nanti saya ajar ya!
Macamana nak type bahasa jawi dalam ni ya?

So,
Don't give up,
Berusaha,
Have faith.
My dotter's name is also Faith (translated :)
Just have faith...

Doakan saya selamat di atas angin ni,
Tiap2 kali naik kpl terbang esp bila sampai kawasan teluk kat India tu, mesti saya saspen,
Sebab selalu ada turbulence.
Saya nak baca doa yg patient tu ajar banyak2 kali.

5 comments:

  1. Salam Dr Adilah, selamat menuju ke destinasi. Saya doakan Dr selamat pergi dan pulang. InshaAllah. Jgn lupe taip doa tu kemudian. hehe. Sy lagi semggu ade exams round O&G Dr tlg doakan sy sukses ok. :)

    Hafiz
    Mansoura, egypt.

    ReplyDelete
  2. salam doc..nak tanya, selepas menjalani IUI, ada tak sebarang komplikasi? Saya dah buat IUI, hampir 2 minggu period delay tapi selepas itu terdapat tompokan darah seperti datang period selama 3 hari. Adakah saya hamil @ IUI tidak berjaya?

    ReplyDelete
  3. TP - tgh korek kepala camne nak edit-type tulisan jawi kat keyboard ni
    Reena - kalau period delay (bukan sebab tgh ambik ubat kuatkan rahim), maybe pregnant (kita pikir yang baik kan)dan bleeding tu implantation bleeding je kot. Tapi utk confirmation, buatlah UPT atau blood test (beta hcg) sbb bld test lagi tepat dan cepat.

    ReplyDelete
  4. thanks for the advice dr. harap2 dr. selamat semuanya di sana...

    ReplyDelete
  5. pengalaman yang menguji keimanan dan ketabahan.

    ReplyDelete