Saya masih memilih untuk menulis di alam siber secara percuma walaupun sesekali ada yang mencadangkan agar saya menulis buku mengenai infertiliti. Sebelum mencedok atau memetik 'ilmu' dari laman ini, anda tidak perlu meminta kebenaran tetapi diingatkan membuat semakan sendiri terlebih dahulu dengan doktor anda atau guru anda sebelum mem'forward'nya kepada orang lain dan memikul tanggungjawab akibatnya. Pohon doa kesejahteraan dan limpahan rahmat Allah ke atas guru-guru saya dan juga pesakit-pesakit saya yang banyak mengajar saya bidang ini. (peringatan untuk diri sendiri) Segala pujian bagi Allah. Mudah-mudahan, taubat saya diterimaNya dan segala dosa saya diampunkanNya serta saya terus dilimpahi rahmatNya. Sekiranya ada kesalahan, pohon dibetulkan, saya terbuka kepada teguran.

Sebarang percubaan berbentuk komen atau soalan bertujuan mengiklankan apa sahaja perniagaan atau blog sendiri tidak akan disiarkan. Blog ini bukanlah untuk iklan menjual barang. Peace.....

Monday, 1 November 2010

Bayi tabung uji

Sungguh pelik nama ini
Memang tidak menggambarkan apa yang dibuat oleh kami di dunia IVF

Tabung uji
Macam dalam makmal Chemistry masa sekolah dulu je kan?

Padahal hakikatnya
Embrio dan sperma2 dicampurkan di sini (dgn bergema)

Persenyawaan telur(ovum) oleh sperma sebenarnya dibiarkan berlaku dalam bekas bulat2 macam perigi cetek tu di dalam inkubator.






Soalan : Nape tak pakai tabung uji?
Jawapan : (tanya balik, hehe) nape pulak kena pakai tabung uji?
Jawapan sebenarnya tuan2 puan2 ((yg atas tu acah je):
  • leceh nak label tiap2 tabung uji tu especially kalau dapat banyak telur (lagi berkemungkinan tersilap). Satu kotak piring tu ada 4 'perigi'
  • bhg bawah tabung uji tu tak meleper, kena sandarkan/letak dalam rak. kotak perigi tu leper
  • tabung uji kan tinggi, memakan ruang je n leceh nak handle

Cuma...

Tak sedap pulak bunyinya kalau nak namakan bayi 'perigi'

Sungguh tidak saintifik

22 comments:

  1. DR, kes IVF yg DR handle hanya di PMC atau juga di Pusrawi? Can you explain a bit on your procedure dan berapa budget diperlukan from start til settle? TQ

    ReplyDelete
  2. Kat Pusrawi tak de IVF facility, boleh kalau nak datang klinik utk monitor n bld test je. Kat Pantai yg ada.
    Ubat kalau below 35 y.o. short protocol dlm RM4+K, kalau 35-37 dlm RM5+, 38-39 dlm RM6+K, 40 and above dlm RM7+K, dari mula sampai luteal support 2 minggu.
    Consultation + scan 3-4 kali dlm RM800
    Prosedur OPU daycare (guna service Dr bius) dlm RM8+K, hari embryo transfer dlm RM2+K.

    ReplyDelete
  3. Kalau nak OPU under sedation shj (x guna ubat bius) lagi murah by RM1K tapi I tak buat sbb saya diajar guna Dr bius n bius penuh. A few other centres masih guna sedation, Dr gynae tu sendiri yg bagi.

    ReplyDelete
  4. DR..What is the effect kalau sedation sahaja?
    Not recommended?
    Meaning that kita still sedar?
    I have been surveying for IVF costs and seems
    LPPKN for procedure dalam 2500 ke 4500.
    From DR past experience there, di sana guna sedation ke for OPU?
    Also from my IUI experience there, procedure IUI tidak berpandukan ultrasound.
    DR ada mentioned here that you monitor the transfer through cathether dengan bantuan ultrasound.
    Saya harap ET di LPPKN ada menggunakan bantuan ultrasound.
    From your experience, could this be the drawback? TQ

    ReplyDelete
  5. The main thing is ada tak Dr bius yg menjaga. Safety/precaution n anticipation are very important factors no matter how low the risk is. Bius penuh memudahkan I nak buat n menyenangkan U sbb nak kena tolak dalam2 ultrasound tu utk maintain pressure n position ovari.
    Also, kalau ada bleeding n vital signs tak stabil, Dr bius lagi pandai, lagipun I kan kat bawah buat prosedur.
    At LPPKN rasanya masih guna Dr bius sama mcm saya kat sana dulu. Guna private specialist yg buat locum.
    The procedure cost is the cheapest so far sbb:
    - some of it dah masuk dalam bajet perbelanjaan tahunan LPPKN (memang ada peruntukan, baik kan?)
    - tak boleh sewenang2nya nak naikkan selalu sbb caj schedule tu dah termasuk dalam Akta Fee & Charge, leceh nak buat proposal n gi bentang kat Parlimen selalu sangat
    - Caj Dr gynae x de (sbb dia org makan gaji). Hanya caj Dr bius (tapi tu pun dibayar oleh LPPKN)
    - The gynae Dr are not O&G specialists tapi ada yg pernah berkhidmat sbg registrar/medical officer O&G kat hospital dulu. Walaupun dia org ni bukan O&G specialists, ada di antara mereka sangat berpengalaman n pandai esp Dr Ghafar. Dia pun di-trained di Hamburg mcm saya dulu, he's also more senior than me. 3of the embryologists are also Hamburgg-trained. Since back from the training, Dr Ghafar dah buat ET guna scan. The other Drs are also good sbb they see/have higher number of patients every year (LPPKN kan popular n murah)compared to kami.
    All in all, yg "memberi" tu kan "di atas". Kita hanya berusaha, berdoa dan bertawakkal

    ReplyDelete
  6. Salam Dr, setelah 4 kali gagal IUI & 1 kali gagal IVF, saya nak mintak pendapay Dr, buat di kerajaan or Private lebih baik? Method & edicine yang diberi sama ke x? Thanks Dr

    ReplyDelete
  7. DR, can high cholesterol menyukarkan untuk conceive?

    ReplyDelete
  8. high cholesterol is associated with obesity. and high cholesterol can impair blood circulation sbb fat can block the blood vessels, so theoretically ubat mungkin tak semuanya sampai ke tempat tujuan. high cholesterol can also be present in PCOS and PCOS may cause ovulation problem

    ReplyDelete
  9. salam Dr,
    saya sangat hargai kelapangan masa Dr untuk menulis blog dan memberi info kepada kami.
    Setelah saya dan suami menjalani rawatan, Dr hospital tersebut mencadangkan kaedah IVF ICSI untuk kami. Boleh tak Dr cadangkan untuk saya, tempat yang mempunyai 'baby Caring Home' yang tinggi?
    Jasabaik Dr sangat sy hargai

    ReplyDelete
  10. Suria - I think what u meant was 'take home baby rate'. Nanti I buat post pasal success rate ya, panjang nak explain kat komen ni.

    ReplyDelete
  11. Dr, as I am preparing myself for upcoming IVF early next year, i browse and found out about IVF herbal support that can be consumed during treatment. Seems boleh bantu tingkatkan kualiti telur and increase chances for good implantation. The website, https://ivfherbalsupport.com..it is traditional chinese medicine-herb by Eyal Politi.
    Boleh Dr tolong bagi opinion? TQ

    ReplyDelete
  12. Kena tanya apa sebenarnya kandungan dalam tu. Banyak ubat moden datangnya daripada tumbuh-tumbuhan, then commercialised n diberi nama saintifik.
    Yg I tahu proven, onti-oxidants may help improve pregnancy rates. Anti-oxidants ada dalam banyak tumbuh-tumbuhan or buah2an, yg nak senang ambik MVT je sbb dalam tu ada beberapa anti-oxidants.
    You should ask which IVF centres yg routinely use that herbal support medicine? Then you can check that with IVF centre.

    ReplyDelete
  13. DR, saya akan menjalani IVF tidak lama lagi.Saya difahamkan IVF dibuat pada cycle kedua setelah mengambil injection ubat menghalang hormon pada cycle pertama. Ingin mendapatkan penerangan DR tentang langkah-langkah selepas kedatangan haid kali kedua. Adakah injection perangsang folikel diambil sama seperti IUI atau lebih kerap dan lebih banyak lagi? Semasa saya IUI, hanya 3-5 kali injection sekali selang sehari.
    Berapa kerap TVS perlu dilakukan, adakah bermula dari injection pertama lagi?
    TQ

    ReplyDelete
  14. Areina - bunyi macam 'long protocol'. Fasa pertama adalah 'down regulation' menggunakan ubat yang ada bahan GnRH anaklogue (sama ada dalam bentuk suntikan atau nasal spray) setiap hari bermula dr pertengahan cycle sebelumnya.

    Then, bila haid datang (kdg2 dr guna pil hormon utk plan bila period nak datang) baru masuk fasa stimulation, kena datang scan pada day 1 or day 2 utk dr tgkbilangan kantung telur (folikel antral) utk decide brapa unit FSH nak pakai (total dalam 12 +- 2 hari) bersama2 ubat phase 1. Maknanya, setiap hari kena ada 2 injection.

    Utk monitoring, selepas 5 hari guna suntikan FSH, kena dtg scan utk tgk bilangan dan saiz telur then dr boleh decide pulak sama ada nak sambung dengan dos yg sama/kurang/lebih tinggi.

    the next folow-up scan is after about 7 days. This time utk tentukan bila masa u dah ready untuk diambil telur.

    ReplyDelete
  15. Thanks DR for the explanation. That means if short protocol hanya satu fasa sahaja?
    Bagaimana menentukan protokol yang sesuai untuk seseorang?
    Bagi saya, haid saya tetap setiap 27-31 hari, adakah perlu long protocol?
    TQ

    ReplyDelete
  16. Sorry for late reply - short protocol pun ada 2 fasa yg bertindan tapi guna ubat jenis lain. Fasa 1 terus guna FSH injection utk kira2 5 hari sebelumDr check semula utk tentukan bila boleh mula Fasa 2 pula ie inj GnRH antagonist (dlm long protocol guna GnRH agonist).
    Short protocol biasanya di-reserved utk pt yg Dr dah agak poor responder ataupun pt yg makin berumur. Tapi sebenarnya ikut guidelines IVF center masing2.

    ReplyDelete
  17. aslmkm dr, saya br lepas buat IVF last week. hari ni hari ke-4 after ET. sy mc tp dh mula buat sikit2 keje ofis kt umah. ok ke Dr?

    ReplyDelete
  18. Fillah - kalau paperwork or computer work rasanya OK, tapi tak le sampai membebankan fikiran, nanti stress. Cuba rehat2 dulu, kerja ofis tu pk kemudian. U dah ukhtiar sampai tahap ni, doktor u pun dah cuba tolong, skrg kena berserah betul2 pada 'Yg Di Atas' utk Kun-fa-yakun. Doa banyak banyak banyak.

    ReplyDelete
  19. Terima kasih Dr. Saya nk tanye sikit, apa fungsi Pubergen 1000IU? Selepas ET hari tu, saya mesti ambil suntikan ini 3 hari sekali. Saya perasan, selepas saya ambil suntikan ini, perut saya kembali sakit, rasa kembung mcm byk angin. Normal ke tu Dr? sekarang ini saya dah mula rasa sakit2 pinggang, sengal2 kaki..

    ReplyDelete
  20. Fillah- hmm...camne nak komen tanpa cakap direct ni.... Pubergen tu sejenis hCG, urinary based product. Dulu2 dr gunakan hCG utk luteal phase support dlm IVF. Tetapi memandangkan hCG boleh trigger OHSS (n boleh jadikan milder OHSS bertukar kepada more severe OHSS), n kalau buat blood test utk pregnancy nanti result akan jadi positif walaupun sebenarnya tak pregnen, n skrg pun dah ada pengganti (sama ada vaginal progestogen ataupun injection progestogen), maka dr2 dah tak guna lagi utk luteal support. Saya sendiri TAK PERNAH guna hCG utk tujuan luteal support.

    ReplyDelete
  21. oyeke..takut la plak bila tahu mcm tu.
    so,means that skrg ni sy sedang alami gejala OHSS la Dr?
    Perut sy skrg sakit, kejap2 ok, kejap rasa mcm senggugut, memulas2, bila buang air, rase sakit mcm nk terkeluar je uterus ni.
    perut byk angin then berbunyi2, maybe sbb kurang mkn, xde selera.
    tp berat bdn xde plak bertambah, buang air pon kerap..

    ReplyDelete
  22. Fillah- I advise u gi jumpa dr u, Biar dia yg assess sama Ada Ohss u tahap
    Mana. Sorry lAmbAt reply , br buka b this is very important

    ReplyDelete