Saya masih memilih untuk menulis di alam siber secara percuma walaupun sesekali ada yang mencadangkan agar saya menulis buku mengenai infertiliti. Sebelum mencedok atau memetik 'ilmu' dari laman ini, anda tidak perlu meminta kebenaran tetapi diingatkan membuat semakan sendiri terlebih dahulu dengan doktor anda atau guru anda sebelum mem'forward'nya kepada orang lain dan memikul tanggungjawab akibatnya. Pohon doa kesejahteraan dan limpahan rahmat Allah ke atas guru-guru saya dan juga pesakit-pesakit saya yang banyak mengajar saya bidang ini. (peringatan untuk diri sendiri) Segala pujian bagi Allah. Mudah-mudahan, taubat saya diterimaNya dan segala dosa saya diampunkanNya serta saya terus dilimpahi rahmatNya. Sekiranya ada kesalahan, pohon dibetulkan, saya terbuka kepada teguran.

Sebarang percubaan berbentuk komen atau soalan bertujuan mengiklankan apa sahaja perniagaan atau blog sendiri tidak akan disiarkan. Blog ini bukanlah untuk iklan menjual barang. Peace.....

Monday, 7 June 2010

Be the best, lead the rest


Tengok tajuk berita. Siapa kata orang Melaka x pandai?



I went back to Melaka (cuti2 Malaysia)
The big family went through old albums
Ternampaklah keratan akhbar ni


Teringat kisah2 dulu



Tak caya, baca ayat seterusnya. Orang Melaka tau! A great achievement utk Cikgu2 MRSM Jasin sebab kami 1st batch kat situ yg mula dari Form 1
(thanks to my other MRSM Jasin friends yg menyumbang nama walaupun sebenarnya asal bukan dari negeri Melaka, ha ha)



1st time dalam hidupku, nama masuk suratkhabar. Tu sebab, masih simpan dalam album. Sekarang, dah tak tersimpan keratan dah



Masa tu MRSM Balik Pulau belum ada lagi.
Dr Azni (MRSM KB) was with us masa matrikulasi at MSM Kulim, he later went to Ireland, now a paediatric neurologist at Hosp Raja Perempuan Zainab Kota Bharu.

Teringat interview ke Ireland n kisah yg berkait dengannya dulu, cerita monyet yg dah lama kunoktahkan!




Norliza aka Ja, she was also with us at MSM Kulim before she went to Ireland, now a paediatrician too



...dulu memang teringin nak masuk TKC or STF (siapa budak pompuan yg x nak?). and I was proud when a few eg Dato' Dr Narimah from KKM asked me (masa aktif mem-present to the board and the Minister kat meeting LPPKN dulu) whether I was from TKC, so I humbly replied; "no.... I wish, but I was not...".

anyway, none from MRSM Seremban or MRSM Kuantan?




Congratulations orang KL! Better than mine (darn my Biology amali yg tertinggal tu)



mana wakil MRSM Taiping ni?




From Kedah pun, half (7) of them were from MRSM Kulim




Not fair, the reporter terlupa nak masukkan the rest of the Malacca achievers. As far as I remember, from MRSM Jasin ada lagi : Liu, Faizul, Ann, Fauziah, (siapa lagi ni?)



Zaman dulu (ya, ya, I'm oldER)
susah nak dapat 9A's
ada sistem A1 and A2
There were only 2 boarding schools in Melaka
and a few top non-residential schools in town
but
this kecil2 cili padi atate emerged as top state
MELAKA
and WE the Jasinians contributed to this huge success



MRSM Jasin
now known as MRSM Tun Ghafar Baba
MRSM Tun Ghafar Baba pernah mendapat tempat pertama seluruh Malaysia untuk keputusan SPM Cemerlang sebanyak 3 kali (2001, tahun 2005 dan 2006).

In 1996, MRSM Tun Ghafar Baba is officially known as one of the four MRSMs that has being implemented with a special program designed by MARA, commonly-known as Program Khas Pendidikan (Special Education Programme) to train, enhance and enrich the brightest students in the country. This program enabled the school to take only students who have finished their PMR examination and passed the MRSM Entry Qualification’s Test (UKKM) done all around Malaysia with excellent results. Most of its students came from every known MRSM in the country.

MRSM Tun Ghafar Baba has frequently entered the list of top achievers in the Malaysian Certificate of Education (SPM) exam with splendid results among many MRSMs and other secondary schools in Malaysia. It is one of the top 5 MRSMs in SPM examination and usually one of the top 10 secondary schools in Malaysia


dulu
sebut MRSM Jasin, kami malu nak mengaku
sekarang MRSM Tun Ghafar Baba (sebab asyik jadi top school je)
eksyen

the motto "be the best, lead the rest"


dulu
boleh muat a column dlm paper nama2 kita org yg dapat straight A's kat Mesia ni
sekarang
thousands yg dapat straight A's


dulu
semua berebut nak masuk sekolah asrama penuh (termasuklah yours truly)
sekarang
many parents choose otherwise (I myself would not send Iman to boarding school)


dulu
semua berebut nak dapatkan scholarship
sekarang
dapat pinjaman pun da kira bersyukur

more so
to those parents yang lebih berkemampuan
it's so kind and considerate of you if you defer the scholarship award and send your child with your own money
so that the bright but less fortunate students are given the scholarship
(I pray to Allah that I have the strength to do the same sbb it's tempting)
think
there are many more students who achieve the same but could not go further sbb x dapat biasiswa n parents x de duit nak tanggung


dulu
semua nak hantar anak2 belajar overseas (except abah, I'm glad that my parents did not force me masa interview ke Ireland dulu)
sekarang
not anymore



...so after 9 months of matriculation at MSM Kulim, 1 year of Sains Hayat at UKM Bangi and 5 years of striving at UKM Med school, we graduated in time.
My best friend, Dr Zuhanis from MRSM Kulim, now a radiologist. Teringat lagi naik motorsikal dr Kamsis TDI ke HKL


have faith Iman
kalau dah benih baik tu
campak kat mana pun
you'll not only survive
but excell
I'm proud to tell that I'm a kampung girl who went to MRSM Jasin and I'm a local grad and my lecturers were GREAT


remember
you have my genes

(cuma, apasal malas gi sekolah bebenor ni?)

No comments:

Post a Comment